Kontrol a přeměření DT(PLUTO) u JPO
-
Příspěvek od Miroslav Tichý » 12.05.2008 15:20
Zajdi jsi na utvar hzs pod který zpadáte a najdisi technika CHTS a on Ti vše vysvětlí a poříď si řád CHTS tam se vše dozvíš
-
Příspěvek od Jan Švestka » 12.05.2008 15:20
sice to není Pluto ale ...
revize Saturnů - kompletní revize nosiče - 2.412.-Kč
láhve - 1.203.-Kč
Jinak jsem s nimi ( s neuvedenou firmou )velmi spokojen.
Ceny včetně DPH - nástřik láhve, výměna ventilu.
-
Příspěvek od Jan Švestka » 12.05.2008 15:20
jo a jinak výměna vzduchu v láhvi - jeden x 3 měsíce, to samé u nosiče tedy kontrola u HZS, po každém zásahu rovněž kontrola u HZS, nevím, zda to je pevně určeno, ale jde o můj život a moje zdraví. Tak to mám nastaveno v programu Kancel.. pro o.. a je to včetně povinného vydýchání IDP pro každého člena JSDHO
-
Příspěvek od Aleš Pařil » 12.05.2008 15:20
Zdravím všechny tady, pánové vy se tady dohadujete a co takhle se podívat na stránky www.chts.xf.cz Tam najdete všechno o čem se tady dohadujete akorát tam není kolik se má nebo nemá platit. Já jen vím že když jedu na celkovou revizi,tak mi ji udělá naše CPS HZS zdarma pouze v případě že je něco špatného tak platím náhradní díly. Jinak mám 7 dýchacích přístrojů Saturn S-7 a jedné co jsem kupoval tak novou membránu do PA jinak bez nejmenších problémů
-
A ještě abych nezapoměl na těch stránkách chts.xf.cz je v odkazu Download i řád chemicko-technické služby. A ještě jednu věc mám "koncepci chemické služby z roku 2005 podle které se to řídí. Je to obnova řádu z roku 1996 . Kdo budete chtít tak si o ni napište na adresu sdhorechov@seznam.cz a já vám ji pošlu. Je to ve formátu PDF
-
Příspěvek od simír hasič » 12.05.2008 15:20
člověče, vždyť kdyby to bylo takhle, tak já utrtím celý rozpočet pro hasiče na revize IDP! Stejně jako kolega Tě odkážu na stránky chemicko-technické služby. My máme šest Saturnů, dva máme půjčené z HZS, 4 jsou naše, o všechny se nám stará náš CHTSák z ÚO HZS. Teď mám na revizi tl. láhve, tuším že v Ostravě a také plicní automatiy. Pokud tam bude nějaký díl vadný, zaplatím ho, ale jinak vše je zdarma! Někdo si tam z Vás kluci dělá dojnou krávu, jinak to nevidím....
-
Plně souhlasím s kolegem Kalinou, protože si z vás opravdu někdo dělá dojnou krávu. Chtělo by to zavolat jen tak nezávazně na jíný ÚO a zeptat se jak je to u nich, nebo nějakým dobrákům v jiném ÚO. Protože to není možný aby z vás tahali peníze za něco co mají takřka v popisu práce
-
Příspěvek od Herman » 12.05.2008 15:20
Pánové,zajímalo by mě,kde berete tu jistotu,že HZS musí pro JSDH dělat kontroly dýchací techniky zadarmo.Ani ve vámi vychvalovaném řádu CHTS není napsáno,že pro JSDH tyto kontroly musí provádět HZS (ať už za peníze,nebo zdarma).Být na vašem místě,nehlásal bych to tolik do světa,nebo se může lehce stát,že při příští kontrole budete platit i vy.Zkrátka budete potom taky takové dojné krávy jako všichni méně šťastní v této diskusi.
-
1) Nikde jsem nenapsal, že "musí".
2) Nemyslím, že by si mne někdo díky tomuto tzv. "všiml". Jsem zvyklý říkat věci na plnou hubu, promiňte mi ten výraz. A ještě mi nikde nikdo neřekl, že narazím. Podle mě je to na vedení ÚO HZS. Pokud budou chtít dobráky máchat a vydělávat na nich, pak zřejmě nezbyde, než platit. Ale už v tolika případech, mnohdy popisovaných a komentovaných v časopise 112, vychvalovali dobráky, že měli IDP a lkali, když je neměli. Z čehož vyplývá potřeby DP mít i u malých jednotek. Ono samo o sobě je mnohdy potíž sehnat lidi, kteří mohou jít do DP, tím mám na mysli zdravotní způsobilost, to dále skloubit s jejich povahou a nakonec všechny ty zdravotní prohlídky zaplatit.
-
Pokud bychom to měli začít platit tak, jak to dělají v jednotce u Švesťáka, říkám na rovinu, že patří se zuby zaťatými vztekem jedmotku zabalit a jít od toho. Na nic jiného Vám už z rozpočtu obcí JPO V. peníze nezbydou. Žádné zásahové obleky, boty, přilby. Žádná údržba cisterny. Žádná údržba zbrojnice. Nic.Všechno vymrvíte na zpoplatněných, ale samozřejmě nezbytných kontrolách. Jenže když nebudete mít základní prostředky osobní ochrany a auto nepojede, jsou Vám IDP na houby. A v současné době rozvoje stavebních hmot je každý požár uvnitř domů na použití DP. Ani k požáru blbého kontejneru nedovolím klukům jít bez DP. A tvrdím, že dobráci tam budou zpravidla nejdřív. Alespoň u nás to tak je. ÚO HZS to ví a jsem přesvědčen, že právě proto by je nenapadlo po nás něco chtít, jsou rádi, že něco chceme dělat a ne nás mlátit přes prsty. Možná také proto si to tady můžu dovolit takhle vyhlašovat, pane Hermane.
-
Příspěvek od Herman » 12.05.2008 15:20
Omlouvám se za tu provokaci,nechtěl jsem žádným způsobem snižvat vaše příspěvky v jiných diskusích,ale v této podle mě nemáte pravdu.Jak píšete sám,je to na každém ÚO HZS,povinnost pro HZS nikde stanovena není,proto prosím přestaňte peskovat jiné jednotky za to,že za kontroly IDP platí.Z vlastní zkušenosti vím,že to jinak na některých ÚO nejde,i na tom našem se musí vozit IDP ke specializované firmě.HZS nikoho v ničem nemáchá ani na nikom nevydělává,protože to jde mimo ně a navíc své přístroje vozí k jiné,ještě dražší firmě.Ostatně už to někdo výše v diskusi také popisoval.Pěněz dnes nikdo nemá na rozhazování a platit za různé kontroly je finančně náročné,bohužel nám nezbývá nic jiného než platit a tiše vám závidět.Přijměte tedy moji omluvu,přeji příjemné prožití svátků a spoustu štastných návratů ze zásahů.
-
Příspěvek od Radek Luža » 12.05.2008 15:20
Nám konntroly PA dělá taktéž HZS zdarma, za TL sice plaíme protože to dělá firma ale to není zase tak drahý, a jednou sme měli s velitelem debatu kolem toho placení a dospěli jsme k jednomu závěru, proč by HZS mělo chtít od dobráků platit za tyto služby ?? "Nemyslím tím výměnu opotřebených dílů, to si samozdřejmě musíme zaplatit" Když to řeknu v kostce tak: Stát platí obec, obec platí dobráky verzus stát platí HZS, tak proč by měli státní peníze jít zase státu ?? Když se nad tím zamýslíme nebyla by to blbost ??
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:20
No je... Proč musí mít např. státní vozidla dálniční známku? Dostanou na ni prachy od státu, koupí ji a zaplatí za ni státu. Jenže ta platba jde přes dva úředníčky, kteří z toho žijou
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:20
No je... Proč musí mít např. státní vozidla dálniční známku? Dostanou na ni prachy od státu, koupí ji a zaplatí za ni státu. Jenže ta platba jde přes dva úředníčky, kteří z toho žijou
Příspěvek od » 12.05.2008 15:20
Pokud hovoříme o kontrole DT u JPO SDH je třeba říci, že některé příspěvky se trochu rozcházejí - takže pro upřesnění :
Řád CHTS byl závazný pro jednotky HZS / dnes krajů / a závodní. Pro jednotky SDH byl doporučující. Vesměs se vycházelo z návodu výrobce daného DP a některých ustanovení ŘCHTS.
Jelikož tento stav nebyl dobrý, bylo přistoupeno k upřesnění v Vyhl.246/2001 ve znění vyhl.226/2005 -
a to v §8
3) Požární techniku a věcné prostředky požární ochrany mohou jednotky použít, jen pokud je provedena kontrola provozuschopnosti před jejich zařazením k jednotce, před použitím, po použití, v pravidelných intervalech nebo podle podmínek, které stanovil výrobce, a pokud je to nutné pro zajištění provozuschopnosti také při střídání směn.
(4) Intervaly pravidelné kontroly podle odstavce 3, pokud výrobce nestanovil lhůtu kratší, jsou
a) 1 měsíc u prostředků pro detekci plynů a nebezpečných látek,
b) 1 měsíc, pokud jde o kontrolu provozuschopnosti informačních systémů a systémů řízení výjezdu
jednotky; kontrola se provádí také při každé změně hardwarové nebo softwarové konfigurace,
c) půl roku u dýchacích přístrojů, ochranných protichemických oděvů, oděvů proti sálavému teplu a ohni a prostředků pro poskytnutí první pomoci,
d) půl roku, pokud jde o kontrolu provozuschopnosti spojovacích prostředků včetně radiostanic, které jsou přiděleny hasičům do trvalého používání a nedochází k jejich předávání mezi směnami; provozuschopnost ostatních radiostanic a telefonů se kontroluje vždy při začátku směny,
e) 1 rok u prostředků pro práci ve výškách a nad volnými hloubkami,
f) 1 rok u pneumatických a hydraulických vyprošťovacích zařízení.
Stejně bylo postupováno ohledně zdravotních prohlídek - ŘCHTS - zdrav.prohlídka 12 měsíců - NV o zdrav. způsobilosti členů JPO SDH - 24 měsíců.
V neposlední řadě je potřeba říci, že pokud je jednotka SDH vybavena DP je v zájmu jednotek HZS příslušného kraje provádět potřebné kontroly pro zajištění akceschopnosti jednotky zdarma, jelikož tímto má zmapovaný stav techniky JPO ve svém regionu. Případné ND na uvedenou techniku řešit např.dotací z KÚ.
U nás jsme si provedli kurzy NDT a techniků JPO, kde jsme si upřesnili vztahy mezi HZS a JPO.
-
Vážený pane Hermane
Jak tak koukám tak jste si to asi špatně přečet protože ani já a ani pan kolega Kalina jsme neuváděli že to MUSÍ dělat ale já jsem uivedl že je to mají v popisu práce a tím bylo myšleno že jim je jedno jestli to dělají pro HZS nebo pro SDH ten technik za to má pořád jedny a ty samé peníze. A jen tak pro zajímavost jsem byl včera v práci a tak jsem obvolal známé od jiných ÚO (bylo jich asi 8) a všichni mi potvrdili že jim to dělá jejich HZS zcela zdarma. Samozřejmě až na opravy a výměnu kroužků nebo membrány. Tak že bych příště asi zvážil co napsat než z někoho dělat s odpuštěním blbce nebo si myslet že lžeme protože nemáme důvod.
Jinak vám taky přeji pěkné vánoce a šťastný nový rok
-
já už jsem se uklidnil. Jsem teď podrážděný z toho, že po nás někdo chce zase nějaké nehoráznosti. Viz. rubrika Dobrovolní hasiči vs. obec v diskuzi. Jsem se nějak neudržel, tak se také omlouvám.
-
Příspěvek od Alby » 12.05.2008 15:20
Ahoj, dal jsem si práci a začal jsem probírat dokumenty (právní i jiné) týkající se nositelů DT. Pač vyhláška 226/2005 podává informace a striktně řeší kontrolu dýchacích přístrojů, návod na použití DT řeší kontroly a revize. Ale nikde jinde (mimo řád CHTS) nejsou dány požadavky na nositele DT (pokud ano, prosím o vypsání kde). Pro HZS kraje platí povinnost dodržovat řád CHTS, ale co s SDH? Je mi jasné, že pokud neplní lhůty revizí a kontrol, je to věc obce, já jim může maximálně říct, že je toto jejich povinností. Ale pokud je řád CHTS pro obce pouze doporučující, je vlastně na každé obci, jestli budou členové JPO dýchat, provádět teoretická a prkatická školení apod.? Jelikož na územku jsou SATURNy v havarijním stavu, revize nikdo neřešil, stejně tak výměny vzduchu, kontroly masek apod., začal jsem praktikovat striktní dodržování řádu CHTS v návaznosti na návod na použití k DT. Přístroje si JSDHO začínají dávat dohromady, byť to obce snášejí těžce (cena revize je někde u 3000Kč za kus i s lahví a maskou), ale bohužel - provádět revize a kontroly dle vyhlášky je v jejich zájmu. Bohužel my nemáme vybavení na provádění revizí ani nejsme proškoleni, takže si revize musí obce zaplatit. Pokud neuvidíme doklad o revizi DT neprovedeme půlroční kontrolu. Kontroly provádíme zdarma. Myslím si, že i tak jsem asi na hraně zákona (možná už i za ní), děláme to sice pro JSDHO, ale právní subjekt- jenž je zřizovatelem je obec. Přeji hezký nový rok. Mějte se. Ahoj PS: Díky za připomínky či doplnění
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz