Dluhé vlasy
Příspěvek od » 12.05.2008 15:19
Pokud něco chci dělat, tak se snažím to dělat co nejlépe. Proč asi existuje cvičební řád nebo bojový řád ??? Proto, aby byly stanoveny pravidla. Jsem hasičem 30 let a vždy se dbalo na zevnějšek hasiče. Vždyť máme nějakou historii, a je úplně jedno zda to dělám dobrovolně nebo pro peníze!!!!
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:19
Pokud vím, tak bradka je přípustná, jenom nesmí vousy zasahovat do těsnící plochy masky DT.
-
Pokud vím tak obdobné opatření platí u hasičů ve většině evropských zemí, takže bych to nepovažoval za nějakou naši vyjímku. Klidně si nechte narůst plnovous a pak se budete divit, že vám DT uteče za 5 minut... Btw. Správně nesmíme kandidivat ani v komunálních volbách na kandidátce nějaké strany, pouze jako nezávislí, protože nám zákon o sl.poměru zakazuje veřejně podporovat jakoukoliv politickou stranu, alespoň takhle mi to kdosi vysvětlil..
-
Příspěvek od Project » 12.05.2008 15:19
No nevím, jestli dovolávat se historie je to nejlepší... Podle většiny dobových fotografií má většina vážených hasičů celkem veliké licousy nebo kníry pěkně zatočené nahoru. Vlasy se tehdy nahladko česaly dozadu. A jak je vidět v mnoha filmech pro pamětníky, pokud se dotyčnému vlasy spustily z načesané a nagelované podoby, měl je dlouhé až po bradu!
Nejsme na vojně, tak nevím, proč by jsme měli všichni vypadat jako jeden. Nejsme přeci tupé stádo. Už nějaký rok opravdu ne!
-
-
já nestíhám čumět. Vždyť jde o Vaše zdraví, tak proč z toho děláte nejaký nesmyslný pamflet?? Je hezký, že si schováte vlasy pod kuklu a kabát, ale stačí se chvilku vrtět, párkrát předklonit a zaklonita a vlasy máte venku. Jednoho dlouhovlasatce máme u JSDH a i když je sebelíp schová a má je stažené, stejně mu za krátkou dobu vylezou ven.
-
Je zřejmé, že jsi nepochopil co jsem chtěl říci. Já hovořil o posledních 30 letech. Pokud se pohybuješ v oblasti represe, tak asi víš, že o požární chemii ve vztahu k ochraně zasahujících hasičů se začalo hovořit v devadesátých letech. Poté se taky začalo více vynakládat do ochrany hasiče. Stačí, kdyš srovnáme devadesátá léta - zásahový oděv ( lněný,štruks / sako a kalhoty /, zimní Kordy, půlitry, přilba PZ 1 - 11 nebo plechová, kožený opasek s karabinou ( zvanou smrtka ) + sekera a záchranné lano - konopné . A už tenkrát se dbalo na úpravu. Podívej se do současnosti / Fireman 5, Haixy, Galletky, přetlakové dýchače a spousta jiného !!!!
-
Příspěvek od František Hubálek » 12.05.2008 15:19
Už je to ode mne asi poslední vstup,protože zjišťuji,že celá diskuse je zbytečná.A to z toho důvodu,že u většiny diskutujících je vidět,že nechápou podstatu věci.Jarda1 píše.že je hasičem 30 let a že se vždy dbalo na vzhled hasiče.Já jsem hasičem více než 30 let u HZS Praha a podle mých zkušeností z minulosti se o vzhled hasiče nikdo moc nestaral.Vyjma rozdělování odměn,kde vzhled byl nadřazen schopnostem.Znovu opakuji,že jsem v této dikusi použil téma dlouhých vlasů jenom proto,že je zrovna aktuální.Ale jestli jste si přečetli můj druhý příspěvek,a tose mi nezdá,protože jste asi přehlédli,že ten dotyčný,kterého se to týká,pracuje u útvaru několik let a již od nástupu nikomu nevadilo,že má dlouhé vlasy.Tak proč až teď.K tomu jste se nikdo nevyjádřil.Mluvíte stejně jako dřív.Je to v předpise,jde o bezpečnost práce,o vzhled apod.Co se týká předpisu,tak příště až kdokoliv vymyslí nějaký nesmyslný předpis,tak skloňte hlavy a mlčte.Protože tam svými názory směřujete.Co se týká bezpečnosti práce,tu jsne si myslím vysvětlili.A ta zmínka o tom,že po chvíli práce vlasy z nomexové kukly a posléze i z Galety vypadnou,je nesmysl.A co se týká vzhledu,tak každý jsme nějaký a těžko nařizovat,i když ve služebním poměru,jak má kdo vypadat.A když tak obhajujete předpis o slušném vzhledu,tak proč vám nevadí hasič,ať profesionál nebo dobrovolný,který měří 160 cm a váží 110 kg.Co tady řeknete na bezpečnost práce.O vzhledu ani nemluvě.Nechte stranou problé vlasů a trochu se zamyslete.Neargumentujte tím co bylo před 30ti a více lety,protože tam už jsme pomalu zpátky.Děkuji za příspěvky.Ty mne ujistili,že se v myšlení hasičů mnoho nezměnilo.Přeji vám ve vaší práci hodně úspěchů,které se zcela jistě s takovým přístupem dostaví.Protože befel je befel.
Máš pravdu, že se u Vás v Praze nic nezměnilo, že Vám je jedno co říkají základní předpisy. Z těch 30 let jsem mnoho let hasičem z povolání, a vím o čem píši.
P.S. - hodně podnětných přípomínek do předpisů se dostalo od takových, kteří zastávají tvůj názor, ještě za dob Hlavní správy PO - metodicky řídili, sem tam si zašli z MV do vedlejší ulice pro rady a bylo to.
-
Příspěvek od simír hasič » 12.05.2008 15:19
pro všechny dost srozumitelně. Já sám mám ještě s dalšími kluky krátce střiženou bradku a sami jsme si zkoušeli, zda nám nezasahuje do těsnící linie masky tak, aby nám těsnila. Máme podtlakové Saturny, takže tam je každá netěsnost znát. Přetlakáče drobnou netěsnost eliminují pávě tím, že jsou přetlakové, ale jak správně napsal Hynek, holt ten vzduch jde dopryč. Podle normy je samozřejmě povolen krátce střižený knír, ale onu bradku tolerují i u většiny profíků, stejně jako knír bohatý, ale právě s ohledem na těsnost masky. To je individuální. Ještě k účesu - melíry se také většinou tolerují, pokud nejsou nijak extravagantní. A to mluvím jak o HZS (natož dobrácích), ale především o PČR. Jakmile na sobě máte uniformu a tou je i ve své podstatě zásahový či pracovní oděv hasiče, musíte vypadat tak, jak Vám ukládá nařízení. Jiné to je například u příslušníků Policie, kteří pracují např. u Služby kriminální policie a vyšetřování, samotnému už se mi párkrát stalo, že jsem maníka podle vizáže a vzhledu tipnul na pěkného zmetka a on to byl také policajt.....
-
Příspěvek od Jiří Adamec » 12.05.2008 15:19
To co chtěl řešit p. Hubálek se vůbec netýká vlasů!!! Z mého pohledu jde o to, že Vy lidé z akce by jste měli podílet na tvorbě věcí, jako jsou třeba zmiňovaný Bojový a Cvičební řád. Ani mě se nelíbí, že od našich nejvyšších přicházejí různé, velmi často nesmyslné, nařízení a příkazy, ze kterých čiší to, že lidé kteří je sestavují nemají ponětí o tom, o čem píší. Měli bychom mít větší možnost zasahovat do toho, čím se řídíme než jen jednou za čtyří roky při volbách, kdy se vymění ministr, ale ti ostaní stejně zůstávají.
Tak to vidím já...
Co je jisté!!! Podle platných předpisů by se měl řídit každý!!! Tak se jimi řiďme dříve než si vymůžeme změnu - snad k lepšímu.
A pro legraci posuňme to třeba daleko dozadu a doprava - co kdyby hasič mohl být jen modrooký blonďák. )))))))))))))))))))))))))))
-
Příspěvek od Dag » 12.05.2008 15:19
Tato diskuse je skutečně bezpředmětná. Nemá význam se do ní dále zapojovat. Nikdo přece nesoudí lidi podle délky vlasů. Jen si neodpustím opakovat, že ten, kdo není ochoten přistoupit na podmínky vyplývající z předpisů platných pro příslušníky HZS ČR, nemusí tam pracovat ani se ucházet o místo, nikdo ho k tomu nenutí...
-
A ty si myslíš, že nás zezdola bude někdo poslouchat? Nakrásně můžu na GŘ vyslovit můj názor (a věřte, že jsem to udělal), ale vzápětí mi bude vyvrácen zkostnatělým předpisem, který je naprosto neomylný ( Bohužel tak to je. Nás z výjezdu se nikdo na nic neptá... A pokud jde o ty vlasy, podle mě je to prostě hazard toho, kdo je má.
-
To napadání nás z Prahy si laskavě odpusťte. Sloužím teprve tři roky, ale tohle mě dokáže vždycky nasrat, když venku řeknou: "Jé pražáci"
Dost dobře nechápu co se tady probírá.Můj názor je ,že jsou vydány předpisy a dost záleží na nadřízených jak na nich budou trvat, nemyslíte?.Znám lidi jak u dobráků tak u HZS (ale ne výjezdový hasiče),kteří nosí plnovous a dlouhý vlas a nikdo jim nic neřekne.Zajímal by mě názor lidí s plnovousem, jak jim těsní maska (třeba Jirky Suchardy, ktarý má plnovous).Jinak se zamyslete, jestli bohatě narostlý plnovous ,stojí za ztrátu života (špatná těsnost masky,která se těžko v baráku plným kouře utěsní).Nejde o nařízení a vyhlášky, také nejsem zastáncem buzerace a mám vyzkoušené,že malé strniště těsní ještě dobře ale do práce chodím hladce oholen ,ať je klid.Mezi směnama mám strniště ,které u dobráků nevadí a normálně používám VDP.Jinak melír nosí u HZS dost lidí a nikdo zatím neměl problém .Pro p.Obroučku bohužel Praha je stát ve státě co platí pro ostatní ve státě pro Prahu jako že neplatí.Příklad: byli jsme na kurzu s hašounem z prahy a když jsme mu řekli jak to je v našich krajích od východu k západu tak nechápal u kterého HZS jsme.Dle jeho informací lékařské prohlídky mírnější , fyzický nejsou (prý je zkusili a 3/4 lidí neudělalo)atd. Nic proti Praze ale chci upozornit na to ,že všude v každém kraji se dělá hasičina u HZS jinak , jinde platí to jinde ono ,jako kdyby jsme neměli jedno vedení a stejné zákony a vyhlašky, ale to jistě znáš a na kurzech se jistě dozvíš jak to kde dělaj.Dokonce u nás v kraji to každé územko má jinak, jak s nástupem do práce po kurzu tak přezčasy , pohotovosti atd.
Jinak nechte těch výhrůžek se žalobama na mě ale i najiné,jsme pár let bez komančů a každý může říct svůj názor pod označením a tady je to tak půl na půl(někdo pod jménem ,jiný pod označením).Jinak pro p. Suchardu a ostatní co tu již delší dobu dávají články ,je to veřejný web na který může příspěvek dát každý a nezáleží na tom jestli jich tady dal 200 nebo jen 1 je plno lidí ,kteří to tu jen čtou již několik let a nechtějí reagovat a dávat články do diskusea p. Obroučka Jirka Sucharda podal nepravdivou informaci na kterou jsem reagoval tak jak jsem reagoval a reagovat na lež budu.
-
Přečtěte si laskavě znovu mé příspěvky, nikde žalobou nevyhrožuju, jenom jsem konstatoval, že už to pomluvou hodně zavání... Říct tohle o některém našem "čestném" politikovi, máte žalobu na krku ani nemrknete.. Toliko k tomu.
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:19
nabira to hezke obratky a nekterym na webu "skuzebne mladsim" lezime my "sluzebne strasi" dost dobre v krku ) a tak je to spravne a tak to ma byt . Ja jen upresnim KOJA - lez je neco, co rikas vedome, stojis si za tim a nepripoustis jiny nazor, zatimco nepravda, za jejiz uvedeni se omlouvis muze byt i mylna informace od jedne ze zucastnenych slozek. Jsem rad ze jsi tak zasadovy a hlavne at ti to vydrzi i u vsech ostatnich. Mnohokrat to tady uz bylo (naposled Ivo Mitacek a zasah na stodolu a vzdy se to resilo diskuzi). To co nas asi vetsinu nadzvedlo, byl ten ostry, nesmlouvavy vstup, leckdy az za hranici vkusu a slusnosti. Chci-li otevrit dvere, pak mohu zaklepat, nebo je vykopnout - v obou pripadech budou otevrene ). Ted k tematu - ja a maska - je to problem, spravne bych DT nemel pouzivat, vse co jsi rekl je pravda. Je to otazka mozne intoxikace zplodinami, pripadne toxickymi latkami, v neposledni rade take vetsi spotreba vzduchu apod. Ja to kompenzuji pretlakovym dychacim pristrojem s lahvi o vetsim objemu vzduchu a protoze jsem tady rad, snazim se mit plnovous co nejkratsi. I tak to samozrejme ma negativni vliv a souhlasim s ostatnimi ze to neni to prave orechove. U nas dobraku je vsak vzdy problem zkloubit civilni normalni zivot a praci za kterou jsme placeni s tou krizovou casti, kdy by jsme meli byt hubeni, oholeni, sportovne zalozeni a dobre vycviceni a proskoleni. Neco jde lepe, neco hure, ale vzdy to bude jen kompromis mezi tim nejlepsim a nejhorsim. Jirka
-
Příspěvek od Míša Březinová » 12.05.2008 15:19
Schválně jsem si pořídila speciální kuklu, abych se nemusela stříhat, vlasy fakt nedám!!!
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz