Zase ty mašiny
-
Příspěvek od Pavel Navrátil » 12.05.2008 15:19
Výkon čerpadla PS-12 R lze změřit kalibrovanou hubicí.Při sací hloubce 1,5 m musí být tlak na zkušebním manometru 800 kPa.Je-li tlak vyšší než 5% rozdíl je výkon čerpadla vyšší.Přesný výkon čerpadla lze určit různými hubicemi.
-
Příspěvek od Martin Minář » 12.05.2008 15:19
Navrhněte někdo jak to udělat aby všichni běhali na PS 12 bez uprav,já myslim že to nejde,pak se stane to že na soutěže pořádané OSH nebude nikdo jezdit a ty co budou chtít tak si založí svojí ligu a bude to,lig v ČR je už stejně dost,myslim že utok neni jenom v mašině ale hlavně v lidech.
-
Příspěvek od Jiří Adamec » 12.05.2008 15:19
Pravidla soutěži v požárním sportu provozovaná SH ČMS jsou jasná (viz.: http://www.dh.cz/Souteze/pravidla_PS.zip)
Proč, ale bránit klukům, kteří běhají pohárovky čí různé ligy v PÚ, aby šly na vyšší uroveň. To je jako bychom chtěly, aby v rallye stále jezdily Škody 130 a ne WRCéčka.
Je to prosté - pokud použijí techniku dle pravidel, tak ať se postupových soutěží učastní, pokud ne mají smůlu. Proto je asi vhodný i ten pokyn s jednou mašinou pro všechny, pokud nemají vlastní stroj dle pravidel, pak jim bude poskytnut.
Jiná věc je to, pokud sportovní družstvo přestaví stroj určený k PO a tím vlastně uvede jednotku (většinou JPO V) mimo akceschopnost - to už je na pováženou a je to nejspíš odpovědnost velitele jednotky, že to připustí. Mi máme jednu PS 12 jen pro sport jako "soutěžní speciál", čímž nic neohrožujeme a pro zásah je určen druhý stroj, který lze využít i pro postupové soutěže.
-
Příspěvek od Jiří Brzobohatý » 12.05.2008 15:19
V nějakém posledním infu z kraje byla zráva, že v rámci okrskových soutěží prvního kola by měly družstva soutěžit i v bojovém rozvinutí. Máte o tom nějaké bližší informace jak si to představují? Myslím že pro zásahovky by to bylo mnohem přínosnější než klasický hurá požární útok ze základny,který nemá s normálními zásahy nic společného.
-
Příspěvek od Project » 12.05.2008 15:19
To si musel vymyslet nějaký tatík, který nostalgicky vzpomínal, jaké to kdysi bylo. Nevidím jediný důvod, k čemu to je dobré. Stačí mi, když si přečtu - jak se to jmenuje- Bojový řád? Jestli má jít na průzkum číslo 2 nebo 4? A které číslo ponese proudnici...? To jako že by si cestou k zásahu velitel lidi očísloval? Vy jste snad někde u zásahu postupovali dle bojového řádu? Tomu nevěřím.
To by byla pěkná spartakiáda!!! )
-
Příspěvek od Jiří Brzobohatý » 12.05.2008 15:19
Já bych to neodsuzoval, rozhodně to jak to třeba fungovalo dřív, že se při útoku musely hadice rozhodit mělo s hasičinou rozhodně víc společného než to jak je to teď - že jsou nachystané v harmonice s půlspojkami na papír od sebe (navíc se při rozhazování tak neodírají jako při tahání). A nejsem zas ještě takový tatík ). Proto taky podle mě dochází k rozšiřování různých nestandartních soutěží s ježděním s autem a s útokem z něho, prostě to nahánění tisícin vteřiny už lněkteré idi nebaví (a taky ty speciální výbavy stojí hromady peněz). Klidně bych bral kdyby existovaly dva různé typy soutěží. Kdo chce dělat hasičský sport, ať to roztahuje nachystané ze základny, a pro ty, co se jim to zdá jako blbost, tak upravit pravidla aby se víc blížila skutečné situaci. Pak se ti stane, že vezmeš na zásah lidi zvyklé dělat většinou jen požární sport a oni mají snahu všechno dělat "hurá" stylem.
Na čísla si rozhodně "hrají" profíci, aspoň nám to kamoš co u nich v Brně dělá stále tvrdí, takže se snažíme zásahovku aspoň seznámit rámcově co má které číslo na starosti.
-
-
Já dělám soutěže v hasičském sportu pro radost a tohle by mohla být docel prdel, takže jsem určitě pro.
-
Příspěvek od Martin Minář » 12.05.2008 15:19
Nesrovnávejte Požární sport a zásach to je nebe a dudy,Požární sport neni jenom utok ale i 4*100m,100m překážek a výstup na cvičnou věž.Co máme dělat my co sme v JPO 5 a máme pár výjezdu do roka,tak děláme aspon ten sport.
-
No prdel by to byla, ale že bych z toho byl nadšený, to určitě ne.
Ostatní: těch kluků, kteří jdou na útok s PS 12 neupravenou, je mi fakt líto.
Ale občas mám pocit, že nejvíc do tohoto tématu vrtají ti, kteří jsou leniví zvednout prdel a něco udělat pro to, aby třeba upravenou stříkačku měli taky! Jenom čekají, co jim kde spadne do klína!
Nás to taky stálo mnoho práce a samozřejmě i peněz. Ale oslovili jsme sponzory, udělali několik zábav a většinu peněz si zkrátka vydělali. Nechci řešit Extraligu, ta je opačný extrém, ale pokud budou všichni dělat útok s PS 12, tak je to krok zpět, protože mi pak stačí mít jen slušný zadek =sání a stroj a na předek můžu dát klidně hospodské povaleče protože proud s PS 12 b.ú. uběhne každý, kdo je schopen takovou vzdálenost přeběhnout. Ale zase ty časy by byly jak v Extralize! Sice ne tak rychlé, ale taky by bylo prvních dvacet družstev v rozmezí jedné sekundy. )
Možná by bylo spíše řešení více kategorií. Tzn. jedna kategorie stroje bez úprav a druhá kategorie stroje s úpravami. Bohužel by to zase vyšlo dráž pro pořadatele...
-
My jsme taky JPO V, ale sehnaly jsme za pár tisíc druhou mašinu a tak máme dvě. Sport děláme v podstatě stejně jako vy - zásahů máme jen několik do roka, tak se alespoň pohnem, plus nás to baví ( teda mě určitě a moc), tak proč bychom se netěšíli . Se zásahem soutěže určitě nesrovnáváme, nejsem padlej na hlavu!!!
Pro projekta - ty skupiny by zas tak drahý nebyli - v zásadě jde jen o tři pohárky na víc, což je pár stokorun, které by se dali získat tím, že přijedou i ta družstva, která běžně nejezdí. Určitě by se to dalo zkusit.
-
Příspěvek od Pavel Dlabka » 12.05.2008 15:19
MINISTERSTVO VNITRA
generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky
Kloknerova 26, pošt. přihr. 69, 148 01 PRAHA 414
--------------------------------------------------------------------------------
Praha 13. ledna 2006
Čj. PO-147/IZS-2006
Používání přetlakového ventilu v soutěžích v požárním sportu
Vyřizuje: kpt. Pavel Pečený, tel. 974819803, e-mail: pavel.peceny@grh.izscr.cz
V souladu s pravidlem 48 odst. 4 Pravidel požárního sportu (dále jen "Pravidla"), vydanými Pokynem generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR a náměstka ministra vnitra č. 9/2004 a v zájmu zvýšení bezpečnosti soutěžících, stanovilo MV-generální ředitelství HZS ČR dopisem pod č.j. PO-1827/IZS-2004 ze dne 25. května 2004 povinné používání přetlakového ventilu v disciplíně požární útok od 1. května 2006 ve všech soutěžích v požárním sportu s výjimkou soutěží mezinárodních. Tuto povinnost připomínáme z důvodu dotazů ze strany pořadatelů soutěží připravovaných na rok 2006.
Současně Vás žádáme, abyste u pořadatelů, zejména postupových kol soutěží v požárním sportu, doporučovali provedení disciplíny požární útok nejenom s jednotným přetlakovým ventilem, ale i jednotnou přenosnou motorovou stříkačkou.
Náměstek generálního ředitele HZS ČR
plk. Ing. Václav Muchna v.r.
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:19
pouze jednu organizujeme a ta neni presne podle pravidel, ale nechapu Pavle, jak muze byt neco z GR HZS zavazne na soutezich organizovanych SH CMS? To muze byt maximalne v rovine doporuceni a pak budiz, ale urcite ne zavazne. Jirka
-
Příspěvek od Aleš Bárt » 12.05.2008 15:19
Nevím co tady řešíte, ale 90% opravdovejch hasičů ví že číslo u označení požárních motorových stříkaček neudává obsah motoru, ale výtlak čerpadla za 1minutu. A podle nevé vyhláška se jedná pouze o PMS 8.
Jinak my na závody nejezdíme. Nemá to cenu, když tam přijede několik sborů s nadupanejma strojema, který by u zásahu nevydržely ani 5minut. Radši se zaměříme na techniku a finance cpeme do vybavení a techniky, která vydrží hodiny a dny bez poruchy. Radši zachračhraňujeme životy a hodnoty, ato nám přináší dobrej pocit všem, a o tom je hasičina. Sooutěže jsou dobrá věc, ale jen jako sranda mač.
Radši prohrajeme (nezúčastníme se) milionu soutěží, ale když zachráníme lidský život, je to pro nás odměnou pro všechny. Je to vítězství. (aspoň pro mne a mé kolegy a kamarády ze sboru.)
-
Příspěvek od Jan Raška » 12.05.2008 15:19
Používání přetlakových ventilů je opodstatněné u soutěží MH, pokud je chce zavést i HZS u svých soutěží - asi eviduje moc pracovních úrazů ,
jezdíme po dobráckých soutěžích a jestli si mám vybrat, tak soutěž bez ventilu, možná ventily smažou rozdíly na mašinách a řekl bych že bezpečnost zvýší jen minimálně, ale kde pak bude atraktivita soutěže a chuť závodníků se zlepšovat? Co je bude motivovat, když s přetlakáčem doběhnou i "staré báby"? To pak požární útok u nás bude srovnatelný s nudnými útoky dle CTIF? Proč omezovat něco v čem Češi vlastně drží světový primát. Ještě k bezpečnosti, na mnoha soutěžích jsem byl svědkem nevhodných terénních podmínek nebo špatného stavu překážek což je podle mě nebezpečnější než absence PV na stroji na který je závodník zvyklý.
-
Příspěvek od Jan Raška » 12.05.2008 15:19
je tady dost názorů, že současný požární sport už s hasičinou málo souvisí, myslím ale že je pořád dost pohárovek kde se soutěží stylem podobným zásahu, také se stále víc rozšiřují soutěže typu TFA mezi dobrovolné hasiče a dokonce už i ve vyprošťování z havarovaných vozidel, i když zatím jen v menší míře, ale rozhodně si myslím že takové soutěže nezanikají na úkor více atleticky zaměřených soutěží. Že je PO sport dost o penězích je pravda, nevím jak to chodí jinde, ale sbory co třeba u nás jezdí soutěže se většinou řadí do kat JPO V, jako vozidlo mají max. Avii, Tranzit, zásahů do roka nic moc, a sport je možná jediné co sbor ještě drží pohromadě a přitahuje do něj ty mladší. Obec financuje JPO, na sportovní aktivity sboru pak něco třeba také přispěje, jako na fotbalisty, zahrádkáře a já nevím jaké jiné občanské sdružení ještě. I tak je ale potřeba shánět finanční pomoc od sponzorů. Je pak ale k vzteku, když se má člověk podřizovat neustálým manýrům rádoby hodnostářů SH ČMS, nevím jestli je to jinde vůbec možné ale např. v Olomouckém okrese byly pro soutěže v lize SH ČMS předepsány pro soutěže jen prostředky od jednoho dodavatele.
-
Příspěvek od simír hasič » 12.05.2008 15:19
my soutěžíme s neupraveným strojem a klasickými hadicemi. Když vidím najehlenou stříkačku, vždycky si vzpomenu na povodně 2002 a časté jarní a nejen jarní zatopení okolních obcí a vím, že najehlená mašina dlouho v zásahu neřehtá. Jestliže jsou některé sbory tak bohaté, příp. kluci tak šikovní a pro tohle zarytí, tak budiž, ale jednak je to podle mě úplně nefér vůči ostatním a jednak pokud bych uviděl někde na čerpacím stanovišti najehlenou stříkačku, zrovna bych se jistil a sháněl stroj normální.
-
Příspěvek od martin blanarik » 12.05.2008 15:19
si myslim, ze hospodsky povalac tiez dokaze pospajat hadice na zakladni.Pre mna je utok z rozviinutim hadic urcite pritazlivejsi, nez si vsetko pospajat na zakladni a potom to za sebou tahat.
-
Martin Blanarik: to chápu, tuším, že u vás na Slovensku děláte útok tímto stylem povinně. Ale mě osobně se zase líbí víc ten náš způsob )
Bohdan Kalina: to si nedovedu představit toho matěje, který by s takovou mašinou přijel k zásahu! Já doufám, že naprostá většina pokud má upravený stroj, tak určitě ne ten zásahový. Alespoň my to tak máme.
Jan Raška: nám odborníci tvrdili, že přetlakový ventil funguje stejně až ve chvíli, kdy je voda na proudnicích. To by museli použít ten nově vyvinutý př. ventil, u kterého ale nevím, jestli už opravdu funguje tak, že omezuje vodu už od stroje.
A taky jsem nedávno s hrůzou zjistil, proč že se nám to stále na soutěžích MH nedařilo v PÚ dosáhnout na přední místa... Jak mi prozradil jeden z vedoucích MH, kteří patří mezi nejlepší na Moravě- používají všichni upravené stroje i pro mladé hasiče, což bych si v životě netroufl udělat, když vidím, jak s dětma cloumá i tlak z PS 12 b.ú. Prostě mazec...!!!
Aleš Bárt: jistě všichni vědí, co znamená PS 12. Jde spíše o to, že neupravený motor z PS 12 ti neutáhne výkonnější čerpadlo a naopak upravený motor ti nepomůže k větší dodávce vody, pokud na něm máš neupravené čerpadlo z PS 12.
Tož tak.
-
Příspěvek od Jan Fiurášek » 12.05.2008 15:19
Kluci me uz tohle pekne sere!My sme ctyri roky behali s dvanactkou!Po tuhle dobu sme si kradli od huby,plazili se ,shaneli,setrili a poridili si masinu a porad neco noveho!Ale proc?Protoze chceme, sme do teho zapaleni!Jenom ten HOSPODSKY POVALEC muze jen blbe kecat jak nema penize,jak je to zbytecne atd.Taky sme meli hovno a holu prdel a ted mame slusny standard!Hosi ukecani kteri ste nepoznali drinu a snahu,nemelte blbiny!!!Ale jinak vam preju hodne sportovnich uspechu!
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz