Zákoník práce - nový
-
Příspěvek od Jenek » 12.05.2008 15:20
Část čtvrtá
Pracovní doba a doba odpočinku
Hlava I: Obecná ustanovení o pracovní době a délka pracovní doby
§ 78
(1) Pro účely úpravy pracovní doby a doby odpočinku je
a) pracovní dobou doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat pro zaměstnavatele práci a doba, v níž je zaměstnanec na pracovišti připraven k výkonu práce podle pokynů zaměstnavatele,
b) dobou odpočinku doba, která není pracovní dobou,
c) směnou část týdenní pracovní doby bez práce přesčas, kterou je zaměstnanec povinen na základě předem stanoveného rozvrhu pracovních směn odpracovat,
d) dvousměnným pracovním režimem režim práce, v němž se zaměstnanci vzájemně pravidelně střídají ve 2 směnách v rámci 24 hodin po sobě jdoucích,
e) třísměnným pracovním režimem režim práce, v němž se zaměstnanci vzájemně pravidelně střídají ve 3 směnách v rámci 24 hodin po sobě jdoucích,
f) nepřetržitým pracovním režimem režim práce, v němž se zaměstnanci vzájemně pravidelně střídají ve směnách v nepřetržitém provozu zaměstnavatele v rámci 24 hodin po sobě jdoucích,
g) nepřetržitým provozem provoz, který vyžaduje výkon práce 24 hodin denně po 7 dnů v týdnu,
h) pracovní pohotovostí doba, v níž je zaměstnanec připraven k případnému výkonu práce podle pracovní smlouvy, která musí být v případě naléhavé potřeby vykonána nad rámec jeho rozvrhu pracovních směn. Pracovní pohotovost může být jen na jiném místě dohodnutém se zaměstnancem, odlišném od pracovišť zaměstnavatele,
i) prací přesčas práce konaná zaměstnancem na příkaz zaměstnavatele nebo s jeho souhlasem nad stanovenou týdenní pracovní dobu vyplývající z předem stanoveného rozvržení pracovní doby a konaná mimo rámec rozvrhu pracovních směn. U zaměstnanců s kratší pracovní dobou je prací přesčas práce přesahující stanovenou týdenní pracovní dobu; těmto zaměstnancům není možné práci přesčas nařídit. Prací přesčas není, napracovává-li zaměstnanec prací konanou nad stanovenou týdenní pracovní dobu pracovní volno, které mu zaměstnavatel poskytl na jeho žádost,
j) týdnem každé období na sebe navazujících 7 dnů,
k) noční prací práce konaná v noční době; noční doba je doba mezi 22. a 6. hodinou,
l) zaměstnancem pracujícím v noci zaměstnanec, který během noční doby pravidelně odpracuje nejméně 3 hodiny ze své pracovní doby v rámci 24 hodin po sobě jdoucích.
Tak to zase naši zákonodárci pěkně zorali. Od 1.1.2007 nesmí podle zákoníku práce být na stanici v pohotovosti žádný hasič JPO II ani HZS podniku. Pohotovost může držet pouze mimo pracoviště.Tak jsem zvědav jak se to vyřeší. HZS ČR má výjimku a ostatní ať si dělají co chtějí. Každá z posledních novelizací zákoníku práce Hasičům, kteří vykonávají v jednotce jako své hlavní zaměstnání spíše ublížila než pomohla. Tuším, že nový zákoník práce ruší i vedlejší pracovní poměr. Což využívá spousta JPO II. Co hasičům ještě přinese rok 2007? Od 1.1.2007 se ruší v katalogu prací zařazení hasičů. HZS ČR má opět svůj právní předpis, který to řeší a opět hasiči, kteří jsou zaměstnáni v JSDH Obce (JPO II) a HZS nebo JSDH podniku ať si to řeší jak chtějí. Pevně doufám, že na Generálním ředitelství s tím do konce roku něco udělají.
-
Příspěvek od miroslav černoch » 12.05.2008 15:20
zapomněl jsi napsat do konce kterého roku, už pomalu začíná být pozdě.Určitě by to zajímalo větší počet hsičů z povolání, tím nemyslím příslušníky ale zaměstnance. Je určitě škoda, že nato zde nedostaneme odpověď. Přece se na GŘ nebudou zabývat takovýma prkotinama, vždyť oni mají své jisté, nás je skoro stejný počet v republice jako příslušníků ale proč by se na GŘ starali.............
-
Já pevně doufám, že se Ti vlivní pokusí vše napravit do konce roku 2006. Jen nechápu jak můžou dopustit, aby vyšly v platnost právní předpisy, které mají takové množství chyb. O vysokém počtu hasičů, kteří vykonávají službu v jednotce jako své hlavní nebo vedlejší povolání nemůže být pochyb. Vždyť všechny JPO II dnes mají členy, kteří službu v jednotce vykonávají jako své hlavní nebo vedlejší zaměstnání. Samozřejmě nesmíme opomenout HZS a JSDH podniku.
-
Příspěvek od Dedek Vladimír » 12.05.2008 15:20
Jak to bude s refundací mzdy ? Doposud mi vždycky zaměstnavatel poslal fakturu na obec. Dle § 124 starého ZP mi náležela průměrná mzda. Podle tohohle nového paskvilu mi mzdu nemusí dát vůbec (§ 200) a já si jí budu muset sám vyběhat na obci jak říká NV 172/2001 Sb v § 22 do 1 měsíce od vzniku nároku.Nebo si obec uzavře s každým zaměstnavatelem dohodu o náhradě mzdy ? To jsem z toho jelen. Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě.
-
Příspěvek od Juraj Engel » 12.05.2008 15:20
To:Vláďa: To jsem teda taky zvědav, jak to bude fungovat. Viz. větrné smrště. Jsme nuceni si vzít dovolenou, protože refundace nejsou. Dopadne to tak, že dobrovolní hasiči nebudou v noci vyjíždět. Chci to vidět, jak budou na výjezdu v noci a druhý den půjdou do práce např. ke stroji, protože si nebudou chtít vzít dovolenou. Je to šupárna.
-
Příspěvek od Ex-professo » 12.05.2008 15:20
že by na tom členové JSDH II mohli být lépe, neboť by měli mít všechen výkon práce zaplacený minimálně minimální mzdou. "Vedlejšák" sice už oficiálně není, ale je zaměstnanecký poměr s několika druhy pracovního úvazku. S tou pohotovostí je to zřejmě myšleno, že tě nesmí nutit držet hotovost na pracovišti, ale zřejmě ti nebude zakazovat, aby jsi se v době pohotovosti na pracovišti (hasičárně) nezdržoval.
Pokud město má jednotku JPO II a má ji ve stavu, kdy zaručuje výjezd družstva 1+3 do 5 min., zřejmě nepočítá, že tito členové budou vybíhat z nějakého dalšího pracovního poměru. Jednoduše řečeno členství v JPO II je další pracovní poměr a zřejmě ani jeden ze zaměstnavatelů nebude chtít, aby jiná činnost omezovala jeho zaměstnance v podávání pracovního výkonu.
Rozhodně by bylo nejlepší podat dotaz zřejmě na Úřad práce. Oni mohou ten problém rozlousknout.
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:20
Mě se sice zákoník práce ani JPO II netýká, ale - členství v JPO II nemusí ještě jednoznačně znamenat pracovní poměr, nebo snad ano? Teď nechci debatovat nad tím, že si za to hasiči peníze zaslouží, zajímá mě jenom ta legislativní stránka...
-
Příspěvek od Pavel Cox » 12.05.2008 15:20
Ona tahle úprava má smysl - zákaz pohotovosti na pracovišti.
Jedná se o to, že ve starém zákoně byla prac. pohotovost ohodnocena 20-i proc. platu. A pozor - NEBYLA. aspoň co já vím žádná hodinová norma jako u norm. prac. poměru! Na to právě hřšili někteří zaměstnavatelé a na tomto principu funguje zdravotnictví. Málo lékařů? Nařídíme jim noční jako pohotovost - neboli čekání na práci. Jestliže v přesčasech se smí odpracovat max. 150 hod. ročně (zdravotnictví má výjimku - po pás. souhlasu zaměstnance až 300), tak po zbytek roku teoreticky můžete být v práci v rámci pohotovosti - to teď není.
Je to naprosto logické. Pokud jste na pracovišti jste normálně v práci, ať makáte, nebo na ní čekáte a máte nárok na plný plat a započítává se to do fondu pracovní doby. Pokud jste doma na telefonu, jste v pohotovosti a máte jen 20 proc. platu.
Je jen dobře, že tohle se konečně napravilo a je teď na zaměstnavatelích, v případě složek IZS - státu jak si s tím poradí.
Doufám, že jsem to při pátečním večeru popsal nějak srozumitelně a nenapsal úplný blbosti. Nemám sil již po sobě číst. )
-
Příspěvek od Ex-professo » 12.05.2008 15:20
Zřejmě jsem popsal tu lepší variantu )
Ale členství v jednotce musí být podloženo smlouvou s obcí a v tomto případě nevím jak by vypadala. Jak je to ve Vašem případě ??
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:20
Zastupitelstvem obce schválený seznam členů zásahové jednotky se zařazením. JPO III
-
Příspěvek od Dedek Vladimír » 12.05.2008 15:20
Nevím co myslíš pojmem "refundace nejsou". Na úhradu ušlé mzdy je pamatováno jak v zákoně č. 133/85 Sb. §29, odst. 1 písm. f), tak v NV č. 172/2001 Sb. a v neposlední řadě i v novém ZP § 206, odst. 4 a 5. Překážku v práci, která ti vznikne, řeší §§ 200,202,203 nového ZP. Proto nevidím jediný důvod čerpat dovolenou na zásahovou činnost nebo odbornou přípravu.
info All:
dotazem na MPSV jsem zjistil, že by se v principu úhrady ušlého výdělku nic měnit nemělo, kromě čísel paragrafů. Takže systém "nepřijdu do práce - zaměstnavatel pošle fakturu - obec zaplatí" funguje dál.
-
No kdyby na tyto úpravy zákoníku byly finanční prostředky tak by samozřejmě členové JSDH typu JPO II byli finančně lépe, ale je tu ale.
Zákoník práce nedovoluje směnu delší než je 12 hodin. A jak je známo hasiči sloužili ve 24 hodinových směnách (A, B, C). Takže to znamená buď sloužit pohotovost doma, nebo na jiném dohodnutém místě. Což zase zpomalí dobu výjezdu pokud hasiči z povolání jsou v pohotovosti mimo místo dislokaci jednotky. Možnost je přejít na dvanáctky. To, ale znamená jednu směnu navíc (A, B, C, +D), čímž se zvednou náklady na mzdy. Což zřizovatel jednotky nedovolí. Některé podnikové jednotky to řešily,že snížily počty na stávajících směnách, aby mohli vytvořit směnu čtvrtou a přejít na dvanáctky. Pokud máš na každé směně jen 4 lidi tak už ubírat nemůžeš, protože družstvo o zmenšeném početním stavu je 1+3. Zakazovat držet pohotovost na pracovišti ti nikdo nebude, ale nesmí ti ji zaměstnavatel zaplatit. To znamená, že od 19:00 do 7:00 jsi v práci zadarmo. Takže pořád nemůžu přijít nato jak ti může vycházet, že na tom členové JSDH obce, kteří vykonávají službu v jednotce jako své hlavní zaměstnání mohou být touto úpravou lépe?
-
Příspěvek od Ex-professo » 12.05.2008 15:21
Vy jste si první větou odpověděl na položenou otázku na konci toho samého příspěvku.
Pokud si myslíte, že Vaše obec nebo město nedodržuje zákonné normy zajišťující požární ochranu v obci společně s dodržováním nového ZP, musíte se obrátit na starostu obce.
Mnou popsaná varianta o zaměstnaneckém poměru člen JSDHO x obec podle nového ZP je dle mého názoru pro člena JSDHO finančně výhodnější.
Určitě existuje několik dalších méně či více výhodných variant smluv mezi členem JSDHO a obcí. Záleží na dohodě a dodržení dotčených předpisů.
-
Příspěvek od Jenek » 12.05.2008 15:21
No ono vlastně Vámi popsaná varianta zaměstnaneckého poměru není reálná, protože nový zákoník práce říká, že délka směny nesmí přesáhnout 12 hodin. Potom můžou hasiči být v pohotovosti, ale pouze mimo pracoviště. Dříve měl hasič výkon práce 16 hodin ( 7:00 - 23:00) a pohotovost na pracovišti 8 hodin (23:00 - 7:00) nyní mu nový zákoník práce dovoluje pouze výkon práce 12 hodin (7:00 - 19:00) a pohotovost na pracovišti mu nedovoluje. Kdyby měli mít veškerý výkon zaplacený minimálně minimální mzdou což je oněch 12 hodin, které dovoluje nynější zákoník práce tak si podle Vás polepšili? Pohotovost mimo pracoviště je také finančně méně ohodnocená než na pracovišti. Zřejmě jste to z mých předešlých příspěvků špatně pochopil. Mě jde jen o to proč obecní hasič, který vykonává službu v jednotce jako své hlavní zaměstnání nemá výjimku stejně jako hasič státní, který může sloužit pohotovost na pracovišti. I zaměstnanci, kteří pracují v dopravě mají výjimku ze zákoníku práce co se týče pohotovosti. Jen mi to přijde nespravedlivé.
-
Bohužel jsem nenašel, kde se stanovuje maximální doba výkonu práce 12hod. Ba naopak v bodě g) bych pochopil, že existuje 24 hodinová prac. doba.
Pokud má obec za povinnost zajistit nepřetržitý výjezd JSDHO, může použít variantu, že zaměstná potřebný počet hasičů a je jedno jestli to je na 12 nebo 24 hodin. Nechápu proč neustále meldujete o pohotovosti na pracovišti, když není potřeba. Pokud obec není schopna zajistit výjezd členů jednotky z pohotovosti mimo pracoviště, měla by to zajistit jinak ( např.: 3x24hod., 4x12hod. ). Variant a možností je dostatek.
Pokud budete placen podle toho co zde píšu, budete mít zaplaceno více hodin, než hasič státní. Prostě všechno co odsloužíte. Státní hasič má nařízenou pracovní dobu 252,5 hodiny měsíčně a z toho má placeno jen 160 hodin. Ostatní je pohotovost a práce zdarma do 150 hodin.
Pokud Váš smluvní vztah s obcí je jiný, je pouze na Vás jak si to s obcí domluvíte. Jestli však státním hasičům závidíte jejich práci, nic Vám nebrání si dát přihlášku k HZS nebo k nějakému podnikovému sboru. Já to každému přeji.
-
Příspěvek od miroslav černoch » 12.05.2008 15:21
Kdyby ty tvé řeči se zakládaly na úplném znění nového prac. zákona, nemusel bych přejít na dvanáctky.
- Václav Porkát
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Václav Porkát » 12.05.2008 15:21
Máš recht. Chystá se nesmyslné vládní nařízení ohledně úpravy prac.doby HZSP na 16 hod., ale to stejně neřeší vůbec, ale vůbec nic. Neb pohotovost prostě být nemůže. Těch 8 hodin stejně chybí.
-
Zatím jsem jiný výklad neslyšel. Bude to tím, že se v zaměstnání řídím podle služebního zákona A pokud je to jinak, rád se poučím.
-
http://www.mesec.cz/clanky/zakonik-prac ... dy-chcete/ dle tohoto výkladu může být prac. doba max. 12 hod. Pokud jsem někoho uvedl v omyl, tímto se omlouvám. Ovšem na zajištění chodu JSDHO by to nemělo mít tak velký vliv.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz