potřebujem všechny JSDH?
-
Příspěvek od Adam » 12.05.2008 15:25
Vím jaký je rozdíl mezi SDH a JSDH, ale nejsou mi jasné některé fráze ze Tvého příspěvku..např.:
SDH:
- Členové uzavírají dohodu s obcí, musejí splňovat určité podmínky
(PROČ BY ČLENOVÉ SDH UZAVÍRALI DOHODU S OBCÍ, KDYŽ S NÍ NEMAJÍ NIC SPOLEČNÉHO)
JSDH:
- Všechno se řídí stanovami (NAHRADIL BYCH SLOVEM ZÁKONY, VYHLÁŠKY A NAŘÍZENÍ), dokonce i přijímání členů
- Platí se členské příspěvky, pokud je to ve stanovách uvedeno
(VŮBEC NEVÍM, KOMU BY ČLENOVÉ JSDH MĚLI PLATIT ČLENSKÉ PŘÍSPĚVKY A V JAKÝCH STANOVÁCH BY TO MĚLO BÝT UVEDENO)
Jinak můj názor ohledně JSDH a SDH
Nemyslím si, že JSDH a SDH nemají nic společného...např. § 68, odst. 1, zák. 133/1985 Sb o PO.
"Obec zřizuje a spavuje JSDH obce. Velitele této jednotky, po vyjádření HZS kraje k jeho způsobilosti vykonávat funkci velitele, jmenuje a odvolává starosta obce. PŘIHLÍŽÍ PŘITOM K NÁVRHU OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ PŮSOBÍCÍ NA ÚSEKU POŽÁRNÍ OCHRANY."
Takže shrnutí mého osobního názuru..JSDH a SDH nemají právně nic společného, ale jinak hodně:-)) Myslím si, že ve většině případů by JSDH bez SDH vůbec nevznikla, ale to je pouze můj subjektivní názor;-)
Omluva: Musím se omluvit rjr že odbíhám o tématu:-))
-
Příspěvek od Ondřej Dostál- Oskar » 12.05.2008 15:25
no nezdá se mi,že by členové SDH uzavírali dohodu sobcí a byli za svou činnost nějak odměňováni. nevím jaké podmínky, které musín člen SDH splňovat máš na mysli. a placení příspěvků je podle mě u SDH a ne u JSDH.ale nevim,nikde jsem to nekontroloval
-
Příspěvek od Freek » 12.05.2008 15:25
Vidíš, zrovna jsi našel chybu, děkuji. Zde je opravený příspěvek:
Dekuji za slušný přístup.
Stejně si pořád myslím, že nemáš úplně jasno v rozdílu SDH a JSDH. SDH a JSDH nemají nic společného. Pokud je někdo v SDH, tak nemusí být v JSDH a pokud je v JSDH, tak nemusí být v SDH.
SDH:
- Je organizační složkou občanského sdružení. Občanské sdružení je založeno skupinou občanů.
- Všechno se řídí stanovami, dokonce i přijímání členů
- Platí se členské příspěvky, pokud je to ve stanovách uvedeno
JSDH:
- Zřizuje obec ze zákon (133/1985 Sb. ve zění pozdějších předpisů).
- Členové uzavírají dohodu s obcí, musejí splňovat určité podmínky
- Členové dostávají zaslouženou odměnu
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Jirka Čuřík » 12.05.2008 15:25
Mno tak já nevím ale nejet do hasičárny když to zvednou???? Pochopitelně jsou určité vyjímky ale zase na druhou stranu není o tom něco zapsáno v dohodě s obcí kterou má nebo aspoň měl by mít každý z nás posepsanou??? (netuším to přesně nechce se mi tu dohodu hledat)

-
Příspěvek od Petr Novotný » 12.05.2008 15:25
Je to tady hodně zajímavá diskuze tak i Já přidám trošku do mlejna.Jsem členem JSDH Oslavany JPO III a i nám se bohužel stalo v loni že jsme jednou nevijeli a našemu starostovi se to nelíbylo tak si nás svolal a chtěl slyšet názory jak to udělat aby se to už neopakovalo
Názory:
1.Chtělo by to víc řidičů reakce starosty byla taková že nechal zaškolit dva pracovníky technických služeb aby mohli obsluhovat techniku a ještě nabýdl členům že kdo chce si udělat řidičák s kupiny C tak město mu dá na něj půlku
2.Chtělo by to víc sirén jelikož nejdou slyšet.Nyní už houkají dvě
3. Chce to i jiný systém než sirény.Nyní nám chodí i SMS
4.A poslední názor byl ten váš tu hodně zmiňovaný a to uvolnění členů ze zaměstnání starosta tedy oběhl firmy a výsledek je následující firma u který jsem zaměstnán a další polovina našeho sboru jasně řekla že to nelze že nemá jiného člověka který by mě nahradil v době mé nepřítomnosti a proto učinila opatření a to takoví že nás rozdělila tak aby jsem všichni nebyli na jedný směně ale rozházení do všech třech tím aspoň vždy budou doma aspoň dva.
No a nakonec tedy celý výsledek, minulý rok jsme byli rádi že jsme jezdili v v max.počtu 1+5 a letos jezdíme dvěma vozy a to jsou obě auta plná, já vým že je to někde těžké ale zde vidíte aspoň malý příklad že když se chce tak to jde.
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak takového starostu by vám určitě leckdo záviděl

Příspěvek od » 12.05.2008 15:25
Takže jsem členem JPOIII do místní JSDH jsem se nepřihlásil protože chci dělat hasičinu a občas si dát s kamarády pivko a né chlastat a občas (spíš nikdy)dělat hasičinu. Názor, že když se mi nechce nevyjedu je přesně to co jsem měl na mysli. Jednotku bych zrušil nechal SDH a peníze na PO dal III která je schopná PO zajistit. Každý(skoro) máme zaměstnavatele a je smutné jak v některých případech postupují. Velitel místní jednotky za to nemůže je to skoro hrdina protože vše táhne sám. Raději bych tu zastřelil pár pisatelů.
-
Příspěvek od Mirek Macek » 12.05.2008 15:25
Všechno je to otázka priorit. Když se to vezme do důsledku, tak nemusím ani do té práce, musíme akorát umřít. Takže je to na každým, aby si to srovnal v hlavě. Tohle bylo první co jsem klukům řekl, když jsem to bral, aby si každý ujasnil proč to dělá a buďto to opravdu dělal se vším všudy, nebo šel od toho. A před tím než podepsali dohodu jsem chtěl aby si to se zaměstnavatelem vyříkali a kdyby byl problém tak, aby mi to řekl. U nás je většina zaměstnaná mimo obec, takže v případě m.ú. by stejně nemělo smysl, abych je povolával. Osobně by mě tedy bylo blbý kdybych někde hákoval řekněme za 26 tis. měsíčně a hořel mi barák, odpracovat poctivě svých 8.5 hodiny a pak jít uklízet na spáleniště

-
- Kontaktovat uživatele:
Ty jova

-
Příspěvek od Ondřej Pollak » 12.05.2008 15:25
Pokud si vzpomenu na povodně v Jižních Čechách, tak myslím, že každá jednotka je dobrá. Ne každého můžete pověřit nějakými záchranářskými a hlídacími pracemi. Od toho tu jsou právě ony jednotky. Civila nepustíte na nebezpečné místo.
Jiná otázka jsou dotace. Nechci se nijak dotknout lidí nahoře, ale pokud dají raději peníze na jednotky, o kterých ví, že nejsou příliš akceschopné, tak to není chyba těch jednotek, ale lidí, kteří rozdělují finance. Každá dotace je přeci rozdělena komisí, která má zjistit, kde jsou peníze potřebné. Pokud to ale flákají, my s tím nic nenaděláme...
Příspěvek od » 12.05.2008 15:25
No skoro nová a dvoupatrová . Jinak si moc nedovedu tuto jednotku představit ani při povodni. Uznávám , že se při povodni udělal velký kus práce a zvedlo se mínění o JSDH, ale lidi zapomínají a propagace dobráků je nulová nebo negativní buď to je někde žhář nebo ožrala v mondůru hasiče potácející se po vsi. To se pak nelze lidem divit. Myslím, že HZS jsou většinou a né všude V ukradený ty mají svůj rybníček a vzpomenou si jen když jsou v úzkých.
-
Příspěvek od Dedek Vladimír » 12.05.2008 15:25
Tak jen některá fakta. Jak již bylo výše psáno, dobrovolně, na základě zralého uvážení, jste se rozhodli stát se hasičem a zároveň respektovat povinnosti, které stanoví zákon. Např. § 65b, z.133/85 Sb." důsledně plnit úkoly vyplývající z poslání JPO", což dále upřesňuje vyhl. 247/2001 Sb., §10 "...Po vyhlášení poplachu se hasiči dostaví na místo předem určené velitelem jednotky, kde se připraví k výjezdu". Nikde jsem tam nenašel vyjímku, že se hasič NEMUSÍ dostavit. POkud jednotka s objektivních důvodů nemůže vyjet a to již před vyhlášením poplachu je velitel povinnen informovat OPIS a pokud tak neučiní porušuje povinnost uloženou §9, vyhl. 247/2001 Sb. Pokud velitel nemůže zajistit akceschopnost dlouhodobě, musí informovat zřizovatele jednotky, kterému je za toto dle § 71, z. 133/85 Sb odpovědný. Zřizovatel je pak povinnen dle § 29, z. 133/85 Sb., akceschopnost zajistit. Jak ? To už tam nepíšou.
Zrušit jednotku lze jen se souhlasem HZS kraje (§ 68, z. 133/85 Sb.), pokud jí zruší bez souhlasu, vystavují se uložení pokuty až 10 mil. (§ 76, z. 133/85 Sb.)
Odměny to je ta třešnička na dortíku. Opět je to jedna z povinností obce, odměňovat hasiče za zásah v MIMOPRACOVNÍ době. Týká se to všech jednotek tzn. JPO II, JPOIII i JPO V. Forma smluvního vztahu není důležitá. JPO II navíc mají placenou pohotovost vzhledem k zajištění výjezdu do 5 min. A na to dostavají drobný příspěvek od státu. Aby si z toho obce nedělali cochcárnu, tak konečně GŘ napadlo vydat pokyn, kterým sjednottilo pravidla odměňování alespoň u JPO II a III (pokyn č. 50/2007).
Tak vidíte, že nemůžu souhlasit s tvrzením, že JPO II vyjet MUSÍ a ostatní NEMUSÍ. Správné tvrzení je, že jednotky vyjet NEMOHOU a proto velitel včas ohlásil neakceschopnost na OPIS nebo KOPIS.
A to, že některý člen leží doma a zvuk sirény s ním ani neškubne, svědčí o jeho lhostejnosti ke svým kolegům a bližním, kterým je potřeba pomoct. Takovou věc nedokáže změnit žádný velitel na světě, protože přesvědčit někoho, aby dělal co nechce je nadlidský výkon.
No a na závěr mého monologu jen poznámka. Dokud bude hasičů ubývat jako doposud a nepřijdou další, silní a mladí, musíme některé stávajících hasiče upozorňovat na plnění jejich povinností jinak by opravdu za chvíli nejezdil nikdo.
- Daniel Koldinský
Příspěvek od Daniel Koldinský » 12.05.2008 15:25
jak na to koukám tak jsou tu dvě strany rovnice, ta první: lidský faktor, kdyz neni chuť tak můžemít jednotka třeba 10 Tater a nemusí vyjed ale když je tak může mít avii ale vyjede vždycky. Druhá strana rovnice je materiální a vozová vybavenost jednotky a naše nedokonalá legislativa ruku v ruce doucí s ochotou zaměstnavatelů, kolik z vás pojede na víjezd i když ví že ho zaměstnavatel druhý den vyhodí a když k tomu doma ženu a dítě, mno asi nikdo a nebudem si lhát vybavení některých jednotek PO stojí za kulový, auta jezdí jen díky tomu že chlapi skoro čarujou a obcují z ďáblem aby auta vyjela, myslím že by to vydalo na knížku, sami výte víc o těhlech věcech než já.
-
Příspěvek od r.a.d.11 » 12.05.2008 15:25
Konečně to někdo napsal rozumně. Náš operační nám vyhlásil poplach aj když jsme měli odhlášené auto lidi se seběhli i když věděli že maj auto v opravě a pak jeli osobákem na místo vybavení neměli ale aspoň navedli profesionální jednotku na místo zásahu a to taky dost pomohlo.
-
Příspěvek od Lukáš Kotzmunda » 12.05.2008 15:26
z vlastní zkušenosti vím, že pokud houkne siréna ve čtyři ráno a hrozí že zásah je nadlouho, mám podle zákona o PO nárok na úhradu ušlé mzdy od zřizovatele. tedy od obce, která mi vystaví refundačku a poté zaměstnavateli proplatí mou mzdu. Já osobně to řeším tak a řešil jsem to tak, že jsem šéfce zavolal i v ty čtyři ráno a nahlásil jsem jí že z důvodu záchrany osob a majetku se nemohu dostavit do práce, nebo že přijdu později. žádný problém nebyl i když jsem v práci chyběl a museli ji za mně udělaz kolegové, ale nedá se nic dělat, to každý pochopí. mno ale chápu že někteří zaměstnavatelé asi ne. ale refundace platí, takže vlastně zaměstnavatel o penízky nepřijde a zaměstnanec taky ne. ale záleží asi na situaci a domluvě se zaměstnavatelem, a taky na dohodě.v případě že houkne siréna tak je jasné že jdu do hasky, pokud nemám objektivní důvod enbo překážku ( malé dítě, neodkladná práce,zaměstnání)a když se nesejdem, že třeba není řidič (což se ještě nestalo, tak tam vždy někdo příjde a zavolá na KOPIS že prostě nejedem, na to máme v garáži telefon.
-
a povolali nás i když jsme měli řádně ohlášené auto z výjezdu
-
a když někdo potřeboval jít do práce, obvolali se ostatní členové, jestli je mohou přijít třeba vystřídat, na to zase máme soupis všech čísel....SMS o zásahu taky chodí dvaceti lidem v jednotce a jede nás třeba jen sedm nebo osm...prostě se naplní auta a jedem a kdo se nevleze do CAS a DA tak jede vlastním vozem
...ještě se nám nestalo že jsme nevyjeli a kdyby se lidi dověděli že jsem neomuhl jet na výjezd že se mi nechtěšlo tak mám z ostudy kabát....
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz