přežijí dobrovolní hasiči???
-
Příspěvek od Martin Rataj » 12.05.2008 15:25
Zkus zajít na stanici HZS, pod kterou spadá vaše obec a zeptej se, jestli o něčem nevědí, protože převody od HZS jsou většinou nejlevnější. Jinak na internetu máš několik cisteren na prodej. Taky by chtělo vědet, jaké je pokrytí okolo vaší obce SDH co ji mají. Když bude špatné, tak budete mít aspoň trochu šanci, že budou mít snahu Vám pomoc. Ale uvědom si, že to není jen sehnat to auto. Většinou je třeba mnoho dalších výdajů a času na jeho provoz.
-
Příspěvek od Jiří Kratochvíl » 12.05.2008 15:25
ono je moznosti jak sehnat penize, ale kdyz ani nenapises odkud ses, jaky mate zarazeni jpo a dalsi veci tak ti nikdo neporadi.
Venca:
ja penize resim hlavne pres kraj a nebo pres mikroregion. neni spatny kdyz poda zadost napr. 20sboru naraz na porizeni vybaveni, hledi se na to jinak nez kdyz by zadal jen jeden. víc info ti povi na ROP3 pod kterou spadáte.
-
Příspěvek od Petr Juříček » 12.05.2008 15:25
Víte,po přečtení Vašich příspěvků chci i já napsat pár postřehů.V první řadě je potřeba vyřešit uvolnování členů JSDH v případě zásahu.Dnes podnikatele nezajímá,že děláte pro lidi.Když chtěli někteří naši členové uvolnit,třeba na testy ,nebo přeskoušení,bylo jim řečeno:Bud hasiči a nebo práce vyber si.Ještě nedávno p.Langr sliboval,že protlačí zákon,který by umožnoval zaměstnavatelům určité výhody,když budou mít zaměstnance člena JSDH,ale s tím,že ho bude uvolnovat dle potřeb.U nás to funguje zatím tak,že vždy je k dispozici nutný počet lidí,který je schopen vyjet.Já osobně mám od ředitele povolení,že v případě potřeby můžu okamžitě jet,takže z pracoviště do hasičárny jsem autem za 2.30 minut,ale nedej bože,aby měřili .Ohledně peněz to je velký boj,ač jsem i v zastupitelstvu obce.Pokavad se v myšlení lidí nezmění názor,že se pomalu stáváme pravou rukou profíků a že jezdíme na společné zásahy,kde je nutnost být řádně vystrojen,tak se těžko budeme hýbat vpřed.Je proto potřeba prezentovat i svoji práci na veřejnosti.My pořádáme pro lidi v naší vesnici během roku dost akcí a hlavně pro děti.Rozpočet máme také omezený,ale vyděláváme peníze bokem různými brigádami ,sponzory ap.Je pravda,že pokavad nebudu mít plně vybavenou a schopnou jednotku,tak třeba pož.sport musí jít stranou.Peníze se dají sehnat i dotacemi od kraje i od HZS:Chce to ale neustále sledovat různé granty.Třeba u Střed.kraje po podání žádosti je možné dostat peníze na vybavení a příp.i na repasy.My letos budeme žádat o dotaci ve výši okolo 150000 kč a na repas 600000 kč.Obec nám na ní bude přidávat okolo 550000 kč.Já jsem ale na posledním zastupitelstvu,když se schvaloval rozpočet řekl,že pokavad nebudou peníze na řádnou výbavu a výstroj,at mě to dají písemně a že my k výjíždět nebudeme.Obec jako zřizovatel má určité povinosti a ze zákona je povina vybavit jednotku obce dle požadavků.Je jasné,že když má obec malý rozpočet,že nemůžu chtít Mercedes,ale základní vybavení musí svým členům poskytnout.Já třeba bych na výjezd nevzal kluka,který nemá zásahový oblek,boty a přilbu.Pokavad jde o tech.zásah,tak PS II.V případě nějaké události,za něj nese odpovědnost velitel a pak starosta a nikdo Vám nedá ani korunu,když se zjistí,že jste zasahovali v teplákách a botaskách.Petr
-
Ještě malý poznatek.My jsme zařezeni jako JPO/III.V r.2006 jsme měli rozpočet 185000 kč z toho dotace 65000 dotace,zbytek obec.R.2007 rozpočet 245000 kč,obec -100000 kč,40000 kč dotace a zbytek my tj.105000 kč.Letos bez repase 260000 kč-obec 150000 kč,60000-80000 my a zbytek dotace.
-
Příspěvek od Ondra Belica » 12.05.2008 15:25
Výjimečně musím souhlasit s Freekem - 5.1.2008 00:15, že ten, kdo chce pomáat si způsob najde a nepotřebuje k tomu hasiče. Viděl jsem už pár těch slavných hasičů a záchranářů, kteří si zakládali na svých skvělepadnoucích uniformách, ale aby tamhle pomohli ženský s kočárkem do schodů, k tomu se neměli. Ani ne proto, že tam chyběl objektiv médii, anebo sličné dívky. Spíš prostě to s tím pomáháním nebude ař taková sláva.
Jinak v případě sboru Petra Juříčka z SDH Obecnice, je krásně vidět, že když se chce všechno jde. Stačí jen trochu odhodlání a nějaký ten schopný nadšenec. Jen tak dál. Myslím si, že kdyby se nejeden kňoural namísto fňukání že nic není podíval na vývoj tohot sboru za rok 2007, české dobrovolné hasičstvo by se stalo v Evropě pojmem.
A TEĎ MĚ KAMENUJTE!!!
-
Díky Ondro ,za chválu.Je pravda,že je to vše jenom o lidech a jak chce kdo pracovat.Já jsem v našem sboru a jednotce poměrně krátkou dobu a velice jsem se zděsil při příchodu ohledně vybanení a výstroje.Dávám to dohromady druhý rok a mám vybavených plně pouze 7 lidí.Ale už to jde.V přídadě,že někdo z těch ostatních nemůže,tak se dají některé věci půjčit od kolegy,než budou finance na všechny.Letos bych chtěl dovybavit zbytek a koupit další výbavu + silnější JMP+rozbrusku.Tak a ted jdu hledat ty kameny .AHOJ Petr
Příspěvek od » 12.05.2008 15:25
Pánové,samzřejmě,že je to hlavně o velikosti a rozpočtu obce a na složení obecního zastupitelstva,ale na druhou stranu se spoléhat jenom na obec a stěžovat si na to,že nám dává málo,taky nejde.Ono,když Vám dají jeden rok 40000,příští rok budete chtít už 80000 a tak dále.
My jsme celkem malá obec s asi 800 obyvateli a nase dotace od obce zřídka kdy překročí náklady na provoz a udržbu techniky.Samozřejmě,že když jim finanční protředky zbydou,tak nám na něco přispějou,ale jinak si všechno pořizujeme ze svých finančních prostředků,které vyděláme ruznýmy společenksými akcemi a brigádami a v neposlední řadě dotacemi od kraje,které nejsou zanedbatelne.
Jsme jednotka JPO III a za posledníc 5-6 let jsme jednotku velmi slušně dovybavili.Máme dvě cisterny-Tatru 138 a 148-ta je komplet po GO na kterou jsme dostali dotaci od kraje a zbytek sponzorsky uhradila firma,která opravu prováděla.Dále máme Da-12,plovoucí čerpadlo,elektrocentrálu,ps 12,ps 8 a 7 dychacích přístrojů Saturn S7.Co se týče výstroje,tak to co musí být to máme,ale samozřejmě to podléhá nadměrnému opotřebení a jsou to věci do kterých se musí do obměny investovat každý rok.
Chci tím hlavně říct,ž pokud se sejde parta nadšenců.kteří chtějí pomáhat a k tomu obec,která jím,sice nemůže moc pomoci,ale nebrání jim v tom,ta se nechají udělat i témeř nemožné věci.
Jinak samozřejmě souhlasím s tvrzením,že stát nám neustále něco ukládá,ale bohužel nám toho už tolik nedává,přičemž nás hodně potřebují a jsou si toho dobře vědomi.
Přeji Vám všem hezký den.
-
Příspěvek od Daddy Yankee » 12.05.2008 15:25
Preziji,ja jsem optimista a ikdyz,tady kazdj slysi od urcitych lidi,jaka je to bida...Tak porad neni nic prohraneho.Proste chce to zatnout pest.Prodebatovat situaci se starostou.A pritom shanet prostredky i jinou cestou.Ruzne akce,brigady a v nepisledni rade hlaven dotace,kterych neni malo...Chce to jen si treba nechat poradit od druhyho a penize pritecou...V minulosti jsme na to taky nebyli nejlip,ale schopnost naseho velitele a nejen jeho nas dovedla na velmi solidni uroven,co se vybavni a techniky tyce...
Obec+dotace+sponzori+nejake vydelecne akce=klic k uspechu
Příspěvek od » 12.05.2008 15:25
Tak s tím přesně souhlasím,jen bych ještě dodal a na první místo postavil,odhodlání a chuť členů jednotky,protože to je základ úspěchu.
Někde jsem tady četl,že je spousta lidí,kteří rádi ukazují své nažehlené uniformy a pak nepomůžou ani matce s kočárkem.
Z vlastních zkušeností vím,že pokud se týče zásahů,tak nikdy není problém a vždy se seběhne hromada lidí,ale tak jak se seběhnou,tak rychle zase utečou a nějaké daní techniky do pořádku a vůbec všeobecná udržba a opravy je nezajímají a vždy mají hrozně moc práce a mezi tu práci v první řadě patří kritizování v hospodě u piva.
-
Příspěvek od Daddy Yankee » 12.05.2008 15:25
Ehm,omlouvam se.Na to sem uplne zapomnel a pritom sem o tom mlel navrchu.... Mas samozrejme svatou pravdu,na prvnim miste odhodlani a usili.....Jinak to nejde..... Dik za pripominku.... ))
- Daniel Koldinský
Příspěvek od Daniel Koldinský » 12.05.2008 15:25
Jak vyplívá z titulku tak nejsem hasič ani člen SDH ale myslím si že dobrovolný hasiči přežijí, protože jsou nepostradatelní hlavně pokud obec leží ve vjedší vzdálenosti od stanice HZS, nebo např. u požárů kde je zapotřebí větší množství vody a není poblíž zdroj vody takže se musí voda dovážet v cisternách a musel by se sjed všichni profíci s kraje aby dali do hromady tolik cisteren co SDHáčka do 15 minut. Podle mě patří Dobrovolní hasiči k naším obcím ať už jsou to „vesnický“ dobráci co tahají PS-ku za traktorem nebo ty štasnejší co mají alespoň Avii či JSDH ve větších městech s vybavením na vyšší úrovni. Peníze sou problém dneska asi všude, ale myslím si že pokud se chce tak se dá vždycky něco dělat, akorát by naše milá vláda mohla už začít dělat zákony pro lidi a ne proti nim a omezit byrokracii. p.s. prosím vás omluvte a neukamenujte mě pokud jsem tam napsal nějakou zhovadilost či tam mam chyby.
-
Příspěvek od mirda » 12.05.2008 15:25
pánové máte svatou pravdu,záleží na odhodlanosti lidí a v dnešní době také o penězích ale ted si všichni sáhněte na sdrce a popravdě řekněte:proč to dělám?Proč riskuju vlastní život?....Pro peníze?Pro slávu?...Teda nevím jak kde ale my si refundace neberem,Sláva-jestli nám někde dají za pomoc lahvinku tak je to moc!Tak proč tedy věnujeme hromadu času školením,udržbě techniky a mnohému dalšímu?Teda nevím jak vy ale já to dělam pro to abych někomu pomohl,víc než peníze pro mě znamená to když někdo potom příjde a řekne díky!Je pravda že za to si nic nekoupim...!Jen v poslední době to děláme zbytečně protože (a ted opět narazím na problematiku mého ne-oblíbeného KOPISu) náš poslední výjezd byl 16.9.07!A to neni tím že by se kolem nás nic nedělo a nebo jsme byli snad špatně vybaveni!Jesli je CAS 24 Liaz,Saturny,Gallety a Firemany špatná výstroj tak řekněte!Ale za dobu fungování krajských operačních středisek je markantní pokles výjezdů!Z roku 06 kdy jich bylo +-30,v r. 07 kdy jich bylo 16 a v r.08 kdo ví!Jako vás by to neodradilo?Nás teda jo,a taky kolega říká at "Prodáme Liazku,z hasičárny uděláme bordel a pojdem na cestu kolem světa"!?!?Do nového roku doufám ve zlešení ale i můj optimismus se začíná vytrácet....
-
Příspěvek od Freek » 12.05.2008 15:25
Pokud se vam to nelibi, tak muzete dobrovolne ihned odejit...
Kdo chce pomahat, ten bude pomahat a nepotrebuje k tomu JSDH nejake obce.
Lze zalozit treba obcanske sdruzeni jako je treba horska sluzba nebo neco na zpusob vodni zachranne sluzby a nebo nic nezakladat a jezdit pomahat lidem pod hlavickou SDH. JSDH opravdu k tomu, aby mohl nekdo pomahat potreba neni.
-
-
Příspěvek od Michal Halouzka » 12.05.2008 15:25
Hele TY KRETÉNE!!! proč si tu horskou a nebo vodní záchrannou službu nezaložíš??? Můžeš jezdit třeba na Babec (horská) zachraňovat lidi který tam pouští bubliny a nebo si sněma "spíš podat ruce...(lidi kteří tam někdy byli budou vědět)", a nebo můžeš v Ponávce (hladina 10cm) zachraňovat tonoucí se občany obce Lelekovice. Další věc, pod jakou hlavičkou by si zrovna ty zasahoval??? schovával by se zase za internet? Uvědom si konečně že neděláš ostudu jenom sobě ale i své obci, tyhle stránky z Lelekovic nečteš jenom ty ale spusta dalších lidí kteří tě znají i pod přezdívkou a špitají si o tobě i vrabci na střeše v Lelečkách!!! UVĚDOM SI TO KONEČNĚ!!!
-
Příspěvek od Martrin Štěpánek » 12.05.2008 15:25
Hmm... mlčeti někdy zlato... pro mirdu a sorbona - hodne spatne usudky, ale budiz... muj krátkodobý úsudek (z dlouholetého členství u JSDH) je, že největší nebezpečí pro hasiče nejsou debilní starostové, ptž jsou debilní fotbalisté, ale sami hasičové... pár roků si pročítám tyto diskuse a pár roků se mi otevírá kudla v kapse nad intelektuální omezeností spousty z nás...(spousty, ale velké spousty členů SDH i JSDH - jinak děkuji této diskusi, že jsem se konečně zaregistroval, vlastně sorbonovi a mirdovi). zářný příklad je třeba tato diskuse a reakce na /doopravdy pravdivé a podnětné) příspěvky Freeka.
P.S. JSDH nejenom přežijí, budou čám dál důležitější:) divím se otázce. jsou důležití! (otázku chápu jinak než vyzněla - chlapi, setrvejte, hasičina je krásná!!!, problémy se dají překonat, divím se mnohým reakcím...
-
Příspěvek od Adolf Musil » 12.05.2008 15:25
jenom k těm dotacím znám SDH co jsou v pětce a dostávají stotisícové dotace jenom pro to že velitel pracuje na HZS Kraje skrátka si to asi umí zařídit
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz