[Martin Kasal - 06.04.2010 18:40]
A znova:
Známí mě říkali, že budu sbírat ostatky lidí po silnici. Já se v tomto tématu pouze víc a víc ujišťuji, že hasičina není jen sbírání prstů.
Nemůžu zhodnotit svoji vyzrálost, ale můžu říct že neuvažuju nad tím, zda půjdu k hasičům pouze tehdy, když budu dělat pouze tu a tu práci.
Mám sice své představy, co by bylo ideální, ale nic není ideální. Hasič chci být kvůli všemu co tam je, a neřeším to.
A nemyslím si, že by nějaký hasič nebyl ochotný vytáhnout ruku z lisu kvůli nelibosti. Hasič dojde a udělá to.
A neříkejte, že nikdo z vás nepřemýšlí při cestě k zásahu o tom, co tam bude. Nemyslím si, že když někdo řekne, že uvažuje nad tím, co potká, že je psychicky špatný, naopak se nachystá na to hrozné. A když ví o hrozném, tak se teprve pozná jestli je normální: 1)při pomyšlení na nejhorší je OK a je schopen pomoct 2)při pomyšlení na nejhorší začne panikařit
Jaký je to pocit?
Aktuální problémy, neshody, trable...
-
Příspěvek od Jan Novák » 06.04.2010 21:37
[Martin Kasal - 06.04.2010 18:40] Jsi magor jestli se nebojíš toho co tě může potkat, toho co uvidíš! Osobně budu tvrdit, hasiči si intenzvní zážitky nesou v sobě a žadnou skleničkou alkoholu ani příjemnou dovolenou je nesmažou. Když má člověk takové zážitky nese si je sebou i k dalším událostem, pokud zažil smutné události věří v to, že při této události na kterou jede nespatří, nezažije znovu a vybavuje si nejhorší.(Připravuje se na nejhorší ve smyslu, že uvidí hodně zraněných....) Buď se bavíš o zažitku nebo o praxi. Praxe hasiče dělá profesionálem v dané situaci! To, že to prožívá zpětně je věc druhá. Jestli mi věříš nebo ne, to je mi uplně jedno. Možná si z kamene a jsi super profesional. Ale jsi první z hasičů kterého znám který takhle mluví. A znovu opakuju hasiči mají srdce! Kdyby ho neměli nedokázali by to dělat! A hasič má právo situaci z psychického hlediska při velké katastrofě nebo větší (třeba i nepěkné) nehodě nezvládnout. Je to člověk, jako každý jiný. Má rodinu, děti, přátelé! Znám hodně tvrdé chlapy, chlapy kteří jsou v družstvech velkou oporou, a rozhodně nejsou přectlivělí. Ale znám je některé ze situací ze kterých se jím hodně špatně lezlo, měli slzu v očích, byli rozhozeni, udělalo se jím špatně. Neznamená to, že jsou špatní. Že nemají u hasičů co dělat! Právě, že jsou na tom psychicky uplně dobře, jejich stav je normální, lidský mají na to právo.
-
Příspěvek od Mara264 » 07.04.2010 00:25
[Tomáš Pelka - 06.04.2010 19:12] Tohle je fakt extrem zbírat prsty.....bože ty to vidíš...viš ona taky existuje služba která se přímo specializuje na ostatky, mam trošku blblo otázku na tebe, jsi z města nebo z vesnice? protože kdybys byl z dědiny tak ti krev neudělá vůbec nic, ikdyž se ten čuník taky nějak jmenoval, (nepřirovnávám to tak mě nekamenujte)
-
Příspěvek od Tomáš Otčenášek » 07.04.2010 00:56
Nevim, no, ja jel na praxi na nehodu, nahlasenou SOPIS jako ,,Dopravni nehoda osobniho automobilu nekolikrat pres strechu" cestou se mi honilo hlavou tez kdeco, dojeli jsme, vystupovali a uz ve mne zadny blok nebyl a byl jsem schopny normalne pracovat. Nakonec byl ridic v pohode a s oderkama ho odvezla sanitka, ale to je jedno.
At to trochu odlehcim, nejen sbiranim ostatku ziv je hasic...treba jsem zazil situaci, kdy jsme jeli na bytak, sundavali zebrikem chlapika s popaleninama 2. st. a predavali zachrance...chlapik by se sam z bytu nedostal a byl jsi to i TY, kdo mu ten zivot zachranil...
Nevim, u HZS neslouzim, ale myslim si, ze prave ty negativni pocity je potreba prebit v mysli tim pozitivnim (zminene i ja jsem mu pomohl, bez nas by neprezil)...nerikam pocitat a tak, ale proste vedet, ze i pro ty, kterym uz jsi bohuzel nedokazal pomoct jsi udelal maximum...ale psycholog nejsem, jen z meho pohledu bych to tak videl...
At to trochu odlehcim, nejen sbiranim ostatku ziv je hasic...treba jsem zazil situaci, kdy jsme jeli na bytak, sundavali zebrikem chlapika s popaleninama 2. st. a predavali zachrance...chlapik by se sam z bytu nedostal a byl jsi to i TY, kdo mu ten zivot zachranil...
Nevim, u HZS neslouzim, ale myslim si, ze prave ty negativni pocity je potreba prebit v mysli tim pozitivnim (zminene i ja jsem mu pomohl, bez nas by neprezil)...nerikam pocitat a tak, ale proste vedet, ze i pro ty, kterym uz jsi bohuzel nedokazal pomoct jsi udelal maximum...ale psycholog nejsem, jen z meho pohledu bych to tak videl...
-
Příspěvek od aaa » 07.04.2010 06:19
Děkuji za odpovědi, myslím, že to už mám ujasněné - není to jen o mrtvolách a hrůzách, jak tvrdí ostatní (tím myslím mé známé).
Chtěl jsem tady jenom vyřešit obvyklost sesypání, která se moc nestává, ale jak bylo napsáno, i nejtvrdší chlapy to může poznamenat.
Díky
PS:Ano, jsem z vesnice, zabijačka prasat mi nevadí.
Chtěl jsem tady jenom vyřešit obvyklost sesypání, která se moc nestává, ale jak bylo napsáno, i nejtvrdší chlapy to může poznamenat.
Díky
PS:Ano, jsem z vesnice, zabijačka prasat mi nevadí.
-
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz