Černá kronika nebo web pro odborníky?
-
Příspěvek od Martin Štěpánek » 06.08.2011 02:03
Určitě s tebou budu souhlasit v tom, že informací všeobecně je nejenom ve virtuálním neskutečné množství, které běžný smrtelník už nemá šanci pobrat (nepamatuji si přesně čísla, ale informační přísun pro "průměrného" obyvatele Starého kontinentu se za posledních 200 let zvedl o tisíce procent - jsme zahlceni informačním smogem, kde najít hodnotné a přínosné informace je mnohdy těžší, než ony informace poté zpracovat). Proto možná to rozladění z toho, že i na Požárech je prostě mnoho zpráv a událostí. Předpokládám, že prostě jen prolítneš titulky a články stejně nečteš, protože ti ty informace stejně vesměs nic nedají, jen zaplevelí. Pouhá informace, doplněk k dalším událostem běžného dne. Prostě ty články se stávají informačním smogem, který zahlcuje prostor a dusí toho, pro koho jsou určeny. Bohužel, s tím redakce nic moc neudělá, maximálně, že by přebudovala celý kontext webu - mnohem méně článků, mnohem více specializovanějších a čtenářsky, intelektuálně náročnějších. Jenže to s sebou nese zase proměnu čtenářského okruhu a vlastně i přispěvatelů (a teď nechápat jako podceňování nebo pohrdání redakcí - chraň bůh). Nejsem si moc jist, jakou sledovanost a popularitu, včetně osvěty, by měly Požáry, kdyby se tu jela jen právničina a jiná legislativa, technické normy, nové způsoby hašení apod. Vybudovat takovou strukturu webu, jakým jsou Požáry, vyžaduje nesmírné množství práce, sledování současných webových trendů (design, sociologie, psychologie apod. - teda teď jako netvrdím, že chlapi po nocích studují učebnice psychologie, aby vytvořili pro čtenáře příjemné a přehledné uživatelské prostředí:)), aktivní a nepřetržitou práci při tvorbě struktury a obsahu, a také nadšení pro danou věc.
S tím fejsíčkem... Obávám se, že Požáry jsou v tomto nevinně a že jim tady až přespříliš křivdíte. Zpráv, které redakce vypouští do éteru skrze facebook, zrovna moc není. Na rozdíl od intelektuálně slabších jedinců z hasičských řad, kteří mají neodbytnou touhu sdělit na facebooku, jací jsou frajeři, protože jsou "takyhasiči" a také dělají to, co hasiči na jimi postovaných odkazech. Každý den se na mě valí několik desítek stejných článků, které dotyční buď kopírují přímo z Požárů nebo vložením odkazů (naštěstí v těchto článcích nejsou gramatické chyby, na rozdíl od jejich vlastních příspěvků). A musím říct, že omezenost těchto jedinců mi Požáry na facebooku docela dost znechutily (bohužel, nebo naštěstí - záleží na úhlu pohledu - nespravuji osobní profil, ale profil našeho SDH, takže tam mám XXX "přátel"). Jediná šance je zbavit se těchto lidí z přátel, případně zakázat zveřejňování jejich příspěvků u vás na zdi (a právě že jeden z největších facebookových plevelistů je jeden z největších přispěvatelů do fór na Požárech - se stejným myšlenkovým obsahem). Tady bych rád vyjádřil přání, aby redakce zamezila třetím osobám postovat články nebo odkazy skrze ně na facebook, protože pokud máte byť i několik málo podobných jedinců v přátelích, tak zeď máte doslova a do písmene zasvi.ěnou vším možným, od Michala Davida až po požár kadibudky na Ostravsku:) Jen malá názorná ukázka, co na mě vybaflo dnešní ráno (naštěstí to zkopíroval, takže tam nenasekal mraky gramatických chyb jako obvykle): Ve Žluticích na Karlovarsku došlo
k dopravní nehodě dvou osobních
automobilů. Na místě jsou tři zraněné
osoby a jedna osoba je mrtvá.
Jednotka HZS KVK zajistila místo proti
vzniku požáru a zasypala
unikající PHM.
Opravdu nechápu, proč někdo něco podobného postuje. Zvedání si sebevědomí a stávání se zajímavějším? Nevím, nevím,jestli to funguje...
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od ruská vlaštovka » 06.08.2011 02:17
Buďte rádi, že tu ty informace máte, komu se nelíbí "Aktuálně" (proč se to tak asi jmenuje?), tak ať si čte jen Události a další rubriky. Nikdo vás přece nenutí Aktuality číst! Dobře si pamatuji, jak si tu kdysi čtenáři stěžovali, že článků by mělo být víc. Tohle fakt nechápu - máte tu ty informace pod nosem a zadarmo (móda zpoplatněných přístupů k nám naštěstí ještě tak zcela nedorazila) a ještě se vám to nelíbí? No tak to nečtěte a běžte raději mlátit prázdnou slámu na náves do osvěžovny.
- Martin (kaw) Kavka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Martin (kaw) Kavka » 06.08.2011 09:27
zpravodajství je a bude nedílnou součástí tohoto webu (alespoň v to doufám). Jsme jiní oproti ostatním zpravodajským portálům právě tím, že máme i ty malé, pro někoho bezvýznamné případy, které ale jinde na internetu nenajdete. Kolegové z idnesu, tn.cz nebo mediafaxu mi osobně občas říkají, že právě ty zdánlivě bezvýznamné události typu hořící škodovky dělají náš web něčím unikátním na českém internetu.
Chápu, že jsou lidé co tyto zprávy číst nechtějí, protože jim přijdou nezajímavé. Web je právě tak koncipován, aby si každý našel to své:
chceš číst jen zprávy ze svého kraje? použij mapku v pravé horní části webu (pár lidí se mě ptalo k čemu ta mapka je ...
nechceš číst krátké zprávy typu zasypání oleje nebo hořící boudu v Horní Dolní? ignoruj sloupek AKTUÁLNĚ .. významné případy najdeš v rubrice události a nic podstatného ti neuteče
nechceš číst ani události? nečti je stačí tuto rubriku ignorovat a občas použít buď rozcestník menu nebo jednoduše použít kolečko myši (případně pravý svislý posuvník prohlížeče) a dostaneš se do přehledu dalších rubrik ...ano i tací jsou co nevědí, že na webu je něco dalšího než jen blikající hlavní článek..je i "něco dalšího tam dole" nekecám
nejsme jen události...jestli si někteří nevšimli, tak jen tento týden jsme psali třeba o novém polygonu, o historickém požáru, o výsledku vyšetřování velkého požáru, o hasičských autech v tunelech, o kabinách, o termokamerách, o novém zásahovém kabátu, o sportovních akcích, o postupech zásahu na bodavý hmyz...atd... atd ...
takže závěrem za mou osobu...vážení čtenáři...jsme rádi že vás máme...máme rádi i ty, co chtějí zpravodajství, tak i ty co chtějí jen odborné články...čtěte jen co VY chcete a nečtěte to co nechcete je to přeci tak jednoduché
Martin Kavka (kaw)
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 06.08.2011 11:25
Zkusili jste někdy podržet ukazatel myši na položce menu se šipkou?
Třeba u Událostí: http://fii.cz/djgyunn
Nebo u Techniky: http://fii.cz/xvmtr
Použili jste někdy mapku k výběru článků jen z určitého kraje?
Je vpravo nahoře, všem na očích: http://fii.cz/krurp
Pak sledujete např. jen MSK: http://fii.cz/jmjkjydb
I já si myslím, že na webu si najde každý to, co chce. Není možné vyhovět všem skupinám čtenářů tak, aby všichni měli přímo "pod nosem" to své. Ale můžeme vyhovět téměř všem, kteří si kliknou na své oblíbené téma/kraj/typ události atd.
Nad výše proběhlými příspěvky se v redakci samozřejmě zamýšlíme, děkujeme za ně, nebráníme se žádnému nápadu ani návrhu na zlepšení, třeba díky tomu i pár věcí změníme. Ale ukázat čtenáři víceméně jen to, co opravdu chce a vynechat to, co ho nezajímá - to už náš web téměř dva roky umí Zkuste si na stránkách "pohrát", zaklikat si, náš portál je rozsáhlejší, než nějakých 800 pixelů na výšku
-
Příspěvek od Martin Štěpánek » 06.08.2011 11:51
S tím facebookem jsem to myslel tak, že oni vkládají sami sobě na profil tyto události, které se pak zobrazují všem na zdi, kteří je mají v přátelích. A stačí tam mít pět deset takových jedinců a o nepřehlednost a přehlcení zdi máte postaráno (a to nemluvím o přiblblých statusech, hrách, dalších odkazech, událostech a miliardě dalších věcí). Možná by pomohlo neumožnit postovat články z rubriky Události apod.
Ale rozumím tomu, že když nechci, aby se mi to zobrazovalo, tak si je prostě z té zdi odkliknu. O což jsem se již teda ještě snažil před nějakým časem. A musím přiznat, že člověk z tohoto boje odešel poražen, stroj zvítězil:) Vyprdnul jsem se na to, neustále se to valilo znovu a znovu - ale kvůli té nepřehlednosti bohužel přicházím o to, co mě zajímá:/
-
Příspěvek od Vladimír » 06.08.2011 13:01
Upřímně nevím čemu se divíte... když máte v přátelých Vaší stránky většinu hasičů odkazy na hasičskou tématiku budou samozřejmostí...
- Martin (kaw) Kavka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Martin (kaw) Kavka » 06.08.2011 13:02
my se totiž setkáváme i s takovým jevem, že někteří uživatelé Facebooku si myslí, že zpravodajský web pozary.cz je JEN ten profil na facebooku a nic jiného ... tedy nějaký webový portál !
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Tomáš Lach » 06.08.2011 13:24
1. Ke každému článku co nejvíce metadat. K olejové skvrně rozměry, značku oleje, k vyprošťování délku. Ke kadibudce barvu, naplněnost, faktor smradu. Možností je spousta. Čím více metadat, tím lépe. Samozřejmě také kategorizace zasahující techniky, oznámkování ustrojenosti hasičů, značka zásahového vozidla, jména hasičů, která to byla směna, kolik litrů vody a pěnidla bylo použito...
2. Metadata k fotografiím - např. obsah fotografie - hasič vlevo, automobil vpravo, krajina, zástavba, plamen malý, plamen střední, plamen velký, kouř světlý, kouř tmavý, sytost barev, podexponovaná, přeexponovaná, oznámkování kompozice, ostrosti, uměleckého dojmu.
Každý čtenář pak článek, který otevře, po přečtení ohodnotí na mnoha stupnicích, které budou souviset se skupinami metadat. To bude tvrdý systém preferencí. Aby pak čtenář náhodou nepřišel o něco zajímavého, sice v minulosti podobně zařazený článek určil na 28-mi stupnicích výsledně jako "nezajímavý", navrhoval bych nějakou pokročilou sémantickou analýzu textu a taky nějaký systém na rozpoznávání obsahu fotografií. Není totiž kadibudka jako kadibudka... Co když není ostravská, ale třeba olomoucká ? Co když je tam Tatra ? Co když hasič má špatně nasazenou rukavici ? A co třeba kombinace ? Proto nezapomínejme na systém vah jednotlivých skupin metadat. Např. výsledně by mohlo vypadat jako (zjednodušeně) "Tatra přebíjí vše", nebo "Bez fotek nic nečtu", nebo "Prohlížím si jen fotky".
Úvodní stránka by pak mohla mít dvě hlavní rubriky... Bude se Vám líbit a Mohlo by se Vám líbit...
Já nevím, co myslíte ?
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od ruská vlaštovka » 06.08.2011 14:29
- Michal -miw- Šafus
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Michal -miw- Šafus » 06.08.2011 14:43
Předně děkuji všem za reakce a názory, i když "protichůdné", ale tak to bývá všude a vždy.
---
Schválně jsem po založení fóra koukal na naší hlavní stranu. V té době na "superčlánku" byly tři ze čtyř článku "hasičsky" zaměřené. První byla nějaká aktuální událost, pak tam byl článek o sloučení Tatry a DAFu, historická vzpomínka a článek z techniky. Teda alespoň si myslím, že to je ten typ "více hasičských" článků než na ostatních webech.
Následovalo na hlavní straně pět (ano, o něco větších) článků o Událostech, ale pak dalších 60 článků co události nebyly. Nebudu zapírat, samotného mě to překvapilo, čekal jsem větší zastoupení Událostí, obzvlášť když vím, kolik jich denně na web dáváme.
Milane, můžeš nám třeba konkrétně říci, kde ti na hlavní straně překáží Události a co bys tam místo nich měl raději? Nebo jak máme zdůrazňovat "zajímavý" článek?
Případně pro zájemce nabízíme technologii RSS, přes kterou lze sledovat pouze vybrané články. Můžu se o tom rozepsat, pokud někdo netuší.
---
Budoucí filtraci zpráv zvažujeme trošku jinak než v současnosti, vaše postřehy "jak by to mělo fungovat" pro nás můžou být cenným vodítkem. Pokud dokážete zformulovat, co přesně byste chtěli najít a jak, můžeme se bavit konkrétně. Při tvorbě nové verze webu byla moje vize ta, že lidé budou filtrovat přes horní menu.
Najedeš myší na události, vyfiltruješ si jen klíčové slovo "voda". Nebo "nehoda". Nebo "letadlo". Ve skutečnosti to ale nikdo nepoužívá, takže tenhle systém "filtrace" je špatný návrh. Pojďme se společně zamyslet nad lepším, pro všechny přínosnějším
---
Že se v přehršli událostí ztrácejí zajímavé články, to tak nějak malinko tušíme. Jinak bychom v březnu nezkoušeli něco jako tohle http://www.pozary.cz/clanek/40695 - ale on to zase nikdo nečetl...
S tím souvisí to, že se nám daří získávat aktuální informace o výjezdech a obyvatele měst to (kupodivu?) zajímá. Moje vize je taková, aby když člověk na ulici uvidí hasiče, klikl na náš web a přečetl si kam jedou. K tomu nám někteří z vás pomáhají a já za to děkuji.
Jistě, člověka z Prahy nezajímá, že v obci Horní Dolní na Ústecku zasypali hasiči olejovou skvrnu. Ale zajímá to lidi z Horní Dolní, protože jejich jednotka třeba konečně po měsíci vyjela. Proto máme už teď filtraci na kraje, asi je to tedy málo.
---
Názor, že úroveň webu kopíruje úroveň čtenářů, je velmi zajímavý a k zamyšlení hodný Pravděpodobně na tom něco bude. Požáry dříve byly (asi) hlavně pro profesionální hasiče, mnoho se jich znalo mezi sebou. Poslední dobou je web cílen na větší počet lidí, "třeba i" dobrovolných hasičů z menších měst, pak dochází k názorové neshodě, protože co funguje ve městě, nemusí fungovat na vesnici.
Nicméně diskuze a komentáře se dle mého mínění zklidnily a nedochází už k tolika útokům jako jsme tu zažívali.
---
Facebook, asi jo, spam. Když mám "službu" já, snažím se na facebook dávat přibližně jednu zprávu za hodinu. A protože Facebook chápu jako "aktuální" (protože vaši kamarádi tam píší "právě jsem si uprdl"), snažím se taky dávat aktuální věci jako "hasič si právě uprdl" a ne "hasič si uprdl včera". Pokud se nic aktuálního neděje a dnes nedělo, není pro mě problém udělat třeba pět hodin mezeru...
To, že někteří uživatelé na Facebooku si myslí, že "naše stránka na facebooku = náš web" a pokud tam nic nepíšeme, nemáme nic ani na webu... Nejsem si jistý, jestli "jsme si je tak vychovali", nebo to tak prostě je.
Že naše sdělení na Facebooku není v každé situaci optimální (viz hořel dům i jeho majitel), tuším. Nicméně ostatní v redakci jsou dlouholetí hasiči a život je prostě takový...
My ale už z principu neovlivníme a nemůžeme ovlivnit, co si lidé sdílejí na svých profilech. Pokud je to článek z požárů, jsem osobně velmi poctěn, ale zakázat "sdílení událostí" je naprosto nereálné, nemáme způsob jak tuto věc ovlivnit.
---
Za celou diskuzi jsem ale zaznamenal víceméně "dřív bylo líp, články byly lepší". Můžete někdo jmenovat konkrétně, jaké články byly dřív lepší, které teď chybí a o čem bychom měli psát? Pocit je věc hezká, ale podle toho článek nenapíšeme
Teď je rozjetá třeba recenze na zásahový oblek, jenže to je věc dlouhodobá a výsledek bude třeba až za půl roku, aby to bylo co k čemu. Máme dávat článek jen jednou za pár měsíců, tak, aby byl přínosný?
Nebo máme brát recenze více rychleji, třeba každý týden představení vybraného výrobku bez nároku na nějaký hodnotnější komentář z praxe?
---
Děkuji všem za čas věnovaný přečtení a diskuzi. Pojďme se zamyslet a udělat web tak, aby vyhovoval všem
-
Příspěvek od Žeryk » 06.08.2011 15:57
Cituji otázku: Můžete někdo jmenovat konkrétně, jaké články byly dřív lepší, které teď chybí a o čem bychom měli psát?
Dřív bylo lépe i proto, že ty články byly vzáznější.
Nevím jaký byl záměr vzniku požáru, ale dnes je zaměřen na veřejnost.
Odbornost se tady stále vyskytuje. bohužel jak se zvětšuje okruh lidí tak roste i anonymita a vytrácí se rodinná atmosféra.
- Václav Danita(bonita)
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Václav Danita(bonita) » 06.08.2011 16:48
https://www.facebook.com/sdhkrasnalipa
- Václav Porkát
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Václav Porkát » 06.08.2011 16:53
Ted k poslednimu komentu... odborne clanky lepsi rozhodne nebyly a to jak obsahovou strankou, tak i tematicky, jen jich opravdu bylo mene i kdyz ne o tolik, jak by se mohlo zdat. Spise driv nebylo tolik aktu info o zasazich hasicu a ted se dostanu k tomu proc. Protoze nebyla hodnota internetove gramotnosti na dnesni vysi, nic jineho v tom neni a s tim souviseji i nejruznejsi diskuze, komenty apod. Proste dnes ma net skoro kazdy vcetne HZS a JSDH a je to tedy znat. Jinak Pozary.cz byly, jsou a budou zamereny pro zejmena odbornou verejnost, cili hasice/suche, mokre, statni, podnikove i dobrovolne. Pochopitelne sem chodi i nehasici, ale to neni nic proti nicemu.
Jak bylo take jiz redakci uvedeno, privitame radi vase napady, navrhy ci podnety, ovsem ne vse lze realizovat a kazdemu nelze vyhovet. Web se neustale sune vpred... nekomu se to libi, jinemu zas naopak, ale to bych se opakoval... Tak to proste je.
- Michal -miw- Šafus
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Michal -miw- Šafus » 06.08.2011 17:06
-
Příspěvek od Žeryk » 06.08.2011 20:21
Abych neměl jen negativní náhled tak musím napsat že se mi hodně moc líbí články jak to mají jinde jak umístění techniky tak sušení hadic a podobné vychytávky osobně bych byl rád kdyby se častěji objevovali články toho to typu a může to být i vychytávek během zásahu přece hasičina je práce o tom jak si usnadnit práci a hroubou sílu použit až už to nejde jinak.
- Václav Danita(bonita)
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Václav Danita(bonita) » 06.08.2011 20:40
https://www.facebook.com/sdhkrasnalipa
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Tomáš Lach » 07.08.2011 19:32
- Václav Porkát
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Václav Porkát » 07.08.2011 21:50
A zpravodajstvi co mame, je prave unikatni i diky tem pro nekoho nicotnym informacim, takze jeho obsah se moc menit nebude. Kazdopadne se vsim budeme zabyvat a rozhodne nic nenechame jen tak vysumet. Pocet zasahujicich jednotek? Napad, probereme ho, neni to nic jiste neresitelneho, proste uvidite
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz