Zase ty mašiny
- Filip Foukal
Příspěvek od Filip Foukal » 12.05.2008 15:19
tomu,proč když má pořadatel právo trochu specifikovat pravidla pro svou soutěž,proč se prostě účastníci nedohodnou a nestanoví jednu mašinu pro všechna družstva,kterou samozřejmě zajistí pořadatel.Je to určitě lepší,než se hádat a navzájem obviňovat...Jinak co se týče pravidel,tak u nás se dodržujou celkem striktně,špatnej průměr proudnice nebo hadice=diskvalifikace...
-
Příspěvek od Jiří Adamec » 12.05.2008 15:19
Vždyť soutěží je tolik, že si může každej jezdit na tu, která mu vyhovuje - pokud jsou pravidla, tak se mají dodržovat a pokud to je ve volném režimu, tak ať si každý běhá s čím chce.
Jinak naprostý slouhlas s Janem Fiuráškem
-
Příspěvek od Jan Fiurášek » 12.05.2008 15:19
Filipe vim co tou jednotnou masinou myslis!A koneckoncu slovo DOHODA zni lip nez PRAVIDLO!Ale rekni mi,kolik ucastniku souteze s nejakou upravenou raketou by na tohle pristoupilo?V masine maji 50-100 000 jen proto aby sa na nu chodili divat do zbrojnice?Myslim ze asi ne!Jako vychodisko se mi jevi Ottikuv navrh!Kdo ma at jezdi tam,kdo nema at jezdi onam!Stejne jak ve fotbale!Prvni ligu nemoze hrat mancaft okresniho preboru!
-
Příspěvek od martin blanarik » 12.05.2008 15:19
do akeho extremu chcete tie vase upravene rakety este vylepsovat? mne sa zda , ze za par rokov bude stat na zakladni motor z GRIPPENU a vykon cerpadla si ani nechcem predstavovat. No , ale napriek vsetkemu je to KRASNY SPORT.
-
Příspěvek od Project » 12.05.2008 15:19
Jenže pokud na soutěži postaví pořadatel jednotnou mašinu, tak to bude určitě stroj bez úprav, protože upravený stroj nikdo nepůjčí a bude to jak jsem psal výše-všechny časy v rozmezí dvou sekund. V tom případě by jste museli mít časomíry, které měří alespoň na setiny sekundy. Nezlobte se, ale já těm strýcům se stopkama prostě nevěřím...
My máme taky upravený stroj a myslím si, že by na Extralize patřil k těm lepším. A nesnažíme se z něj dělat žádnou raketu, jen jsme nebyli hloupí, neposlechli rady kdejakého patlala a nechali si udělat možná dražší, zato ale velmi kvalitní motor a potom k tomu odpovídající čerpadlo. Ovšem žádné speciální úpravy jako odpojování alternátoru a nebo experimenty s karburátorem nemáme. A zatím ani nepotřebujeme.
Já myslím, že ten pes je zakopaný někde jinde. Jak jsem taky psal výše, v mém pohledu by bylo nejrozumnější rozdělit do skupin dle např. kubatury. Myslím, že v době vzniku prvních pravidel požárního sportu o nějakých možných úpravách nikdo ani netušil a bohužel se v novelách těchto pravidel postupně připouští úprava čehokoliv, jen ne úpravy stroje. A možná, než se tvářit, že upravené stroje nepoznáme a nebo vymýšlet složité přetlakové ventily bylo by modernější tyto stroje jednoduše akceptovat a oficiálně je rozdělit do další kategorie. Příklady jsou jasné- v automobilových soutěžích jsou taky auta rozdělena tuším dle kubatury motoru ( nebo kW?). A třeba fotbalisti taky všichni nekopou jen jednu třídu...
Taky si přiznejte, jestli kluci z vašich družstev jsou opravdu tak rychlí, aby jste potřebovali lepší stroj? On totiž upravený stroj za vás rychlejší Požární útok neudělá...
A je tu samozřejmě i otázka určité etiky. Co mě nejvíc vytáčí, když přijede na poslední chvíli namistrované družstvo z Extraligy, sfoukne první místo a nejlépe ještě před vyhlášením výsledků odjíždí ještě na další soutěž, ať vyrýžují co nejvíce peněz. Příjde mi to, jako kdyby přijeli fotbalisti hrající 1 ligu na turnaj Okresního přeboru. Mají snad ti z okresního přeboru šanci je porazit?
Byli by daleko sympatičtější, kdyby přijeli a víceméně z hecu - mimo soutěž - útok předvedli. Ať si může každý porovnat své dovednosti. Ale abych se přiznal, moc si Extraligovce nedovedu přiznat, že by šli na útok jen tak mimo soutěž, aniž by jim z toho mohlo něco kápnout... )
- Filip Foukal
Příspěvek od Filip Foukal » 12.05.2008 15:19
Je to všechno pěkný,ty vaše návrhy na rozdílení dle kubatur a bůhvíčeho ještě:),aby družstva jezdily na ty závody,kde jim nadávat nebudou,ale přeci by bylo jednodušší navrhnout změnu pravidel na znění něčeho jako,že výběr mašiny dle vlastního uvážení.Udělat z požárního sportu něco jako volnou disciplínu,jako když na vodáckejch závodech soupeří pramice s kajakem(lepší příklad mě nenapadl).Požární sport chápu něco jako koníčka,fyzickou přípravu a tak podobně,rozhodně ne vrcholový počin srovnatelný s hokejovou reprezentací na olympiádě.Děláme to především pro sebe,ne...
-
do kubatur by bylo dobre a nejlepsi by bylo dle vykonu!ALE!!!Jak to chces udelat?Shazovat kazdemu havu a merit vrtani a zdvih?NEMYSLITELNE!!!!A jak chces zjistovat vykon?NEMYSLITELNE!!!!V automobilovem sportu maji na kontrolu takovych parametru cely vikend,ty na to mas max. 6 hodin!Ale myslenka je to fajn!Treba sa taho za dvacet roku dozijem:-)))!!!Porad ale tvrdim to co sem napsal vyse!
-
ale tebe bude něco motivovat k fyzické přípravě, když jako proudař přesprintuješ celou dráhu a na konci budeš čekat nějakých 6-8 sekund na vodu?
Nikdy jsem z požárního sportu nechtěl dělat olympiádu. To ať si udělají na Extralize... Je mi těch družstev s neupravenou mašinou líto. Ale kvůli tomu nezačnu s neupravenou PS 12 soutěžit taky.
Myslím si, že tak, jako se vyvíjí doba a postupně se tomuto vývoji chtě nechtě musíme přizpůsobit, tak se přece vyvíjí i pravidla ve všech sportech. Samozřejmě nejsem takový znalec, ale myslíte si, že jsou v některém sportovním odvětví pravidla, kde by se v nich ani po sto letech od jejich vzniku neobjevila žádná úprava?
-
se urcite casem zmeni,nebo spis poupravi!Zadna razantni zmena asi neprijde!A proto se musime bit nejen o prvni mista ale taky o techniku a vybaveni atd.A verte me ze aj kdyby sa pravidla vratila o tricet let zpatky,tak tu hasicinu delat budu kdyby bylo nevim co!
-
Příspěvek od Jiří Adamec » 12.05.2008 15:19
loni jsem byl s jedním týmem na okrskové soutěží (1. kolo postupovek) a byly jsme tám se starou PS8. Á pánové věřte i s touhle "mašinou" to byla parádní jízda - kluci a tatíci do toho šly s plnou vervou, no prostě mazec. Dělal bych ten sport i za těhlech podmínek, ale doba jde dál tak pojďme s ní!!!
-
Příspěvek od DARE » 12.05.2008 15:19
Musím reagovat na Váč článek
"To si musel vymyslet nějaký tatík, který nostalgicky vzpomínal, jaké to kdysi bylo. Nevidím jediný důvod, k čemu to je dobré. Stačí mi, když si přečtu - jak se to jmenuje- Bojový řád? Jestli má jít na průzkum číslo 2 nebo 4? A které číslo ponese proudnici...? To jako že by si cestou k zásahu velitel lidi očísloval? Vy jste snad někde u zásahu postupovali dle bojového řádu? Tomu nevěřím.
To by byla pěkná spartakiáda!!! "
To co jste tu napsal není asi normální. Vy asi nevíte co je to hasič a jeho opravdový zásah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
S takovým "odborníkem HASIČEM" bych se nechtěl setkat. Vám je určitě jedno, že se na pořářiště dopraví (v družstvu 1+5) "jen" pět proudnic a žádná hadice či rozdělovač že?
Nebo to po příjezdu na místo si uděláte diskusní klub a domlouváte se, kdo co bude dělat? Pak bych litoval TY co naši pomoc potřebuji.
Osobně bych se za Váš výrok jako hasič co jezdí na požáry a jiné události styděl.
V tomto případě je potřeba si vymezit co je "hasič" jako člen občanského sdružení ( jako je MHJ, ČHJ nebo SH ČMS) - ten prakticky neví co je zásah.
Na druhé straně je HASIČ, který je v zásahové jednotce SDH obce - to jsou Ti co právě jezdí na zásahy. To jsou Ti co je Bojový řád zajímá.
VY určitě patříte do té první skupiny a Vaší spoluobčané mohou být asi rádi, že to tak je.
-
Příspěvek od DARE » 12.05.2008 15:19
Asi bych souhlasil, aby se rozdělily družstva soutěžících na "nějaké" ligy či třídy a opravdu pak dodržovat to, co kde je povoleno. Pokud sbory investují do stroje za účelem dobrého výsledku a má pro to zapálené soutěžíci , tak ať si ve své "třídě" dělaji co je povoleno.
Na okresních a krajských soutěžích by se měly pravidla dodržovat. Jedn stroj, přetl. ventil, hadice dle pravide.
To že pořadatel a rozhodčí nechají soutěžit na šptných překážkách je sprosté a nehorázné. Při úrazu bych je nechal v tom "vykoupat"
-
...Tak nevím, asi své kolegy opravdové hasiče? nepoznávám. Anebo že by taky nebyli opravdoví hasiči? Že by to jen hráli? Jezdím já vůbec na opravdové zásahy s opravdovou výjezdovou jednotkou?
Ale odborník nejsem a ani se za něj nepovažuji. Jsem, jistě k Vaší veliké lítosti, poze strojník. Opravdový? Těžko říci. Možná hraji jen opravdovou hru na počítači... Je to vůbec opravdový počítač?... Ale určitě Vy(!) jste ten pravý "odborník HASIČ"! A určitě je Vás "odborníků HASIČŮ" ve Vaší jednoce více. Že se nemýlím? ) Možná jste dokonce ta " nejodbornější JEDNOTKA" v ČR...!!!
Netuším, jakým způsobem na místo události dopravujete sebe a materiál Vy, ale my máme materiál a vybavení k zásahu nachystámy ve výjezdovývh vozidlech a proto se nám nestává, že by jsme přivezli k zásahu pět proudnic a žádné hadice, či rozdělovač. A navíc nemáme problémy v komunikaci, takže nám náš VJ po dohodě s VZ sdělí své požadavky a my podle toho vykonáme. Opět připomínám komunikaci, takže při vytahování z auta a manipulaci s věcnými prostředky spolu KOMUNIKUJEME (nikoliv diskutujeme, jak píšete Vy) a tudíž si jsme schopni říci, že rozdělovač nese Pepa, hadice B Karel, hadice C a proudnici Emil, takže logicky musím třeba vzít druhou proudnici nebo co je právě potřeba. A příjdu na to sám a nemusím k tomu mít nastudován bojový řád, protože používám k přemýšlení mozek ( to je taková hmota, kterou by jste měl mít uvnitř toho, co patrně nosíte na krku...)!
Na závěr Vás asi opět zklamu. Za své výroky se nestydím. A asi Vás zklamu ještě více, když Vám na sebe prozradím tajnou informaci. Dle Vašich kritérií asi patřím do obou Vámi definovaných skupin. Jsem i členem SDH i členem zásahové jednotky. Do SDH jsem vstoupil podepsáním přihlášky a pravidelně platím členské příspěvky, jsem členem výboru SDH a patřím mezi ty, kteří odpracují nejvíce brigádnických hodin. Do výjezdové jednotky jsem byl jako strojník jmenován starostou a radou obce a pravidelně se zúčastňuji všech školení a odborné přípravy. Dále odpracuji slušnou řádku hodin při údržbě a úpravách zásahových vozidel. Mimo to jsem také nositelem DT, ale to Vy "odborník HASIČ " jste jistě taky.
No a pokud opravdu a mermomocí budete stát o setkání, tak zkuste nechat na sebe kontakt. Rozhodně bych se chtěl setkat s odborníkem, jakého svět neviděl!!! )
-
Vite chlapi pruser je v tem ze ono to nema zadny system!Masiny se upravovaly uz za nasich otcu kdy se behalo s osmickama a staryma sestnactkama!Spis nez o upravy slo o figl,jak rychleji nastartovat,jak rychleji nasat atd.!Casem se do toho zacalo jebat vic,tak aby to nikdo nepoznal a dnes se s tim kazdy pochvali,ze ma dvoulitra s obrovskym cerpadlem!Pruser je v tom prechodu!Kdyz se to zacalo delat,mel se udelat nejaky system treba jako podobne u tech aut!Podle kubatury a kazda masina by mela vlastni ''technicak' 'vydany vyrobcem nebo upravcem!Zaplombovana hlava aby se do teho nedalo vrtat a hotovo!Ale je to jen takovy zvast aby nestala rec!Technicky je to nemozne!Navic jsem zastancem uprav ale v rozumne mire!Zadne rakety na pokraji pretoceni a rozsypani se!
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz