Hasiči nebudou muset platit za psychologická vyšetření
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:19
Ještě k tomu tvému odkazu - to je článek přesně o tom, o čem jsem mluvil. Řidič je psychicky v pořádku, ale náklaďákem jel od řidičáku 3x
-
Příspěvek od Jirka Jirka » 12.05.2008 15:19
Právo přednosti v jízdě i parkování invalidů není vyjímka hovoří o tom zákon. A k tomu odkazu člověk který jede po dálnici v protisměru, to se asi stát může ale když to zjistí a pokračuje dál bohužel asi normální není. Docela by mě zajmalo jestli opradu dělal někdy nějaký testy nebo školení po tom co udělal řidičák. Ale možná na to měl nějakou vyjímku. Jen by mě zajmalo jak se na to dívají blízcí toho člověka co zabil:-(
-
O tom, že hasiči nemusí mít psychotesty taky hovoří zákon, popřemýšlej trochu...
Co se týče toho řidiče -- školení asi neměl, ale v psychotestech není žádná otázka typu "způsob jízdy po dálnici" apod. Že pokračoval v jízdě? Vždyť tam píšou, že neměl s dálnicí naprosto žádné zkušenosti, prostě si myslel, že jede dobře. Tobě se nikdy nestalo, že jsi něco dělal, přišlo ti to normální, ale ostatní se na tebe dívali jako na debila?
-
Příspěvek od Jirka Jirka » 12.05.2008 15:19
Hovoří o tom zákon, ale ten zákon byl na základě nějakých přimínek změněn a naprosto to nemá logiku a mám pocit že jde jen o peníze. Všichni řidiči nad 7,5 tuny vyšetření mít musí ale hasiči ne? Podle článku kterým tato diskuze začíná by spíš bylo správné aby zákon byl změněn tak že vyšetření zaplatí obec. Proč by nemohla být vyjímka třeba pro popeláře? Nemá cenu tady se o tom přít jen Všem přeju aby v pořádku dojeli a všichni se ve zdraví vrátili domů ke svým blýzkým. A v případě že se nějaká nehoda stane aby se nemuselo někomu vysvětlovat co a jak a proč. Vzpomínám si na nehodu "autobusu smrti" u Nažidel ten řidič taky jen zfalšoval profesní osvědčení. Já vím papír nebo vyšetření neřídí.
-
Ale já ti říkám, že nejde jenom o ty peníze... Prostě dobrovolný hasič se kladenými požadavky téměř úplně (téměř) blíží profíkovi. Jenže kromě toho chodí ještě denně do práce a pomoc lidem poskytuje v době svého osobního volna. Tak proč ho ještě trápit dalšíma a dalšíma požadavkama? V dnešní době je i problém dostat od zaměstnavatele volno na podobné vyšetření. Nebo i na školení, pokud je v pracovních dnech. O peníze v té změně nešlo...
-
Příspěvek od Pavel Burda » 12.05.2008 15:19
Ještě k těm VRZ - vycházím ze zák. č. 361/2000 Sb., v platném znění - tedy z úpravy platné od 1. 7. 2006. Stále je tam uvedeno, že "majáky" mohou používat vozidla HZS ... . No, nejsem právník, počkám, jak se k tomu postaví GŘ HZS a případně MD. Sundávat samozřejmě nic nebudu.
Ten zákon je vůbec ošidný - při kropení ulic nám praskla hadice k ráhnu a tlaková voda poškodila sklepní okna RD. Majitel byl nerudný a povolal na nás PČR: že jsme způsobili dopravní nehodu, od které jsme ujeli (těch okýnek jsme si opravdu nevšimli). A opravdu - dikce předmětného zákona je skutečně taková: škoda vzniklá při pohybu vozidla na pozemní komunikaci třetí osobě, byť pod 50 tis. Kč, je posuzována jako dopravní nehoda a musí se ohlásit PČR ... jinak až 7 000 pokuta, 7 bodů, odebrání ŘP až na 1 rok - ještě, že vyšetřující dopravák byl členem jedné z našich JPO! Druhý den jsem pilně kmital s těmi okénky. A teď si představte nějakou pěkně velkou a drahou výkladní skříň, kterou obchodníkovi někdo rozbije kamenem, on vyletí ven a uvidí okolo projíždět naši CAS ... .Jo, lidé jsou různí!
-
No ale to nařízení vlády platit nepřestalo, ne?
-
To je právě to, co mne irituje. Kruci, proč v novelizaci 361/2000 není jasně napsáno "vozidla JPO" etc? Když už to novelizovali.
Koukl jsem na ASPI, kde je platnost či neplatnost zák. vyznačena; tak NV 110/2001Sb. platí. Jenže ASPI zpracovává nové normy klidně i 2 měsíce. V podstatě nejde o nic, nikdo ta VRZ ze zásahových aut nebude sundávat, ale je to šlendrián. K problému to asi stačí, pokud se neukáže, že zákon má vyšší právní sílu než NV a bude tedy potřeba ho novelizovat či vydat další NV nebo alespoň prováděcí vyhlášku - prostě než nějaký chytrý právník, řešící nehodu auta JSDHO s VRZ řekne, že na něj nemáme nárok ... .
Tož nezlobte se na mne, jsem holt úředník.
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:19
jinak bys pochopil, ze zakon 361/2000 Sb. byl upraven zminovanym narizenim vlady (110) a do doby vyjiti noveho zakona (tedy ne soucasne novelizaci) se prechodne a dilci upravy nezapracovavaji a nemeni. Proto ted plasis ostatni, kteri v souladu s NV 110/2001 Sb. legalne pouzivajji vystrazna zarizeni. Zminovaneho ustanoveni se totiz novela netyka, ale klidne si pockej na Hanusku, myslim ze ti nenapise nic jineho. Naopak tobou navrhovane kroky by znamenaly zapracovani vsech pripominek do zakona, dale ruseni vsech prechodnych opatreni a v konecnem dusledku mozna jeste vetsi chaos. Druhy urednik Jirka
-
a jeste k tomu predchozimu, kdyby jste nekropili ulice, tak se vam to nestalo ))) Jirka
-
a omlouvám se za své nedostatky jakož i za plašení. Snad neumřu na vyděšenost. Tyhle diskuze beru coby poradní hlas, abych byl in. Ač kritizován, jsem opravdu pouhý subalterní úředník a ještě k tomu nejsem hasič, natož ve výjezdu. Rád tedy přijmu moudra Vás všech zkušených, abych je mohl aplikovat ve svém konání na úseku PO obci svěřeném v samostatné jakož i přenesené působnosti. Jen mne, prosím, netlučte do hlavy ... . Váš pb
P.S. Proč by měl zákon v úplném znění způsobit ještě větší chaos?
-
projeví-li náš chlebodárce přání, abychom jeho voličům zpříjemnili pohyb po místních komunikacích v tropických vedrech, neremcáme a učiníme. Už jen proto, že řidiči si zařídí, auta protáhnou kardany, ztuchlá voda v cisternách se vymění za čerstvou - vonící a z garáží se vypudí různá havěť. Navíc si posádky připamatují umístění hydrantů a jsou fotografovány pro místní tisk. Já pak poníženou suplikou mohu požádat RM o navýšení kapitoly na stále dražší PHM.
Takže proč ta ironie? Pavel
-
ze jsi stejne vesely urednik jako ja ). Mozna jsem byl prilis strohy, proto se omlouvam , jinak tu situaci naprosto chapu, nastesti jsme vetsi mestecko, proto vetsinu podobnych praci (cisteni kanalu, myti a kropeni ulic) delaji u nas Technicke sluzby a my jen vypomahame kdyz je nejaky vetsi problem. Co se tyka tech zakonu, je to zapeklite, ale opravdu plati vse co bylo v minulosti vydane, dokud to neni zrusene. Ahoj Jirka
Příspěvek od » 12.05.2008 15:19
Zdravím všechny zde přítomné. Z několika posledních příspěvků jsem se i pěkně zasmál. Bravo Pavle - úředníku na tvůj básnický sloh s odůvodněním práce vaší JSDH, provětráním, vyhnáním pavouků atd. Přesně chápu co máš na mysli. Pokud ti někdo dává a rozděluje penízky, tak proč pro něj něco neudělat. Jenom se chci zastavit u těch hydrantů. Byla pouze vizuální prohlídka nebo i odběr vody, to mě zajímá nejvíce. Po tvé odpovědi můžeme debatovat dál - díky za odpověď.
S NV 110/2001 ma Sucharda naprostou pravdu, ale bude mě velmi zajímat odpověď od p. Hanušky z GŘ HZS.
A co ty Jirko Suchardo, už jsi umyl všechen pot a špínu z lesního požáru v Českém Švýcarsku. Jaký byl let ve vrtulníku a plnění bamby vaku? Myslím si, že by neuškodilo iniciovat pro jednotky SDH nějakou publikaci a návod jak tuto činnost provádět, především z hlediska bezpečnosti. Sloužím sice 17 let u HZS (i letecký záchranář), ale zatím jsem to u žádného lesa nepotřeboval, jenom jsme to předváděli s jednotkama SDH na akci AIR Ambulance a Helicoptershow. Není to nic jednoduchého, ale ani složitého, jenom to chce mít zkušenost. Pro SDHčka by to byla užitečná metodika a činnost, kterou mohou u tohoto typu zásahu provádět. Přeju hezké dny.
-
špínu a pot jsme uz umyli, kolo opravili, poskozene potrubi take a jsme zase akce a vseho schopni. A svete div se, na sobotu nas vsechny zvou zpatky do Jetrichovic na nejake podekovani a taborak (to nas rozesmalo). Zle jazyky tvrdi ze mame jet v monterkach, ze pry budeme davat do hromady vsechny skody, co jsme napachali ). Co se tyka vrtule bylo to krasne, pro me nove a kratke . Nejdriv trosku strachu, pak prijemne svezeni. Co se tyka plneni bambi vaku, je to sice rychle a ucinne, ale neumel jsem si predstavit, co je to za zahul. Nejedriv jsem si myslel, ze u vrtule je to trosku zasivarna (vsude horko, tady alespon prijemne), ale pak jsme se stridali v obsluze cisteren, plneni vaku a primichavani peny a to je tedy zahul. Vrtule ma maximalni proud vzduch v cca 10-15 metrech a to je presne vzdalenost pristavani vrtule se zavesenym vakem! Nechapal jsem kolikrat jsme skoncili na zemi, jak rychle jsme byli mokri skrz naskrz, kolikrat se nezavrel vak a zlil nas, kolik vody a peny jsme napolykali apod. Krom toho strasny hluk, pokud se bavime o nejake metodice, mame v hasicarne jeste dva pary prileb pro letecky personal a mrzelo me, ze jsem je nevzal s sebou. Do normalni Gallety se nabere hodne vzduchu a je dost tezka. Stejne tak se osvedcuji lyzarske bryle. Naprosty souhlas s tim, ze by neuskodilo iniciovat pro jednotky SDH (ale i HZS) nejakou publikaci a navod jak tuto cinnost provadet, nejen z hlediska bezpecnosti, ale i z hlediska vlastniho plneni (trvalo nam urcite nejakou hodinu, nez jsme se naucili co nejlepe a take nejrychleji vak zavrit, zkontrolovat, naplnit a dopenit a je skoda, ze se to zase jen praxi bude ucit sposta hasicu pri dalsi prilezitosti). Ahoj Jirka
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz