Ženy v zásahu, ano nebo ne?
-
Příspěvek od Iveta Bierská » 10.01.2010 20:49
Vystudovala jsem obor Strojník požární techniky. Jediná žena mezi 30 muži. Od 13 let jsem se zajímala o toto povolání a zůčastňovalá se kurzu Mladý záchranář, jezdila na hasičské cvičení, trénovala hasičský sport. Čtyři roky jsem studovala s kluky a byla jednou z nich. Z ničeho jsem se neulívala, nosila jsem všechny těžké věci co oni. Učila se ovládat stroje a čerpadla.Chodili si za mnou pro rady musela jsem některým pomáhat aby ten obor zvládli. Vím do čeho jdu a respektuji všechny muže u HZS a JSDH. Avšak mám po maturitě, osvědčení o Nástupním výcviku a Strojníkovi jsem dostala. Hledám si práci a víte co mi řekli: "Ženy nebereme, máme tady těžké technické věci. Pro ženu tady není místo!" Řekli mi to do telefonu. Beru to jako diskriminaci. Začínám proti tomu ostře bojovat. Já jsem přece nevystudovala něco na co pak nenajdu uplatnění. No nezlobte se ale je tady bordel.
Tak mi teď řekněte co mám dělat? Nač pouštějí holky na ten obor, když se pak dozví že je nikam nevezmou?
Snad všichni víte o čem je Odborné učiliště ve F-M?
-
Příspěvek od Petr Haska » 10.01.2010 21:12
)
Jsem nepochopil, proč tě tedy nachávali dělat strojničák, když ho dělat nemůžeš.
-
Příspěvek od Iveta Bierská » 10.01.2010 21:18
Strojníka jsem dělala protože to byl jediný obor kde mohla jít žena. Před čtyřmi roky do Frýdku zrovna nenabírali.
-
Příspěvek od Petr Haska » 10.01.2010 21:33
Jinak jen tak mimochodem, kdybys byla s klukama na výjezdu, to by jsi měla svou "soukromou" ložnici?
-
Příspěvek od Iveta Bierská » 10.01.2010 21:43
Ložnici???? Já tady ale nechci řešit co bych měla mít jako žena u sboru.
Já se tady snažím hovořit na jasné téma a to je pravděpodobná diskriminace.
Co by jste dělal na mém místě? Zkuste se vžít do mé situace. Kdy je vám řečeno že vás vezmou a za pár měsíců už je to problém.
-
Příspěvek od "Rejsek" » 10.01.2010 22:05
Ahojky,doufám že se nějak neurazíš,co ti napíšu,kdyžtak se pak spoj se mnou po icq,ať tu nerozvádíme stejně uzavřenou diskuzi a téma...
Jsem u jSDH JPO III,větší vesnice na praze-východ.ve výjezdu máme holky,většinou při výjezdu fotí a zajišťují nám taký jaký "týl",určitě víš co to znamená.V tomto ohledu jsou ženský u zásahu k nezaplacení,potřebuješ něco podat,přinést,paráda.Fakt si jich hodně cením.Postupem času by si měli udělat zdravotnické kurzy,kvůli tomu že máme i sanitu,budou jezdit jako zdravotnice...Ono je to zásah od zásahu,jednou přijedeš,zasypeš olej,odčerpáš vodu,uhasíš kontejner,auto a podobný "ptákoviny" ale u naší práce (U SDH koníček,hobby) se říká,že to máš tisíckrát jednoduchý a banální a po tisícíprvní je to nějakej "průser" kdy už jde fakt o kejhák...Ať už lezeš po vyhořelý střeše a hledáš malinký pyrokočky,nebo musíš vlézt do hořícího baráku.Já vím,ono to z videí vypadá strašně krásně,ale "tam" to neni sranda,nic o tobě nevim,takže tě nemůžu soudit,jestli by jsi zvládala,nebo ne a ani bych to nedělal,nikdy nevíš co se v člověku ukrejvá za zvířáka,co?:-D
Já bych byl i pro,aby ženský u HZS byly.Znám spoustu holek,co by tohle chtěly dělat,ale jde o to,jestli si uvědomujou,co se za tu vartu udá za věci...Nebudu tady psát o tom co jsem po roce a půl u HZS zažil,nemá to cenu,ale určitě jsi na videjích neviděla tahání rozteklý mrtvoly z kanálu apod....
Jinak z tou školou...Mám stejnej obor,jako máš ty,akorát na jiný škole a tam holky nebrali,protože se vědělo,že by neměly uplatnění,samozřejmě se mohou dostat na TCTV,150 a různý zaměření,ale na mokrou hasičku zatím EE,bohužel je to tak...
Předem se omlouvám za chyby,mám na prďánek klávesnici...
Kdyžtak ICQ v profilu,ať se to tu zbytečně nezaplňuje....ahojky
-
Příspěvek od Jazykozpytec » 10.01.2010 22:27
-
Příspěvek od Iveta Bierská » 10.01.2010 22:28
Tvůj názor respektuji a určitě máš pravdu.
Avšak neřekla jsem svůj záměr do budoucna.
Chci se stát kynoložkou podrobněji psa vycvičeného na záchranářství.
Potřebuju získat alespoň 1 rok praxi u nějaké složky (polisie, hasiči, armáda) abych mohla vystudouvat VŠ.
aivet (22:26):
Můj záměr byl dostat se do ZÚ ve Zbirohu a měla jsem podanou i žádost a životopis. Bylo mi řečeno že mě veznou k chemikům. Jak jsem se zeptala jestli není problém s tím že jsem žena. Odpověď zněla: "Ne."
Teď bylo volné místo u techniků a najednou je problém.
-
Příspěvek od Iveta Bierská » 10.01.2010 22:29
Tvůj názor respektuji a určitě máš pravdu.
Avšak neřekla jsem svůj záměr do budoucna.
Chci se stát kynoložkou podrobněji psa vycvičeného na záchranářství.
Potřebuju získat alespoň 1 rok praxi u nějaké složky (polisie, hasiči, armáda) abych mohla vystudouvat VŠ.
Můj záměr byl dostat se do ZÚ ve Zbirohu a měla jsem podanou i žádost a životopis. Bylo mi řečeno že mě veznou k chemikům. Jak jsem se zeptala jestli není problém s tím že jsem žena. Odpověď zněla: "Ne."
Teď bylo volné místo u techniků a najednou je problém.
-
Příspěvek od sestřenka.em » 12.01.2010 11:07
-
Příspěvek od Iveta Bierská » 12.01.2010 22:37
To máte tedy pravdu, člověk si to přečte a nestačí se divit.
-
Příspěvek od Iveta Bierská » 12.01.2010 22:53
Z vlastní zkušenosti ti řeknu, hasičina není jediné povolání kde můžeš pomáhat lidem a zachraňovat životy. Už jak jsem nastoupila na studium, věděla jsem že žena u výjezdu není hrdina, ale blázen. I přes to co mám vystudované, snažím se zaměřit na jiné odvětví záchranářství. Možná teď nakopnu celé GŘ HZS, ale s tím že se přede mnou zavřou dveře a už si u HZS nepípnu. Musím to zkusit.
Verčo vážím a měřím stejně jako ty. A pořád si říkám...co tam sakra u výjezdu budu dělat...jednu 50 kilovou činku co si nesou hasiči sebou jako by už tak měli málo práce.Plň si své sny s rozvahou a v klidu, ale nezapomeň že vše má své hranice.
-
Příspěvek od sestřenka.em » 13.01.2010 21:45
Jen jsem to trochu chtěla uvést na pravou míru. Nikdy jsem se tady nesetkala s tím, že by na autora sebenaivnějšího dotazu byl někdo "hnusný". I tady se zpočátku všichni snažili poradit s respektem k něčímu snu o tom, co chce dělat. Jenže jak se postupně Veronika proměňovala v umíněnou a nesoudnou slečinku, už to kdekdo nevydržel a přestal si brát servítky. A já osobně obdivuji, že to vůbec vydrželi v klidu tak dlouho
Tvůj přístup je zcela jiný - přeji ti, aby ti všechno vyšlo tak, jak si plánuješ. A jestli se ti skutečně podaří stát se kynoložkou-záchranářkou, budu ti možná dokonce závidět - to bych chtěla dělat v příštím životě
-
Příspěvek od sestřenka.em » 13.01.2010 21:55
Je ovšem fakt, že na soukromé koupelně trvám vždycky, i když je to třeba v potoce
-
Příspěvek od Iveta Bierská » 13.01.2010 22:46
Mě spíše připadá že muži vždy řeší sprchu a WC a další věci. Jako by se styděli. Jako soukromí by měl mít každý, Ale zase nejsem ten typ co by samotu miloval. Ze začátku jsem dostávala vlastní šatnu, ale pak mi bylo kluku líto, protože se museli mačkat v jedné šatně. Tak sem je pak k sobě pouštěla. A to bylo i se sprchami a WC. Nebo má z vás mužů někdo něco co ženská v životě neviděla?
-
Příspěvek od Iveta Bierská » 13.01.2010 22:52
Ve Frýdku jsem ale měla vše pro sebe...i pokoj, což vypadalo jako luxus asi jen 2 hodiny. Hodně mě tam hlídali a kontrolovali....hlavně Dvořáček. A radil mi ať se zamykám. No jako by mě měl někdo napadnout. Zlatý chlap....škoda že už nevyučuje
-
Příspěvek od J. Odrazil » 14.01.2010 09:10
J. Odrazil
-
Příspěvek od Iveta Bierská » 14.01.2010 09:27
Naposledy učil roku 2007. A během dalších let jsme ho tam celkem dost potkávali. Stále v uniformě. Někdo mi řekl že tam tomu i trochu šéfuje, ale nevím kde je pravda. Nejlepší hláška: Ty ses ještě neposral v náručí medvěda, že?"
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz