Databáze videozáznamů.
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:21
Nebylo by od věci zvážit taky technickou stránku věci... Kdo ti dá dneska spoustu webového prostoru se slušným připojením za rozumnou cenu? A nebo alespoň to připojení v případě zvolení vlastního serveru.
Já mám gigový webový prostor jen pro stránky našeho sboru a už teď zabírám přes 300 MB, čehož bude např. právě u "videotéky" dosaženo hodně brzo...
Příspěvek od » 12.05.2008 15:21
Ja bych chtel nejprve vyjadreni nekoho, kdo ma ty zabery a co je ochoten povolit. Technicky problem to neni. Jinak diplomka se da napsat o cemkoliv. Tohle je spis o nadseni. Pokud ma nejake svoje video, ktere by rad poskytl, dejte mi vedet (email pod nickem).
-
Příspěvek od Kristýna Siudová » 12.05.2008 15:21
v současné době je digitalizováno nějakýc 280 pořadů, které jsou na 15 DVD nosičích (v .avi formátu, který podporuje veké množstvé běžně dostupných přehrávačů). Ale toho co je ještě potřeba přetvořit bude tak jednou tolik (alespoň co je v archivu audiovizuálního centra).
-
O to mi nejde - mám na mysli vzdálený přístup k těm záznamům. Nebo to plánuješ distribuovat jen na DVD?
-
Ne, v současné době je to vše uložeo na disku ve škole.
-
Jak zákon stanoví je možné vytěžovat nebo zužitkovávat podstatné části obsahu databáze pro osobní potřebu, pro účely vědecké nebo vyučovací (s uvedením pramene) a pro účely veřejné bezpečnosti nebo úředního řízení. (čímž se neporušují práva pořizovatele databáze). (pořizovatelem databáze by byla VŠB, která je vlastníkem těch původích VHS na kterých mají nahrané jedotlivé pořady z TV vysílání). Problém je, že se mnoho právníků i přesto shoduje na tom, že konečný verdikt, zda člověk autorský zákon porušil, nebo ne, dá až soud.
-
Příspěvek od M.a.y B.e. » 12.05.2008 15:21
Prosimte tykej mi A maji na to ve skole pristup i studenti? Ze bych se rad podival.
Jinak je pravda ze kurzy vsechny defakto az na nastupak zrusili, ale porad je jeste dost lidi na praxi na HZS. Takze nejake prirucky k vycviku by se jiste pripravit daly. S temi zabery ze zasahu to uz je samozrejme horsi. Ona by se musela domluvit nejaka spoluprace HZS vs VSB nebo podobne. Ale to si musime tak 100let pockat
-
Ne, studenti k ní zatím přístu nemají, využívá ji zatím jen pan docent Kvarčák, který byl vždy nakloněn tomuto typů výuky, kdy studentům v hodinách promítal z VHS jednotlivé snímky. Je to vše zatím ve fázi vývoje, nicméne, on sám je vždy velmi vstřícný k jakékoliv žádosti o pomoc při získávání informací.
-
Příspěvek od M.a.y B.e. » 12.05.2008 15:21
Sem si to myslel. Ja vim ze je takovym vecem a PC naklonen Jen porad nema cas
-
Příspěvek od Leoš Kučera » 12.05.2008 15:21
...na které očekávám z některých kruhů podobně bouřlivou odezvu...
Jsem jedním ze zmiňovaných autorů. A souhlas nedám... Proč...? Vaše vize je ohromná, opravdu bych jí fandil. Kdyby se týkala pouze vámi zmiňovaných školení, pro vnitřní použití u JSDH. Ona totiž u nás existuje požární ochrana v několika rovinách. Jedna jako pomoc profesionálních složek, další coby nezištná pomoc členů a jednotek dobrovolných hasičů a další jako tzv. "Požární služby". Ta kromě požárních plánů, předpisů zahrnuje i pro firmy povinné školení, či kurzy. Nebudeme si nalhávat, že tyto firmy na požární služby, stejně jako firmy zabývající se hasičským vybavením fungují převážně pro zisk, ani na tom nevidím nic špatného. Nepříjemným může být až zjištění, že firma X.Y. provádí s vašimi videokazetami, které byly určeny pro školení HZS, či JSDH své vlastní školení požární bezpečnosti. Někteří z vás vědí, že takové školení stojí hezkých pár tisíc. Netvrdím, že to tak dělají všechny firmy, ale tento případ se stal. A podobné pokusy o zisk našeho video-, či fotomateriálu dál trvají. Pokud někdo chtěl stříhat z našich záznamů VHS, buď ho to rychle přešlo, nebo si udělal u klientů školení díky degradaci záznamu ostudu. Jinak je tomu ovšem u zdrojů na DVD nosičích, kde si díky vysoké kvalitě se záznamem vpodstatě uděláte, co chcete. Nehledě na to, že stejný produkt, jako pro školení JSDH se přesně hodí na zmiňované komerční účely. Když tento produkt jednou vytvoříte, už nezabráníte dalším kopiím a následnému zneužití. Nejsem až takový filantrop, abych napomáhal tomuto druhu byznysu. Myslím, že stejný přístup zaujmou i ostatní autoři z řad HZS, popř. GŘ. Výukový materiál zpracovává (zpracoval?) ze zdrojů HZS ČR Institut ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč, ale rozhodně není za slovo děkuji. Někomu to proto může vadit v jeho podnikatelských záměrech a hledá jinde.
A těmto podnikavcům nemíním zlehčovat živobytí.
L.K.
-
-
Dobrý den,
Je pravda, že Vámi popsaný způsob zneužití by mohl být docela možný. Otázkou je, zda se tomuto nedá nějakým způsobem zabránit technicky (ale tady se pouštím na slabý led mého vědění..)- zabezpečit přístup k databázi pouze ze sítě používané na HZS a program opatřit pouze přehrávačem bez možnosti downloadu. ? Jsem jen uživatel počítačových programů, ale takhle nějak má přece přístupný svůj pořad 112 (a jiné) Televize Nova (v archivu). Prosím technicky zdatnější pány a dámy o komentář, zda by toto bylo možné?
-
Příspěvek od Kamila Drábková » 12.05.2008 15:21
Prakticky cokoli se dá obejít... Do fotografií se vkládají copyrighty (znám lidi, kteří je cpou i do videa), které se stejně dají s pomocí soudobých PC programů odstranit, na některých webovkách jsou přehrávače, které nemají umožňovat download a stejně to jde, DVD mají být chráněna proti přepalování a přepaluje se vesele dál...
Tohle je tak trochu boj s větrnými mlýny, vždycky se totiž najde někdo, kdo takovou ochranu dokáže odstranit.
A to, že autoři nechtějí dávat svolení docela chápu. Po tom co už si něktěří z nich zkusili "své", se docela divím, že ještě točí videa a fotí...
-
Dobrá, ale vezmu-li v potaz to, že by byly do databáze zařazeny přednostně snímky, které byly publikovány v TV (a také bývají kvalitní) a pak dále by bylo na uvážení každého autora, zda by poskytl alespoň třeba kousek z toho, co natočil (nemusel by to být třeba celý sestříhaný pořad, ale jen nějaká raritka, kterou se podařilo zachytit (viz třeba onen výbuch v Novákách)). Navíc je i mezi lidmi z řad nehasičů spousta těch, kteří by tyto záběry poskytli v surové podobě právě k zapracování do takového systému pro možné zkvalitnění výuky. Rozhodně ale chápu, že je spousta autorů na svá dílka, ktré vytvářeli, stříhali a doplňovali komentáři, hrdá a samozřejmě nemám nic proti tomu, že by něco takového chtěli uchovat pouze ve svém vlastnictví.
-
Příspěvek od Mirek Steinz » 12.05.2008 15:21
Nápad je to vskutku výborný, výuka formou videí je podle mého daleko úspěšnější než četba x-stránek a někdy i nezáživného textu. Takže ti v tomto ohledu držím palce a doufám že už brzy i u dobráku nějaké videa budem mít k dispozici.
P.S. pokud mi štěstí bude přát, tak se třeba na VSB- FBI potkáme. Jo prosím tě , dotaz mimo, psala přijímačky? Jak jsou obtížné???
-
Příspěvek od Tomáš Kaděra » 12.05.2008 15:21
Nezbývá než naprosto souhlasit s "vykrádáním" videí a fotografií pro komerční účely. Člověk, který věnuje spoustu času natáčení a pak hlavně úpravám záznamů, jen stěží je ochoten "věnovat" své dílo s vědomím, že dříve nebo později toto někdo využije pro komerční účely. A nedejbůh to prezentuje jako své dílo. Jak jsem psal výše, tak jsem se tímto problémem zabýval (myslím zpracováním záznamů). Co se týká uzavřené skupiny uživatelů (třeba pro školení HZS nebo JSDHO) tak se toto stejně dříve nebo později dostane ven a probém je stejný. Jinak se záznamy je obecně problém, pokud mají být veřějně přístupné - musí je někdo zpracovat a prohlídnout, aby se na věřejnost nedostaly materály citlivé. V tomto případě nemám na mysli cenzuru, ale např. autentické záběry havárek nebývají moc pěkné, to asi všichni víme.
To Jakub Kozák: Myslím, že v dnešní době jsou internetové možnosti relativně rozumné a rychlost linek by nemusela být problém. Samozřejmě je to problém financí, jako všude.
To Kristýna Siudová: Taky jsem měl obrovské problémy se sháněním videomateriálu (mimo archiv VŠB). Ani na HZS jsem tehdy nepochodil (to jsem ještě nebyl příslušníkem).
To all: S autorským právem je to bez písemného svolení autora obrovský problém.
-
No tak jsem to právě myslel - v návaznosti na finance samozřejmě.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz