Vláda uvolnila peníze pro dobrovolné hasiče a jejich techniku
-
Příspěvek od Pavel Šimák » 12.05.2008 15:19
Po přečtení této ne zrovna krátké diskuse jsem byl tak trošku znechucen Jirkou z mělníka.... Proč něco takového sem vůbec píšeš? Zajímalo by mě jeslti by si něco podobného řekl do očí někomu z Doks.... Promluv si nejdřív s těma klukama, já je sice neznám ale je hloupost soudit podle toho co si kde slyšel nebo viděl na www.
Plně souhlasím s panem Janem Hadrbolcem ve všem co tu napsal.
Kango + myslim že jediná chybička je, že odesílané zprávy nemají přednost a stává se (a ne málo) že zprávy mají slušná spoždění třeba i půl hodiny.
-
Příspěvek od Jirka Mělník » 12.05.2008 15:19
Nic proti tobě,ale já mám informace od hasičů hlavně z České Lípy což jsou lidi,kteří s touto jednotkou zasahují dost často,tak nevím o čom píšeš TY,ale já vím moc dobře o čom,ale dám už pokoj sem toto nepatří
- Filip ´Capa´ B...
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Filip ´Capa´ B... » 12.05.2008 15:19
Ano, máš pravdu, 25 lidí už je dost, ale pochybuju, že všech 25 lidí je ve výjezdovém družstvu, hm?
U nás je v SDH taky okolo 60lidí, ale v JSDH jen 12, kteří vyjíždí.
Paegery nám vždy pouštěl OPIS, úplně bez problémů. Při větší události i sirénu (loni 100 výjezdů, letos zatím 100).
Je sice pravda, že nám loni staré TESLY dodělaly, tak proto letos kupujeme nové paegery, ale určitě lepší, než-li SMS.
Měl jsem tu možnost, dostat se i k informacem od dobráků, kteří je používají, tak i k údajům z výjezdů a když jsem viděl ty časy...
Ale kdo chce co, ať si to pořídí..
- Filip ´Capa´ B...
- Kontaktovat uživatele:
...SMSky jsou jen dodatková služba a nejsou určeny pro vyhlášení poplachu, ke kterému slouží siréna.
-
Příspěvek od Martin Tonhauser » 12.05.2008 15:19
V SDH je nás kolem 120 a v JSDH nás je přesně 23. Jsme zařazeni do kategorie JPO II/2. Takže je nás zkutečně hodně. Ale nadruhou stranu zase nemáme tolik výjezdů co vy. A jak říkáš sms jsou pouze dodatkové zprávy a poplach se vyhlašuje sirénou, ale díky sms se teď k výjezdu dostanou i ti co sirénu neslyšeli.
-
Příspěvek od Pavel Všelko » 12.05.2008 15:19
nevím jak kde, ale u nás v Karlovarském okrese s tím chtějí velitelé jednotek něco dělat a tak vznikla "rada velitelů" více informací podá jistě velitel SDH Kyselka. www.sdh-kyselka.wz.cz
S pozdravem Soptiko - Pavel
-
Příspěvek od Pavel Všelko » 12.05.2008 15:19
Tak i já si dovolím jedno "odborné stanovisko". Jsem příslušníkem HZS i členem JSDH vše kolem 10 let. To není ovšem rozhodující. Co se týče svolávacího sytému tak já osobně doporučuji jen to co opravdu spolehlivě funguje. Nezatracuji Kango+, lae zodpovězte si všichni jednu jedinou otázku. Za jak dlouho od odeslání sms z vašeho mobilu (pokud to šlo) došlo k doručení na mobil vašeho kamaráda stojícího vedle Vás o vánocích, na Nový Rok a pod? Myslíte si že jakákoliv kednotka požární ochrany si může dovolit takou prodlevu?
-
V tomhle případě máš asi pravdu, ale ty sms z Kanga+ jsou pouze informační, o místě události. Stejně na OPISu říznou do sirény. A nám odpadnou zdržovačky jako dotazování se na OPIS, kde co děje. A hlášení o výjezdu můžeme poslat taky přes tohle. Toď vše asi.
- Filip ´Capa´ B...
- Kontaktovat uživatele:
Nejde jen o časovou prodlevu, např. o vánocích a silvestru, jak říkáte ale i oto, zda-li smska člověka v noci vzbudí. Jestli musím ukončit každý hovor, při kterém by mi přišla smska, abych neprošvihl výjezd. apod..
Jinak, jak jsem říkal, na paegery se taky nechají zasílat textové zprávy, tak jestli by je zasílali, záleží asi jen na "ochotě" OPISu. A popravdě, nedovedu si představit, jak u výjezdu ještě datlujete SMSku o tom že vyjíždíte. To je stokrát jednodušší odpálit kód vysílačkou, nebo do ní houknout že člověk vyjíždí..
Ale jak jsem říkal. Když člověku vyhovuje K+, ať si jej pořídí.
Jednotky, ketrým záleží na kvalitním systému vyrozumění poplachu a včasném informování o výjezdu, si pořídí paegery. Toť asi vše
-
Příspěvek od a dyť je to fuk . » 12.05.2008 15:19
Jen krátce. Systém svolávání Jednotek SDH v Praze konkrétně při povolávání ke stavbě mobilních PPO (protipovodňové hráze) ukázal, že přes SMSky skutečně cesta vede! Snad se zase Praha vrátí k systému pagerů, které již fungovali a najednou leží v šuplíku.
Povolávací zpráva byle za dvou SMS. A zpoždění té první SMSky dosahovalo (podle sdělených informací) u některých SDH až hodinu!
Tak a zastánci SMS do mě!
-
K tomu hlášení o výjezdu: na té bedýnce od Kanga+ je přímo tlačítko určené pro výjezd jednotky. To se zmáčkne a na OPISu vejede zpráva, že jednotka vyjela. Kdybych měl datlovat sms, že vyjíždíme bych raději do té vysílačky písknul. My máme OPIS vzdálen asi 80 Km přes velmi vysoké pohoří a komunikace trochu vázne.
Re: Profi
V Praze je asi mnoho jednotek SDH a tak sms systém asi může skolabovat. Takové případy už jsem zaznamenal, že systém při vyhlášení zvláštního stupně poplachu prostě umřel.
-
Příspěvek od Jenek » 12.05.2008 15:19
Pane Hadrbolec když se člověk představuje tak nemusí vyjmenovat všechny své funkce a jak dlouho už je v nich jmenován.Ono méně je někdy více.Další věc je ta,že nemám v úmyslu někoho osočovat.Jen jsem napsal to co jsem cítil po přečtení vašeho článku a na to má každý právo jako i zůstat v anonymitě.Ovšem jestli jsem se Vás nějak dotkl tak se omlouvám.Prostě jsem to tak v tu chvíli cítil.
Váš článek jsem si přečetl velice dobře a vybral z něj jen to co se mi v něm nelíbí.Jinak s vašim názorem plně souhlasím.
Další věc je ta,že jsem napsal,že z Příspěvku čiší nadřazenost a ne že by jste byl takový Vy.Vždyť Vás ani neznám a proto bych si o Vás nedovolil psát.
Jde to napsat i takto.
Tak i já si dovolím jedno "odborné stanovisko". Jsem příslušníkem HZS i členem JSDH vše kolem 10 let. To není ovšem rozhodující.
JSDH Ostrov-Pavel
-
Příspěvek od Martin » 12.05.2008 15:19
S názorem pana Hadrbolce plně souhlasím, ale úvod jeho článku mě trochu zarazil. Nezlobte se na mě, ale z článku na mě dýchá trochu nadřazenosti a chlouby. Nijak nesnižuji Vaše zásluhy a zkušenosti, ale znám plno lidí, kteří mají daleko větší zkušenosti a praxi,ale takhle se nechlubí. Ano jistě ,chtěl jste napsat na ůvod kdo jste a co děláte, ale dalo se to napsat ůplně jinak (viz. článek přede mnou ).
Osobně Vás neznám, ale jednou jsme spolu hovořili a dojem z našeho rozhovoru byl podobný. Z pozdravem Tesař Martin
Příspěvek od » 12.05.2008 15:19
Přečtení článku p.Hadrbolce mě donutilo reagovat.Neznám vás ,ale z vašeho článku čpí velké machrování jsem ten a ten ,dělal jsem to a to , milý pane takových lidí a dovolim si tvrdit,že i s většími zkušenostmi jak u SDH tak HZS je plno a skromně mlčí.Jinak abych vás jen nehanil ,řekl jste jedno moudro ,které znáte z práce na OPIS ,že jsou jednotky na které se lze spolehnout jak výjezdem v dopoledních hodinách ,kdy je většina dobráků v práci tak i vybavením (potřebuju člun pošlu jednotku s člunem atd.).Je jasné, že píšete věci z praxe na OPIS ,ale to bohužel plno lidí nezná a pak se tady rozčilují.Byla tady zmiňována JSDH Doksy, ktré se zastáváte ,ale jinými slovy říkáte ,že posíláte jednotky k zásahu na které je spoleh a mají na tento zásah vybavení a JSDH Doksy bohužel na DN na které chce jezdit plně vybavena není (již výše zmíněný problém nedostatku peněz). Tak podle mého úsudku z vašeho článku, by u vás neuspěla a na DN nejezdila tak je to asi protiřečení.Jinak musím reagovat na pasáž , že JSDH nemůže obsáhnout veškeré výjezdy je to blbost.Nevim jak tam u vás na územku, ale u nás jsou JSDH, ktré jezdí od DN,požárů,chemických havárií aj. a na tyto výjezdy jsou některé JSDH včetně naší lépe vybavené(nové moderní vybavení)než PS HZS (zastaralé atd.) ale to jistě znáte jak to je u HZS dokud něco nevypoví službu tak na nové věci nejsou peníze . Je to zase jen o penězích jak u HZS tak u JSDH ,ale města a obce se narozdíl od státu hodně snaží a opravdu JSDH jsou a budou na tom lépe než HZS jak novou technikou tak ostatními prostředky a i v některých případech počtem zasahujících hasičů (u HZS i 1+1) ale to jistě se svými zkušenostmi jistě musíte znát jak to je u HZS a jak u JSDH.Další reakce je na vaše vychvalování KANGA + připadalo mi ,že jste snad prodejce a nebo ,že vám zaplatil někdo za reklamu což jste v článku vyvrátil.Naše JSDH používá již několik let pagery a další JSDH na našem územku po našem vychválení , používají také pagery a nemůžou si to vynachválit ,ale to je věc názoru.U nás na PS dobráci zakoupili přístroj na odesílání SMS a jsou velice nespokojení (samá porucha ,nespolehlivost sítě atd.).Pagery všem JSDH, které je vlastní tady u nás, vyhlašuje z OPIS ÚO hned jak příjmou a vyhodnotí volání civilistů o pomoc na 150 nebo 112.Naše JSDH je již několik let JPO II a po vyhlášení poplachu pagery vyjíždí v poho do 5 min. holt každý používá něco jiného a něco jiného má vyzkoušené a ne všude bude fungovat pager a ne všude zase KANGA+ také záleží od jakého výrobce pagery jsou máme MOTOROLU a úplná paráda ,třeba pagery z JABLOTRONU "nejsou "tak kvalitní (nemám vyzkoušené napadla mě zrovna tato značka)někde třeba fungujou dobře.Je to o penězích a o zkušenostech jednotlivých jednotek.
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:19
Promiňte, ale teď musím zase reagovat já.
1. Systém Kanga+ u našeho JSDH funguje bez jakýchkoliv problémů a zpoždění a nejsem, opakuji NEJSEM žádný prodejce ani dealer, naopak na jejího dodavatele jsem nic moc dobrého neslyšel. Bicméně Kanga funguje a funguje dobře ,alespoň takové jsou naše zkušenosti.
2. Chtěl bych vidět kteroukoliv JSDH jak účinně zasáhne například u převrácené cisterny, ze které uniká například kyselina sírová...Za účinný zásah této jednotky nepovažuji pouhé vymezení nebezpečné zóny, i když je to také potřeba. Troufám si říct, že v ČR má jen velice málo dobrovolných jednotek střední nebo těžké protichem.obleky. Tak a teď se na mě vrhněte.
Btw. Já jsem docela rád když někdo napíše, kdo je a co dělá, podle mě to neukazuje na povýšenost, kolega tím chtěl podpořit své zkušenosti tím, že má jakosi drobnou praxi a ví, o čem mluví. Kdo jsem já si to také můžete přečíst na odkazu, který mám u svého jména (jen ve stručnosti - hasič HZS hl.m.Prahy 3 roky, VD+strojník JSDHO JPO III Odolena Voda - Dolínek 8 let). A když už to někdo napíše a napíše sem svůj pohled na věc, je okamžitě kamenován, že se povyšuje? Nechápu...
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od ruská vlaštovka » 12.05.2008 15:19
Už mi to opravdu nedalo a znovu jsem si přečetl inkriminovaný začátek příspěvku pana Hadrbolce. Četl jsem ho pomalu, rychle, shora dolů i zdola nahoru, ano, přátelé, rozumíte tomu správně - i pozpátku, ale žádné, jak někteří píší, "machrování" ap. jsem tam nenašel. Pan Hadrbolec se hodlal vyjádřit k docela závažné diskusi na ošemetné téma a tak o sobě prostě napsal, co je zač, aby jeho argumenty byly něčím podložené. Já sice chápu, že mnozí z nás (a mě nevyjímaje) máme každý nějaký důvod, proč zde používat anonymní nick, ale když už hodlá někdo jít s kůží na trh, pak to zaslouží v dnešní době spíše obdiv a ne závist, již cítím z příspěvků mnohých, kteří hází všelijakým "machrováním" a sami se schovávají do anonymity. Já pana Hadrbolce neznám, ani nikoho z dalších, o nichž se v té debatě hovoří, ale obecně vzato - mám-li věřit názoru člověka, který se nebojí a nestydí (resp. nemusí se stydět) se pod svůj příspěvek podepsat nebo anonymním výkřikům do tmy, tak nemám co řešit. Navíc, jestli jste si nevšimli, ty funkce tam autor příspěvku uvedl jistě nikoli proto, že by jimi chtěl ohromovat čtenáře Požárů, ale proto, že se přímo vztahují k tématice diskuse - takhle víme, že to je člověk, který má za sebou to a to s příslušnými zkušenostmi a jeho argumenty budou podloženy takovou a takovou praxí tam a tam. Nic víc za tím nevidím.
-
Příspěvek od Pavel Šimák » 12.05.2008 15:19
Konečně to sem někdo napsal, díky Vlaštovko. Bereš mi to rovnou tak říkajíc od "huby"..... Není třeba dalšího slova.. Pánové měli byste se nad sebou zamyslet, zdali se chcete přít o názor, nebo jej vyjádřit, bohužel mi připadá že jeden závidíte druhému a to je docela smutné.... Přemýšlejte!!!
-
Příspěvek od Tomáš Otčenášek » 12.05.2008 15:19
pro me je tez rozdil jestli nekdo ma zkusenosti a tak je podlozi, nebo na druhe strane jeden syek v diskuzi o botach, v duchu ,,Zeman je na nic, Sam je na nic, jedine Haix" a pak z neho po kritice vypadlo ze ani jedny nemel na noze, natoz u zasahu. Tez jsem nekde psal k clanku a zacinal jsem podobne ,,Jsem sice jen dobrak, JPO 7,5 (muj oblibeny vyraz pro jeden vyjezd na 10let), nemam za sebou zadny vyjezd, ale........." Tez jsem se asi povysoval, ze ja jsem vic, nekteri jezdi po zasazich, ja si "valim sunky". Proto bych se chtel vsem temto kritikum omluvit, ze se chovam podobne.
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:19
Současný systém dotací se mi nelíbí... Vláda nám dá dva melouny a my musíme další dva až čtyři dodat na nové auto. Zbytečné. Proč nám nedá milion a my si za to nemůžeme nechat repasovat naši CASku (Š706 RTHP)? Stejně v průjezdnosti terénem nemá mezi současnými novými vozy konkurenta a my v lese zasahujeme z 99ti procent. Za ty peníze bychom tam mohli nechat vyměnit převodovku, dát tam třeba hydraulický posilovač řízení, kompletně vyměnit nástavbu a auto by sloužilo ještě dalších 20 let. Obec o 700 obyvatelích si prostě nemůže dovolit dát 77% ročního rozpočtu na nové auto.
-
Příspěvek od Karel Novák » 12.05.2008 15:19
Nic proti, ale k čemu vy potřebujete nové auto, když máte dva výjezdy ročně. To si mýlím že ty peníze potřebují trochu jiné jednotky (jak repas tak fungl nové). Jednotky které nejezdí, by měli co se týče financí být až na posledním místě.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz