JPO V a KOPIS - vztahy?
-
Příspěvek od Jiří Brzobohatý » 12.05.2008 15:20
Včera jsem se dostal do situace, která mě trochu vytočila.
Jsme JPO V menší obce, kde ale mají hasiči dlouhou tradici a bez problémů u nás funguje JSDH obce (14 lidí) se všemi školeními, dokonce máme i dýchací techniku, nové kabáty a přilby,ale ve výzbroji jen Avii DA12. Snažíme se přesvědčovat obecní úřad o naší potřebnosti pro obec a o nutnosti financování naší činnosti. Nemáme moc výjezdů a když tak jen technické zásahy, protože u nás naštěstí už dlouho nehořelo. Včera si tak k večeru v klidu makám doma a najednou mi okolo baráku prosviští rychlá ZZS a pak normální sanita. Hasiče jsem neviděl, na mobil, který jako velitel JSDH tahám pořád s sebou mi nikdo nevolal (nemáme dálkové spuštění sirény), tak jsem si tipnul na nějaký infarkt. Asi za 20 minut jde kolem soused a ptá se mě, jak to že místní hasiči nejsou u té havárky, co je na druhé straně obce? Tak jsem se dost podivil, že o ničem nevím a obratem jsem volal na KOPIS, jestli se máme o něco starat a co se vlastně děje. Tam mi arogantně odsekli, že když nás nevolali, tak nás nepotřebují. Tak jsem poděkoval a šel se tam sám podívat. Samozřejmě tam byli profíci (dojezd k nám cca 10 min). Vcelku od našeho JSDH fakt nic nepotřebovali, takže vlastně o nic nešlo. Ale mě dost štve, že jsme místní jednotka obce, uvedená v prvním stupni poplachového plánu pro obec a nikdo se ani neobtěžuje nás třeba z KOPISu informovat "Hele, máte tam nehodu, ale asi nebudete potřeba, jen buď raději na příjmu". Nebo nás tam klidně mohli poslat, mohli jsme aspoň pomoct s úklidem, řízením dopravy apod. U té havárky byla samozřejmě hromada místních čumilů a je mi jasné, že se pak po dědině ponese, že místní vůbec nevyjeli a tak dál. Že jsme prostě v obci na nic a že je zbytečné do nás cpat peníze.
Prostě si myslím, že když se něco děje v obci, kde je místní jednotka, měl by KOPIS tuto jednotku alespoň informovat, a ne se na ni úplně vykašlat. Člověk si pak říká, jestli má naše snažení nějakou cenu.
Tak jsem si vylil srdce, aspoň se mi uleví.
Jak jste na tom vy ostatní z JPO V, máte podobné zkušenosti jako já včera?
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Patrik Lange » 12.05.2008 15:20
Jsme taky JPO V, JPO I cca. 6 km, u nás je to řešeno takto, pokud v obci je požár je vysíláná místní JPO automaticky. Jiná je situace z vysláním k DN, pracuju na OPIS takže můžu říct, že na našem územku standartně JSDH (až na 2 JPO II, které jsou k tomu předurčeny) u DN nezasahují, ať už jsou JPO V nebo JPO III, či JPO II. V naší obci je většinou jen úklid po DN. Sirénu je nám možno spustit dálkově, ale pokud se jedná o nějakou maličkost nebo je to brzo ráno, tak mi volají na krizový telefon a řeknou o co jde a jestli mají obvolat další členy nebo si to ošéfuju sám. Jinak těch výjezdů taky moc nemáme, na to jakou máme výbavu, takže moc dobře vím, jak těžké pak je chodit na obec s různýma žádostma o nákup výstroje nebo výzbroje. Naštěstí mi zatím vycházejí max. vstříc. Některé JPO V, ale nejen ony, si zvyšují počty výjezdů likvidací hmyzu v letním odbobí. Co vím tak jedna JPO V to zajišťuje třeba pro celý svůj okrsek, v kterém se tak domluvili, apod.
-
- Kontaktovat uživatele:
-
Příspěvek od Mirek Macek » 12.05.2008 15:20
Ono u těch bouraček opravdu není o co stát. U nás se taky na bouračky nevolaj dobráci ikdyž je to na území obce, prostě na to nejsme vybaveni. Pokud máte pocit, že potřebné vybavení a znalosti máte, domluvte se s KOPIS a možná se situace změní. BTW.: Jak vážná byla ta autonehoda?
-
Právě že ta nehoda moc vážná nebyla, jeden ožrala v silném džípu vylítl ze zatáčky a smetl zaparkované auto a nějakou ocelovou konstrukci, nebylo tam nutné nic stříhat, chlapa normálně vytáhli bez problému ven a odvezla ho rychlá. Kromě chladící kapaliny z auta ani nic neteklo.
Jsem natolik soudnej, že kdyby šlo o nějakej masakr, tam se tam vůbec nepohrnem, protože jak píšete nahoře na to nemáme vybavení. Ale tam šlo spíš o zametení bordelu ze silnice, pomoc s organizováním dopravy a zvědavců, ev. pohlídání místa do příjezdu odtahovky. Takže věci, se kterými jsme klidně mohli pomoct.
Chápejte, mně nejde ani tak o to, že nám utekl výjezd, jde spíš o princip. JSDHO musí vždy silně bojovat o podporu obce a takovéto neůčasti u akcí nám způsobují problémy, protože neinformovaní diváci a chytráci naši neúčast ohodnotí tak, že jsme nedojeli (netuší ža nás nikdo nezavolal).
Možná bych tohle povídání mohl spíš nazvat " Malá prosba na KOPISy" - když to jen trochu jde, volejte i místní JPOV, budeme vám vděční a uděláte nám službu a HZS to nebude nic stát.Obec nás bude trochu líp vnímat. Takhle pak člověk slyší hlasy, že děláme jen soutěže, cvičení, plesy a spářky, ale když jde o nějakou akci tak jsme zalezlí doma.
Příspěvek od » 12.05.2008 15:20
Ahoj kluci, být váma tak se tam ani necpu. Beztak máte nějakou rachotinu (např. A 30 valník s plachtou) a žádné vybavení přijet tam by spíš byla ostuda. Budte rádi, že vám auto jede a uděláte si v hasičárně bečku a sele. Stejně nemáte žádnou ochranu a ještě můžete něco chytit-nějakou nákazu třeba. Nám to nevadí, že nikam nejedeme. Baví nás to i tak, sice to je už málo o hasičině, ale aspoň je dobrá parta.
-
-
Příspěvek od Martin Srnec » 12.05.2008 15:20
Sorry.Brzo jsem to odeslal....
Jsme taky v JPO V, ale aby jsme hasičinu dělali jenom proto, aby jsme si dělali sele a bečku v hasičárně?Tak to teda ne........
-
A k té nákaze jenom jedno. Je úplně jedno, jestli se k nehodě, nebo kterékoliv jiné situaci, dostane dobrák nebo profík, protože profík nemá o nic lepší technické vybavení proti nákaze než SDH.
Každé lepší zásahové rukavice jsou už dnes opatřeny membránou, která zabraňuje průniku, kyselin, krve, viru HIV, atd..... A navíc si každý může navléknout chyrurgické rukavice, když se bojí. Ale pomoc hasičů je přece o tom pomáhat lidem - nebudu člověka probůh obracet vidlema, jenom proto, abych něco nechytnul, ne?O tom ta hasičina přece je - pomáhat.....
- Pavel Novák
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Pavel Novák » 12.05.2008 15:20
Jsme JPO2, máme repasovanou LIAZ 101, repasovanou TATRU 148 a nejspíš budem repasovat shnilou AVII 30. Výjezd prvního vozidla (LIAZ, zasahující v počtu 1+3 minimálně) do 3 min! Na bouračky nejezdíme, i když na "zametačky" by nám ten sorbent, lopaty a košťata stačili... To nic není, ale letos se nám stalo, že k požáru lesa (!!!) jel jen HZS, i když tento oheň byl v katastru obce Hajnice (cca 3 km od hasičárny). Je sice pravda, že o nic nešlo, ale to operační v 15 km vzdáleným městě nemůže s jistotou vědět (oheň se v lese může rychle šířit...). Tak co je horší, k bouračkám je lepší nejezdit (rozpůlený hlavy, vyteklý střeva,...), ale když máme skvělou výbavu na požáry a nejezdíme ani v našem katastru... Ale zas je pravda, že k větším záserům jezdíme.
-
Příspěvek od Mirek Macek » 12.05.2008 15:20
To Jiří Brzobohatý: Berte to tak že někdo nahlásil autonehodu na operační a tam se museli rozhodnout koho povolat. Teď si představte ideální situaci, že jim řekli že člověk je vpohodě a možná z toho i vyleze. Kdybyste byl operační důstojník riskoval byste povolání místní jednotky, která by po příjezdu zjistila, že tam má nějak divně zaklíněné nohy a nedostane ho ven? Zase když už tam jede JPO I, má smysl volat pro image i místní jednotku a pálit tak naftu a plašit lidi z obce? Pokud byl v bízkosti člen vaší JPO může poskytnou pomoc v civilu. U těch bouraček je to dost zrádný, můžou tam bejt vnitřní zranění a není to legrace, zkuste to nějak vašim spoluobčanům nastínit. Teď když už je po všem tak je to asi všem jasný, ale ten operační se rozhoduje na základě telefonátu. No vám to asi nemusím vysvětlovat, ale snad to alespoň trochu zmenšilo vaše roztrpčení. Hodně štěstí při budování JPO.
-
Příspěvek od simír hasič » 12.05.2008 15:20
KOPIS HZS kraje Vysočina. Pokud má jednotka sorbenty, je na uvedeném operačním středisku zapsaná a na takové události vyjíždí, tedy pokud se opravdu jedná jen o zametání a úklid po nehodě. Nebo když potřebují nějaké auto vyprostit a nejde a nejde. Tzn. asistence jednotce HZS. Ale při nehodách se zraněním se nemáme o čem bavit, pokud tedy jednotka není přímo na nehody vybavena a vycvičena, tak jak to je u některých JPO II., např. Nové Město na Moravě.
-
Příspěvek od Jiří Proche » 12.05.2008 15:20
To si asi nemyslel vážně, že?
Podobný blábol snad vyprávějí jen rejpalové, kteří nevystrčí čumák z hospody.
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:20
To víš, že nemyslel. Se na něj podívej - 3 příspěvky. Je to prostě nově založený nick, zkrátka nějaký vypatlaný primitiv, který chce udělat bordel. Ignorace tomu pomůže
-
Příspěvek od Jiří Adamec » 12.05.2008 15:20
Chlapi se alespoň zmobilizuj, ikdyž na konec třeba ani nevyjedou - to přece operační skoro nic nestojí a obzvláště pětkám apod. to může jen pomoci. Vždyť operační nemusí přímo pouštět sirénu a dělat kdovíjaký haló, ale stačí jen zavolat veliteli, že maj v obci bouračku nebo cokoliv jiného, a že tam jsou rychlí a profi a ať jsou ready, kdyby něco potřebovali. Chlapi se sejdou, a kdyby bylo třeba ruce navíc, tak vyrazí už téměř ihned, i kdyby měli jen na to zametání. No ne???
-
Já mám taky jenom čtyři příspěvky a jako ignorant a rejpal si rozhodně nepřipadám. Vím samozřejmně, že jsi to tak nemyslel.... Ale on asi opravdu nevyleze z hospody a dovedu si ho představit, jak SDH reprezentuje na veřejnosti. Huba plná keců....
-
Příspěvek od Petr Fól » 12.05.2008 15:20
Zdarec kluci,
myslím, že Jirka Brzobohatý to myslel trochu jinak. Nejde ani o to, aby JPOV jezdila k DN, ale o spolupráci s OPIS(KOPIS) i při jiných mimořádných událostech. Ono to totiž funguje různě.
Jsem také velitel JPOV, od roku 2003 máme tak 4 výjezdy, takže nic moc. Technika je sice solidní ( CAS Magirus Deutz), ale vybavení nic moc (PSII, PZ11, poloholeňové boty, rukavice). Takže si při tomto počtu zásahů obhajujte na obci požadavky na vybavení. Ještě se vrátím k té spolupráci s OPIS:
Také si takhle jedno odpoledne na dvorku něco knotím, najednou slyším známý zvuk. Kolem profrčí dvě CAS na VRZ. Poznal jsem je obě - profíci z Nové Paky. Telefon samozřejmě mlčí. Za malou chvíli jede další Caska. Už mě to bylo divné, tak vemu telefon a volám na OPIS co se děje. Operační v klidu a pohodě popíše situaci ( požár lesa, zatím neví přesně kde). Nabídnu k dispozici svou jednotku a po domluvě s operačním uvádím jednotku do pohotovosti v hasičárně. Rozhovor končí. Jednotka byla v pohotovosti cca 45 min. Následoval telefonát z OPIS a odvolání pohotovosti bez výjezdu (operační poděkoval za ochotu !!!).
No a takhle to funguje u nás na jičínském okrese (zatím)
Petr
-
Ano, myslel jsem to přesně tak, jak to psal Petr Fól a Ottík. Nechci se cpát někam, na co nemáme - mozky venku, střhání apod. Ale prostě bych přivítal, kdyby KOPIS zavolal a fakt třeba jenom předběžně informoval že se mi na dědině něco děje, ať si obvolám předběžně lidi a třeba se tam osobně zajdu podívat a domluvit se přímo s velitelem na místě, jestli má pro nás nějaké využití (což jsem nakonec stejně udělal). Ale štve mě, ža všichni v dědině o nějakém problému vědí, jen velitel hasičů neví nic.
-
Příspěvek od Jiří Proche » 12.05.2008 15:20
Jen se tak dívám že mám 0 příspěvků, to bude asi tím že jsem zase zapoměl heslo.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz