Preventivní požární hlídka
Dobrý den!
Asi tak jako většina lidí mám problém Zaměstnanci v naší firmě odmítají zařazení do preventivní požární hlídky s tím že jsi jsou vědomi , svých povinností v případě požáru a povinností účastnit se školení ale prý nejsou povinni být v hlídce.Nevíte prosím jaký článek zákona mám použít když normální domluva selhala.Předem děkuji za radu.
Preventivní požární hlídka
Zákony, vyhlášky, nařízení a pokyny pro činnost jednotek.
-
-
Příspěvek od Dag » 12.05.2008 15:26
re:
V předpisech na úseku požární ochrany toto nenajdeš, zákon o PO řeší, za jakých okolností je provozovatel povinen zřizovat preventivní požární hlídku, další podrobnosti týkající se Tvé otázky patří do oblasti pracovně právního vztahu. Ale myslím, že není nutno mít v pracovní smlouvě výslovně uvedeno, že dotyčného zaměstnace je možno zařadit do preventivní požární hlídky, protože každá pracovní smlouva obsahuje klauzuli, že každý zaměstnanec je povinen dodržovat předpisy BOZP a PO a řídit se jimi, takže pokud ho zaměstnavatel do hlídky zařadí, nemůže se proti tomu bránit. To by pak zaměstnanec mohl polemizovat např. i o tom, zda je či není povinen absolvovat pravidelné školení o požární ochraně, apod.
V předpisech na úseku požární ochrany toto nenajdeš, zákon o PO řeší, za jakých okolností je provozovatel povinen zřizovat preventivní požární hlídku, další podrobnosti týkající se Tvé otázky patří do oblasti pracovně právního vztahu. Ale myslím, že není nutno mít v pracovní smlouvě výslovně uvedeno, že dotyčného zaměstnace je možno zařadit do preventivní požární hlídky, protože každá pracovní smlouva obsahuje klauzuli, že každý zaměstnanec je povinen dodržovat předpisy BOZP a PO a řídit se jimi, takže pokud ho zaměstnavatel do hlídky zařadí, nemůže se proti tomu bránit. To by pak zaměstnanec mohl polemizovat např. i o tom, zda je či není povinen absolvovat pravidelné školení o požární ochraně, apod.
-
Příspěvek od Jiri Poppr » 29.05.2008 04:17
[Dag - 12.05.2008 15:26] Díky za odpověď a radu. Polemizovat již nebudou jelikož v pracovní smlouvě je jasně stanoveno "zaměstnanec souhlasí s absolvováním školení a služební cestou dle potřeb zaměstnavatele"což opět neřeší členství v preventivní požární hlídce .Zatím není jiná možnost než to nařídit .Bohužel to není ideální cesta jenže audit klepe na dveře a tak není vyhnutí.Každopádně zkusím personální oddělení tam pracovně právní vztahy řeší a třeba na něco přijdou.
-
Příspěvek od jiří martinek » 29.05.2008 06:26
Domnívám se, že dnes vedoucí má tolik "možných pák", kterými přesvědčí zaměstnance aby byli v požární hlídce!Mně to prostě šéf oznámil a ani bych si nedovolil něco namítat.Ve starším věku jsem rád, že mám trvalou a perspektivní práci a nejsem abonentem úřadu práce....
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 29.05.2008 07:41
jsem tehoz nazoru ze ucast v pozarni hlidce proste na nekterych pracovistich odpovida pracovnimu zarazeni a ze na pracovisti nema demokracie misto, ridi se to pracovne-pravnimi vztahy a vedouci proste URCI pracovniky do hlidky a zajisti jejich proskoleni. JJS
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky