Rušení JPOV
-
Příspěvek od Zdeněk » 12.05.2008 15:21
Zdravím.
Už nějakou dobu slýchávám různé názory a prosakující hlášky o rušení JPOV. Už se tady myslím něco rušilo a rozebíralo. Chtěl bych ale otevřít tuto diskusi znova a byl bych rád kdyby se tady vyjádřil co největší počet lidí.
Jedná se mi o pár věcí:
Zajímalo by mě, pokud se nad něčím takovým vážně uvažuje, tak jak to hodlají dané osoby řešit? Jedná se o velký počet jednotek a lidí, kteří dokážou pomoci. Dále co pak bude s technikou, jedná se o obecní prostředky a co ta s tí bude dělat? Používat už to pak může max. na čištění cest a nějaké svoje výjezdy, s tou jednotkou totiž nějaký OPIS či KOPIS počítat nebude, tak když dám příklad může být ta technika využita max. 1x za rok při řezání spadlých stromů a max 1 x za deset let na nějaké povodně.
Ptáte se možná proč to tu zase vytahuji? Tak by mě to zajímalo, protože pokud by to byla pravda, tak by se zbytečně nemusely vyhazovat peníze na některé věci a hodně obcí by je použilo na něco jiného, kdyby to bylo jisté. Dále to je podle mě nefér vůči lidem, kteří se o něco snaží a mění některé věci k lepšímu, pak je to co dělají zbytečné a deprimující.
A jak jsem k tomu přišel? Jednoduše, něco sem zaslechl, něco sem přečetl, a tak dále, a vidím, slyším že hodně jednotek podává žádosti o přeřazení do JPOIII.
Já osobně nesouhlasím s nějakým rušením! Jsem z JPOV a nechci dopadnout tak, že teď můžu jezdit na výjezdy, mám k tomu prostředky ale nakonec budu moct jezdit jen na soutěže a to jen možná...
Tak co vy, co vy na to říkáte? Dotkne se to i vás, když něco takového nastane? Co si o tom myslíte??? ZJ
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od FiRan » 12.05.2008 15:21
Nechci se nikoho nejak dotknout, ale pokud beru v potaz jednotky v teto kategorii v mem okoli, prakticky nepusobi jiz ted. Maji oproti napr. JPO II ve mestech daleko vetsi kulturni zivot, at uz v poradani soutezi ci plesu, kaceni maje apod... ale co se tyce cinnosti jednotky na vyjezdech, jedna se radove o pocet vyjezdu v cislech nepresahujicich desitku za nekolik let.
Navic ona ta jednotka ma obvykle vybavu tak maximalne na ty souteze a dokonce jsem se jiz u zminovanych povodni setkal s tim, ze prave JPO V nechtela nasadit svou PS 12, "bo my ji mame seštelovanu na soutěže a ne na taku špivanu vodu kajsyk ze sklepa."
Tudiz muj nazor je jednoznacny. Pokud se maji JPO V rusit, jednoduse nechat techniku prave na souteze anebo, v pripade, ze chce jednotka vyvijet cinnost, zazadat o financni podporu a dostat se do JPO III, kde je jiz situace jina.
Kdo se utopí, ten se nespálí.
-
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:21
Ani bych se nedivil, kdyby ta banda povalečů na GŘ měla zas nějaký podobně hloupý nápad. Ale posuzoval bych to hodně individuálně - např. souhlasím s Jirkou, neboť znám jeho okolí, že se jedná minimálně o 2 jednotky kategorie JPO V, u kterých by lidi ani nepoznali, že byly zrušeny, navíc obě obce mají v časové době cca 6 minut dojezd 2x JPO III, 1x JPO II a 1x JPO I...
Je spousta kvalitních JPO V, ale na druhou stranu spousta těch, které jsou opravdu "navíc" - tím nemyslím jen počet výjezdů, to pro mě není zas tak důležitá položka. Mám teď na mysli spíše vybavení a hlavně přístup. I když ten přístup je někdy k ničemu i u některých JPO III
Můj názor tedy - nerušit, ale protřídit.
-
Příspěvek od Hasič Josef » 12.05.2008 15:21
Jirko nesouhlasím s tebou, jsme JPO V, máme techniku CAS 25 Š706 RTHP, aviu 2x PS 12, který používáme na jakýkoliv čerpání a nedíváme se jestli ta voda je špinavá nebo ne, objednáváme si plovoucí čerpadlo, kalové čerpadlo, motorovou pilu a stále lepší zásahovou výstroj a výzbroj a nezdá se mě, že by tohle vybavení bylo tak maximálně na soutěže! A na soutěže moc nejezdíme,maximálně nějakej memoriál nebo okrsková soutěž. A když jsem se ptal jestli máme šanci se dostat do JPO III tak mě bylo řečeno že ta šance je pro nás malá, ale neni to vůbec tím jaký máme finanční prostředky, ale je to tím že by jsme neměli dostatek nějakých bodů,které se určují podle toho kolik máme v obci obyvatel, domů, rizikových objektů apod. Takže by mě docela štvalo, kdyby nás zrušily i přes to, že se snažíme lépe vybavovat naši jednotku JPO V, aby nás častěji povolávali k výjezdu a my mohly pomáhat těm co to potřebují a nemohly jsme se dostat do JPO III.
-
Příspěvek od Jiří Adamec » 12.05.2008 15:21
jednotky, které funguji vůbec nebo jednou za rok vytáhnou PS8 a odsoutěží 1.kolo požárního sportu nebo jen sportují, jistě nebudou pokládat zrušení JPO za tragedii - na soutěž budou moci vyrazit tak, jako tak, takže jsem přesvědčen, že v tom problém nebude. Každopádně bych k tomu přistupoval velmi opatrně!
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:21
ale stale u nas plati zakon o PO, ktery uklada kazde obci mit jednotku JPO, nebo se sdruzit a mit jednotku spolecnou. Jak tedy muze dojit k ruseni nejakych jednotek a kdo je zrusi? Mozna jedine ten, kdo je zrizuje tj. obec, ale jak potom dolozi splneni zakona? JJS
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:21
No ja bych se k tomu postavil tak, ze bych zrusil (obec) jednotku a ty peníze, které jsem doposud vyhazoval oknem bych sypnul jednotce v sousední obci, která je už teď o tři třídy výš a díky mě se udrží na tak dobré úrovni, že i mi poskytne 2x kvalitnější a rychlejší ochranu, než ta současná, nefungující jednotka...
-
jak jsem psal, my těm soutěžím opravdu moc nedáváme a když jedem tak vždy na ostro bez nějakých tréninků. kdyby ty JPO V co mají nějakou činnost a celkem schopnou techniku (jako my) zařadily automaticky do JPO III a ty sbory co téměř nefungují zrušily, tak by to možná šlo.
-
- Kontaktovat uživatele:
Ja rozhodne nepsal vseobecne, jen jsem popisoval situaci v JPO V, ktere znam a ktere jsou pobliz (tudiz se s nimi obcas ((velmi zridka)) potkavam a muzu hodnotit).
Kazdopadne bych se priklanel k variante, kterou zde jiz naznacil Kuba - protridit JPO V razantne. Tam, kde je zajem, kde jezdi v limitech, kde maji techniku a hlave chut, nechat ci preradit to JPO III. Ovsem na druhou stranu tam, kde je jiz dlouho stagnace ci nechut do prace a neadekvatni technika bez chuti a casu ziskavat novou techniku (vlastne i lidi), tam je jasny signal, ze neco nefunguje a je zbytecne dale jednotku nechavat v umelem zivote. Dam priklad:
Pozar, povolany ctyri JPO V a jedna JPO I. Na misto prijede prvni mistni plachtova avia s par lidma castecne v riflich a s par amerikama. Chvili po ni se pririti utvarova JPO I a jde dovnitr (pochybuju, ze maji petky bezne DT a NDT v jednotce) s proudem. Mezitim ubiha cas....
...po delsi dobe prijizdi dalsi JPO V, pro zmenu s avii, tudiz opet bez vody. JPO I pomalu vodu nema.. musi nakonec stejne povolat dalsi jednotky s CAS.... soucasne predpokladam, ze zbyle dve JPO V sedi v hospode ci ignoruji poplach z jineho duvodu.
Nemam snad lepsi, pokud mi prijede alespon jedna fungujici JPO III nebo JPO V (u ktere funguje cinnost jak ma) s CAS a utvar podpori?
Opet, berte to jako ukazku toho, jak to nekde obcas fugnuje... nezvtahujte to pouze na urcite procento, viz. Josef, kde to funguje lepe nez v nekterych JPO III.
-
- Kontaktovat uživatele:
Proste protridit JPO, tam, kde vse nebo alespon vetsina veci a lidi funguje, podporit. Tam, kde je stagnace, nezajem, nevyhovujici technika - zrusit.
A k zakonu o PO - sepsat smlouvu s vedlejsi obci, kde JPO funguje lepe. Cili soustredit penize radsi na mene mist a kvalitne, nez na mnoho mist a nerentabilne.
Co budete mit radsi? Dve cista, chutna jablka, nebo snad radeji pet nebo sest shnilych?
-
, co by nás mohlo dostat třeba do té JPO III.myslíte že by stačilo pořízení třeba DT.Jde o to že v JPO III už si můžeme zažádat o dotace na lepší techniku.
Jak píše JJS v každé obci by ta jednotka asi být měla!
Příspěvek od » 12.05.2008 15:21
díky této diskusi jsem si zařídil i účet. Vážení, náš sbor je v JPO V. a největší kravina, která by byla je, je zrušit. V našem okrsku jsou zastoupeny tyto JPO - JPO II. - 1x, JPO III. - 1x, JPO V. - 3x, JPO nezařazené - 1x. Nedokážu si představit situaci, kdy by se JPO V. zrušila případně přeřadila do JPO III., to by u nás na okrese bylo asi přesázeno "trojkama". Nehledě na to, že náš sbor je společný pro 3 obce, které mají společný rozpočet a úřad a hospodaří ročně s 1 500 000 Kč a musí zajistit tu nejnutnější agendu a k závěru je úřad rád když ušetří pár tisíc. A kdyby z nás měli udělat JPO III. a já bych si došel jako velitel za starostkou a požádal jí o 500 000 Kč na dovybavení jednotky, tak by se mnou prohodila asi dveře a už bych jí nesměl nikdy přijít na oči.
Je to jednoduché, nechme JPO V. žít po svém, protože zřizovatelem je obec, platí je obec, vybavuje obec, JPO V. komunikuje s obcí a otázka státu? Ten na JPO V. slušně řečeno "kašle". Vždyť dotace MV ČR jsou určeny jen pro JPO II. a JPO III. Ještě že naši zákonodárci nechali zřídit kraje, které také přispívají výraznou měrou na činnost JPO V.
Když to vezmu, jak to chodí u nás. V minulosti jsme jako JPO V. nevykazovali téměř žádnou činnost, soustředili jsme se na pořádání májových oslav, na kulturní oslavy a vyjížděli za soutěžemi. Nyní pořádáme májové oslavy, děláme plesy a zábavy, budeme pořádat pro náš okrsek nohejbalový turnaj, podílíme se s okrskem na společných taktických cvičeních, jezdíme k zásahům, pomáhali jsme při povodni, snažíme se získávat finanční prostředky na svou činnost, abychom se alespoň částečně oddělili od obce, spolupracujeme s jinými sbory a vyměňujeme si znalosti, v neposlední řadě také ještě pořád jezdíme na soutěže. Neumím si představit, kdyby někdo zrušil JPO V., co by bylo s náma. Asi by zanikl v naší obci celkový společenský život. Jsme část obce z výše uvedených tří, která má cca 60 obyvatel a když by těmto lidem někdo zrušil hasiče (buď jako jednotku či jako spolek), jejich společenský život a věc, která je spojuje od zábav počínaje po zásahy konče, také skončí. Kdybych měl předstoupit před kluky a říct jim, že je ruší někdo, kdo jim nedává peníze a téměř se nepodílí na jejich činnosti (GŘ), a případně vymýšlí takovéto "hlouposti", jen aby vykazoval činnost, tak by asi nevěřícně koukali.
Pochopitelně, že je jednodušší si zaplatit jiný sbor v jiné obci, aby mi zabezpečoval území, ale když se lidi věnujou hasičině, baví je to a občas si vyjedou k zásahu, i třeba do deseti zásahů za několik let, tak je to pořád něčím naplňuje. A výbornou věcí u dobráků je to, že to dělají všechno bezplatně, takže je vidět, že prostě chtějí pomáhat.
Hele, nikoho snad nebolí a neobtěžuje, že JPO V. nevykazuje žádnou činnost, vždyť největším finančním přispěvatelem je obec a pokud obec utáhne financovat JPO V., tak ať si hrabou na svém písečku a dělají si tu činnost, která je baví. Vždyť nejde přeřadit JPO V. do JPO III., kde bych na tuto skupinu bral lidi.
Jinak my máme výbavu na soutěže i na zásahy. Pochopitelně dle svých možností. A je nám jedno, jestli bereme křišťálově čistou vodu z kádě či humus z řeky.
Názorově souhlasím s hasičem Josefem a zásadně nesouhlasím s názory Jiřího Opálky. Hlavně mě "dostává" na kolena příklad, kdy je požár a jsou povolány čtyři JPO V. a jedna JPO I. Každopádně nechci nikoho urazit.
-
Příspěvek od Milan Götz » 12.05.2008 15:21
Bravo pánové, členové JPO II a III. Vy jste dobří schyzoušové - v
několika diskuzích a komentářích se rozplýváte nad činností a prací JPO pětek a teď už je zase rušíte.
Jen nás protřiďte:
Nemáš CAS - šup z hrušky dolů
Nemáš DT - šup z hrušky dolů
Nemáš GALETY - šup z hrušky dolů
atd.
Jen aby Vám jednou ty chlapi z plachtových avií nechyběli, až se
budete při požáru lesa škrábat s CASkama někam do skal.
Nebo až v družstvu 1+3 budete celý den házet písek do pytlů a
stavět protipovodňové hráze.
Zajisté, máte pravdu v tom, že to asi všude dobře nefunguje, ale
zkuste se podívat proč to nefunguje.
Ve většině obcí, kde to nejde, chybí jeden blázen, kterej to táhne
a pak ještě člověk u JPO II, III ochotnej pomoci.
Ohledně OPISu, či KOPISu my už si zvykáme teď, že nás ignorují.
My máme chuť, máme lidi (zdravý, proškolený), teda technika pokulhává (ano - plachtová avie), ale i když tu jednotku oživíte, tak stejně sedite na prdeli doma.
Spíš byste nás (JPO V) mohli trochu podpořit a ne nás nechat rušit.
Díky za podporu.
-
Příspěvek od Jiří Kratochvíl » 12.05.2008 15:21
my jsme taky JPO V.ve 4kmvzadelenem meste je hlavni JPO II, pak mame v sousedni obci(3km) JPO III, ktera kdyz unich v obci horelo ani nevyjela. Pry staci kdyz jsou tam profici a JPO II. Zacoz my byli uz nachystani dodavat vodu s ps12. tak nevim jestli je lepsi takovemu sboru predat nase penize. sice nemame cas ale sme schopni pomoct se spoustou dalsich veci (dodavka vody, odcerpavani, tech. pomoc).
-
Příspěvek od Martin Škulina » 12.05.2008 15:21
Sleduji zde debatu a rád bych přispěl s troškou do mlýna. Jsem členem jednotky SDH města s cca 35000 obyvatel. Na území tohoto města bylo 7 jednotek JPO V a jedna jednotka JPO III, které vznikly ze sborů SDH. Pro město, které jednotky financuje to byla dost nákladná situace. Proto byly tyto jednotky JPO V zrušeny - převedeny jako jednotlivé družstva stávající JPO III. Sbory SDH registrované u SHČMS nadále zůstaly a dál dělají svojí činnost, kterou dělali dřív. Výhodou tohoto spojení je teď snadnější organizace školení, výcviku a cvičení.
Takže rušení JPO V bych se asi snažil posuzovat z více pohledů.
-
Příspěvek od Zdeněk » 12.05.2008 15:21
Zajímavé číst některé názory, některé mě opravdu dostávají. Uvedu Vám naši situaci.
Jsme JPOV, ve výjezdové jednotce je k dnešnímu dni 15 členů, máme CAS "Trambus", pak DA "IFA", 1 x PS 15, 1 x PS 12, 1 x PS 8, plovoucí čerpadlo, motorová pila, převlečníky a další věci a výbavu. Od nás je 8 km vzdálená JPOII, 4 km vzdálená JPOIII, a dvě JPOV. V naší jednotce se to začíná pořádně rozjíždět, dělají se pravidelně školení, námětová cvičení jak naše, tak okrsková, a spoustu dalších věcí. O techniku a přípravu tu dbáme pořádně. Ohledn kulturních záležitostí tak SDH v obci dělá ples, karnevaly, diskotéky, výlety a akce pro mládež a starší, a spostu dalších věcí.
A proč vůbec něco řeším? Protože vedle nás má jedna JPOV požádáno o přeřazení do JPOIII, ikdyž organizačně to podle mého názoru maj horší a tak dále, ale nic proti nim, a když vezmu v uvahu že by se opravdu rušily JPOV třeba jen v případě, že jsme dobře pokrytí, tak by to dopadlo takto: JPOII existuje, dvě JPOIII z různých stran a my, tedy naše obec by byla dobře pokrytá a my si můžeme tak maximálně jezdit na soutěže. Což jako představa pro člověka, který se snaží o to, aby to tu fungovalo a konečně nás brali všichni vážně ne jen někteří, je trošku více zdrcující.
Ještě dodatek jak se tu řešily věci při zásahu, tak kdysik sme jezdily třeba v PSII, ale neměli sme výbavu ale i tak sme vyjeli a při požárech lesů to bylo hlavně v naší režii. Teď se to změnilo a jezdíme už pořádně vybavení. Jak tu někdo zmiňoval ty dojezdové časy, tak souhlasím s tím že na požár domu pojedu na maximum, ale zas jak mám spadnuté stromy a nehrozí bezprostřední nebezpečí, když to mám ověřené, tak proč bych spěchal? Maximálně si tím spěchem způsobím nějaké škody, nebo úraz.
Můj názor je, nerušit JPOV, jen je protřídit ale pořádně zvážit jestli je dobré je zrušit. Pak už bude pozdě, když budou potřeba a nikdo nebude kdo by to za ně dělal. Chci vidět jak by z JPOIII při nějaké větší akci všechno zvládli sami. ZJ
-
Příspěvek od Alby » 12.05.2008 15:21
Ahoj Kluci, mě osobně je líto Vašich úvah o rušení JPOV. Dále se dozvíte proč. Za zřízení a provozování je zodpovědná obec - JPOV přeci zasahuje jen na území obce. Takže jediný kdo o zrušení jedná je zase jen obec, samo, že toto musí konzultovat s HZS. Pokud JPOV v obci je vybavena archaickou technikou je jasné, že na to ta obec nemá peníze - tzn. že i kdyby se jednotka zrušila a peníze (byť menší) dávala jinde - pravděpodobně by zas moc neušetřila - tak proč by ji vlastně rušila? Dále pak, jak jste již v přízpěvcích zmínili, starají se o kultůru v obci, ale to přeci nedělá JPOV ale SDH - což je občanské sdružení - to jsou dvě odlišné věci - byť se to mnohdy spojuje. A proč to dělají? Protože je to zdroj dalších peněz z kterých se dájí financovat opravy, nákup nových věcí. Dalším důvodem pro nezrušení je práce s dětmi - na rovinu, na malé obci se hraje fotbal nebo se chodí do hasiče, že? Navíc jsou členové JPOV potažmo jiní členové SDH - jak to nazvat - jsou takové "obecní holky pro všechno" Tam se něco opraví, uřeže, odveze. Proč ne když fungují dobré vztahy mezi hasičema a obcí? Co povodně? Makali kluci z JPOV míň?
Já osobně jsem vyrůstal v obci s JPOV, dlouho jsem působil i v jednotce, vystudoval jsem hasičskou vysokou školu a teď dělám u HZS. Takže i JPOV může být líheň hasičů - profesionálů.
Co teda možná může být důvodem rušení jsou dotace z kraje, ale naše JPO dostává něco kolem 10 000Kč ročně, zbytek platí obec. Ale ta částka je přeci směšná!!!
Záverěm, rušení JPOV bych nechal výhradně na obci, to že ji můžou zrušit obce jistě ví, ale rušit ji jen z důvodu ekonomických (viz. Vaše články výše - je dle mého názoru zavádějící). Co se týče poplachového plánu, tak v I. stupni je uvedená jediná JPOV a to je jednotka dané obce, ostatní jsou jednotky výhradně z CAS.
To jen tak. Ahoj Petr
-
- Kontaktovat uživatele:
Nez se do me budete a zase priste navazet, prectete si, co pisu. Priznavam, priklad byl mozna zvolen ne zrovna stastne. Kazdopadne svym textem sam priznavate, ze vlastne zarizujete obci kulturni zivot a cas od casu, da se rict temer sporadicky, i vyjizdite. Nebylo by pak tedy lepe se venovat spise jen tem spolecenskym a sportovnim akcim, na ktere mate jak predpoklady, tak penize? Nerikam, abyste zanikli, to rozhodne ne... jen jsem vyjadril nazor, se kterym sice nesouhlasite, ale o ksu dal jiz pisete temer totez co ja o par radku vyse - zajistujete majky, plesy, souteze atd...
Na zaver bych podotknul, ze by se proste v JPO (mozna nejen v petkach, ale celkove) mel zavat ozdravny vitr a procistit situaci.
A netvrdte mi, ze je takovy problem se dostat do vyssi (rozumej JPO III nebo II) JPO, dnesni dotace a granty na obnovu techniky jsou opravdu stedre, chce to jen zazadat. Nebo, jak pise M. Skulina, tyto jednotky sloucit. Vzdy se lepe jedna pokud je k dispozici vic penez, vic lidi.. nez kdyz jsou tyto sily rozdrobit do vice subjektu, ktere si navzajem konkuruji.
A jeste jednou, na zaver: V mem okoli je vic JPO V ci nezarazenych, ktere cinnost vyjezdovou neprovadi, nebo ji provadi znacne neodborne a v pripade vyjezdu postavaji okolo, pokud vubec dojedou. Nebrat ovsem globalne, je mozne ze (jak se jiz i zde objevilo, hasic Josef) mnoho JPO V funguje bezchybne a lepe nez dvojky ci trojky...
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky