potřebujem všechny JSDH?
-
Příspěvek od Lukáš Kotzmunda » 12.05.2008 15:26
jaký rádobyhasič? bud jedu přimo v autě a přímo se účastním zásahu a jsem taky zapsán ve zprávě o zásahu. Pokud se tam dopravím svým autem, na kole, či jinak, nebo prostě jen v dalším autě nebo nepřijedu vůbec, to je další věc. pokud se tedy dostavím autem a nahlásím se svému VD že jsem tam, může rozhodnout zda je mě potřeba nebo ne. samozřejmě pokud jsem ustrojen vybaven a pod.pak mě taky napšíe že jsem se zásahu zúčastnil...o jakých předpisech to furt mluvíš? jako že nejsu ustrojený, nebo že nedodržuju pokyny VZ nebo VD, nebo vyhlášku nebo co?
-
Příspěvek od Mirek Bahník » 12.05.2008 15:26
i JSDH by měla postupovat podle řádů stejně jako HZS a nedělat si s toho holubník. Řád a pořádek být prostě musí, nebo by aspoň měl být. Věřím tomu, že občas musí být operační na OPISu dost nepříčetnej, když si mu JSDH jezdí kde chtějí a s čím chtějí. U nás (Královehradecký kraj) to naštěstí funguje celkem dobře a snažíme se postupovat tak jak se má. Ale neříkám že tady nejsou střelci.Jak říkal pan Dvořák v Černých baronech - kázeň musí byt neb to je to hlavní...MB
-
předpisy platí na papíře. nastává li improvizace nebo MU, je samozřejmě dobré předpisy o PO a o BOZP, OOP atd. dodržovat, protože chráníš sám sebe. Ale taky musíš mít selský rozum a používat ho. JE to tak???
A pokud mi přijde SMS o MU a já se nemohu okamžitě zúčastnit, zavolám třeba VD nebo pošlu SMS. není to tak dávno co nás VD volal svým mobilem že je nějaká MU a jestli můžem přijít. takže je sice pravda že nás odjede naMU 1+5, ale další tři borci zavolají později, protože mají zájem pomoci, i když zrovna nemohli když houkala siréna. Chápeš to?ti lidé MAJÍ ZÁJEM, aby pomohli ostatním. To je zcela mimo rámec nějakých předpisů, kterýma ty se furt oháníš
-
já tady přece nemluvím o tom že si jezdíem jak chceme, kdy chceme a a kčemu chceme. vše je řádně vždy svoláno, ohlášeno, konzultováno s KOPISEM, po příjezdu se jednotka zahlásí VZ, všichni jsou řádně ustrojeni a vybaveni. proběhne zásah, napíše se zpráva, kdo se jí všechno zúčastnil, jaká technika tam byla, a při příjezdu se še zase nahlásí na KOPIS. Tak nechápu, jaký holubník....a když bych přijel svým vlstním autem, ohlásím se vždy svému VD, který rozhodne o mém zařazení nebo nezařazení do zásahu. tak mi řekni kdy kde a jaké předpisy porušuju rposímtě
-
jo, jenže když nebudeš znát ty předpisy a pokyny a já nevím co ještě, a nebo když nebudeš vědět, že na to nějaký pokyn existuje tak ti bude selskej rozum na nic, protože nebudeš vědět jak to máš dělat natoš abys improvizoval. Samozdřejmě, že se vše dá nějak vyřešit a někdy je to i lepší jak podle předpisů, ale neobjájíš to. A to nejsem zastámcem všecho toho předpisování.MB
-
jo, ted jsem si vzpomněl, že vlastně jsem psal, že jsem zažil, kdy se jedna JPO V nezahlásila a dostali jsme za to sprcunk my...ale to je jiná diskuze. My se taky snažíme, abychom neměli nějaký problém, protože to není v ničím zájmu aby potom chodil a vysvětloval na úřadech co a jak... ale někteří to dělají živělně, souhlasím, že to je pak průser a přidělávání roboty...
-
to je mi samozřejmě jasné, že pokyny, postupy a předpisy platí i u zásahu a měl by je resp. MUSÍ každý znát a pokud mi řekne VZ,VD, dělej to a to a nedělej to a to, vezmi si támhleto a podobně, každý přece kdo má školení, ví co si má oblíct, čím sevybavit je to nejen ve cvičném řádu a i v bojovém řádu. Ten selský rozum nastupuje za kriozové situace. nemůžu přece na zásahu si dělat co chci a kdy chci. to je přece nesmysl. když mi VZ, nebo VD řekne, že budu sedět v autě, tak budu sedět v autě, nebo když mi řekne budeš řídit dopravu apod....poslušnost a disciplína u zásahu je snad jasná. a pokud bych chtěl něco udělat jinak, řádně to zkonzultuju navrhnu VD,VZ. ten přece rozhoduje zodpovídá a obhajuje.
-
s tím že předpisy platí na papíře, jsem přestřelil a omlouvám se. nevhodně jsem to formuloval. předpisy samozřejmě platí pro každého.
-
když to bereš jako obyčejný hasič tak ano.Ale právě ten velitel by ty předpisy měl znát nejlépe ne? Aby ti mohl dát ten kterej pokyn, příkaz nebo povel. A někdy je to pěknej záhul, dodržet všechno aby mě pak někde netahali. MB
-
tak to beru takhle. Je mi nad slunce jasné, že VD nebo VZ to nemá v žádném případě a u ničeho jednoduché. V případě průseru pak každý hledí na dodržování těch předpisů, takže je v mí¨ém zámu i jako řadového hasiče abych prostě sebe ani nikoho jiného neuvedl v průser nebo problémy. kor když to ti VD u JSDH dělají protže je to baví a nedostávají za to žádnou odměnu, tjaka řadoví. Ale sere mě,když ty předpisy nedodrží kupř. jiná jednotka a za tu pak dostaneš zj..ané Ty, resp. VD, jako se to stalo nám. Budiž chvályhodné, že ti kluci, co za to tenkrát mohli , se tím poučili a už se to neopakuje a bylo to poučením i pro nás, že pokud tam někdo přijede a přebíráme zásah, zodpovídáme i za tu V, když jsme III. tak si to potom vyžrali zase oni od nás a samozřejmě i obec se zasadila o to, aby si doplnili výbavu, techniku,znalosti a pod.
-
Příspěvek od Ex-professo » 12.05.2008 15:26
Pěkně jste se tu rozepsal a sám uvádíte, že předpisy se mají dodržovat.
Zůstanu tedy u možnosti vaší dopravy k zásahu jiným vozem, než je v používání jednotky. Zkuste mi odpovědět na pár otázek:
Kdo nebo co vám dává pokyn dostavit se na místo zásahu vaší jednotky i v případě, že všechna povolaná technika vaší jednotky je již odjetá u zásahu.
Koho si myslíte, že mohou popotahovat, když při takovém "soukromém" výjezdu v hasičském vystrojení OOPP, jak uvádíte, se vám stane nehoda a vy řeknete že jste jel k zásahu za jednotkou anebo řeknete, že jste se jel jen tak projet?
Pokud si, bohužel, v předpisech najdete odpověď, zjistíte, že dojezd k zásahu jiným vozem, než "výjezdovým", může přivést spoustu lidí do pěkných patálií.
-
dobrá. pokud vím, jednotku tudíž i mně svolává KOPIS neboli obec na základě SMS nebo veřejného sign. zařízení - sirény. Pokud všicchni odjedou,tzn. vozidla a mančaft, mohu ale také nemusím za nimi jet v jiném voze. pokud ne, přehlédl jsem to někde v předpisech a prosím o opravu a v tom případě jsem skončil a autem jezdit nebudu, nedá se nic dělat. taky mohu zavolat svému VD, jestli jsem tam potřeba, ptorože právě nestihnu odjezd atd, čili se přihlásím jako záloha, pro případ, že by mě VD povolal....třeba ¨na vystřídání. a může pro mě třeba poslat auto...to je něco jiného.Na vyžádání jsem přeci jako prostý občan v případě MU povinnen poskytnout osobní a předmětnou pomoc, jsem li o to požádán VD, VZ....nechci si z toho dělat holubník a jezdit si autem ajk se mi zachce...vše je o domluvě, popř o příkazu. taky neříkám, že ke každému zásahu jezdím autem
-
psal jsem viz výše, že jsem tím autem jel cca 1 nebo 2x...bylo to už hodně dávno, ty časy už jsou pryč a ted jsme dovybaveni MPT, takže se všichni vlezeme a jedeme požárními automobily. Pokud jsem udělal chybu, sypu si hlavu popelem děkuji za poučení a rozšíření vědomostí a auto příště radši nechám doma a budu se věnovat přítelkyni a pětileté dceři.
-
tykání doufám, nevadí, bratře hasiči...

-
Původní záměr mého původního příspěvku byl že jednotka prostě vyjet musí, a když ne, nemůže se vymlouvat nebo konstatovat , že se jí nechtělo, v takovém případě je ta jednotka o ničem a zrušit....což není náš případ, jsme a ktivní a vždycky je nás dost, nebo tak akorát a někdy taky hodně až moc bych řekl....a pak se to tady zvrhlo v debatu, jestli jet soukromým autem nebo ne....

-
Příspěvek od mad boy » 12.05.2008 15:26
nevím nevím, ale podle bojového rádu rozhoduje o počtu a nasazení sil VJ nebo VD, myslím tím po vyhlášení poplachu, pokud jsou všichni ve zbrojnici, rozhoduje podle zhodnocení události kolik lidí pojede a ostatním určí pohotovost na stanici a podle situace je povolává. nějaká poslušnost musí být do prdele, nemůže se velitelovi jen tak po okrese projíždět 5 hasičů v osobních autech a dělat si co chtějí . v základu musí vyjed družstvo 3+1 nebo 7+1 a hotové, pokud velitel neurčí jinak , tak nikdo nikam nejede. myslím, že rajony co máme ve výjezdovém plánu nejsou až tak velké, aby v případě nouze do 10 min. tam nemohli být, v tu dobu je už na místě HZS a další JPO, takže o čem se tu bavíte? jsme zařazením jpo II/1 a tak to unás funguje, když je poplach vyjíždí jen to družstvo co má službu a ostaní čekají na povel z místa události, zda síly a technika stačí či ne, nexistuje, aby mi někdo vyjel bez souhlasu, všechno musí mít potvrzené a to s jakou technikou jede a v jakém počtu a to i mimořádné události, neexistuje, aby si hasiči jen tak poletovali a nikdo nevěděl, kde jsou a co dělají. i při mimořádné události musí být disciplína jinak by to nešlo, to by potom všechna ta školení velitelů a hasičů byla úplně k hovnu a celý systém IZS a PO by se mohl rozpustit a každý by si mohl dělat co by chtěl!!!
-
souhlasím, ikdyž ne ze vším. U JPO II kde držíte službu je to jasný, že první pojede to daný družstvo, většinou teda 1+3, protože ostatní to do 5 min nemusejí stíhat a poté čekají. U JPO III kde všichni dobýhají je situace trošku jiná. Buď vyjede 1+3 nebo 1+5 ( 1+7 se už pár let nepoužívá). Záleží ale na VJ, kterej určí kolik a jaké družstvo pojede. Mimoto, jak jsme se tu bavili o tom, jak by kdo měl být u jaké události ustrojen, koukněte pro představu sem na první fotku a pořádně se na to zaměřte, kolik tam uvidíte chyb..
http://www.akcni.net/node/940
MB
-
Příspěvek od Mirek Kyněra » 12.05.2008 15:26
nevím co k tomu dodat...tak toto jsem ještě nikdy neviděl...

-
Příspěvek od Petr Měrka » 12.05.2008 15:26
Na tyhle fotky jsem se díval ještě než se tu objevily reakce na tento zásah a ustrojenost u něho.Po shlédnutí první fotky jsem si hned řekl,že je to jen otázka času,kdy tu na to někdo poukáže.A už je to tu.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz