Jaký je to pocit?
Jaký je to pocit?
Příspěvek od Návštěvník » 03.04.2010 15:38
A pálí mě otázka: Jaký je to pocit, když sbíráte po silnici ostatky těla, vytahujete z auta zešrotovaného člověka,... Stalo se, že by se někdo u toho sesypal?
Neumím si představit situaci, kdy dojedu k nehodě, na cestě potkám nohu, ruku, hlavu, zbatek motorkáře budu seškrabovat ze svodidel,... Nevím jak bych se cítil, nevím jak bych to zvládl.
Je to tak hrozné, jak to vypadá, nebo se to dá překousnout? Vím, že hasičina není o tom, že hasím prázdné hořící auto, ale taky o emocích, a celkově to musí dost působit na psychiku.
A když už se bavím o psychice: Co obnáší psychická zkouška (pohovor)? Podle čeho usoudí, že jsem OK a v záchvatu zuřivosti nepozabíjím spolupracovníky hasičskou sekerou?
V autoškole nám říkal instruktor že když on dělal psychotesty, tak tam potkal chlapa. kterého vyhodili, protože se začal chechtat otázce, zda se ve spánku počůrá
-
Příspěvek od man.fire » 04.04.2010 10:02
myslim ze chapu na co se pta...jasne vzdy tam mrtvola neni ale zcela jiste se s tim setka jak u nehod ale i u pozaru ci sebevrazd.
Jsou to velice narocne situace hlavne na psychiku.Ja osobne se velice tezko vyrovnavam s tim kdyz se jedna o male deti....(jejich krik a plac kdyz hledaji sve rodice kteri uz jsou mrtvi ci rodice se ptaji po svych mrtvich detech)to jsou okamziky kdy si myslim kazdy hrabne az na dno a dost dlouho to vidi a slysi.Kdo rika ze ne tak lze a nebo by se mel nechat vysetrit protoze neni nomalni.
To jak a zdali se s tim vyrovna je neco jineho.Nekdo kvuli tomu odejde,jiny to vstreba.
Pravda je ze postupem casu clovek jaksi otupi a bere to jako soucast prace a nepripusti si to,ale vzdycky to nem zustane.
Na kazde CPS je psyholog ktery by ti mel pomoci pokud se s tim sam nevyrovnas.Druha vec je ta ze se muze stat ze te na jeho popud pak propusti....takze co ja vim ...moc kluku tuhle sluzbu nevyhledava.
Jinak psychol testy se skaldaji ze souboru cca 700otazek ze kterych poznaji(alepon to tvrdi)jaka jsi osobnost,jak zvladas zatezove situace,agresivitu a dalsi veci.osobne na zaklade vlastni zkusenosti kdy jsem psal stejny test 2x za sebou v odstupu cca1hod. a s naprosto odlisnymi vysledky tomu moc neverim ,ale ber to tak ze bez testu se k HZS nedostanes:-)
-
Příspěvek od aaa » 04.04.2010 11:20
Já netvrdím, že je to vše o mrtvolách.
Ale jestliže chci jít k profíkům, tak se s něčím podobným určitě setkám. V Buchlovských horách jsem už nejednou viděl vymláceného motocyklistu.
Jo, všechno o mrtvolách není. Ale já se radši připravím na nejhorší, a o to míň budu překvapen tragédií, nebo o to víc budu překvapen hapyp endem.
Narážku na akční filmy jsem moc nepochopil. Já se totiž nikde nevyjadřuju, že musí všichni zemřít.
Já se snažím pochopit, jaké to bude, když dojedu k zasypanému baráku, z kterého místo živých lidí budu vytahovat slisované placky, co kdysi lidé byli.
Právě hasiči dělají tu nejhorší práci - úklid. A pokaždé po autohavírii nezůstanou jen střepy a plast.
-
Příspěvek od man.fire » 04.04.2010 12:22
Dost smutne kdyz na tom stoji prijeti ci neprijeti k HZS nemyslite?
Jo mozna ten test neco odhali ale nedaval bych mu takovou vahu jaka se mu dava.Oni cloveka proveri hlavne kluci ze smeny a samotne vyjezdy a ne nejaky test.Tot muj nazor.
-
Příspěvek od Mara264 » 04.04.2010 15:31
jak nevíš co s tebou mrtvoly udělají tak se prvně mrkni na nějaké servery co takovou to tematiku ukazují bez cenzůry, a druhá možnost na brigadku do pohřebky nebo krematoria:-)
příjde mi to celkem zajimavé téma před vstupem do služby, kdy lidi umírají, proto jsem řekl to o tom akčním filmu:-) Já se naštěstí s rozšvihaným člověkem nesetkal (jen v celku) tak ti nemohu říct, ale řeknu ti tak ,,light" že při požárech a povodních taky lidí brečí, plno emocí, nenávisti, prosí..., my to vidíme ale není čas na to myslet, plno povinností, až je volněji nebo se jede zpátky domů tak ti to teprv dochází co se tam stalo.
-
Příspěvek od hasic-zachranar » 04.04.2010 16:32
- Michal -miw- Šafus
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Michal -miw- Šafus » 04.04.2010 17:17
-
Příspěvek od aaa » 04.04.2010 19:05
Tak to jste mě uklidnili. Myslel jsem, že takové situace budou častější.
Opravdu to nemám ze scifi filmů, ale toto mi prostě řekli známí - na hasiče zbyde ta nejhorší práce.
A když vidím, že jste to někdo ještě nezažili, tak to nebude zase tak časté.
-
-
Příspěvek od Vladimír » 05.04.2010 10:29
Nvm myslim, že nejdřív musíš odhadnout sám sebe jestli to dokážeš zvádnout a pak to prostě zkusit.
Ale jak říkaji kluci je tam spoustu faktorů: Hluk, křik, otázky, krev, zápach, výzary v obličeji obětí....
-
Příspěvek od Martin Kasal » 05.04.2010 17:38
A co se týká vstupního psychologického vyšetření, je to série různých úkonů, nejen ony známé otázky, ale řada úkolů, něco na bázi loginy, další na postřech, na práci ve stresu a v rychlosti a také například doplňování vět. Jediná rada, vyplatí se nelhat, nedělat se lepším, ve výsledcích je to pak poznat. A pak na závěr ještě pohovor s psychologem. A vem jed na to, že když se psychologovi zmíníš o této své nejistotě, tak tě nedoporučí.
-
Příspěvek od Bloud » 05.04.2010 18:32
-
Příspěvek od aaa » 05.04.2010 19:16
Toto mi prostě řekli ostatní (budeš sbírat lidi, ...), a já se chtěl ujistit, že to není denní náplní práce hasiče.
Samozřejmě tu nikdo není schopný odhadnout, co se bude dít, až tu hrůzu uvidí.
Já jsem nad tímto mávl rukou, a řekl jsem si, že je to ta horší stránka. Zato je toto zaměstnání akční a rozhodně ne monotónní. Nechci se rozepisovat o všem, co mě fascinuje u hasičů, ale je toho dost (odhodlanost, nasazenost, souhra, ochota).
OT: Pitvu prasečího oka jsem přestál v absolutním klidu, a nebylo mi ani nevolno. Osobně jsem byl při autohabárii v havarovaném autě, auto se kutálelo přes střechu. Já jsem vyvázl s nějakýma modřinama, odřeninama, sestra měla řeznou ránu na hlavě (malou), a jsem v pořádku jak fyzicky tak psychicky.
-
Příspěvek od Zdeno Fájrmen » 05.04.2010 22:03
-
Příspěvek od Jan Novák » 06.04.2010 14:18
Psychotesty poznají to co poznat chtějí, nebo by měli. Měli by umožnit odhalit osobu která není duševně, psychicky zralá ať už postřehově, uvažováním, logikou. Tesyt mají zjisti předpoklady zda se člověk na tu práci vůbec hodí a je celkově vyzralý. Rozhodně si nemyslím, že testem psycholog pozná, že hasičovy je nepřijemné nést ostatky těla. To je nepřijemné uplně všem a je jedno jestli to je voják, doktor, sestra, hasič, potapěč nebo právě psycholog i oni se stím setkávají a rozhodně to neznamená, že jím to nic nedělá.
-
Příspěvek od Martin Kasal » 06.04.2010 18:40
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz