Profesní průkazy
-
Příspěvek od ZATES » 12.05.2008 15:25
Pokud jsem to dobře pochopil, tak od 1.4.2008 Ti vymění pouze doklad ( průkaz)papír za plast.Nebudeš dělat ostrý zkušební testy a školení absolvuješ 7 hodin v roce.Pokud ho sám nezrušíš a budeš absolvovat školení, bude platný dál.Nikde jsem se ale nedočet, co bude po 5 letech.
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:25
Když už je tu někdo nakousl - pokud jste příslušník HZS (coby strojník), jste zproštěn povinnosti ho mít a jak jsem se dopátral, tak jste zproštěn ho mít i třeba na vedlejšák, protože jste hlavním zaměstnáním řidič vozidla IZS...
-
Příspěvek od josef hones » 12.05.2008 15:25
bohužel co bude po 5ti letech normálni lidé nic neví, takže budeme muset počkat co naší dutí politikové zplodí.
-
Příspěvek od ZATES » 12.05.2008 15:25
Takže,měli jsme školení,dělali jsme testy,ptali jsme se jak to bude dál.Člověk který nás školil,nám řekl,že zatím nebyla k tomuto zákonu schválena prováděcí vyhláška,a že má jít ke schválení až v půlce března.Takže jak je v našem státě obvyklé i po začátku platnosti zákonu (1.4.2008)nikdo,a to ani úřady,nebude vědět jak tento zákon vykládat.Čauky.
-
Příspěvek od Jiří Voříšek » 12.05.2008 15:25
Už v loňském roce nás "Dobrovolné" hasiče informoval lektor autoškoly že jsme tam asi naposledy neb od příštího roku IZS je zproštěn absolvovat školení na profesák ale pro současné držitele doporučoval si ho držet dá i soukromě neb nový získat je problém a za moc peněz. Nicméně je možné, že některý šéf rozhodne a nahradí profesák jiným školením. APP u AČR neplatí nic a já jsem musel po cca 21 letech znovu absolvovat autoškolu i QL test i EEG což jsem u HZS mít nemusel. Takže jestliže v březnu NGŠ nahradí profesák jiným školením nula od nuly pojde ale co by jsme se rozčilovali vždyť jsme v česku.
-
Příspěvek od Mára » 12.05.2008 15:25
Dobrý den kolegové, problenatika profesáku s majákama je a bude, jen pokud se něco na cestě z zbronice k zashu, kde za jednotku a vozidlo odpovída řídič a nedejbože mu někdo nedá přednost a nebo pojede jako prase pod majákama, což někdy vidím, pak se při vyšetřování určitě zeptaji a mate platný profesni průkaz s patřičným paragrafem, hold silniční zakon je bohužel zákon a ne vyhláška jak to bejvalo. Takže můj nazor profesak každej strojník a řidič kryje nejen sebe a ty dva dny školeni jednou za rok to neni zase tak horzný, když to někdy proplatí i zaměstnavatel.
A jinak hasičské vozidlo neni vaše ale vždy někoho (obce, města) a to by mělo zajistit patřičné proškolení, si teda myslím.
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:25
Teď ti trošku nerozumím. Z diskuze jasně vyplývá, že od 1. dubna dojde ke změně a profesáky pro řidiče hasičů nebudou požadovány. Takže nechápu, proč by se mě na něj někdo ptal, pokud nabourám - jak píšeš - s hasičským autem Jak říkáš, je to zákon - a podle něj profesák mít nebudu muset. KuK
-
No, pokud myslíš to "nejvišší", tak to říkáš špatně Pokud máš na mysli ten SIAŘ, tak je to dobře (Sbírka interních aktů řízení). KuK
-
Příspěvek od Roman Rumpa » 12.05.2008 15:25
takže jestli tomu dobře rozumím tak když jsme JSDH JPO3 a máme CAS tak na na profersák být nemusí a jeste máme male DA Renault Mascoot ten samy co ma Nove mesto na metuji akorat ze nemam vodu a je do 3.5t tak profesakmit nemusim a ani papiry na majaky mit nemusim jen abych mel vic jak 21 let a to mam
Příspěvek od » 12.05.2008 15:25
Zdravim a dovolil bych si něco do diskuse vzhledem k mé odborné způsobilosti učitele Autoškoly pro skupiny B,C,C+E,D. Nechci se vytahovat,ale jen pro to, že se o to trochu více zajímám. Takže: Všichni, kteří máte profesáky a jsou platné - (vždy 1rok od školení a 3 roky od posledního přezkoušení - obě lhůty musí být platné), tak si po 1.4. 2008 vyměňte za nové, které jsou dle EU. Tyto profesáky platí pro nákl. auta od 3,5 t - ŘP sk. C nebo C+E nebo C1 nebo C1+E a pro řidiče hromadné přepravy sk. D1, D, +E. Pokud to neuděláte a budete chtít někdy v budoucnu jezdit s těmito vozidly musíte na nové školení v rozsahu 140 hod nebo 280 hod. (to po té dle zájmu mohu vysvětlit). Dle mně známých informaci to bude stát možná i 50 tisíc Kč - zatím nepotvrzené. Pokud jezdíte u HZS ČR nebo JSDH, tak zde od 1.4. 2008 již nemusíte chodit na školení - 16 hod. a přezkoušení. Ale bude nutné zúčastnit se školení referentů vzhledem k tomu, že váš zřizovatel je organizace(vzato obecně). Délka a rozsah školení není určena a rovněž tak i kdo toto provádí. Je pouze doporučeno - učitel Aš atd. rozsah 8 hod. No a nyní HZSP - je to tam dosti zmatečné a možná i diskriminující ale. Pokud tito řidiči mají ve své smlouvě slovo řidič, tak mají smůlu a již zmíněný § 46 odst. 3 pism. g novely se na ně nevztahuje a musí mít profesák platný (mouhou totiž v podniku zastávat i jinou činnost - např. řidiče náklaďáku atd.). Pokud to ve smlouvách nemáte mohl by se uplatnit již zmíněný § 46 odst. 3 pism. g. Pánové vše je moc a moc syrové a čerstvé a my v AŠ napjatě čekáme na prováděcí vyhlašky k novele zákona. Dále - skup. B + majáky je nutné míti profesák do 1.4. 2008, po té už nikoliv. Moje doporučení !!! Všichni kdo máte profesák, tak si pohlídejte jeho platnost a po 1.4. 2008 máte půl roku na výměnu, po té budete chodit každý rok na školení v rozsahu 7 hod. a po 5 letech si ho vyměníte (bude popsaný). Už vás žádné přezkoušení nečeká - pokud nebude zase nějaká novela. Pokud to neuděláte, tak pro potřeby HZS ČR a JSDH se nic neděje a můžete jezdit. Pokud budete schánět práci jako řidič již zmiňovaných skupin, tak máte smůlu a čeká vás školení a hlavně přezkoušení před zkušebním komisařem - prostě další autoškola, ale trochu delší a složitější. Hodně km bez nehod a mnoho úspěšných zásahu - Marfi 68
-
Příspěvek od PZ2 » 12.05.2008 15:25
Takže chápu -li to dobře , to že nad 12t profesák bude muset být, tak to bude platit pouze pro HZS (paralela s jinou diskuzí o motorových pilách), protože to je SIAŘ, který je pro JSDHO nezávazný. Kurňa pořát řeším jestli ho narychlo udělat nebo ne. Jako velitel jednotky semo tamo potřebuju s Caskou cuknout (servis, technická atd atd.) Myslel jsem , že už to do dubna vydržím a teď zase SIAŘ. Rťák má 13t ach jo. Praxi s velkejma autama mám, ale už se tím neživím, tak profesák nemám a obec ho zplatit nechce, protože pár lidí v jednotce s profesákem ze zaměstnání je, ale dost často to jsou lidi tak trochu na baterky a v jednotce se drží hlavně kvůli tomu profesáku.
-
Já jsem nepsal, že tam něco bude, to ten nade mnou KuK
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:25
profesak a ja bylo receno, tezko neco resit, kdyz v dobe platnosti zakona neexistuje provadeci vyhlaska . V kazdem pripade kdo ho ma tak obnovovat, jelikoz nikdy nevite, kdy se predpis zase zmeni nebo pro pripad, ze by jste treba menili praci a pak budete mit potrebne doklady. Novy profesak bude stat podle odhadu od 40 do 80 tis. Kc. JJS
-
Příspěvek od PZ2 » 12.05.2008 15:25
Je to jsem se přehlíd , omlouvám se, i když jsi se do toho stejně namočil .Nevíte někdo, co by se asi stalo, kdybych SIAŘ opravdu považoval za doporučení a došlo k dopravní nehodě. Škody na autě se řeší přes HZS a pak by to nemuselo být příjemný, že jsem jejich SIAŘ jaksi nerespektoval.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz