Hasiči versus obec a jak dál???
-
Příspěvek od Zdeněk » 12.05.2008 15:20
Zdravím všechny. Bylo tady několik diskusí na téma vztahy s obcí. Reagoval jsem na ty diskuse svými příspěvky a chtěl bych slyšet váš názor na toto:
Jsme JPOV a podle nás, jednotky nejsme vybaveni tak jak by jsme měli být. Máme tři zásahové obleky FIREMAN, helmy Kalisz bez svítilen, obuv PRABOS (pullitry za běhu spadnou). Plus plovoucí čerpadlo, PS12, pila. Jezdíme na zásahy jako spadlé stromy, k požárům jen jako dozor, nebo dohašování, málokdy hašení, povodně. Ale máme problémy s tím, že třeba v noci si bereme svoje čelovky, aby jsme vůbec něco viděli, neboť máme jen dvě velké svítilny a s jednou rukou se nedá nic dělat. U požáru do objektu nesmíme, a když si velitel vezme oblek, což by měl mít, tak zbývají jen dva na nějakou práci. A je to tak i s dalšími věcmi. Prostě nemáme min počet 3+1 v ochranných prostředcích. No a podle obce sme dobře vybaveni, tak se s nějakým postupným nákupem nepočítá.
Může jednotka nejet na výjezd, když si myslí že není vybavená? Co se stane, když se sejdem a bude to spadlý strom přes cestu, žádné nebezpečí, a řeknem si že nejedem? Může nás obec potom uplně zrušit? My už si nevíme rady jak na danou věc. Chceme to tady rozjet pořádně, nadšení čas a další věci nám nechybí, ale jen se někdy divím veliteli, že pošle někoho někam. Když se něco posere už bude pozdě. Můžete mi napsat svůj názor, postřeh.
Díky všem Z.J.
-
Příspěvek od Janek Orava » 12.05.2008 15:20
1. chtělo by to se objednat u HZS a zjistit tedy, co by měla mít jednotka za minimální výbavu, alespoň co se týče ochranných pomůcek, a obecně nechat si poradit, co by se dalo dělat.
2. Minimální počet družstva je 1+3, tak by i pro tento počet měly být ochranné pomůcky.
3. Další otázkou je kolik je v obci událostí ročně. Pokud je to řádově dp 10 za rok, těžko se bude obec přesvědčovat o účelu vynaložených prostředků.
4. V některých krajích jsou k dispozici dotace/příspěvky právě pro JSDH, kde HZS podle potřeby a zájmům může dát návrh na preferované prostředky(jestli koupit obleky, přílby, vysílačky...) a kterým jednotkám.
5. Pokud by si starosta uzavřel dohodu s jinou obcí, která má jednotku, klidně Vás může zrušit a tzv. združit prostředky s jinou obcí, pak by veškeré prostředky(auto, čerpadlo) mohlo dát této jednotce a nemusí se starat o to, zdali je tato jednotka akceschopná, vybavená... To už je starost právě té obce, se kterou uzavře dohodu.
6. Pokud nejste "nositeli dýchací techniky" těžko Vás velitel zásahu pustí dovnitř, pokud tam hoří.
7. Jestliže jednotka není vybavená podle vyhlášky, nemá velitele, nebo velitel propadlé školení, jednotka je tak neakceschopná a mělo by se to dát vědět na OPIS. Pokud by to nebylo hlášeno a stalo by se že by jednotka z těchto důvodů nevyjela, nebo vyjela nevybavena neproškolena(velitel, strojník, motopilař) mohlo by pak v případě nezdařeného zásahu dojít na vyžadování náhrady po obci...
Není to jednoduché - ani pro obce, ani pro jednotky, ani pro OPIS, které jednotky nasazuje...
-
Děkuji za příspěvek, doufám že jich tu bude více. Jinak co myslíte přímo tím objednat u HZS?
A ještě jednu věc, uvedl jste pokud není jednotka proškolena, viz strojnící, velitel a dále jestli není vybavena podle vyhlášky, můžete mi říct, co je to za vyhlášku? Našel jsem hodně materiálů a řešil sem to i zde, ale vyšlo to tak že je vše jen doporučeno a že záleží na obci. Můžete mě přesně na něco konkrétního odkázat?
Když jste se zmínil o počtu událostí, tak si myslím že se dá zařídit aby sme byli povoláváni k více zásahům, ale nikdo vás nepovolá když ví že na to nemáme a tak dál.
Díky za příspěvek a za radu. ZJ
-
Příspěvek od Petr Juříček » 12.05.2008 15:20
Dobrý večer.Chtěl bych vás požádat touto cestou o radu ohledně sponzorských daru.Letos v červnu bude naše sdh pořádat velkou akci ke Dni dětí.Podařilo se mi sehnat několik významných sponzoru a poměrně slušný finanční obnos,ale nejsem si přesně jist ,co z ní mohupokrýt a zaplatit.prosím někoho,kdo má již s tímto zkušnosti,aby se my ozval na email:P.JURICEK@SEZNAM.CZ .Pořádáme takovou to akci poprvé a neradi by jsme něco prošvíhli.Děkuji.Juříček
-
Příspěvek od Zdeněk Milan » 12.05.2008 15:20
Na tyhle dotazy si myslím těžko odpovídá ale přece jen pár poznatků:
1. u jednotky JPO V je předpoklad zásahů na katastrálním území obce pro kterou je zřízena, tímto je jistě i podstatně omezeno využití jednotky jako takové. Mimo katastr zřizovatelské obce se s ní proto moc nepočítá především na základě zpracovaného požárního poplachového plánu příslošného kraje. Nemusí to však být vždy pravidlem ale je to odvyslé od toho že tyto jednotky mají většinou jen dopravní automobil, popřípadě pouze přívěs s PS 12 ale nemají třeba cisternu, dýchací techniku atd.
2. Vybavení jednotky jako takové je stanoveno ve vyhl.247/2001 Sb. - příloha č. 4 ale tam samozřejmě není stanoveno co má mít hasič na sobě. Toto si myslím že by mělo být řešeno podle zákoníku práce a především podle norem bezpečnosti práce ale obávám se toho že třeba za zásahový oděv se dá považovat i stejnokroj PS II - UBO a není nikde stanoveno že hasič musí mít na sobě zásahový oblek z nomexového vlákna jako jsou třeba Firemany. Přilbu musí mít hasiči takovou, která je schválená pro činnosti jednotek v ČR, ten Váš typ neznám takže si nedovedu posoudit zda jsou to ty pravé. Asi nejpoužívanější jsou Galety, Shubrt, a podobně. Mezi ty starší patří PZ 11. O svítilnách na přilbách si myslím že není ani možné se bavit, je mi jasné že oprávněná připomínka je že pokud je připnuta na přilbě tak jsou obě ruce volné a pak je ta práce daleko lepší.
Boty a ostatní vybavení je na tom asi stejně.
3: Hlavní a podstatná zásada je spolupráce z obcí, jelikož ta ke zřizovatelem a ona má to hlavní groo. Je to sice bordel ale je to tak. Ona je ta která rozhodne o tom na co má finanční prostředky a co si může zakoupit za vybavení pro svoji jednotku a je na členech jednotky zda to s takovým vybavením jsou ochotni dělat. Obec je povina jednotku zřídit a a mít pro ni základní vybavení dle vyhlášky 247/2001 Sb. a myslím si že co se týče ochranných pomůcek tak musí minimálně dodržovat zákoník práce. Je ale také nutné pamatovat na to že ochranné pomůcky musí mít potřebný atest a proto se zas nemůže pro jednotku koupit kde jaký šunt, jako třeba na místo zásahových rukavic koupit obyčejné pracovní rukavice. Ale zas kde nejsou peníze tam není vybavení a kde není podpora obce tam se blbě dělá hasičina. Jednou z možností je nechat si udělat kontrolu z HZS kraje a ta aby poukázala na špatné vybavení jednotky - toto dělá státní požární dozor a ten pak může i v některých případech použít i sankce jako finanční pokuty a to pak donutí obec něco do hasičů investovat. Tohle je snad nejschůdnější cesta jak něčeho dosáhnout. Je škoda že pokud je někde partie lidí, která chce pomoci a nemůže jen proto že někdo je škarohlíd a nechce do ní investovat peníze. Měl by si uvědomit že tito lidé zadarmo nasazují své zdraví a někdy i životy dobrovolně a přípravu na toto dělají ve svém volném čase a dorovolně. Tohohle by si zástupci obce měly vážit, vždyť je tolik dokumentů z naší republiky jak zrovna dorovolní hasiči byly nepostradatelní při živelných pohromách jako byly například povodně. Přeji Vám aby jste Váš boj s radnicí vyhráli a dosáhly lepších podmínek pro tuto odpovědnou a nebezpečnou práci.
-
Objednat u HZS=pokusit se obrátit na člověka, který má u Vašeho HZS(územní odbor) na starosti jednotky nebo obecně IZS. Ten by Vám mohl možná poradit co lze udělat, aby k Vám obec změnila přístup...Vím, jak to ale chodí u HZS, takže se může stát, že tento člověk na Vás prostě nemusím mít čas, protože on to taky nemá jednoduché a řeší milion papírů...
Dále je nezbytné se zúčastňovat všech školení pro velitele, které HZS organizuje. Tam by se snad také dal vznést dodtaz na HZS co s tím dělat.
Vyhláška je 247/2001 - aktuální znění tj. se změnou z vyhlášky 226/2005, to je "bible" pro jednotky... Zde v příloze 5 je uvedeno minimální vybavení i pro JPO V(nicméně je zde zmíněno, že např. určité technické prostředky musejí být podloženy plošným pokrytím, DZP...)
Povinnost školení pro velitele i strojníka myslím vychází ze zákona o PO 133/1985 Sb. ve znění pozdějších předpisů a něco bude i ve výše uvedené vyhlášce...
Jako JPO V to nemáte jednoduché, protože Vás OPIS bude povolávat max. na požáry v obci. A těch v měnších obcích požárů za rok moc není. Nicméně je povinnost povolávat místní JPO na požáry(tedy pokud to zrovna není pouze popelnice nebo auto, kde je např. jednotka HZS jako první a je zřejmé, že na likvidaci události stačí jedna jednotka (takto to bývá zažité, nicméně přesto by se z principu měla povolávat místní jednotka, i když by kolikrát mohla dojet až v době, kdy už není potřeba...).
Já se pohybuji v operačním řízení, proto Vás tedy odkazuju na někoho z IZS, který má problematiku v malíčku.
-
souhlasím se Zdeňkem Milanem...
-
-
Příspěvek od Zdeněk Milan » 12.05.2008 15:20
No poslední příspěvek od Zdeňka J není jistě správný, nevzdávejte to, bojujte, mnoho jednotek na tom bylo tak jako vy ale pádnými argumenty a znalostmi se jim podařilo přesvědčit zastupitele podporovat hasiče více než před tím ale to je potřea neřešit tuto situaci pouze se starostou obce ale třeba navštívit věřejné zasedání zastupitelstva a seznámit se svoji dosavadní činností zastupitele, se svými plány a odhodláním a s žádostí o pomoc. Silou se jistě nic nevymůže ale myslím si že rozumnej člověk vše pochopí a v rámci možností i podpoří. Už jsem si psal s hodně lidmy co je starosta topil a nakonec jim pomohla spolupráce se zastupitelstvem a starosta zaplakal nad svoji arogancí a nebo dokonce přešel na stranu hasičů, když si uvědomil jak a co hasiči vlastně dělají a jak se na to tváří ostatní zastupitelé. Mnoho problémů je jen z toho že starosta ani neví co a jak jeho hasiči dělají. Proto bych to nevzdával a jednal bych i dále. Kdo nebojuje nevyhraje.
-
Příspěvek od ZATES » 12.05.2008 15:20
Spousta lidí,laikú, si myslí že dobrovolní hasiči jen jezdí na soutěže, chlastají,schúzují,také jim není jasný rozdíl mezi JSDH - SDH.Jestliže
starosta obce nebo zastupitelstvo hasičúm nefandí měli by si uvědomit že oni jsou ti odpovědní za bezpečí v obci.Starosta je v podstatě nejvyžší velitel JSDH obce.Přeji vám aby se vám povedlo
přesvědčit uředníky o své potřebnosti .
-
Tím mým posledním příspěvkem jsem to nemyslel tak že to vzdáme! Jen sem si povzdechnul, že nás čeká spousta práce. Spousta přesvědčování a organizování, plus dalších věcí.... Ale viděl už sem, že se to některým povedlo, třeba i za nějkou delší dobu. Takže my to taky nevzdáme!!! Jen je škoda, že některým lidem trvá trošku dýl, než zjistí jaká je realita a jak na tom kdo je, a to že něco žádá, tak opravdu využije a má to smysl.
Jinak díky všem za příspěvek... ZJ
-
Příspěvek od hasicstrat » 12.05.2008 15:20
Přesně vím o čem mluvíš.S tímto problémem jsme se potýkali v minulém volebním období.Jsme JPOV a výjezdů taky moc nemáme.Jednotku jsem jako velitel převzal před dvěma roky.Její stav by přímo katastrofální !!!!!!Přilby jsme měli PZ 3 třicet let staré a o botách jsme si mohli nechat zdát.Jelikož jsem byl v minulém období člen zastupitelstva (jsem členem i současného)řekl jsem si že se musí něco změnit.Narazil jsem ale na problém jménem starosta.Bývalý starosta neustále tvrdil,že na nic nejsou peníze a bylo to pořád dokola.Začal jsem tedy studovat veškeré dostupné zákony a vyhlášky.Byl jsem k tomu donucen tímto jeho přístupem.Neustálým tlakem na starostu a zastupitelstvo se mě podařilo zajistit pro jednotku nákup zásahové obuvi Vesuv.
Další rok jsem chtěl pořídit zásahové přilby a to byl další problém.Měl jsem vše perfektně nastudováno,aby mě nemohl na ničem nachytat.On neustále tvrdil,že si vše musí ověřit,že se musí na to informovat v Praze a samé takové výmluvy.Řekl jsem mu že by si měl prostudovat zákon o požární ochraně a nemusel by se nikde informovat.Došlo to až tak daleko,že jsem mu řekl,že tímto svým jednáním porušuje zákon o požární ochraně.Jeho odpověď mě přímo šokovala.Řekl mě že zákon porušuje on a já mu nebudu vykládat co má dělat.Byl jsem rozhodnutý,že pokud se s ním nedomluvím,oznámím tuto situaci na HZS aby si na něho posvítili.Naštěstí se v té době rozdělovaly z kraje dotace pro JPO V a na nás se usmálo štěstí v podobě 20.000 kč na nákup materiálu.Když jsem se toto dozvěděl okamžitě jsem za ním šel,jestli je to pravda.Řekl mě,že dotace obec dostala,ale že to nemusí být vůbec na jadnotku.Nemeškal jsem a nechal jsem si vystavit kopii tohoto dopisu,kde se jasně psalo,že dotace musí být použity pro JSDH na nákup tech .prostředků a čekal jsem co se bude dít dál.Při dalším zasedání zastupitelstva jsem úmyslně otevřel otázku těchto dotací .Najednou starosta úplně otočil a začal sa kasat že on zařídil na kraji dotace a nešetřil chválou na svoji osobu.Skoro se mi z toho udělalo zle.Zbytek peněz na nákup přileb nám odhlasovalo zastupitelstvo i přes jeho protest.Takovým způsobem jsme získali finance na nákup 10 přileb Kalisz ZS 03. Na jiné jsme totiž neměli.Jak se říká dík za ně.
Došly volby do zastupitelstva a nastal velký zvrat.Dnes máme po 28 letech a poprvé v historii naší obce mladou paní starostku,obecní zastupitelstvo je taky podstatně omlazeno a současná spolupráce jednotky a obce je ve velkém rozkvětu tím správným směrem.Najednou se najdou i peníze.Pro letošní rok máme odsouhlaseno 80.000 kč.Tolik peněz jsme nikdy nedostali.Myslím si ,že na JPO V s počtem obyvatel kolem 380 je tento rozpočet velmi slibný. Na nákup máme 60.000 a na provoz a údržbu 20.000kč.Přilby a boty už máme pro celou jednotku ( 10 lidí).Letos chci pořídit pro chlapy zasahové rukavice,2ks kompaktních turboproudnic a 3ks kapesních vysílaček.
Jen nějaká cisterna zatím chybí.Máme jen Avii,jako většina JPO V.Máme ale problém s pokrytím obce požární vodou.Půl obce totiž nemáme pokryté.Jsou tu sice hydranty,které jsou po neustálých útocích na vodárny provozuschpné,ale jejich tlak je tak malý,že by stačil sotva na doplnění cisterny.Takže v současné době se snažím,aby byla do rozpočtu zařazena částka na nákup cisterny.Snad se mě to koncem roku nebo příští rok podaří.
Závěr je takový,že jednotka během dvou let prošla kompletně totální přestavbou.ˇByla to hrozná práce a někdy mě to připadalo jako boj s větrným mlýnem.Dvacet let do jednotky nevrazil nikdo ani korunu,tak se to teď snažím dohnat.
Ještě jedna rada:
Ti teří máte nebo jste měli podobné problémy,tak to nevzdávejte,protože my jsme příkladem toho že když se to nevzdá po prvním neůspěchu,tak ovoce práce se po nějakém čase začnete sklízet do velkých košů.
-
Příspěvek od Jiří Proche » 12.05.2008 15:20
U nás je spolupráce s obcí perfektní, ale je potřeba v obci být vidět.
Jsme JPO V a výjezdů máme málo.
Dostal jsem se do zastupitelstva a snažím se urvat pro hasiče nějaký ten peníz navíc. Pro obec děláme brigády, pořádáme soutěže, ples a chráníme obec při povodních. Letos se uvažuje i o koupi auta s vodou.
Nezávidím Vám boje s obcí, člověku to bere sílu do práce, ale ta radost z vítěztví na konci, Vám zvedne náladu. Držím palce.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz