REFORMA Dobrovolného hasičstva
-
Příspěvek od Pavel Horaček » 12.05.2008 15:24
U vás se za patnáct let nic nestalo nebo vám nebyl vyhlášen poplach?
-
Příspěvek od Jiří Kratochvíl » 12.05.2008 15:24
Jsme JPO V a ja bych to řekl asi takhle...v roce 96 hořela stodola - povolano HZS Velké Meziříčí, a letos byla na kraji katastru DN motorky a OA, povolano HZS. Jinak se nic nestalo, krom likvidace srsňů.
Asi nejdůležitější je to, že stanice HZS je vzdálena 4km.
-
Příspěvek od Pavel Horaček » 12.05.2008 15:24
tak to máte dobré že u vás nejsou žádné události ale zdruhé stránky špatné protože vám nikdo nebude nic chtít koupit ale ikdyž máte hzs tak blízko tak by vás jako místní jednotku měli vyvolat
-
Příspěvek od Freek » 12.05.2008 15:24
Pocet zasahu je udaj, ktery sice lze ovlivnit, ale neni to jednoduche (vlastne je, staci si dat na zacatku podminku, ze kazdy clen jednotky behem roku zalozi urcity pocet pozaru).
Je vhodne najit jine parametry hodnoceni kvality jednotek, nez je pocet vyjezdu. Mimochodem nechystate nekdo diplomku na tema "Metriky a hodnoceni kvality JPO"?
-
Příspěvek od Kuba Vlášek » 12.05.2008 15:24
a) fyzické a psychologické testy
testy by podle mě měly být stejné případně o nějaké procento nižší náročnost - důvod: zásahy jsou stejné, ale člověk který to nemá jako hlavní náplň (své zaměstnání) nemá tolik možností a mnohdy ani času.
b) školství dobrovolných sborů a dobrovolníků
dobrovolný hasič by měl umět a znát totéž co profík, pokud chce zasahovat u stejných typů zásahů
c) důraz na hašení nebo na civilní ochranu jako např. THV
Podle mě by měla být na každém okrese, kraji nebo v určité oblasti nějaká dobrovolná jednotka podobná THW v Německu, která by byla více zaměřená na "mimopožární" techniku a zásahy.
d) příspěvek pro dobrovolného hasiče od státu (jako armádní zálohy?)
určitě
e)Dotace dle výjezdů nebo počtu obyvatel v okruhu 20 - 30 km ?
I počet výjezdů o lecčems vypovídá a rozhodně bych ho nezatracoval. Mělo by se ale více dbát na to, jak je která jednotka zásahuschopná.
f)Může pomoci dobrovolný dar 2% z daně?
Pokud by si mohl podnikatel uplatnit odpočet 2% ze základu či z daně, který dá jako dar místní JSDHO, určitě by to ráda firem a podnikatelů udělala a hasiči by se měli o dost lépe.
g)Má řídit organizovat hasičstvo stát, kraj nebo sdružení ?
Základní rámec by měl diktovat stát, rozhodné slovo by měli mít kraje a mělo by se přihlížet i na názor záchranářských občanských sdružení, ale všech a ne převážně jen jednoho.
h) Je vhodné zatahovat dobrovolné hasičstvo do politiky
Ano je, současný stav je takový, že bez loby u politiků a bez možnosti ovlivňovat alespoň z části dění tímto způsobem se ničeho nedosáhne.
Podívejte se na lobing mysliveckého sdružení, ty dosáhnou, čeho chtějí. Proč asi? Každý druhý politik si chodí zastřílet.
g) Jak funguje a jak dostatečně se čerpají fondy EU na příhraniční spolupráci u dobrovolných jednotek.
?
h) Stáže u HZS ,
Určitě vinikající nápad. Mělo by to být povinné. Dobráci by měli jezdit s profíkama k zásahu, ale to předpokládá, že budou mít i stejná povinná školení a zdravotní a fyzické testy, nebo alespoň srovnatelné.
Vše co je v této diskuzi uváděno, by si zasloužilo diskuzi odbornou a veřejnou, ale myslím si, že ti tam nahoře o ní nemají zájem. On totiž stav, který sice není ideální ale do kterého nikdo moc nevidí a hlavně nerýpá leckomu vyhovuje.
-
Příspěvek od Lukáš Machura » 12.05.2008 15:24
Počet výjezdů se dá ovlivnit i jinak, než plánovanými pyromaniackými orgiemi. Např. přesvědčím kamaráda včelaře, v době rojení včel to vyhlásím místním rozhlasem, do místního plátku napíšu, že zdarma likvidujeme vosy, sršně a hned mám pár výjezdů navíc. A těchto drobných techických zásahů se dá vymyslet mnoho.
-
Příspěvek od Šárka Meissnerová » 12.05.2008 15:24
Tak jsem si nějak představila, kterak naši dobráci dělají fyzické a musela jsem se smát. Dost lidí by s tím asi brzo švihlo. Nebo by musely být jiné než u HZS. Třeba jako jestli jsou schopní zásahu, a ne jestli umí sedylehy
-
Příspěvek od Martin Kavka » 12.05.2008 15:24
Jiří kratochvíl napsal: "100 výjezdů už je slušná suma vzhledem ktomu že bych to sčítal za celou dobu služby.např. 100výjezdů ročně, sloužím 20let = 10.000Kč mesíčně v důchodu."
Po přečtení mě trochu zamrazilo. Já věřím, že to nemyslíte vážně? Začíná se nám vytrácet slovo dobrovolní hasiči. Pokud to děláte dobrovolně, dělejte to zadarmo. Pokud za to chcete peníze, jděte k profesionální jednotce.
Co se týká fyzických testů, můj názor je takový, že když to někdo dělá dobrovolně a ZADARMO (což se některým jak vidím moc nechce), pak bych dobrovolníky testováním nezatěžoval a uplatnil tkzv, sebereflexi. Tedy jde o to, že každý z nás ví zda na to má či ne a pokud na to nemá, pak to velitel jednotky či kolega pozná a vyčlšní ho. Stát má být rád že má dobrovolníky, kteří to chtějí dělat ZADARMO (snad chtějí) a nemá je otravovat ještě testováním.
Stejně tak školení by měl automaticky zajistit stát resp. GŘ pro JSDH. Služba státu ZADARMO, zadarmo školení.
Co se týká 2procent od každého na hasiče, myslím si že se to opět otočí proti nám hasičům. Už tak v době zdražování brát lidem peníze je nesmysl. Myslím si že svou roli by spíše měli sehrát pojišťovny.
Zdravím dobrovolné hasiče, kteří to dělají dobrovolně a zadarmo.
-
Příspěvek od Freek » 12.05.2008 15:24
Dobrovolne se nerovna zadarmo.
Zakon 133/1985 Sb. ve zneni pozdejsich predpisu mluvi o odmene pro cleny JSDH.
Pokud vezmeme v uvahu JPO II, tak tam jsou dokonce urcitym zpusobem clenove nuceni brat nejake penize (je to zpusob, jak na ne neco mit, kdyby byl nejaky problem).
-
Příspěvek od Daddy Yankee » 12.05.2008 15:24
Treba takovej napad,kterej je uz zavedenej v nemecku:Krabicka cigaret ma u nas obycejne 20 cigaret a v nemecku je to tak,ze jich je tam 19 a ta jedna jde na pomoc detem.Jako ne primo ta cigareta(aby si tady pak nekdo nevystreloval ).....No a tady by to slo na JSDH...
A s tema pojistivnama to mas pravdu,tech by se melo hlavne vyuzit...
-
Příspěvek od Jiří Vítek » 12.05.2008 15:24
2% je na Slovensku možnost rozhodnout kam ze svých daních můžete dát. Tedy sám se rozhodnout.
Fyzické testy ..mrkni jak to funguje u vojenských dobrovolných záloh. Já osobně již viděl pár dobrovolných hasičů zkolabovat při námětovém cvičení z důvodu nedostatečné fyzické kondice a i dobrovolnost musí mít nějaká pravidla.
Dnes může být dobrovolným hasičem může být každý což na prestiži této organizace nepřidá ani množství mladých pyromanů v modrých bundách. Víš o čem mluvím.
Píšu o tom bakalářku a seznamuji se s tím problémem a jsem někdy šokován úrovní DH od 1* po 5-. Proto si myslím, že když bude plošně veřejná známka 2- bude to super, ale ty rozdíly jsou obrovské a není to jen technikou, ale i kvalitou lidí a jejich IQ.
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:24
jen ulet a ze jsi neco podobneho nemohl ani pomyslet natoz napsat vazne! Pokud ano, tak se stavis do protikladu s nasim nejhlavnejsim zakonem, zakonem o PO, ktery jasne rika, ze clenu JSDH prinalezi za jeho vykon odmena. Musim dat tentokrat za pravdu Freekovi, dobrovolny neznamena zadarmo, ani blby! Fuj, to jsi me rozcilil jako uz dlouho nikdo. Pyrozver na tebe JJS
-
Příspěvek od Kamil Holek » 12.05.2008 15:24
Taky jsi mě trochu nazvedl. Vždyť většina jednotek nemá peníze ani na reprodukci techniky natož na nějaký platy. Věř mě, že to málo co za to dostáváme, stačí na to, aby jsme si jednou za rok udělali posezení u bečky. A to už nemluvím o tom, že většina používá svůj mobil, svůj internet a jsou i jednotky, které musí dělat zábavy, aby si mohli koupit PS II. Pak mluv o dobrovolnosti zadarmo.
-
-
Příspěvek od Ing. Michal Brunner » 12.05.2008 15:24
100 % souhlas s příspěvkem Martina Kavky.
Michal
-
Příspěvek od Jiří Vítek » 12.05.2008 15:24
Dobrovolnost se v některých očích rovná anarchie.
Pohled na to bahno JSDH
Opilý hoši po hospodách v hasičských bundách. Mladí hoši co pro masírku zapalují obecní majetek také v modrých bundách.Obézní fyzicky nevybavení členové JSDH. Více chlastacích akcí než samotné práce i to je bohužel někde známka dobrovolnosti.
O opaku se jistě dozvíte v jiném komentáři. Upozornění toto není kritika všech JSDH !!!! Ale je to jako u policie , když udělá průšvich jeden hned se křičí , že jsou všichni policajti hajzlíci....myslím, že obrazně to někde platí o JSDH.
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:24
Spíš bych řekl, že to někde platí o SDH, ne JSDH, tam to asi opravdu budou výjimky...
-
Já bych to trošku rozdělil.
1. JSDH obce a SDH je rozdíl - nebudeme řešit, řešilo se mnohokrát
2. Pokud je něco s jednotkou v nepořádku je a)špatný velitel, b) špatný strosta obce
3. Pokud se člověk neumí chovat a navíc když je v uniformě, nemá u hasičů vůbec co dělat
4. Hasičina není jen o dobrovolnosti, ale i o smyslu o povinnost.
Asi máš špatnou zkušenost někde z okolí, jestli ano, pak se nedivím Tvému rozhořčení.
-
Ale je pravda, že lidé - laici nerozlišují mezi jednotkou a sdružením. Pro ně je hasič jako hasič.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz