Lékarničky na I.vozech u JSDH
-
Příspěvek od Martin Türke » 12.05.2008 15:20
Zdravím všechny výjezdové hasiče, chtěl bych se Vás zeptat na váš názor ohledně používání ručních křísících vaků - česky AMBUVAKy, zda jsou důležité, jestli je používáte, nebo je někdy použily. Dále jaké lékarničky používáte, v čem máte uloženy prostředky pro poskytování první pomoci, jakou normou se řídíte,zda je podle Vás lepší kufr nebo batoh. Za vaše názory děkuju.
-
Příspěvek od Pavel Cox » 12.05.2008 15:20
Tím myslím dotaz ohledně používání AMBU. SAMOZŘEJMĚ že AMBU je třeba vozit! Protože i hasič je povinen poskytnout první pomoc. No a místo dýchání z úst do úst je vždycky lepší použít nějakou pomůcku. V autolékárničkách se vozí roušky. Jenže to pro profesionální použití moc není a hlavně vás chcu vidět hodinu do někoho "fučet". )
AMBU je nutnost i z toho důvodu, že pokud vám dojdou kyslíkové bomby u Saturnu, tak AMBU je pořád "furtošlap" na kterym se není co pokazit a tudíž tím můžete zachránit situaci. O ostatním se tu již tuším vedly diskuze a je otázkou co vozit a nevozit.
Jinak poznámka: AMBU si vozim i ve svym osobnim autě. A když jsem kdysi jezdil na vandry a lézt, tak jsem vždycky měl sebou v báglu masku na dýchání z úst do masky. Je to lepší než rouška, líp se s tim dělá, na rozdíl od celé Amby to zabere málo místa v batohu. Má to dvoucestný ventil, tak aby vzduch z pacienta se vyfukoval do strany aby se co nejméně vdechoval záchrancem a má i antibakteriální filtr, takže riziko přenosu nějaké potvory je minimální.
-
Tento stupidní dotaz jsem musel položit, neboť sbírám dostatčný počet názorů a argumentů pro svého zaměstnavatele. Své argumenty už jsem vyčerpal. A to studuju zdravku, za názory děkuju. Doufám že pomůžou. Jinak obyčejný ambuvak výjde na cca 630 kč. A to je asi za záchranu lidského života moc pro některé.
Příspěvek od » 12.05.2008 15:20
Čauky my u dobráků máme na prvním voze záchranářský batoch,ve kterém máme jak ambuvak pro dospělé tak pro děti,tlakové obvazy,desinfekční roztok(Septonex) ,sáčky na popáleniny,in.stříkačky,roušky na umělé dýchání,obvazy,gumové stahovadla,chir.rukavice,folie na pneumotorax,nůžky,nůž,svírací špendlíky,trojcípé šátky,krční límce..Co se týče otázky zda betoh či kufr,jednoznačně batoh,dáš ho na záda a máš ruce volné(např.terén),otevřeš batoh a máš vše přehledně uloženo v průhledných foliových taštičkách.Máme to od firmy ze Zlína.Název teďka nevím.Je to dobrá a potřebná věc.Tak čusbus.
-
Příspěvek od Martin Tonhauser » 12.05.2008 15:20
U naší jednotky máme lékařský kufr (ještě takový ten zelený ), ale máme je plně vybaveny novým obvazovým materiálem, no asi taková výbava jak psal finnito. Před měsícem jsme si nechali v lékarně kompletně vyměnit obsah za nové potřebné materiáli. A takhle vybavené kufry máme jak prvním výjezdovém voze tak i v TA. K tomu ještě máme několik popáleninových balíčků a křísící přístroj Saturn OXY 2.
-
Tak to jo, tož to promiň, chápu... ;o)
re Finnito - jak vypadá ten váš tlakový obvaz?
Jinak dobrý. Deky vozí asi všichni, takže termofolie nepotřebujete. Kramerovy dlahy? Nejsou špatný. Nevm jestli jsi to psal, ale u vás by byly dobrý ještě opáleňáky. Velký sterilní řtverec kterym přikryjete velký kus zasažené tkáně.
-
Dával bych si pozor na plochu popálení a její následné chlazení, do těch 5 % chladit, nad to zkus a uvidíš jak tě budou mít rádi na urgentu. Jinak omluva přijata. A ty water - jeli používejte na malé popáleniny, jinak jen strilně krýt a fofrem transport do nemocnice na spálku.
Příspěvek od » 12.05.2008 15:20
asi jsem se špatně vyjádřil ale měl jsem namysli sterilní obvazy s těma polštářkama,které přiložíš na ránu.Jinak taky máme křísicí přístroj SATURN OXY a sadu podtlakových dlah na dolní,horní končetiny a na krk.Ten bych radši nepoužíval abych dotyčného neudusil ). Jo a máme objednané nosítka s pevnou plochou na úrazy páteře.Ty samé vozíme i na sanitě v práci.Zatím nám slouží pouze ty hadrové zelené vojenské.Čusbus.
-
Já už jsem se lek, že víš něco co nevim já. D
Jinak na Saturna nedam dopustit. To je vynález, jednoduchý ale max. účinný. To se "komančům" docela povedlo. Ta plicní automatika s možností umělé ventilace je fakt super. Ale von i takovej Multihelp, nebo Spireta taky nebyly špatný mašinky...
Scoopa používáte? Toje dotaz i pro ostatní.
-
Jestli myslíš scoop rám, tak né, protože ho nemáme. Ale u nás by to nemělo moc velké užití. V sanitce ho vždycky nejdeme. Jinak spíš páteřní deska.
-
Jakou máte? Přiznám se, že klasickou co se vozívá místo scoopu jsem ještě neviděl. Ale co já vim, tak teď se dováží "vesta", která se nasazuje před vyproštěním z auta, aby se chránila páteř, protože zhroucenýmu člověku namotanýmu do plechů a sedačky se nasadit vakuovka, nebo scoop prostě nedá.
Jo a jestli bato, nebo kufr. Kufr je velmi nepraktický hrozně blbě se tahá v terénu. Ale batoh se blbě dává na záda, pokud člověk vypadá v hadrech jak figurka od Michelina. Možná jestli by nebyla alternativa, něco jako sportovní taška s popruhem přes rameno. Dělají se i pro zdravotnický vybavení. Pokusim se někde vyšmoulovat podrobnosti.
-
- Pavel Novák
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Pavel Novák » 12.05.2008 15:20
Nemůžu na tvůj dotaz nereagovat, ale jakožto dobráci snad nemusíme v autě vozit vybavení jako v sanitce, aspoň tak vyzněla tvoje první reakce.... ambuvaky MUSÍ být v autech... Jako promiň, ale jako dobráci se k takovým záserům, kde by bylo nutné použití křísících přístrojů naštěstí jentak nedostaneme... Ve výbavě máme lékarničku pro hasiče s poněkuď rozšířenější výbavou oproti běžné náklaďácké lékarničce, která pro PP do příjezdu ZZS bohatě stačí, ale nakupovat křísící přístroje asi pro dobráky není privilegium...
-
Samozřejmě, že jako dobráci nemusíte mít vybavení jako v sanitě. Ale v okamžiku kdy se dostanete k DN jako první tak potom co? Ta záchranka to tam může mít taky pěkně daleko. A sice asi máte Saturny, ale jako všechno může selhat. třeba jenom dojde bomba. Nevim jestli je připojitelný k velkým bombám co nosíte do zakouřenýho prostředí. Jinak tim Saturnem - myslim toho "křísícího". )
No a AMBU je furt vynikající náhrada. Já jsem si koupil, tuším zn. Laerdal? za pár stovek do svého soukromého auta. Nemyslím si, že to je až tak veliká částka pro hasičský sbor - i dobrovolná, když já jsem si to cálnul ze svého. ;o)
Ne vážně. Nedam na to dopustit. Protože to je vopravdu jistota. Je dobrý si k tomu dát ještě filtr, řekněte si klukům ze záchranky - určitě vám vyjdou vstříc. A jnak na vandry jsem vozil již zmiňovanou masku, která se v poho vejde do kapsy. Jestli jako hasiči máte jinou vhodnou alternativu, pak není co řešit, jinak možná by se dala ještě někde sehnat starý komplet Barum. Možná ho ještě někde bdu mít. To se snad dá získat za flašku rumu. )
-
Jak jsem říkal. Líbí se mi taška přes rameno - rozumný kompromis mezi snadností nošení a dosti poracnému nandavání popruhů přes ramena jako u batohu:
Na trhu je velký výběr všeho a ne za špatou cenu. Např:
http://www.dartin.cz/prod_bosca.html - pekná taška, fixace
http://www.dartin.cz/prod_accs.html - i s resuscitací
http://www.cheiron.cz/product.php?page=2 - resuscitace - AMBU
http://www.egozlin.cz/product/2116/ - klasika prodejce, vč. resuscitace
http://www.egozlin.cz/product/2120/ - maska pro osobní použití - mám
http://www.ambu.com/ambu/Final.nsf/(pub ... uscitators - firemní stránky AMBA
Spousta odkazů na dodavatele:
http://www.zachrannasluzba.cz/dodavatele/dodavatele.htm
na stránkách http://www.zachrannasluzba.cz
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?