Pořadí u zásahu?
-
Příspěvek od Cavaluzzo » 12.05.2008 15:20
To by mě teda zajímalo na kterém školiní jsi tohle koupil ... přečti si bojový řád. Novým VZ se stává velitel jednotky, který má přednostní právo velení a toto právo využije. jestliže se jej rozhodne nevyužít, přesto je odpovědný za správnost vedení zásahu.
-
Příspěvek od Ex-professo » 12.05.2008 15:20
http://www.mvcr.cz/sbirka/2001/sb095-01.pdf - vyhláška 247/2001, Hlava V, § 22. Když už chce někdo dělat hasiče, tak doporučuji přečíst, mimo jiné, celou tuto vyhlášku. Pak by tu nemuselo docházet k tomu, co zde píše pan Sekyra.
2) Dílčí zprávy od JSDH a dalších jednotek se přepisují do celostátního PC statistického systému SSU . Bohužel ten program není dokonalý a proto aby se dala celková "Zpráva o zásahu" uzavřít, musí se někdy nějaké časy změnit. Bohužel hlavně tak jak požaduje program a to se může často trochu lišit od reality. To by však mělo být např. v poznámkách nebo popisu události napsáno a originál je vždy přiložen k celkovému spisu. Ve většině případů to zřejmě není schválnost, ale vynucenost programem. Bohužel málo co je v dnešní době děláno pro výjezdové hasiče.
3) Pokud se Milanovi problém s předáváním a "vítězným postem" stal, měl si to především vyříkat s oním velitelem. Já osobně nevím o žádném předpisu, nařízení ani nepsané domluvě, že státní hasiči chtějí být na místě vždy jako první a potažmo to dohánět alespoň papírově.
Nerobte chaos, chalani )
-
Příspěvek od Petr Vančura » 12.05.2008 15:20
Mě osobně to přijde trochu zbytečné,řešit kdo je na místě první. U nás se stane jen vyjímečně , že dobr. hasiči jsou u události dřív. Většinou jim to někdo nahlásí a oni pak volají na OP a jedou, a pak teprve jedem my,ale tohle se stalo opravdu jen párkrát. Dokonce jsem i viděl, jak se u zásahu, kde se sjelo víc dobr.jednotek, mezi sebou hádali kdo tam byl dřív, a kterých se víc sešlo.
-
Příspěvek od S Sogar » 12.05.2008 15:20
Pánové, že někteří neznáte bojový řád jednotek a ostatní právní předpisy je na pováženou !!!!!! Pokud chci dělat velitele JPO, tak si musím uvědomit svou zodpovědnost !!!!!!!
Pokud se podíváte trochu do způsobu organizace vyrozumění KOPIS - OPIS - JPO, tak než se ta informace dostane k jednotce to trvá i několik minut. A když k tomu připočtete čas výjezdu ze základny ( dle kategorie JPO je tento čas od 5 do 15 minut ) nesmíte se divit, že profi jednotky vyjedou dříve, tak zákonitě jsou na místě dřív. ( pokud někdo v obci nespustí sirénu )
-
Příspěvek od Petr Vlček » 12.05.2008 15:20
Opakuji PRÁVO přednostního velení může velitel profesionálních hasičů uplatnit,ale také nemusí.Záleží jak si vedou jednotky JSDH a jejich velitel a o jakou akci se jedná. Přece se nebudem přetahovat o hořící psí boudu,kdo to uhasí.Pokud je to něco závažnějšího,tak si to přebere se všemi riziky,co VZ má.Stejně tak mě může odebrat právo velení můj nadřízený,ale opět nemusí,pokud je spokojen s řízením zásahu.Chce to jen se domluvit......cíle máme stejné.
-
Příspěvek od Milan Churý » 12.05.2008 15:20
nejedná se přímo o naši obec, jde o obec u hranice našeho hasebního obvodu vzdálenosti obou dislokací téměř srovnatelné naše cca 13 km a pravda je, že pokud zvážím prodlevu vyhlášení SMS kango+, to že spím doma a pak běžím cca 2 km na zbrojnici v -10 st. C, náš strojník jede rozumně bez závodění, jsme na místě události dřív, tak jen že mne mrzí, že jsme pak statisticky posunuti jinam a jak uvedeno předešle - pak na nás zřizovatel kouká trochu přes prsty když se schvaluje rozpočet a kdyby mi pak v novinách psali že jsme zaspali jako kolegům to je na pováženou
-
a když už jsme u ní - nevíte někdo jak se dělí zasahující jednotky o uchráněné hodnoty či jak je to přesně? Děkuji.
-
Příspěvek od Tomáš Novák » 12.05.2008 15:20
Tady rozhoduje nekolik faktorů, ale vše vychází jasne ze zákona. I když bude naše JSDH na míste první a bude zasahovat, může HZS po svém příjezdu převzít velení zásahu, ale nemusí i když na řadě míst se to "děje automaticky". Předání velení by mělo být pomocí vysílačky či telefonu zdeleno na OPIS. Pokud jde o dojezd na místo zásahu, zpravidla vyjíždí HZS nejdříve a až dodatečne si může vyžádat SaP z řad JSDH, ale také může dojít k vyhlášení poplachu současne a pokud vyjedeme ne až do tech 15 minut ale do 5ti, což se snažíme dodržovat, a místo zásahu je např. 5 km od nás, je logické že tam jednotka HZS která to má 15 km bude pozdeji. Ale nemyslím že by se "provozovalo hraní na vlastním písečku"
-
Příspěvek od Martin Tonhauser » 12.05.2008 15:20
Když nám vyhlásí poplach, tak jsme na místě téměř vždy první pokud tam není místní JSDH dřív. Profi hasiče máme 30 km. daleko tobude asi tím, že?
Když se s profi hasiči u zásahu setkáme, tak zálěží na rozsahu a on se rozhodne. Jednou se mě stalo, když jsem velel u požáru pokoje v RD, tak JHZS dojela dlouho polokalizaci. Ale stejně jsem čekal, že si to přebere. Před ukončení zásahu řekl, že se o víkendu nechce drbat se zprávami a že si to ode mě vlastně nepřevzal, takže to nechal na mě a já psal celkovou ZOZ.
U nás by s tím prostě nepochodili.
-
To jsem opoměl zmínit, že záleží i na druhu zásahu. Jiné to je pokud nekde hoří kousek trávy a oproti tomu požár RD kam se sjede nekolik jednotek. Ale to je myslím každému jasné.
-
Příspěvek od Ex-professo » 12.05.2008 15:20
Milane, prosím Vás, přečtěte si předpisy týkající se hasičů. Ve většině případech tam najdete odpověď na otázky, na které jste se ptal, ptáte a ptát budete. Jsou na stránkách www.mvcr.cz Jsou tam i další zajímavý informace, hlavně však všechno, co by hasič měl znát.
-
-
Milane to je myšleno vážne, aby se jednotky dělily o zachránené hodnoty??? to je opravdu jak válečná kořist....to by se pak, pokud to zavedu do extrému jednotky dohadovaly kdo si co vezme nebo "urve".......to už by pak nemelo s hasiči moc společného ne?
-
prosím nenapadat - jen jsem se ptal jestli někdo neví jak to je jak uvedeno když už jsme u statistiky - je to jedna z položek statistiky jinak to s předešlou problematikou nespojuji - o nic nejde
-
-
Příspěvek od medved ledni » 12.05.2008 15:20
Tak s tebou jedině souhlasím a ostatní zavoďtze ať jste tam první
-
Příspěvek od MARTIN NOVOTNY » 12.05.2008 15:20
Hzs je ve meste jako detaska a ono je pak dost blby zduvodnovat ze SDH tam byli první.....Ono by se mohlo stat ze by je pak taky mohli zrusit s SDH udelat JPO2 a nakonec by se prislo na to ze to muze fungovat i bez nich....Takže bych se jim nedivil kdyby to chteli napsat jinak.....
-
Příspěvek od sivá holubička » 12.05.2008 15:20
Vážení, uchráněné hodnoty stejně tak jako škoda u požáru je stanovena ZPP po dohodě s majitelem postiženého objektu. Vztahuje se k celému zásahu a ŽÁDNÁ
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:20
Ty vole, to je v posledních dnech na požárech zase úroda, krása, radost pohledět... Vzhledem k tomu, jak tady padají hlášky typu "výjezd do patnácti minut" nebo že "velitel JSDH nemusí předat velení veliteli JHZS" vidím, že je tu spousta pisatelů znalostně opravdu na výši, super, jen tak dál kluci...
Co takhle si před tím, než se ztrapníte v diskuzi trochu počíst alespoň v bojových řádech, když už nic?
-
Příspěvek od sivá holubička » 12.05.2008 15:20
...jednotka nemá přiřazeny tyto uchráněné hodnoty - je to věc šetření ZPP a tak se i vede!!!
Co se týká pořadí u zásahu - jsem toho názoru a taky to tak v praxi znám, že kdo přijede první, je první a tak je to i ve zprávě o zásahu. Na druhou stranu znám jednotky, které si upravují časy, jen aby nevyjely později, než je stanoven limit. A to i přesto, že OPIS nahlásí časy dle reálu...Takže každý, ať profi nebo dobrovolný hasič ať nechá na hlavě...Věřím, že normální domluvou se docílí víc, než nějakým hádáním - jsme všichni jedna "parta" a tak se taky tak chovejme!!!
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz