potřebujem všechny JSDH?
-
Příspěvek od DobsHK » 12.05.2008 15:26
Zdravím.Pravdou je,že pokud je nouze nejvyšší,není problém k zásahu dojet vlastním vozem.Beru to z pohledu člena jednotky ve městě,kdy v dopravní špičce je velký problém dostat se do zbrojnice včas.A co si budeme povídat,ne každý sedí v době vyhlášení poplachu doma na zadku...Co se týká dopravy na místo zásahu,v nejhorším případě se dá v plné polní dojet i na kole:)
-
Příspěvek od Lukáš Kotzmunda » 12.05.2008 15:26
bys mi tedy říct, jak teda vlastně fungujem? já myslím že vše je podle předpisu.ohlášení, výjezd, počet členů, řádné ustrojení a s řádnou výbavou. nebo myslíš že si jezdíme vlastními auty k zásahu? kdo přijede pozděěji a auta už tam nejsou, prostě bud přijede autem nebo taky ne. pokud přijede protože chce pomoct ebo prostě ze zvědavosti. musí být řádně ustrojen,vyzbrojen, to je snad jasné.
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:26
Co třeba návod výrobce? Příjde mi, že když např. Deva uvádí u PS II, že jsou určeny pro pohyb na stanici a mimozásahovou činnost, tak podle mě není co řešit a je to úplně jasné

Jinak u nás třeba taky není úplně všechno v pořádku, aby si to někdo z výše uvedeného nemyslel

Příspěvek od » 12.05.2008 15:26
mohu se zeptat když už jsem to tady vyprovokoval

-
Příspěvek od Daddy Yankee » 12.05.2008 15:26
Jak se tady kazdy navazi do toho druheho a pritom nema zametyno pred vlastnim prahem...Ale to je burt.Proste,pokud nastane situace takova,ze dobehnu(dojedu) do hasicarny a jednotka uz je fuc,tak je prece jen a jen moje vec,jak se rozhodnu.Treba nasednu do auta a pofrcim.A je to zas jen a jen moje vec jak rychle.Nasledky si ponesu sam.Tak proc do toho porad nejaci rypalove vrtaji???
A co se tyce o polemizovani nad zrusenim nekterych JSDH,tak jsem zasadne proti!!!Neni duvod.A taky(zasse se opakuju) je to jejich vec,jak funguji.Vubec nechapu,proc tahle diskuze vznikla.To je otazka na jednotlive obce,zrusit nebo nezrusit....
-
U nas v jednotce taky nemame komplety,nybrz vsichni pouze kabaty.Kalhoty se budou postupne dokupovat.Jsme mala vesnice a proste hned si nemuzem vse.A v navodu od vyrobce taky stoji,ze by se nemel kabat pouzivat bez kalhot... Ale proste obec nam neda jednorazove 200.000kc.Jo kdyby jsme nekupovali Tatru,tak treba jo.Ale to uz zachazim pomalu jinam...

-
Jako ja se nebojim.Vim,kde se sou na tom lip a kde hur,ale tak proste je.Kazda obec si vazi jednotky trochu jinak....Ale samozrejme to neni jen o obci....

-
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:26
otazku, existuje nejaky predpis, resici obleceni clenu JSDH pri zasahu? Pokud ne, jako smluvni zamestananec obce musim mit ochranny odev, prehnane tedy jakekoliv monterky

-
Příspěvek od David Lange » 12.05.2008 15:26
V mé dohodě se starostou se píše vybavuje člena JSDHO osobní výstrojí, výzbrojí a ochrannými pracovními prostředky. Je to moc obecné tudíž můžu mít monterky a cyklistickou přilbu. Dále nařízení vlády definuje ale různé kategorie OOP- kategorii třetí tvoří OOP určené k ochranně života či k ochraně před riziky ,která mohou vážně a trvale poškodit zdraví a u kterých není uživatel schopen tato nebezpečí v čas rozpoznat. patří sem OOP k ochranně dýchacích orgánů, ochranan proti teplotách nad 100 stupnů, OOP proti pádu atd. Volbě OOP musí nezbytně předcházet posouzení a vyhodnocení rizik a poté vybírát. Čili možná konkrétně v dohodě o členství v JSDH aspoň novým členům stanovit ,že mají být vybaveni OOP kategorie 3. Tak by to šlo snad a oporu by to mělo tuším v nařízení vlády.
-
Příspěvek od Jan Švestka » 12.05.2008 15:26
Tak to by už stačilo. V poslední době mám dojem, že návštěvníci toho servru jsou buď členové jenotek supermanů ( máme všechno ) , nebo jednotek méněcených ( nemám nic ), pro pána Floriána, jasně na jedné straně jsou přepisy, normy, nařízení, SIAŘE, IAŘE a na druhé straně je touha pomáhat, zachraňovat a být prospěšný, tak už se probuďte a myslete tím, co máte na krku ( hlavou ). Prostě ta hlava na krku by vám měla říct co si ještě můžu dovolit a co už ne. Já nechci být prorokem, nebo spasitelem, ale ruku na srdce, která jednotka má opravdu všechno po papírové stránce dobře, naše jednotka je JPO III a i když se v právních normách, papírech apod. docela orientuju, myslím si, že není vždy vše s těmito normami v pořádku. Nevím, jak u vás, ale u nás, se náš šéf přes IZS snaží posílat všechny ty fujtajby okamžitě, chtěl bych vidět jednotku, která má okamžitě všechny členy z těch IAŘů, Siařů proškoleny. Samozřejmě se nezastávám těch, kteří vysloveně hazardují se svým životem, zdravím. Prostě když na to mám, jdu do toho, když na to nemám ( vybavení a pod. ), pomůžu a je jedno jakým způsobem ( v rámci možností ). Když už bude někde opravdu velký průser, mě osobně bude jedno, jestli, mi z rybníka bude dávat vodu PS 12 s obsluhou v PZ 2, ale samozřejmě do baráku bez dejcháčů, vybavení ta jednotka nepůjde. Dělám tuto ( práci ) zatím, 8 let, na své svědomí a vědomí si můžu říct, že jsem něco pro tu jednotku udělal, ale je to otázka přístupu a peněz, proto ano, kritizujme ty co něco poruší, ale buďme schovívavý k těm, kteří chtějí a nemají - třeba zatím , na to aby nebyli kritizováni, a vůbec nejlepší by bylo, aby ti co mají pomohli těch co nemají, alespoň u nás to tak funguje. Šveaťák
-
Příspěvek od Jan Švestka » 12.05.2008 15:26
mě už je to jedno, jestli apríl, nebo březnír, prostě mě to trošičku se.., můj záběr zájmů ve vcelku široký a uvedený trend pozoruji v mnoha oblastech lidského snažení ( vydělávám - neškodím, jako policajt, jsem dobrovolný hasič, mám autoveterány, vykopávám spadlá letadla z WWII, donedávna jsem lítal na větroních a na SW13-E ), ale prostě je taková doba, takže buďme na sebe hodní, díky. Švesťák
-
Příspěvek od Lukáš Kotzmunda » 12.05.2008 15:26
konečně někdo vystihl podstau fungování JPOIII,V aapod...konečně někdo řekl co jsem tím vším myslel..takže děkujeme za shrnutí a JSDH samozřejmě zachovat, ale pokud ta jednotka nefunguje, je na zřizovateli, jestli ji ponechá nebo ne...tedy jestli ji obec zruší či nikoliv a kam bude dávat dotace.SDH jako občanské sdružení samozřejmě může fungovat dále.
-
Příspěvek od Normal » 12.05.2008 15:26
Ahoj Jiríku,
takže to rozepíšu, napsal že členové JPO mohou dělat spoustu dalších věcí pro obec než jen hasit požáry, což většinou členové SDH nemohou, protože zpravidla nejsou pro tyto páce proškoleni. Takže píšu co někteří JSDHO dělají pro svoji obec - např. Utržený plech na střeše kostela-lměli lezecký výcvik,, shazování sněhu ze střechy- školení práce ve výškách , koupilii si koncovku na vysokotlak CASa proplachují ucpané kanalizace, ořez a kácení různých stromů, čerpání vody - mají plovoucí čerpadlo, likvidace sršních hnízd, včelí roje na vysokém stromě - lezecké školení,atd. Stačí Jiříku ?,

A ještě pánové - volají mi občas Starostové nebo i velitelé JSDHO na to téma. A jjá jim říkám ze zkušenosti ostatních. Došlo k tomu, že obec zajišťuje další 2 obce. Přišla velká voda a kluci stačili s bídou pomáhat ve svojí obci, a kdo pomáhal v dalších dvou ? Nikdo.
Takže je schopen zajistit ochranu jen za určitých podmínek ? Ale pánové

Kdo mi dal k tomu právo ? Zakazovat pomáhat ? Nikoho takového neznám kdo má takové morální právo.
Howg domluvil jsem, mějte se fajn pánové.
Normal
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od FiRan » 12.05.2008 15:26
Ale jo, v tom se shodnem... de facto vse co jsi popsal, nase jednotka dela. Dokonce i to protlacovani kanalizace (coz byla obzvlast chutovka, ale to sem nepatri) krtkem na konci hadice. Ja jen chtel poukazat na to, ze pokud jednotka nefunguje, tezko bude neco delat pro obec, kdyz nedela ani to, co ji z titulu JPO x nalezi. Neznam jednotku, ktera by delala neco z vyse uvedenych cinnosti (cisteni cest, snih, bodavy hmyz) pro obec, pokud by nejezdila na zasahy a nebyla proskolena. Jedinou vyjimkou muze byt prace s MH, ano, i u nas je sice vedena svym(i) vedoucim, ale jednotka nam s MH pomaha (at uz organizacne pri pouzivani vody na treninky ci u akci typu branak - nove Zavod pozarnicke vsestrannosti).
Chtel jsem poukazat na to, ze pokud je jednotka v obci neakivni (obvykle =i bez CAS), tezko bude pro obec delat kvalifikovane prace. Vyjimkou jsou samozrejme povodne, zde nastava, jak spravne poukazujes, problem.
A na zaver, jsem rad, ze jsme si sve nazory vysvetlili a co se tyce zlataveho moku (u nas chmelova omacka), klidne prijed, na strankach jsi nam zanechal kladne hodnoceni a i zde pusobis jako racionalne uvazujici clovek.
Kdo se utopí, ten se nespálí.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky