Milý pane ministře
-
Příspěvek od kaktus » 12.05.2008 15:21
Tohle jsem "ukradl" na Langerových stránkách. Omlouvám se sapeurovi, ale je to tak dobrý, že by byla škoda aby to zapadlo.
------------------------------------------------------
Milý pane ministře,
chodím po světě s očima otevřenýma dokořán a nezavírám je ani před výhodami zákona č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, ve znění pozdějších předpisů. Ale buď to blbě vidím já nebo Vy. Protože, ať koukám jak koukám, delší dovolenou nemám. Jako výjezdový „mokrý“ hasič jsem podle zákona č. 186/1992 Sb., o služebním poměru příslušníků PČR, ve znění pozdějších předpisů, měl podle § 47 dovolenou v délce 37 kalendářních dnů a podle § 52 dodatkovou dovolenou v délce 7 kalendářních dnů, to je v přepočtu na dovolenou „mokrého“ hasiče 12 směn (řádná dovolená) + 2 směny (dodatková dovolená). Zákon č. 361/2003 Sb. mi dává nárok na 6 týdnů dovolené, tj. 14 směn „mokrého“ hasiče. Takže, ať počítám jak počítám, dovolená je stále jen 14 směn. Celkem chápu, že administrativní příslušníci (pracovníci) HZS denně přicházejí do kontaktu s velmi nebezpečnými látkami, které jsou obsaženy v klávesnicích PC a psacích potřebách, suchý klimatizovaný vzduch jim vysušuje sliznice a záření z PC monitorů a zářivek jim ničí oči, ale přeci jen je to čajíček proti kontaktu „mokrého“ hasiče se zplodinami hoření jako je CO (vzniká při nedokonalém hoření-je výbušný a jedovatý), NOx (dráždí oči a dýchací cesty-při koncentraci 0,03 % dojde k smrti po několika hodinách na edém plic), HCl (vzniká při hoření PVC, igelitu, izolace kabelů; prostupuje kůží-při koncentraci 0,2 % nastává okamžitá smrt), HCN (vzniká při hoření umakartu, polystyrénu , bavlny, silonu, molitanu-při koncentraci 0,036 % nastane okamžitá smrt) a nakonec největší sranda COCl2 (starý známý FOSGEN (bojový plyn), který vzniká při hoření některých umělých hmot). A to nepíši o biologických noxách, možnosti se setkat s radiaci či jinými velmi příjemnými věcmi. Bláhově jsem se domníval, že dodatková dovolená sloužila a bude nadále sloužit k tomu, aby si „mokrý“ hasič „navíc“ odpočinul od těchto chuťovek, se kterými se šichtu co šichtu setkává. Ale na druhou stranu mě těší, že si může administrativní pracovník natáhnout záda o týden déle.
S výše zmiňovanou problematikou souvisí i další podívaná před kterou neuhýbám očima, a to jsou léčebně ozdravné pobyty (tzv. LOP). Na LOP mi jako výjezdovému hasiči vzniká nárok po 15 letech (dříve po 10 letech) služby stejně jako „administrativnímu“ hasiči. To asi proto, že na nás ve stejné míře působily všechny ty škodliviny, se kterými přicházíme během služby do kontaktu, nebo snad proto, že já mám ty škodliviny a on křivou páteř od toho jak sedí u PC?
Taky mě moc pobavila Vaše hláška o kratší pracovní době. Chtěl jsem jít o hodinu dřív ze směny domu, ale nějak to neklaplo. Prý tam musím zůstat 24 hodin stejně jako v roce 2006. Tak nevím co si o tom mám myslet. Snad jen to, že špatně vidím a že zkrácení mé pracovní doby spočívá v převedení jedné pracovní hodiny s fondu pracovní doby do pohotovosti na pracovišti. To, že pohotovost na pracovišti je v rozporu s komunitárním právem ani nebudu rozmazávat.
Ale musím Vám alespoň v jedné věci dát zapravdu, a to je progresivní růst výsluhového příspěvku. Ten opravdu progresivně roste, jen nevím kolik výjezdových hasičů dosáhne maxima. Protože služba si do budoucna bude žádat jen samé velmi zdatné a fyzicky silné hasiče, a již nebude ve sboru místo pro takové kolegy, kteří by vydrželi 30 a více let na výjezdu. Tento můj názor vychází z poznání, že hasič na výjezdu po určité době ztrácí fyzickou a zdravotní kondici, a též z toho, že jen málo mladých kluků, co šli k hasičům s ideály, vydrží čekat 10-15 let ve 3. třídě na to, až se uvolní funkce ve 4. nebo snad 5. či maximálně 6. třídě. Ano, pane ministře, takto jsou zařazeni výjezdový hasiči. Ti hasiči, které platí naše společnost, aby byli k dispozici a ku pomoci občanům. Tak zařadil pan generál výjezdové hasiče, ty kterým se stále opakuje, jak musí znát všechny možné situace, se kterými se mohou setkat, a jak mají nasazovat život a zdraví pro jiné.
Pane ministře, kdyby jste řekl, že podstatné části příslušníků byla zkrácena pracovní doba a prodloužena dovolená, a že bohužel se některých příslušníků tyto změny netýkají a že snad budou mít jiné kompenzace. Tak si řeknu „budiž, slibem nezarmoutíš“ a budu tiše doufat, že snad výjezdový hasiči nebudou vnímáni generálním ředitelstvím jako nechtěná přítěž.
Ale nakonec bych přeci jen chtěl vyzdvihnout jedno velké plus zákona č.361/2003 Sb., alespoň plus pro mne. A tím je § 226, cituji:„Příslušník, jehož služební poměr skončí do 3 let po nabytí účinnosti tohoto zákona a který nesplnil podmínku doby služby pro nárok na výsluhový příspěvek, s výjimkou příslušníka propuštěného podle § 42 odst. 1 písm. a) nebo podle § 42 odst. 1 písm. d), byl-li následně na základě jednání, které vedlo k jeho propuštění, pravomocně odsouzen pro trestný čin spáchaný úmyslně, má nárok na příspěvek za službu podle právních předpisů platných do 31. prosince 2005, jestliže by podle nich splnil podmínku doby služby pro nárok na příspěvek za službu. Příspěvek za službu se považuje za výsluhový příspěvek podle tohoto zákona.“
Popravdě jsem z počátku vnímal nový služební zákon pozitivně, ale podzákonné právní normy našeho generála mě přesvědčily, že výjezdový hasič je pro něj jen póvl.
Možná to budete číst, možná ne. Nevím. Možná máte jiný názor podepřený informacemi od svých poradců. Možná se nad tím zamyslíte. Možná se pletu já, a to bych si moc přál.
S pozdravem,
sapeur-pompier
P.S. ukojil jsem svou potřebu sdělit svůj názor na situaci v HZS po 1.1.2007 laické i odborné veřejnosti, která navštěvuje tento server. Je to poprvé a možná i naposled.
-
-
Příspěvek od eserper » 12.05.2008 15:21
S tímto článkem lze jen souhlasit, ta arogance GŘ je opravdu příšerná, jsme jim sice přítěží, ale v televizi se jim za nás pěkně schovává.
Taky jste si všimli v novém zákoně zdravotních prohlídek? Mají být jednou za dva roky, ale podle nového řádu CHTS je podmínka pro používání DT - povinná zdr. prohlídka jednou ročně. Myslím, že si budeme hradit tu jednu sami neboť se asi stala chyba, ovšem taky jsem to mohl špatně pochopit.
Nové uniformě zdar!!!
-
Příspěvek od Martin Pospěch » 12.05.2008 15:21
Moc hezký příspěvek, dávám mu za pravdu ono totiž v instituci kde slouží cca 6000 mokrých hasičů a 6000 administrativních pracovníků z toho je asi tak 3000 papírových čertů by byla diskriminace dát výhody jen někomu .Aco se týče čtení tohoto e -mailu panem ministrem moc šancí nevidím neb v jeho aparátů se nachází taky spousta čertů a ti zafungují jako dobrý filtr a tento "SPAM" k ministrovi nepustí, mohl by ho totiž upozornit kudy vede cesta úspor na MV vnitra a to je v dnešní době nepřípustné.
-
Dnes na serveru aktualne.cz proběhl on-line rozhovor s MV Langerem. Pan ministr si dotazy na které odpovídal pečlivě vybíral a věnoval se jen těm podstatným Kromě jiných témat směřovalo mnoho dotazů k zákonu 361. Tomuto tématu pan Langer neodpověděl ani jednou. Problém 361 neexistuje.
Pan ministr svůj drahocený čas věnoval jen těm opravdu důležitým věcem. Například:
--------------------------------------------------------------------------
Odpovězeno: 01. 03. | 14:11Autor: Anička
Otázka: Dobrý den, já vám fandím již od dob, kdy jste mě jako desetiletou holku na chrudimském náměstí oslovil Ančo a věnoval mi podpis Chci se jen zeptat.. vy s tím asi nemáte co dělat, ale nevíte, jaká je situace se státními maturitami? Děkuji pěkně, mějte se krásně, naschle
Ivan Langer: Jéje, tak to už se známe pěkně dlouho. Jsme vlastně staří známí. Doufám, že se máte dobře. Jsem pro dklad státních maturit. V tuto chvíli to vypadá na odklad o dva roky. I tak si ale kladu otázku, zda vůběc něco takového, jako státní maturita, má být. Mějte se fajn a držím pěsti.
P.S. Nevíte-li kam po maturitě, koukněte na www.cevro.cz a na Vysokou školu Cevro Institut.
----------------------------------------------------------------------------
-
Příspěvek od Martin Tonhauser » 12.05.2008 15:21
OdpověĎ s problematikou, kterou trápí Anču je vážně moc důležitá.
To je neuvěřitelné jak naše nejvyšší vedení na nás kašle. Co se týče dopisu od Sapuera to perfektně sepsané, ale myslím, že se to k p. Langrovi ani nedostalo jako asi většina kritizujících dopisů.
Škoda mluvit.
-
Příspěvek od Pavel Šimák » 12.05.2008 15:21
Hézký..... konečně to někdo popsal tak jak to je. Jen tak dál )
-
Příspěvek od sapeur pompier » 12.05.2008 15:21
nevadim mi, ze jsi to stahnul z langer.cz, aspon nekdo si toho vsimnul. jen tam mam nepresnosti, protoze pracovni doba se nam nemeni ani v tom, ze by byl zmenen fond pracovni doby.spatne jsem se kouknul do zakona 361, takze ted vim, ze vyjezdovy hasič ma pracovni dobu 16+8 (pracovni hodiny+pohotovost).
a co se tyce te dovolena, tak posledni info je, ze mame 14,07 sichty dovoleny za rok. takze se ted vymysli jak to udelat, aby to bylo bud 15 nebo 14. jsem zvedavej jak to dopadne.
-
Jsem rád, že se nebudeš soudit o autorská práva. Teď jsem to našel i na www.policista.cz a v tom já opravdu nejedu Alespoň si to přečte víc lidí, je to fakt dobře napsaný. Jen ten Langer, kterému to bylo adresovaný si to asi nepřečte. Občas se mrknu a žádnou odpověď ti zatím nedal. Nebo že by nevěděl co na to říct?
K té dovolené, vsadím půlku platu že GŘ zaokrouhlí počet na 14.
-
Příspěvek od Daddy Yankee » 12.05.2008 15:21
Je to hnus a jeden velkej organizovanej bordel....Co se tyce odp. p. Langera na Aniccinu otazku-nevim jestli mam brecet nebo se smat!!!Skoda skoda jen,ze nahore sou tak (ne)schopni lide.....(((
-
Příspěvek od Pavel Suchý » 12.05.2008 15:21
Vážení mokří kolegové. Se zájmem čtu vaše příspěvky. Musím říci, že s s vámi i v plné míře souhlasím. Něco chci ale přeci jenom připomenout. Sloužím u podnikového HZS a bohužel nic z toho co se týká vás (HZS ČR) pro hasič z podniků neplatí. Už slyším jak někdo odpovídá (možná), že podnikový hasiči jsou něco úplně jiného a, že to mají mnohem jednodušší. Já myslím. že to tak není. Podmínky pro přijetí jsou dost podobné, zdravotní způsobilost totéž a dá se pokračovat dále a dále. K té výsluze a platu chci taky něco dodat plat je možná u HZSp ve většině případech nižší a ztráta zdravotní způsobilosti znamená propuštění z práce. Ti štastnější odejdou možná do důchodu od HZSp ve dvaašedesáti letech. Myslím, že by to asi chtělo vzít rozum do hrsti a spojit snahu řadových příslušníků HZS ČR a hasičů z podniků a pokusit se dosáhnout jednoho společného cíle. Ahoj a díky za diskusi
-
Příspěvek od Jenek » 12.05.2008 15:21
Je pravda, že za právními předpisy pro hasiče stojí GŘ. Předpisy platné pro všechny druhy jednotek PO se tvoří na GŘ nebo je může ovlivnit. Je pravda, že Ti co rozhodují jaké budou právní normy, budou vždy rozhodovat ve svůj prospěch a aby se někde přidalo musí se zase jinde ubrat. Jsem rád, že si tu někdo vzpomněl, že existují hasiči, kteří ač vykonávají službu v jednotce jako své hlavní zaměstnání nemůžou po nabytí platnosti nového zákoníku práce sloužit ani 24 (16+8) hodinové směny jak sloužili dříve. Připadá mi, že jak vyjde nějaký nový právní předpis tak mokrým hasičům přihorší. Vždyť právě mokří hasiči dělají tu práci kterou prezentují media. Většinou když se o hasičích mluví v médiích tak se mluví o práci hasičů ve výjezdu a ne o kancelářských. Byl bych rád, kdyby se nezapomínalo ani na hasiče z jednotek HZS podniku a JSDH podniku a JSDH obcí ve kterých vykonávají službu hasiči jako své hlavní zaměstnání. Pevně doufám, že někdo vlivný dostane konečně rozum a něco s tím vším udělá.
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:21
Viděli jste co ten hajzl zase blil ve střepinách? Lže jak když tiskne!!!
- Václav Porkát
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Václav Porkát » 12.05.2008 15:21
Nerozčiluj se... Přesně to, co povídal Ivánek ve Střepinách, jsem říkal pár kolegům od HZS hl.m.Prahy již ve čtvrtek. Prostě jsem jen tušil, co na ,,fontánové" setkání řekne pan zodpovědný ministr. Asi mi slyšel, neb fakt říkal to samé... Je vidět, jak si svých příslušníků váží.
-
Příspěvek od Kapitán Kirk » 12.05.2008 15:21
proč se v Brně slouží od 7 do 7,15 ?????????????
-
Příspěvek od Kapitán Kirk » 12.05.2008 15:21
Osobně se domnívám, že pokud bylo nařízeno sloužit od 7 do 7,15 a oněch patnáct minu jde ze stopoadesátky dalo by se požadovat vysvětlení co je onen důležitý zájem služby o kterém v tomto smyslu mluví paragraf 54 zák. 361/2003 Sb
-
Příspěvek od Milan Churý » 12.05.2008 15:21
TV Nova pradivě zobrazila stav věci, a Ivánek se všem zvesela vysmál přímo do...... Hold je to ministr (ani hasič, ani polda) prostě jen politik - a jako takový si své příjmy hlasováním zdvihne kdykoliv podle potřeby a vkusu.... Navíc o jeho bezpečnost se stará ochranka - to musí být teprve humus práce. Skutečně k blití!
-
Příspěvek od Petr Demetr » 12.05.2008 15:21
http://www.nova.cz/tvarchiv/?238v=50566 ... 2007&238o=
-
Příspěvek od Jaroslav Doležal » 12.05.2008 15:21
že u Pana ministra asi nikdy nebude hořet,nikdy nenabourá a nikdy mu nic neukradnou a rozhodně ho nikdo nikdy nepřepadne , protože "Bohům " se pozemské věci nestávají.Je falešnej jak cikánský dolary a neví kdo mu kope za jeho tým.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz