Dluhé vlasy
-
Příspěvek od František Hubálek » 12.05.2008 15:19
Vážení kolegové,můj příspěvek jsem nazval "Dlouhé vlasy",ale mám pocit,že by jse mohl jmenovat jakkoliv.A rád bych znal Váš názor na tohle téma.Existuje příkaz nebo předpis,který nařizuje příslušníkům HZS jak mají mít dlouhé vlasy.Je to pro mne hrozné zjištění.A to i přesto,že se mi dlouhé vlasy u mužů nelíbí.Obecně,ne jenom u hasičů.Mohu souhlasit s poukázáním na bezpečnost práce,a kdo by ji porušil,ať je postižitelný.Ale nařizovat ostříhání vlasů pod pohrůžkou výpovědi to je dost hrozná představa.Nevím kdo to vymyslel,asi někdo hodně důležitý v kanceláři,kdo ani neví,že vlasy se dají schovat do nomexové kukly a pak je vše v pořádku.Když se nad tím zamyslím,tak mám pocit,že jsme se ocitli pár let zpátky.Protože se z mého pohledu nejedná "jenom" o vlasy.Příště ten "někdo" vydá příkaz,předpis nebo doporučení,že nesmíme to či ono a my skloníme hlavy jako ovce,protože velitelé tyto příkazy budou striktně plnit a nakonec když by náhodou měl vlastní názor,tak se vydá další příkaz.Jak řekl klasik: "Chce se mi zvracet".
-
-
Příspěvek od Dag » 12.05.2008 15:19
Celkem nechápu tohleto stěžování na nemožnost mít dlouhé vlasy. V prvé řadě je to z důvodu bezpečnosti, dále je to nutné při používání masky k dýchacímu přístroji (i když kandaháru u Drageru to nevadí) a v neposlední řadě je třeba si uvědomit, že HZS ČR je uniformovaná bezpečnostní složka a obraz hasiče v uniformě s dlouhými vlasy nebo dredy by zřejmě vnímání hasičů veřejností kladně nepřispělo. Ale jak jsem řekl, nechápu že to někomu vadí, nikdo nikoho přece nenutí, aby hasičem byl. Kdo není ochoten přistoupit na určitá omezení vyplývající z práce hasiče, ať u hasičů tedy nepracuje.
-
Příspěvek od Dave » 12.05.2008 15:19
Narod je treba uvedomele svazovat ruznymi predpisy. No, budu muset udelat pruzkum nekde v cizine, jak jsou na tom. Jinak, nikdo tady nemluvil o dredech, ale vlasy pres usi ma kde kdo. Ja taky a problemy s dejchacem nemam. A to mam i fousy. Ono jde spis o to, kam se to cely sine. Ja osobne zastavam nazor, ze kdo se chce nechat buzerovat, at jde na vojnu. Zbytek je obcansky povolani. Jeste tak mozna policajti.
-
Příspěvek od Cavaluzzo » 12.05.2008 15:19
Nezbývá mě než reagovat, zajímalo by mě, jaký nastává problém u lidí s dlouhými vlasy při použití masky DP. Taky by mě zajímalo, jak mě budou vlasy vadit při zásahu, pokud mám nomexovou kuklu. A ještě víc by mě zajímalo, kdy už padnoiu komunisti. my sme se totiž ve škole učili, že komunistický režim už je za nama, ale jak tak koukám, někdy to tak nevypadá. Navíc bych se vůbec nedivil, kdyby takové nařízení v budoucnu rozšířili i na dobráky.
S pozdravem Cavaluzzo
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:19
... ovšem hrozný problém. Stejně je to i v armádě, jednak prostě proto, že jsme uniformovaná složka, jednak bezpečnost.
V čem ti vadí dlouhé vlasy u masky DT? No budeš muset hodně odhrnovat, aby ti těsnila. A co když se ti dostanou z pod límce a začnou třeba hořet? Co když se ti někde chytí? Normální člověk to pochopí. A pokud je to příslušník jakéhokoli sboru ve služebním poměru, tak předpisy prostě respektuje. Kdybys byl příslušník mého držstva, odpověděl bych ti na tu to otázku slovy "protože to tak je".
-
Hasiči jsou ve stejné rovině jako ti policajti, uvědom si to.
-
Měl by to řešit stejnokrojový předpis. Prostě k uniformě patří krátké vlasy. Hotovo, dáno.
- Václav Porkát
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Václav Porkát » 12.05.2008 15:19
Jestli si to dobře pamatuju, tak o vlasech a vousech mluví jakési NAŘÍZENÍ VRCHNÍHO POŽÁRNÍHO RADY z roku 1997, někde bych ho určitě našel. Tedy hasič musí být hladce oholen, případně s upraveným vousem, vlasy ostříhány nad límec košile ( při záklonu hlavy ) a vyjma žen jsou nepřípustné úpravy vlasů jako např. barvení hlavy či melír.
-
Příspěvek od Jiří Majer » 12.05.2008 15:19
Pokud se nepletu tak to řeší nařízení GŘ, možná je i nějaká zmínka ve stejnokrojovém předpisu a dále je popsáno ve cvičebním řádu jak má být hasič ustrojen ( metodický list č. 10/PŘV - odst. 14 ).
-
Příspěvek od hasici stachy » 12.05.2008 15:19
pro upřesnění nedávno jsme řešili totéž a našli jsme to v této vyhl. cit. :§ 8,odst. 2) Při používání dýchacích přístrojů a obdobných věcných prostředků požární ochrany, jejichž provozuschopnost souvisí se zevnějškem hasiče, musí být hasiči upraveni tak, aby úprava jejich zevnějšku byla z hlediska provozu věcných prostředků požární ochrany bezpečná. Za bezpečnou úpravu se považuje délka vlasů v obličejové části maximálně po obočí, nepřesahující ušní boltce a na krku maximálně dosahující po úroveň límce košile. Tvář musí být hladce oholena; povolen je pouze krátce střižený knír, který v neupraveném stavu nezasahuje do těsnicí linie masky nebo polomasky.
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:19
HZS je stejne jako policie, celnici, armada apod. statni sluzba a jeste k tomu se nejedna o pracovni pomer, ale sluzebni pomer. Z tohoto duvodu je nutne a potrebne, aby osoby, ktere reprezentuji tyto slozky vypadaly slusne, ciste a upravene a k tomu jeste mely slusne a kvalifikovane vystupovani. Ja jsem obecni urednik a plati pro me take urcita pravidla (obleceni, vzhled, cistota) a vystupovani na verejnosti a vubec me to neprekvapuje. Nebo pro vas by bylo normalni prijit na urad, kde by vas obsluhoval vlasac ve vytahanem tricku a kratasy? Proste kazde povolani a zamestnani ma svoje a pokud se to nekomu nelibi, musi si najit neco jednodussiho a nestezovat si tady Jirka
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od FiRan » 12.05.2008 15:19
I na tohle jsem nedavno narazil, takze to mam v zive pameti. Kazdy NDT (tj. i "dobrak") ma mit ostrihane vlasy tak, aby u kosile necnely pres limec, usi a byly nad oboci. Co se tyce fousu, jsou nepripustne, vyjma upraveneho kniru.
Jinak vicemene souhlasim s nazory, ze "kdyz uz jednou jsem u hasicu, mel bych se ridit tim, co nekdo (v tomhle pripade logicky) vydal". Proste jsem u hasicu, tak se hold necham ostirah na predepsanou normu.
BTW sami ale vite, jaka je u dobraku s vlasama a fousama kolikrat uroven....
Kdo se utopí, ten se nespálí.
-
Příspěvek od Dave » 12.05.2008 15:19
presvedcili jste me. Protoze mam vousy, koncim u dobraku. BTW. Za svym si stojim. Nechci se hadat, ale moc zemi na zapad od nas nebude, kde jsou hasici na urovni represivni slozky - no pozustatek komunismu a sposte lidi to tak zrejme vyhovuje. Neni to tak davno, kdyz v Anglii hasici normalne stavkovali, neb maj pracovni pomer. No nic.
-
Příspěvek od Honza O. » 12.05.2008 15:19
Tady se všichni ohání tím, že jsou hasiči represivní složkou - ovšem pouze na papíře... Podstata práce hasiče je úplně někde jinde.A je potřeba, aby to bylo jasně podáváno veřejnosti.Hasiči nejsou policajti, celníci či bachaři - to je snad každému jasné a to, že jsou hasiči ve služ. poměru je každopádně nevýhoda.To, že hasiče "schramstlo" ministersvo vnitra je tou největší chybou, která kdy v tomto oboru nastala.
A pokud máme něco s policií totožné - tak asi jen dvě věci - hory papírování a nedostatek peněz na cokoliv.... A možná ještě velice bohorovné důstojníky.
K těm dlouhým vlasům - pro tuto práci to není skutečně to pravé ořechové, ale na to koneckonců přijde každý sám. Delší vlasy se vždy dají v pohodě schovat, ale na druhou stranu - proč zbytečně riskovat svoje zdraví... ??
Ještě na závěr - úředníka máničku ve vytahaném triku bych v pohodě snesl - pokud by byl příjemný a odváděl kvalitní práci, dnes máme úředníky (téměř všude) jak z módního magazínu, ale s tím vystupováním a kvalitou práce je to občas poněkud nestandartní.
-
Příspěvek od Tomáš Otčenášek » 12.05.2008 15:19
co to je bez upravy nepresahovat boltec? To jakoze napr po osprchovani? Chapu to dobre? A btw, pokud se dostanu k hasicum, fakt brutalne tezko se budu loucit s mou bradkou, kua ja ju mam rad A mimochodem, dle meho subjektivniho nazoru, bradka vypada lepe a prijemneji jak knirek, nevim, ale vetsina chlapu s knirkem na me pusobila...neprijemne, arogantne az.
-
Příspěvek od František Hubálek » 12.05.2008 15:19
Vážení kolegové,vidím,že můj příspěvek vyvolal diskusi.Bohužel se celá diskuse točí kolem vlasů.Jak jsem psal v prvním vstupu,ten problém by se mohl jmenovat jakkoliv.Nechci rozebírat jednotlivé názory.Sám s dlouhými vlasy u chlapů nemám rád,ale jde mi o způsob jednání.Konkrétní přklad,který mne inspiroval k otevření tohoto tématu je to,že ten člověk už slouží pár let a dlouhé vlasy měl vždy,protože je to muzikant a patří to k jeho image.A to i tehdy,když ho přijímali.A prošel osobním oddělením,psychologickým vyšetřením,yákladním kursem a nikomu to nevadilo.U případu je upravený,bezpečnost práce neporušuje.Takže jak jsem psal v prním vstupu.Může se stát,že příští nařízení se bude týkat toho,kolik má hasič vážit,kolik má mít obvod pasu a končit to bude zákazem mít vlastní názor.Možná je to nadsazené,ale ne zase moc.A také si myslím,že jsou u HZS daleko závažnější problémy k řešení,než je délka vlasů příslušníků.Ohni zmar!
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz