prevence - dotaz
-
Příspěvek od Libor Machek » 12.05.2008 15:25
zdravím , mám na Vás dotaz já vím že na podobná témata se tady již diskutovalo, ale chtěl bych se zeptat zda má někdo osobní zkušenost s preventivními prohlídami domů , garáží a dílen, tj. jestli někdo třba na vesnici obcházíte takto domy.. Uvažujeme o tom také a máme spoustu otázek , předem děkuji za každý příspěvek do diskuze...
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Míla Nouzák » 12.05.2008 15:25
dobry dotaz, take by me to zajimalo jak to chodi jinde. U nas se prevence drive delaly (cca. do roku 1994), ale pak vetsina lidi prestala poustet preventare do domu, tak to skoncilo...
Příspěvek od » 12.05.2008 15:25
Preventivní požární prohlídky, při nichž bylo prověřováno dodržování předpisů požární ochrany v rodinných domcích a jiných objektech ve vlastnictví nebo užívání občanů, včetně vytváření kontrolních skupin k jejich provedení (§ 39 a následující zákona č. 133/1985 Sb. , o požární ochraně - v původním znění), byly novelou tohoto zákona vydanou pod č. 237/2000 Sb. bez náhrady zrušeny. Pokud by jste chtěli tyto prohlídky ve svých obcích provádět, nemáte ke svému jednání žádnou právní podporu a tudíž vaše jednání by bylo protiprávní.
-
- Kontaktovat uživatele:
-
Příspěvek od Libor Machek » 12.05.2008 15:25
pokud mě někdo pustí do domečku tam to nemuže být protiprávníí?? já se ptám jestli to někdo dělá na základě doporučení a domluvy s majitelem.. jen na základě doporučení samozřejmě, dělá to někdo?
Promiň, ale do "domečku" tě někdo může pustit třeba na návštěvu, na kávu, na kus řeči. K tomu abys cokoliv kontroloval musíš mít zákonem dané zmocnění. To měl podle zákona č. 133/1985 Sb. (v původním znění) Místní národní výbor (termín poplatný době vzniku zákona), který vytvářel kontrolní skupiny k provádění preventivních požárních kontrol v obci. Tyto skupiny byly složeny převážně z členů SDH. Rovněž jmenoval preventistu obce. A tohle všechno bylo zrušeno, takže bohužel. Občanským sdružením na úseku požární ochrany tato pravomoc skutečně žádným zákonem daná není. Navíc je zde ještě Listinou základních práv a svobod dána ochrana obydlí. Pokud se týká preventivních požárních kontrol u právnických nebo podnikajících fyzických osob, tak ty pokud provádějí činnosti se zvýšeným nebo vysokým požárním nebezpečím jsou povinny zajistit provádění preventivních kontrol, a to prostřednictvím osoby odborně způsobilé (viz zákon o PO). Ale to je o něčem jiném. Takže závěrem, pokud se dobře (!!!) vyznám v předpisech PO (zákon, vyhlášky, normy..) a kamarád mne požádá o radu resp. kontrolu svého obydlí, tak proč ne, ale jinak je to s prominutím o ústa....
-
-
Příspěvek od Václav Kladenský » 12.05.2008 15:25
A vezměme si to čistě teoreticky:
Kdybych jako člen této preventivní hlídky zazvonil u domu a řekl něco ve smyslu: "Dobrý den.....nemusíte mě pouštět dovnitř, ale když mě pustíte, tak se podívám, jestli tu máte atd. atd. atd." Bylo by to pořád protiprávní jednání? Nemám teda na mysli tu otázku, ale kdyby mě majitel opravdu pustil dovnitř...?
Ptám se čistě pro zajímavost.
Díky za odpovědi.
S pozdravem VKL
Takže pokud by jste byl člen (požární) preventivní hlídky - nutné rozlišovat terminologii, tak výkon vaší činnosti a působnosti je dán v objektech a zařízeních právnické nebo podnikající fyzické osoby, která vás jako člena této hlídky jmenovala. Jinde vaše působnost končí. Mimo tyto objekty a zařízení nejste oprávněn svoji činnost provádět. A členem kontrolní skupiny k provádění preventivních požárních kontrol být nemůžete, neboť jak bylo v této diskuzi uvedeno výše tato zákonem stanovena činnost byla zrušena, a to bez náhrady. Vytvářením kontrolních skupin se zabýval Místní národní výbor ve spolupráci se Svazem požární ochrany v obci, a nástupnické organizace (Obecní úřad a SDH) toto oprávnění nezískaly, takže vás nemá kdo jmenovat členem kontrolní skupiny. A vykládat někomu, že jsem členem něčeho co prakticky právně neexistuje a ještě že mu něco v domě prohlédnu je opravdu moc podivné. Takže skutečně nezbývá nic jiného než se smířit s tím, že provádění preventivních požárních kontrol, tak jak se kdysi provádělo, bylo zákonem zrušeno a dál to neřešit ani teoreticky. Pokud se chcete věnovat prevenci v požární ochraně, zaměřte se například na preventivně výchovnou činnost (besedy, přednášky ve školách, akce pro děti apod.) ve vaši obci. Vím s určitostí, že tímto se SDH zabývá.
-
Příspěvek od Václav Kladenský » 12.05.2008 15:25
Díky, jenom mě to tak napadlo a zajímalo mě, "co by, kdyby"
Jinak nějakou preventivní činnost provádíme.
Díky za odpověď, přeji příjemný den.
VKL
-
Příspěvek od Jaroslav Hreus » 12.05.2008 15:25
Nevim,jak jinde,ale mi preventivní kontroly chodíme pořád,jen řikáme,že jdeme poradit a nevěřily by jste,kolik lidí nás dobrovolně pustí a jsou rádi,když je na něco upozorníme,nebo jim závadu pomůžeme odstranit.Je jasné,že už nejsou zákonem povoleny,zápisy se nedávají,obecní a městské úřady stim nic nedělají,ale lidi jsou rádi za radu.
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:25
ze Zdenku nerikas zcela pravdu. Jsem dodnes povolanim pozarni preventista mesta a provadim preventivni prohlidky ve vsech objektech mesta a prispevkovych organizaci. Pokud me nekdo pozve, abych mu udelal doma, nebo ve spolecenstvi vlastniku preventivni pozarni prohlidku a ja splnuji veskera zakonna ustanoveni o tom, KDO a s JAKYM vzdelanim muze delat tyto prohlidky, mohu mu prohlidku klidne udelat, moje zavery jsou vsak pouze v roli doporuceni, jelikoz od platnosti noveho zakona nemam pravomoc udelit pokutu, zakazat uzivani apod. Proto jsem presvedcen, ze na mnoha vesnicich a mensich mestech to stale dobre funguje a mnozi zodpovedni obcane si zvou vyskolene a kvalifikovane hasice domu, aby meli dobry pocit z toho, ze nevyhori. JS
nemyslím si, že by v mých příspěvcích této diskusní skupiny nebyla zcela pravda. Jenom jsou smíchány dva pojmy. To co mnou bylo uvedeno se vázalo na provádění preventivních požárních kontrol kontrolními skupinami, které k jejich provádění v dané době vytvářel Místní národní výbor (tak byl z mé strany pochopen Liborův dotaz). Tyto kontrolní skupiny prováděly preventivní požární kontroly v objektech organizací, které určil okresní národní výbor (tzn. tam, kde nebyl vykonáván státní požární dozor) a v rodinných domcích a jiných objektech ve vlastnictví nebo užívání občanů. Zjištěné nedostatky pokud to šlo byly neodkladně odstraňovány, ty které nebylo možné odstranit byly sděleny MNV a ten následně konal – vydal opatření k odstranění nedostatků a mohl provést kontrolu jejich plnění, mohl rozhodnout o vyloučení věcí z užívání, navrhnout ONV vydání rozhodnutí o zastavení provozu. Tento systém stanovený v původním znění zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, byl jednou z jeho mnoha novel bez náhrady zrušen a pokud ho někdo i nyní realizuje (jen ty kontroly – obecní úřady pravomoc MNV v tomto případě nepřevzaly), tak skutečně v rozporu s právem. Vaše současné pracovní zařazení jako požární preventista je pracovně právní vztah. Toto funkční místo bylo vaším zaměstnavatelem zřízeno k plnění jeho povinností vyplývajících ze zákona č. 133/1985 Sb., ve znění pozdějších předpisů [§ 5 zákona o PO] – obec je ve smyslu práva považována za právnickou osobu. Vy pro toto funkční zařazení máte i odbornou způsobilost, neboť jste odborně způsobilou osobou (§ 11 odst. 1 zákona o PO), a pokud provádíte i preventivní kontroly např. v objektech společenství vlastníků bytových jednotek, malých provozovnách apod., tak zřejmě na živnostenský list s oborem podnikání technicko-organizační činnost v oboru požární ochrany.
Bude asi problém to od někoho sehnat. Normy ať v tištěné nebo elektronické podobě smějí být podle zákona č. 22/1997 Sb. rozmnožovány a rozšiřovány jen se souhlasem ČNI, a ten souhlas nedá. Ověřeno vlastním pokusem. Uvedená změna normy (v rozsahu 8 stran) jde však u nich zakoupit na CD ve formátu PDF - licence na 1 PC + 1x tisk = 355,00 Kč vč. DPH (!!!). Vím, rada z mé strany dost špatná, ale taková je realita.
-
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky