Pořadí u zásahu?
Příspěvek od » 12.05.2008 15:20
Teď si hodně rejpnu. Opravdu chceme aby JSDH byly na místě události jako první? Znám 2 JSDH v našem "rajónu", u kterých jsem si tím více méně jistý. To jsou kluci, kteří ví co dělají. U ostatních JSDH bych se toho spíš obával. Samozřejmě mluvím o složitějších zásazích a ne o hašení lesní hrabanky o rozloze 1m2. Nechci se nikoho dotknout. Je to jenom můj postřeh a zkušenost a třeba čistě lokální???!!!!Ale spíš se obávám, že je to tak obecně.
Jo a možná je to na uplně jinou diskuzi a měl jsem si tento příspěvěk strčit za helmu:-)
-
Příspěvek od medved ledni » 12.05.2008 15:20
Nechci se nikoho zastávat ,ale vypadáto že jste dost velký "borci",čtu to tady už dost dlouho a měl jsem dojem že diskuse je od toho aby se diskutovalo a ne uráželo a osočovalo z nějakých neznalostí daného tématu .Podle mě je když jeden třeba plácne nějakou blbost (a že se jich tu plácne hodně)tak pokud teda vím jak je to správně a mám to samozřejmě nějak doloženo tak s tím ostatní seznámim a ne že napíšeš tohle
Ty vole, to je v posledních dnech na požárech zase úroda, krása, radost pohledět... Vzhledem k tomu, jak tady padají hlášky typu "výjezd do patnácti minut" nebo že "velitel JSDH nemusí předat velení veliteli JHZS" vidím, že je tu spousta pisatelů znalostně opravdu na výši, super, jen tak dál kluci...
Co takhle si před tím, než se ztrapníte v diskuzi trochu počíst alespoň v bojových řádech, když už nic?
Co třeba napsat
"Kolegové zde nemáte pravdu a správně jeto tak a tak a odpověď najdeteí na www ..."
Mě to třeba taky zajímají jaké jsou ty bojové plány a nějak jsem je nenašel nebo to neumím ,nikdo nejsme neomylný a dokonalý a vše hold neumíme
Nejsem hasič a hledím k hasičům s obdivem a úctou ,ale tady na Požárech vidím a nejde to vůbec přehlédnout ,že zde panuje pár vyvolených kteří jsou všeznalý a nedotknutelný , ostatní problematice hasičů nerozumí.
Kde je ta parta kamarádů kteří si pomáhají a kryjí záda při nějakém zásahu?Co člověk to jiný názor to je jasný ,ale nedokážu si představit když se sejdete u zásahu jak vám to může fungovat, když si vzájemě nedokážete tady předat rady a zkušenosti a znalosti
Ano chápu že sem píšou lidi kteří jsou se znalostma na štíru ,ale proč jim to nevysvětlit polopatě ,podložit to nějakým odkazem o kterém vím atd. Všichni se učíme ne?Chovejme se k sobě jako lidi a vy "chytrý" dejte šanci nám "méněchytrejm" ,ale prahnoucím po správných odpovědích a postupech.
-
Příspěvek od Ex-professo » 12.05.2008 15:20
Nikdo se tady nad nikým nepovyšuje ( většinou ) a spoustu lidí je tu schopno dobře poradit. Ale na jednu stranu se tady psalo jak dobrovolní bez problémů zastoupí státní hasiče a na druhou stranu se tu velitel zeptá na takovou blbost, že se hasič nestačí divit. Taková neznalost základních předpisů by se u velitelů všech typů jednotek neměla stávat.
Jsem pro moderované diskuze. Hlásím se jako moderátor - zatím na to mám nervy )
-
Příspěvek od Tomáš Novák » 12.05.2008 15:20
Nejdříve bych měl padnout na kolena a hluboce se sklonit před všeznalým a převelkým J.KOzákem jehož studnice znalostí je bezedná. A styl jeho komunikace opravdu "velmi příjemný". Uznávám svou chybu, nevím jak se to mohlo stát, že jsem výjezd JPO3 posunul z 10ti na 15 minut, to je pravda. A pokud jde o předávání velení, velitel jednotky HZS má právo nikoliv povinnost převzít velení, z čehož vyplývá že velitel JSDH mu nemusí předat velení pokud on toto právo neuplatní nemyslíš Jakube???
-
Na kolena padat nemusíte, jen si opravdu přečtěte tu vyhlášku. Všechny potřebné informace jsou na www.mvcr.cz
cituji: "V případě, kdy jsou na místě zásahu 2 nebo více jednotek, může být řízení zásahu převzato podle práva přednostního velení. .........."
Dál se píše, kdo a v jaké případě má právo velet a kdo může VZ měnit.
Ze slovního spojení " může být ....převzato" osobně necítím, že by měl velitel JSDH vůbec nějakou možnost si velení za přítomnosti velitele jednotky HZS ponechat, jak Vy píšete " nemusí předat". Záleží na posouzení velitele jednotky HZS, zda-li si velitel JSDHO počíná dobře a může ho nechat zásah dořídit. Bohužel ani v tomto případě nepadá z přítomného velitele jednotky HZS odpovědnost za dobře provedený zásah.
Znovu opakuji : tato diskuze vznikla ( a nejenom tato ) na neznalosti základních předpisů. Neustále se do ní chytají rádoby velitelé. To, že hasičinu dělám dobrovolně mě neomlouvá, že neznám předpisy.
Naopak je dobře, že spousty ostatních na to nekašlou.
Lenin říkal: učit se, učit se, učit se. Říkal to ale rusky )
-
Příspěvek od Tomáš Novák » 12.05.2008 15:20
Není nutná citace, já ty předpisy znám. Vím že to tam je takto uvedeno, nechci tuto diskuzi nijak eskalovat, nebot to pokládám za zbytečné. Je možné že jsem to jen interpretoval jinak a bohužel ne tak správněi, čímž ale nechci nijak zpochybnovat své znalosti.
PS. já myslel že si hasiči tykají, ale to je jen detail
-
Je tedy docela chyba, že ačkoliv tuto problematiku ovládáte, uvádíte nás v omyl. Je to škoda času a popsaného monitoru.
Vykám ze slušnosti. To ovšem neznamená, že tykání je neslušné
Příjemný večer.
-
Příspěvek od Fanda Kletečka » 12.05.2008 15:20
Nejdřív jsem nechápal proč se zvrhla taková mela kvůli tomu co jsem napsal ,tak jsem si to po sobě přečetl a ouha.Myšlenku jsem měl správnou leč čeština je jazyk velmi záludný a stačí jedno slovo ubrat (omylem) a rázem má ta věta jiný smysl než to co tím chtěl básník opravdu říci.Kdybych nebyl línej a vyhledal jsem si to na stránkách MVCR ,překopíroval to sem ,tak jsem ze sebe neudělal takobvýho troubu.No nic ,alespoň mi z toho plyne ponaučení než příspěvek někam odešlu tak si ho co?...po sobě přečtu!
Pro Jakuba:Od tebe bych zrovna takovou reakci nečekal ,tvé názory,postřehy a rady jsem vždy uznával ale takhle tě teda neznám.
tak jsem si to po sobě přečtl a doufám že to je správně a I a Y jsem taky nikde nezvoral jinak fuj to by byla hanba a HI HI HI
-
Příspěvek od Jiří Čuřík » 12.05.2008 15:20
Já tedy souhlasím že by Vz měl dělat velitel JSDHO ale jen do příjezdu HZS a pak by to za něj měl přebírat jejich velitel!!! Ale nicméně by mne moc zajímalo jak je to s vyhlašováním výjezdu z OPIS-KOPIS??? Jsem ze Zdib u prahy a zasahovat k nám jezdí HZS Mělník. A celá otázka zní jak je možné že nám SMS Kango+ přijde buď až když už mi Mělnická jednotka houká pod oknem nebo v lepším teprve je na kraji vesnice. Jen tak pro zajimavost se někdo podivejte na mapu a porovnejte si vzdálenosti a pak mi to zkuste vysvětlit!!! Můj asi selský rozum na to trochu nestačí protože si neumím představit jakou může mít váhu při hořícín RD oněch minimálních 20 a více minut dojezdu k události! A nebo snad má SMS Kango+ takové zpoždění??????
-
Problém se zřejmě nachází mezi místopříslušným OPIS nebo KOPIS a Vaším mobilem. Tam asi tento portál není, proto bych Vám doporučoval obrátit se prostřednictvím velitele Vaší JSDHO na vedoucího operačního střediska, které Vás povolává. K povolávání všech jednotek existuje tzv. Poplachový plán a měl by být běžně k nahlédnutí.
Řešte problémy na místech k tomu určených nebo za ně zodpovídající.
-
Příspěvek od Milan Churý » 12.05.2008 15:20
rozumné názory zúčastněným, koukám že v menší či větší míře je to leckde obdobné ohledně zprodlení vyhlášení poplachu - ono fakt zní některým uším asi trapně, že dobráci byli u zásahu dřív.
-
Příspěvek od medved ledni » 12.05.2008 15:20
Vidíš to vidíš sám přiznáváš že se tu lidi povyšují jeden nad druhého a není jich malá skupina ,sundej si růžové brýle .To že hasič dobrák ,sem napíše nějakou blbost tak vypadá opravdu blbě, proti tomu nic nenamítám ,ale znovu říkám že jsme lidi a ne neomylný stroje .Proto považuji za dobrou věc tyto diskuse aby si ten daný člověk doplnil své mezery ve vzdělání ,pokud teda o to má zájem si je doplnit.Neříkej mi že ani profi hasič a třeba i jako velitel někde nesekne nebo neplácne nějakou blbost.
Jo a ještě mám takový pocit že musíte absolovovat nějaké periodické školení.Tak si vědomosti doplní tam ,opět říkám pokud chce.
Příspěvek od » 12.05.2008 15:20
Chlapy ono je to rozdílné podle toho jak profi jednotky jsou svámi zviklé spolupracovat my jsme JPO 2 výjezd do 5min když s vyjíždí kluci ze stanice vzdálené od nás 10km a jedou zasahovat někam přes nás nebo knám tak jsme v místě zásahu dřív ale nenapadne nás se dohadovat o velení velitel který dojede od profi jednotky tak jde za velitelem který tam je a přebere si to ale taky si zjistí co už je udělané a jaký jsme měli do té doby postup a většinou stím souhlasí a přidajse k práci ale důležité je to že se chlapy nad nás nepovišují je toasi tím že jsou ze stanice kde vijíždí někdy jen ve třech a to se bez dobráků pak blbě hasí ale sohledem že znám kluky i scentráli tak vím že oni takoví přístup k dobrákom nemaj no vlastně ani ke klukům ze stanice
-
Příspěvek od Milan Churý » 12.05.2008 15:20
nejde o předání-převzetí velení směrem k profi HZS to nezpochybňuji, je to samozřejmé a správné navíc podle i předpisu. Lokalita zásahu u rozhraní našeho hasebního obvodu (JPO III) je cca +- na půl cesty mezi dislokacemi předmětných jednotek. Nejeli tedy tzv. "přes nás, ale proti nám" - obrazně napsáno. Jde o nadhodnocení vlastní jednotky ve statistickém výkazu.
-
-
Tak nevím jestli to můžu prásknout ,ale pravděpodobně dělá chlebíčky a chladí kořalku .
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:20
Nemůžu kořalku, mám hotovost Já to raději ani nekomentuju, to někdy fakt nemá cenu Já jsem odkázal na bojové řády (bnajít si adresu snad umíte sami). No a to je podle mě lepší, než tady tvrdil blbosti typu 15ti minutový výjezd a že velitel JSDH nemusí předat velení Jdu dělat chlebíčky...
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:20
Moje reakce vyplynula hlavně z toho, že je to diskuze opravdu o ho*ně, jako by záleželo kdo tam bude dřív, přitom o tom to není, pro mě za mě ať si mě napíšou klidně pátého i když tam budu druhý. Hlavně že tam budu a pomůžu.
Toto není omluva, za svým příspěvkem výše (výše než ten co je výše) si stojím.
-
Ano já to beru a to jsi teď napsal je svatá pravda ,ale s tím předáváním jsem myslel trošku jinak.Ale nebudu to rozvádět dál nebo se v tom ještě více zamotám:Já vím co jsem chtěl napsat ,leč jsem to napsal blbě to už teď zpátky nevezmu bohužel.Jo a vše nejlepší k narozkám ti přeju a už se nemrač na mě -)
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz