Profesionálové versus dobráci, aneb jak dál
-
Příspěvek od S Sogar » 12.05.2008 15:20
Vidíte, proto je plošné pokrytí postaveno na HZS - JPO 2 a JPO 3 - následně místní jednotka JPO 5. Protože je prokázáno, že v případě potřeby ve všední dny a dopoledne je problém místní jednotku povolat. I když je spušťena siréna dálkově - jednotka stejně nedojede!!!!!!
-
Příspěvek od Mirek Macek » 12.05.2008 15:20
Hmm máte pravdu, že v tom německu je to proti nám obráceně. Maximálně se využívaj dobráci a profesionální jednotky dojíždějí vpodstatě jako asistence. Docela mě to překvapilo když mi o tom švára, co tam je u dobráků říkal, ale proč ne, když jim to funguje. Osobně na to mám názor takový, že pokud by chtěli naši zákonodárci s něčím takovým experimentovat, tak by se měli spíš zamyslet nad tím jestli ve 21. století není tak trochu ostuda mít založenou vnitřní obranu státu z valné části na dobrovolnosti. Neměla by spíše snaha směřovat k plné profesionalizaci JPO? V praxi asi nedosažitelné ale myslím si že tendence by měla být spíše takováto. Jak už tu někdo napsal. Ty zásahy jsou čím dál složitější + papírování, dobráků spíše ubývá. Ne všude je situace růžová. Zkrátka byl spíše proto aby byly snahy HZS posilovat a nikoliv tlumit a oslabovat jejich činnost (viz. KOPISy, staronovy zakon atd.).
-
-
Příspěvek od Jakub PETROVICKÝ » 12.05.2008 15:20
Souhlasím tady z Mirkem Mackem HZS by měl spíše posilovat než ho nahrazovat SDH . Z předchozí diskuze mi vyplívá ,že tady spousta lidí vůbec tomu nerozumí.Je prostě danné ,že se HZS neobejde bez SDH a naopak.V Mnoha zásazích nám SDH pomáhá, ale taky se už několikrátstalo že museli odjet ze zásahu protože museli ráno do zaměstnání žeo něj nechtějí přijít, a také se stalo že vůbec nepřijeli prostě měli něco jinného nebo nebo se neslezli.Já jim to osobně nezazlévám, ale myslím si že jen s SDH by se nedalo zaručit lidem odpovídající zásah mnohdy zásah.Někde je dobrovolných hasičů mnoho někde málo a když by zrovna byli na dovolené nebo by jen oslavovali své narozeniny nebo by byli nemocní kdo by zasahoval a kdy by tito lidi odpočívali.........?A co třeba školení vycvik jak by se toto řešilo ?Myslím že to prostě nejde a stávající systém je dostačující ikdyž by se do něj mělo daloko více investovat jak u HZS tak i u SHD.
-
Příspěvek od Dag » 12.05.2008 15:20
Převedení profesionální PO pod města bych osobně moc nepřivítal (jsem u HZS i u JSDH). Zřejmě si někteří nedovedete představit, co by to pro hasiče znamenalo. Obdobně jako u Městské policie - ta dělá všechno to, co nikdo jiný dělat nechce, všechno s nimi "vytřou", když bude potřeba snížit počet zaměstnanců radnice, vždy přijde na řadu první MP (pak by to byli i hasiči) a úředníci až nakonec nebo vůbec, podobně i v otázce snižování výdajů, apod. Rovněž se velmi špatně pracuje, když váš výkon a taktiku hodnotí spousta chytráků-absolutních laiků, kteří sedí v zastupitelstvu nebo v radě a bohužel do toho mohou mluvit. A to nemluvě od zpolitizování vrcholných funkcí u hasičů - v případě řízení městy. Myslím, že naprostá většina profi hasičů (až na pár výjimek např. ve statutárních městech) by si podstatně pohoršila, a to jak platově, tak i vybavením technikou a OOP.
-
Příspěvek od Zdeněk Milan » 12.05.2008 15:20
S některými poznatky tohoto přispěvovatele nemohu souhlasit, a to jednoznačně v tom že někteří lidé kteří sem napsali tomu nerozumí, s tím nemohu souhlasit a právě naopak, lidé co jsem psali přesně pochopili o co jde a nezačali se bavit ve smyslu ano,ano,ano, zrušte HZS my dobráci je nahradíme. Právě naopak, většinalidí tady a to možná vlastně i všichni zde napsali že s tím rozhodně nesouhlasí a že nepodporují názor zrušení HZS a nastolení IZS postavený na dorovolných hasičích, což mě překvapuje a rozhodně to chválím. Navíc nemohu souhlasit s názorem že pokud někdo třeba slaví narozeniny nebo něco podobného tak jednotka nevyjede. Já osobně jsem u JPO II a vždy má službu prostě směna 1+3, která výjezd jednotky pokrývá a troufnu si říci že je to někdy větší početní stav než s ketrým dojede HZS. Je potřea si uvědomit že jednotky JPO II a JPO III si již podstatně v systému IZS okoukali co a jak je potřeba a ve většině případů se chovají velice odpovědně a proto mě vadí když někdo má ten názor že pokud se u dobráků něco slaví tak ta jednotka je slušně řečeno k ničemu. Ne není....i ti obyčejní dobráci na kterých se s hasičinou začínalo a v podstatné míře si troufnu říci že IZS i stojí vzhledem k počtu dobrovolných hasičů a počtu profesionálů, pochopili že je třeba být připraven pomoci kdykoliv a proto mnoho JPO II a JPO III začalo držet pohotovosti a napodobovat tak režim HZS. Ne proto že by chtěli být konkurencí HZS ale proto aby jim byli pomocníky a mohli pomoci vždy kdy je to třeba a nebránila jim v tom ani případná oslava. Já osobně se s tím setkávám velice málo ale přece a vadí mě to co někteří namyšlení rádoby profesionálové tvrdí o dobrákách....že jsou jen doplnkovým zbožím, takový ti podej,podrž,uhni ale to hlavní groo je na proficích. Ne není to tak, již jsem vyděl práci lidí z profesionálních stanic, kde jsem potkal mnoho odborníků a perfektních chlapů, kamarádů ale bohužel také mnoho namystrovanejch debilků, kteří jsou hasiči jen proto že mají vzdělání a nikde jinde je nevzali a profesionalita jejich práce....ta okolo nich ani nešla. Proto nemám rád když někdo třeba jen trošičku znevažuje práci dobrovolného hasiče. nevadí mě kritika jako tam jste to neudělali tak jak by to mělo být, to se dělá jinak protože..., to beru a uvědomuji si to že tito lidé jsou lépe a hlavně více cvičení na nepředpokládané události, ale pozor ......nejsou to pánibozi a potkal jsem mnoho dobráků, co by je strčili do kapsy. Na závěr tohoto příspěvku ale opakuji....jsem proto aby byly dobráci pomocnou silou jednotkám HZS, které vždy budou tím základním v IZS, aby my dobráci jsme byly takovou tou pravou rukou co pomůže, může se na ni spolehnout a vždy odvede odpovídající práci ale v žádném případě bych nechtěl aby nás páni profíci brali jako přítěž, konkurenci a šmudly, kteří jen zavazí. Moc mě těší co zde padlo za názory a vesměs jsme se všichni shodli na tom že dobráci umí udělat své ale nejsme schopni pokrýt vše tak jako HZS umí možná víc ale také není schopný pokrýt vše a tak bude nejlepší když budeme plnohodnotnými partnery a doufejme, že páni zákonodárci nás nerozdělí.
-
Příspěvek od Petr Vlček » 12.05.2008 15:20
Jsem 18 let u HZS a hodněkrát jsem slyšel,že za takové peníze by jste to dělali taky a rádi.Vždy jsem Vám odpověděl,ať si podáte žádost a přihlásíte se do nejbližšího konkurzu.Dělám s Vámi školení a vážím si vaší práce,ale výraz namistrovaní profíci mi vadí.
A systé bez HZS jen založený jen na JSDH by odnesli obyvatelé této země.Máme společné poslání a nenechejme se rozhádat.
-
Příspěvek od Pavel Všelko » 12.05.2008 15:20
přihodím si taky malý špalíček do ohýnku. Vede se tu podle mě ohraná debata. Pár lidí by do všeho nastrkalo dobrovolný jednotky pár by je zase raději zrušilo a pár stojí uprostřed. Čtu tady jaks financováním členů a jak utíkat z práce a pod. Myslím , že oproti třeba Německu, ke kterému to mám osobně nejblíž je problém v něčem jiném. Asi si málokdo uvědomuje že v zahraničí dobrovolné jednotky fungují na bázi našich profesionálů. Vemte si Ameriku, která je dneska pro některé naše pohlaváry vzorem. Ty kluci jsou sice "dobrovolní" ale jsou na stanici a makaj na technice a jsou za to placení. A v všude mají trošku jinou techniku. Já osbně sloužím ve výše zm,iňovaném Ostrově - JPO II. A opravdu si nedokážu představit že by jsme mimo našich CAS 27 T 815 a CAS 24 Liaz ještě porovozovali nějaký AŽ a chemický vůz, nepočítaje další techniku, kterou by jsme museli nahradit HZS. Kdo to bude platit, řídit obsluhovat apod. Obce? Blbost, od toho je stát. Stát garantuje občanům pomoc do 15 minut. ne Obec, obec je povinna si zajistit požární ochranu v obci. A pak by vznikly problémy mezi obcemi. Jak by si hradily vzájemnou spolupráci jednotek? Zase by jmse na tom byli bitý my, protože by nám chyběli peníze. Tak co je lepší? Jak už tady padlo, když to budou dělat dobrovolný jednotky sami, tak z nás stejně časem budou zase ti profíci a jede to pořád dokola. Jinak my tady v okrese Karlovy Vary máme s HZS spolupráci myslím na dobré úrovni, jednotka HZS je u nás za cca 12 minut a stejně kolikrát jezdíme sami. To je o tom jak se lidi domluví. Toť můj názor a myslím, že pár pánů s utopistickými myšlenkami už naším národem prošlo.
-
Příspěvek od Pavel Všelko » 12.05.2008 15:20
vemte v potaz, že v okrese má stanice Karlovy Vary cca přes 700 výjezdů ročně, JPO II mají kolem 500 dohromady, myslíte že těch 700 si ty dobrovolný jednotky můžou rozebtrat a že by to zvládli bez HZS? Já ne. To by jsme asi trošku padali na tlamičky, ne?
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:20
Jojo, přesně tak odpovídám na narážky na svoje zaměstnání.
Jinak pr oostatní - všímáte si ale, že se tady zabíhá úplně jinam? Mluvilo se o nahrazení placených dobrovolnýma, ALE - téměř všichni se tu oklikou dostali k tomu, že dobrovolné jako možná jo, ale aby je město zaplatilo, čímž se dostáváme do onoho kruhu o kterém se mluvilo už ve třetím nebo čtvrtém příspěvku
Pokud má tato diskuse pokračovat, pojďme se tedy - konkrétněji - zaměřit na otázku jestli hlavní a většinovou část PO postavit na placených nebo neplacených (tedy dobrovolných) hasičích. Profesionálové jsme v dnešní době už skoro všichni - placení i dobrovolní.
-
Za pojem namistrovaní profíci se omlouvám, možná tento výraz není to pravé. Mám u profesionálních hasičů mnoho kamarádů a nerad bych se jich tímto dotkl, nechtěl jsem aby to takhle rozhodně dopadlo, nebo spíše vypadalo. Je pravdou že jsem potkal pár profesionálů, kteří se na nás povyšovali a dělali ramena, ale je pravdou že jsem potkal daleko více profíků, kteří pomohli,poradili a rozhodně se k nám chovali jako k plnohodnotným kolegům. Toto z praxe a na stoprocent mohu říci třeba o profesionálních hasičích ze stanice HZS JmK Rosice, kde není problém a nebo třeba o směně B na CPS Lidická, kde absolvujeme praktiskou každoroční stáž. Ale samozřejmě že těchto lidí je u HZS daleko více a proto pokud se některého z nich mé příspěvky dotkly tak se omlouvám, tato diskuse nebyla pro toto založena. Měla jen zjistit názory a pocity ostatních kolegů na to co se momentálně v PO v ČR děje.
-
Rozhodně souhlasím, už je tato debata někde jinde a tato diskuse proto nebyla založena, byl bych rád kdyby se vrátila tam kam měla směřovat. Úplně s tebou souhlasím.
-
Příspěvek od Pavel Cox » 12.05.2008 15:20
Mohu se přidat k debatě? Doufám, že si to zase neslíznu. )
Ono se to skutečně zase zvrhává jinam. Nejsem hasič, takže nevím jak je nastaveno financování PPO, ale pokud jsem správně pochopil, obec která nemá jednotku JSDH musí platit HZS? Protože to je kámen úrazu. Skoro každá, neli vetšina obcí má skutečně jednotku dobráků. Ale ve spoustě obcí najdete v hasičárně nepojízdnou Avii, nebo vypelichané Aro s připřaženym vozíkem. O tom, že by se s tim vyjelo k požáru neuvažuje nikdo ani ze srandy, podle mne obec počítá s tím, že vždycky někdo přijede, vždyť stát! musí zajistit dojezd svých jednotek? Vono, kdyby se stanovila poviná minimální úroveň jednotek SDH a vycvičenost členů, tak by byl najednou problém. A musel by se pod pohrůžkou tvrdých sankcí řešit. Najednou by nebylo mraky jednotek XXL a raději by se pár obcí sloučilo a zapltili by si kvalitní jednotku, nebo by se již vyplatilo zaplatit státu detašák a JSDH aspoň s CASkou (funkční). A ono pokud by JSDH muselo mít aspoň tu funčkní CAS, výstroj a výcvik, už by ouřadové v obcích chtěli vidět nějakou "návratnost". Takže by třeba pro několik obcí zajišťoval výjezd SDH-čko který by "poskočilo" výš a začal ba poloprofi provoz, neboť by obce měli pocit, že by jejich peníze byly vynaloženi neúčelně.
A HZS by si stáhlo svoje jednotky do větších stanic, kde by měli dostatečně početně silnou základnu i na likvidaci větších případů.
Nebylo tohle to co mínil autor když rozeběhl tuto diskuzi? Mělo by to i další aspekt. Dobráci by nebyli pro spoustu radních jen ten póvl který po nich furt něco chce, jak to (bohužel) někdy a někde bývá. Nemuseli by pak zjistit, že maj "svoje" hasiče v obci až když jim chytne obecní úřad. )
Účel hry je jak účelně vynaložit peníze a určit co od koho chceme. Jestli dobráci maj být poplatnou složkou - pak musí být zaručena minimální vybavenost a vycvičenost, nebo budou skutečně dobří na kulturní činnost v obci a na závody, pak ovšem nemusí mít na Avii majáky.
Asi zase pár lidí popíchnu posledním odstavcem, ale až si to ujasníme, teprve pak můžeme jít za svými poslanci a žádat nějaké konkrétní kroky. Když vám přijede záchranka . stará dvanáctsetroska bez kyslíku se saniťákem v umolousaným plášti k bezvědomí, budete řvát. Ale na to jak vypadají chudáci někteří dobráci "na konci chvostu" se dívají všichni vklidu. A pak není divu že jsou některým lidem jen pro smích. Zbytečně.
-
Příspěvek od Tomáš Novák » 12.05.2008 15:20
Dle mého názoru by měl fungovat HZS a spolupracovat s JSDHO. Jak zde zmínil již Jakub, nekdy je problém sehnat lidi i odpoledne natož dopoledne,někdy je to v pohodě, ale je skoro nemožné aby členové JSDHO pracovali v obci a při vyhlášení poplachu si "odběhli na výjezd", to by je jednoho krásného dne i ten sebelepší zaměstnavatel vyhodil. Nechci zminovat peníze, ale přece jen človek je potřebuje aspon na ty nejzákladnější potřeby a zadarmo držet pohotovost celé dny na hasičárně, ono jiné je to třeba půl dne ale pravidelněji....A neposlední řada je i otázka techniky jak tu také bylo zmíněno. Jiné to je starat se o CASky a pak vám do garáže postaví AZ nebo AP nebo snad dokonce PPLA a včil mudruj... Nehledě na to kam by tuto techniku JSDHO zaparkovaly....nebo by "obsadily" stanice HZS?
Nechme práci profesionálům a my členové JSDHO se chovejme profeisonálně při zásazích.
-
Příspěvek od Pavel Cox » 12.05.2008 15:20
Tomáši, já sem jenm jak koukám nedokončil myšlenku. Teď to po sobě čtu. )
Jasně, že páteř by měli tvořit HZS, ale právě dobráci by mohli zkrátit dojezdové časy, jak se to koneckonců děje teď, tam kde pokrytí HZS se finančně nevyplatí v takové hustotě - a popravdě ať mi nikdo nevykládá, že každý detašák HZS v horní dolní by měl chemický vůz, žebřík, RZA apod. Tam proto koneckonců už teď fungují JPOII? No a ten zbytek dobráků by si zasloužil trochu slušnu techniku a VÝSTROJ, protože jepořád dost míst, kde podle mě to pokrytí hapruje doteď. Jenže podívej se do spousty hasičáren. Tam je JSDH jen skutečně kvůli papíru a ušetřenejm penězům za platbu PPO. A todle je cesta? Prostě uvažovat jak lépe provázat dobráky s HZS. Tak aby to fungovalo i na Šumavě. )
A tam to chce skutečně nastavit minimální technickou vybavenost KAŽDÉ jednotky zařazené do plošného pokrytí podle stupně.
-
Bohuže jsi nepochopil to co jsem se tady snažil několika příspěvky dokázat a hlavně uvést na pravou míru. Jsem autorem této diskuse a otázka zněla jasně.....nezdá se Vám že dnešní systém má snahu provést minimalizaci profesionálních hasičů a přenést většinu jejich práce na dobrovolné jednotky? To co jsi napsal o nefungujících dobrovolných hasičích není zas tak pravda, ne že by takové jednotky neexistovali ale normy jsou nastaveny dobře co se týče vybavení a akceschopnosti, např. zák 133/1985 Sb., o požární ochraně a nebo vyhl. 247/2001 Sb., o organizaci a činnostech jednotek PO. Tam je to jasně dané a je mnoho navazujících předpisů ale to se taky musí chtít některým lidem tohle dodržovat a hasičům upozorňovat na to že to není dodržováno. Pak mohou nastoupit i ty sankce, které jsou také jasně dané. Ale kde není žalobce, tam není soudce. V téhle diskusi mě šlo o to.....HZS jsou uměle likvidována a přetahuje se to na dobrovolné jednotky, alespoň se o tom mezi hasiči mluví, ale já rozhodně nejsem pro aby HZS bylo ponižováno, právě naopak, jejich práce a činnosti mají velký smysl a já si jí vážím. Chtel jsem jen vědět jaký názor by na tento systém měli ostatní hasiči a jek jsem se zde dočetl, názor je u většiny kvalitní.......je to blbost a rozhodně HZS a JSDH musí prohlubovat spolupráci tak aby je ti nahoře nemohli proti sobě poštvat a vytvořit z nás vzájemnou konkurenci. Nic víc nic míň. Nelituji ani peněz vložených do HZS ani do J SDH jednotlivých obcí. Vážím si práce obou složek a byl bych rád kdyby úzce spolupracovali.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz