Vláda uvolnila peníze pro dobrovolné hasiče a jejich techniku
-
Příspěvek od Jirka Mělník » 12.05.2008 15:19
Přečetl jsem si dnešní přízpěvky a kolega ,který se zastal mé osoby mě potěšil a musím se zastat i já jeho.Podle informací od p.Dedka jsou ostatní jen lháři atd. jenže opak je pravdou .Po přečtení článků jsem volal kamarádům ,kteří mi potvrdili informaci , že jednotka z Doks jen přihlížela vyprošťování a ze strany záchranky byla šeptem také nespokojenost.Bohužel p.Dedek se cítí se svojí mečovkou nejlepším hasičem ale pravda je jiná, protože s ní nic nedělal asi si netroufl.Ohledně jednotky z Dubé ,tak o té mam dobré informace a dříve jezdili také tzv.načumendu a nebo úklid na vyprošťování ne to teprve teď jinak jezdila jednotka Hzs z Lípy nebo Mělníka.Jinak odpovím i autorovi článku před p.Dedkem bohužel musím souhlasit s kolegou KOJO nemá opravdu cenu jezdit k nehodám bez vybavení se kterým můžete pomoc , když nemáte čím dostat lidi ven nebo to co máte neumíte použít tak jste u bouračky jako čumilové stejně jako okolo jedoucí lidi.Prostě Doksy máte co dohánět jak vybavením tak lepším přístupem.Můžete se přiučit třeba u ostatní dobráků z vašeho okresu třeba Cvikov , Dubá a hlavně Nový Bor o kterém mám informace, že s ním kluci z Lípy rádi spolupúracují a patří vybavením a zkušenostmi od nehod , celorepublikově mezi špici u dobráků a nejen tam ,podívejte se na stránky kraje mají výce výjezdů jak leckteré pobočné stanice . Co jsem se doslechl tak to některé dobrovolné jednotky tam u vás nemůžou přenést přes srdce a Nový Bor nemaj rádi ale je to možná jen závist .
-
Příspěvek od Martin Tonhauser » 12.05.2008 15:19
Nic proti tobě nemám, ale co ty tu píšeš sem hodně dlouho, vlastně ještě nikdy neslyšel. Je mi s toho špatně. Navážet se do někoho, koho vůbec neznáš a soudíš je to je hodně ujetý. U nás na okrese je 5 JPO II a ani jediná z nás nemá jak ty říkáš adekvátní vybavení tedy hydrauliku. Dvě JPO jezdíme na DN jen teda zřídka, ale jezdíme a nebít toho skromného vybavení, které máme tak by pár lidí asi zařvalo. A myslím, že když ti půjde o život tak překousneš i nějaký řev mečovky nebo rozbrušovačky atd. Něž by jsme měli čekat na příjezd nejbližší jednotky z HZS, která má vybavení to by jsme se asi načekali. Nejbližší JHZS je 30 km a na konec okresu 45km. Nechtěl bych být v kůži raněného při DN čekat na to až přijedou s pořádným vybavením, aby nepocuchali uši. Ale bez dobrovolných jednotek by si (promiňte kolegové z HZS) ani neprdli. Pak by sis mohl vysvětlovat pozůstalím proč vás tam neposlali. Protože Jirka z Mělníka si myslí, že nejsme dobře vybavení. Promiň ale já to tak cítím.
-
Příspěvek od Karel Novák » 12.05.2008 15:19
Vážení pánové, kolegové
To co někteří z vás prohlašují je opravdu velká špatnost. Můj názor je ten že jednotka Doksy je akceschopná i co se týče dopravních nehod a měla by sloužit i jako JPO II. Je potřeba si uvědomit že město Doksy je rekreační oblast (Máchovo jezero) a samotné město má cca 5 000 obyvatel (Dubá je oproti Doksům vesnička). Dále bych dodal, že je tam dost výškových budov a CPS to tam má dost daleko. Vím že počet obyvatel a návštěvnost nahraje prakticky žádnou roli, ale i tak by se tam JPO II hodila. To že někde místo provedení kvalitního zásahu pouze přihlíží, a bojí se na něco sáhnout je špatné, ale chybami se přeci člověk učí, a věřím že již víckrát se to nestane. Pánové nebudeme si nic namlouvat, každý přeci někdy něco zvoral ,a nikdo ho nikde za to nepomlouval. Raději bych se zmínil o Mimoni, která je zařazena do JPO II. Je to jednotka která nemá vůbec žádné vybavení k dopravním nehodám, a není na ní prý žádné spolehnutí (prý se stalo že již kolikrát ani nevyjela) a to se Doksům nestalo. Slyšel jsem i názory že by bylo dobré kdyby se z Mimoně stala JPO III a z Doks JPO II prý by to tak bylo lepší (to všechno mám pouze z doslechu, tak z toho nedělejte žádnou vědu).
-
Příspěvek od Dedek Vladimír » 12.05.2008 15:19
Skutečně se cítím hasičem nikoliv však nejlepším. Pokud má někdo utkvělou představu tak se mu těžko vyvrací. Několikrát jsem i já osobně zmiňoval, že pila není plnohodnotná náhrada vyprošťovacího zařízení, ale někteří mi pořád dokola vkládají do úst slova která jsem nikdy nevyslovil o její nepostradatelnosti a bezchybnosti. Vidím, že některým nemá cenu odporovat, takže vám přeji příjemný život ve vašem vlastním duševním světě.
Ač velice nerad popisuji detaily zásahů tak jen dokreslím zmiňovanou DN. Na místě zásahu jsme byli první (1+2). Provedli jsme zajištění AKU, přeříznutí bezpečnostního pásu a pak přijela i posádka RZA CPS. Nebudu popisovat přesné časy, protože je logicky ani neznám. Nikdo nemá čas u zásahu sledovat hodinky. Prostě CPS přijela vzápětí za námi. Posádka RZA pracovala na straně řidiče s hydraulikou a náš strojník s pilou oděloval střechu vozidla od sloupků na straně spolujezdce. Jeden člen naší jednotky držel skutečně kapačku a já jsem ve spolupráci s ZZS zajišťoval pacienta uvnitř vozidla. Neví kdo znás tedy přihlížel !!! Zhruba v polovině záchranných prací přijel na místo 1. výjezd CPS.
- Filip Foukal
Příspěvek od Filip Foukal » 12.05.2008 15:19
co tady čtu.Pomlouvat jinou jednotku jen na základě vyprávění,možná,stejně zaujatých kolegů.A že někdo nemá prostředky k vyprošťování u DN z něho nedělá podřadnou jednotku.Jako SDH je jasné,že si třeba hydraulickou soupravu zatím nemohou dovolit,tak zachraňují,jak umí.Třeba i mečovkou...Místo toho aby se radši příslušný HZS snažil zajistit vyprošťovací nářadí,tak bude přihlížet rozbrojům mezi jednotkama.Nechápu rozbroje mezi sbory,všem nám jde o jedno a to samé,děláme tu samou práci,ale přesto se mezi náma najde někdo s potřebou se povyšovat nad jiné.
-
Příspěvek od Jirka Mělník » 12.05.2008 15:19
No přečetl jsem si Váš (tvůj) článek, a chci zde Všem říct, že nikdo tady nikoho nepomlouvá a akorát zde píše své názory o jedné jednotce,která všude vystupuje,že je nejlepší a (možná) opak je pravdou, což asi pan Dedek bude vědět o čem píši(třeba další povedený požár restaurace Myslivna ve Starých Splavech,kde také jednotka prý zazářila, jak jí zde všichni tak chválíte).Toto není jen můj názor.Jinak plně chápu to, že když nejsou peníze na vybavení tak se nic jiného dělat nedá, ale to neznamená,že budu jezdit na zásahy, a třeba zrovna na ty DN pomalu z holíma rukama.Dále také netvrdím, že bez hydr. vyprošťovacího zařízení má člověk sedět doma a zraněný sedět v hav. vozidle a čekat na příjezd profi jednotky ......toto vše zde bylo již několikrát zmíněno no prostě IZS asi opravdu nefunguje ,tak jak by mělo, a peníze na vybavení Nám všem stejnak nedají i když už to několikrát bylo slíbeno, ale chlapy buďme upřímní je lepší se opravdu Vše pořádně naučit, hlavně kvalitně vybavit a potom dělat veškerou tuto činnost, která nás všechny asi opravdu hodně baví.
-
Příspěvek od Jenek » 12.05.2008 15:19
Já jsem toho názoru,že každý má tak trochu pravdu.Myslím si,že jednotka která není dostatečně vybavena na dopravní nehody by tam vysílána být neměla.Jasně každý občan je povinen poskytnout pomoc podle svých schopností.Když to bude občan(v civilu)tak si každý řekne pomohl,je to borec,ale když k zásahu přijede jednotka,která má v uvozovkách holé ruce,tak je to ostuda pro všechny hasiče,protože veřejnost jednotky nedělí.Na druhou stranu dát do placu takové informace o jednotce je přinejmenším nerozvážné.Psát tady,že určité dobrovolné jednotky jsou na špici by jsem si taky netroufl i když znám JSDH obce,která v oblastním kole soutěže ve vyprošťování z havarovaných vozidel porazila spoustu JHZS a obsadila 3 místo.Což znamenalo,že jsou nejlepší v kraji.Jasně,že každý má svůj názor a já mám tento.Každý v životě něco pokazil a věřte,že ještě pokazí a nikomu to nepřidá když ho ostatní ještě srážejí do kolen.
-
Příspěvek od Karel Čermák » 12.05.2008 15:19
Někteří lidé zde v této diskuzi mi připomínají mistry světa. Každý, kdo něco dobrovolně, a vlastně i profesionálně něco dělá pro druhé si zaslouží ocenění. Někdo to dělá s lepším, někdo s horším vybavenín, ale když je to děláno se snahou pomoci druhému je to dobré. V tomto ohedu snad nemá nikdo morální právo hanit práci druhého, to může jem ten, kdo se chce po hřbetě druhých dostat nahoru. Až bude v této republice tolok peněz, že si každý sbor bude moci pořídit co potřebuje, bude možno diskutovat o práci druhých. Zatím to není košer .
Hezký den z podkrkonoší
-
Příspěvek od Petr Jech » 12.05.2008 15:19
Zakládal jsem tuto diskuzi jako polemiku nad článkem o přidělení peněz dobrovolným hasičům a jsem velice nerad že se to zvrhlo do posuzování umění a vybavenosti jednotlivých jednotek. Proto Vás už prosím, aby jsme s tím přestali. Jen bych se chtěl naposledy ještě zeptat Jirky z Mělníka ve které jednotce (JSDH nebo HZS) pracuje abych si udělal úplný obrázek o této "diskuzi". Jinak já jsem velitelem JSDH JPO III, jak se můžete přesvědčit na našich stránkách......
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:19
OPIS při vyslání jednotky neví, jak komplikovaná nehoda je, takže je lepší poslat alespoň částečně vybavenou a schopnou jendnotku, která je blíž s tím, že ta vybavená tam jede taky, než když tam jede jenom ta vybavená, ale vzdálená. Když by osoba nebyla zaklíněná ve voze tak, že je nutné vyp.zař. (dále VZ), šukalka může stačit a pomůže. Pokud tam ta osoba zaklíněná je, jednotka s VZ dorazí za chvilku. Btw. i přítomnost hasičů/záchranářů, i když ji jen ošetří nebo když ní jen komunikují, na místě je dobrá minimálně pro psychiku té osoby v autě...
-
Příspěvek od Jan Hadrbolec » 12.05.2008 15:19
Přeji všem hezkou neděli,
dlouho jsem se nezapojoval do diskuse, dělám to jen vyjímečně, ale tato diskuse mne opravdu opět rozčílila!
Kdo mne zná, ví co píši i s jakým odborným nadhledem a pro ty co mne neznají uvádím: jmenuji se Jan Hadrbolec, jsem velitelem čety na PS Mělník přes čtyři roky, tři roky jsem pracoval jako operační důstojník na OPS HZS Mělník. Dále jsem velitelem JSDH Všetaty již více než 13 let. Nyní máme své stránky v rekonstrukci a tak jen dodám k vybavení, že máme téměř vše a stálo mne to velice mnoho úsilí, nervů proseb, přesvědčování a shánění.
A teď k této diskusi.
Začal jsem ji číst z důvodu, že vláda přerozdělila peníze SDH. To že to dostane SH ČMS mě rozčílilo k nepříčetnosti. Je to banda vyfešákovaných a namydlených i.... A rozhodně nejsem přesvědčen, že je to správný krok. Myslím si, že někde se stala obrovská chyba .
A teď k tomu, co se zde rozpoutalo dále.
Přestože Jirka z Mělníka píše jako profesionální hasič, mohu odpovědně prohlásit, že není příslušníkem HZS na územním odboru Mělník. Jestli pracuje jako zaměstnanec některého HZS podniku to nevím, podle jména ho skutečně neznám. Ale znám se s veliteli těchto HZSP (jinak velmi fundovaných odborníků, skutečně!) a všechny řadové zaměstnance neznám.
Co se týče této diskuse, píši nyní jako velitel čety, a bývalý operák, HZS:
Nevím, a asi mě musíte odborně doplnit , jaký je rozdíl mezi JPO II a JPO III. V našem územku nemáme žádnou JPO II a přesto jednotky fungují. Že by si někdo hrál na značky?? Vidím jen rozdíl, že JPO II musí vyjet do 5 minut a pokud toto nemůžu zajistit, tak se do toho raději nepohrnu. To bych viděl jako největší problém. A že JPO II dostává 100tis na rok? To je přeci k smíchu. Navíc pokud to doložíte podklady, atd. tak není důvod, aby JPO III nepožádala o přiznání této dotace. Tato dotace hradí část nákladů na mzdu (pohotovost) a tak pokud ji drží JPO III, není důvod o ní nepožádat.
K mečové pile. Nevím, na jakých kurzech Jirka z Mělníka byl, ale ještě jsem na žádném kurzu neslyšel, že je nesmysl mečovku používat. HZS Středočeského kraje na konci 2005 vybavil všech 32 stanic mečovou pilou. Ovšem vždy záleží na vhodném a správném použití.
K povolávání SDH na dopravní nehody. To je skutečně problém. Nemůžete poslat každého. I já mám vytipováno několik jednotek, které mohu na DN poslat a stejně vždy s nimi jede HZS. SDH se musí sejít a vyjet, takže jsme tam většinou dříve nebo jen s minimálním zpožděním. Ale jsou různé sjízdnosti silnic, provoz atd. a tak to taky může být jinak. Rozhodně jsem přesvědčen, že důležitá je rozvaha a klid, správně zvolit postup s ohledem na situaci a lidi. Nikde není napsáno, že musí být lidi venku do tří, pěti nebo deseti minut. Já osobně vždy vyhodocuji situaci, chacha vždyť jsem vlastně velitel, a podle situace se rozhodnu. Pokud například nemám sanitu s doktorem na místo tak nevidím důvod, abych člověka tahal hned z auta ven! připravím si prostor pro rychlé vyproštění, udělám si místo a další věci a počkám v klidu na doktora. To pochopitelně když mi člověk nekolabuje nabo němá nějaké tepenné krvácení atd. Ale když mám podezření na páteř, proč ho budu nějak rvát ven, pokládat, přijede sanita, překládat, atd. PŘEMÝŠLET!! To je největší deviza.
A k osttaním povolávání SDH. My se snažíme jet podle poplachového plánu, ale ten pochopitelně není univerzální. Vždy musím zvážit vybavení jednotky. Všeobecně na všechny typy událostí. Když např. budu potřebovat člun, určitě nepojedu jednu SDH za druhou podle PPP, ale zavolám si spolehlivou jednotku se člunem. To snad dává logiku.
Také pokud mám fajrák, tak zavolám osvědčené SDH, o kterých vím, že mi vyjedou o pracovní dobu a pak povolávám další. V sobotu nebo neděli většinou vyjedou všichni.
Rozhodně nebudu odsuzovat jednotku proto, že jednou nevyjela, když mi ve 100 dalších případech odvede dobrou práci.
A ještě k DN. Když tam bude SDH první a jen mi zredukuje dopravu v místě DN, případně zajistí tepenné nebo silné žilní krvácení, tak pro mne udělala dost. A aby mi tam potom "dobráci" zbytečně nečuměli, tak to je věc moje, velitele zásahu, abych je využil.
Zase na druhou stranu si musí dobráci uvědomit, na co stačí a nehnat se bezhlavě do všeho. I spoustu takových znám a musím si na ně dávat pozor!
Ke školením. Plně schvaluji nápad SDH Doksy na školení se ZZS. Prošel jsem všemi kurzy (kromě CHTS) a rozhodně můžu prohlásit, že žádný kurz nedá patent na rozum. A bohužel intenzívní zdravotnická příprava u HZS chybí. To se pochopitelně může lišit podle kraje nebo územka, mluvím za sebe. Já osobně bych uvítal možnost, kdyby část hasičů mohla mít zdravotnické kurzy, jako např. Horská služba, to jsou fakt borci.
Na JPO II už opravdu potřebujete nějaké kurzy z OUPO MV, ale pro hasiče určitě stačí i z učilišť SDH v Bílých Poličanech nebo Jánských Koupelích.
Takže na závěr.
Rozhodně nemůžeme odsuzovat JPO podle jejich vybavení a případně podle jednoho zásahu. Taky jsem přesvědčen, že já pár lidí pošlu do prd... od SDH, ale i ü HZS a že i pár hasičů mě pošle do prd...
Žádný učený z nebe nespadl a je důležité se poučit z chyb, aby se již příště neopakovali. A je rozhodně důležité si uvědomit, na co mám a na co stačím a včas hodit zpátečku.
Ale každému podle jeho libosti. Takový pohřeb s vyznamením za blbost (nebo odvahu) je pro naše rodiny to nejlepší, že????
Přeji všem pevné nervy. A rozhodně Vás žádám, VYSERTE SE NA ŠKATULKOVÁNÍ SDH A HZS!!!!! HZS je nutné a potřebné a má velké mezery ve vybavení, ale rozhodně nemůže být bez SDH. A taky obráceně, Vy bijci za všezáchranu jednotkami SDH. SDH nemůže být bez kvalitního HZS. Až za pár let zestárnete a třeba Vás přejde elán nebo něco jiného, jste přesvědčeni, že Vaši následníci budou mít také takový elán a chuť. Myslete taky trošku dopředu. Opakuji, ani HZS, ani SDH nemůžou fungovat samostatně!!!
Jen mne mrzí, že nejsou peníze na dostatečné ohodnocení dobrovolných hasičů.
Tak kluci. Kdo to myslíte s hasičinou vážně, držím Vám palec a přeji vše nej....
A pro blbce vzkazuju, jděte někam do prd....!!!
-
Ještě jsem si vzpoměl na povolávání jednotek. Pokud neznáte, ve Středočeském kraji zhruba dva roky funguje systém Kanga+. Je to systém od firmy RCS Kladno. Přestože si myslím, že se to dá pořídit výrazně levněji, jsem plně přesvědčen o správnosti.
Systém funguje tak, že na OPS si do výjezdu určím auto jednotky a jakmile potvrdím svůj výběr, okamžitě odchází předdefinovaná SMS na Kanga+. Zde se zpráva rozešle nasatvené skupině. Lze zde nasatvit až 9 skupin, z čehož je 1 pro výjezd a 9 pro připojení EZS. Systém Vám i např. současně s rozesíláním SMS spustí sirénu, sepne kompresor, apod.
Nevím jak teď, ale původně stálo zařízení cca 42.000,-. Ve Středočeském kraji to všechno zafinancoval kraj pro všechny JPO II a většinu JPO III. V dalších letech se dovybavovali zbývající JPO III a letos už vím o několika JPO V. Vždy to celé jednotce, tedy pardon obci, uhradil kraj formou účelové dotace.
Pokud by jste o tomto chtěli vědět více, zkontaktujte si RCS Kladno, nebo mi klidně napište nebo zavolejte.
Jen podotýkám, že nejsem nijak spjat s RCS, ale toto skutečně považuju za vydařený a dobrý nápad.
Takže OHNI ZMAR a čauky všichni "skuteční" hasiči
-
S tím modulem Kanga+ sváma naprosto souhlasím. Naší JSDHO Javorník (JE) tento přístroj namontovali na začátku dubna a jsme s ním naprosto spokojeni. Přístroj nám zaplatil kraj formou jakési dotace. V dnešní době přístoj stoj cca 50 000 Kč. Už v den instalace nám přes něj vyhlásili poplach. Skutečně investice k nezaplacení.
-
Příspěvek od Jenek » 12.05.2008 15:19
Už jesm nechtěl reagovat v této debatě,ale musím.Nechápu co chce říci pan Hadrbolec,ale z jeho příspěvku čiší nadřazenost.
Už ten začátek se Vám povedl :
Kdo mne zná, ví co píši i s jakým odborným nadhledem a pro ty co mne neznají uvádím: jmenuji se Jan Hadrbolec, jsem velitelem čety na PS Mělník přes čtyři roky, tři roky jsem pracoval jako operační důstojník na OPS HZS Mělník. Dále jsem velitelem JSDH Všetaty již více než 13 let. Co se týče této diskuse, píši nyní jako velitel čety, a bývalý operák, HZS:Prošel jsem všemi kurzy (kromě CHTS)
VYSERTE SE NA ŠKATULKOVÁNÍ SDH A HZS!!!!!
Taky jsem přesvědčen, že já pár lidí pošlu do prd... od SDH, ale i ü HZS a že i pár hasičů mě pošle do prd...
A pro blbce vzkazuju, jděte někam do prd....!!!
Tak tomu říkám příspěvek na úrovni pane veliteli čety,
Jen tak dál.Tomu se říká odborný nadhled.CHA CHA CHA!
-
Že bych zde cítil staré známé pořekadlo "že potrefená husa se vždycky ozve??"
Proč jsem asi o sobě zveřejňoval ty údaje? Ne z žádné nadřazenosti, kterou rozhodně nemám, ale proto, abych se představil těm, kteří mne neznají a neschovával se za "já profesionál" apod.
Že jsem uvedl, že mě budou lidi nadávat, protože se dotknu jejich samolibosti jsem pochopitelně čekal a tak mne to ani nepřekvapuje.
Odsuzoval jsem zde napadání jednotky Doksy, odszoval jsem zde napadání jednotek SDH, ale zároveň i HZS. Jak jsem uvedl, ani jeden druh jednotky nemůže bez té druhé existovat! Stát nebude mít nikdy dost peněz na zaplacení dostatečného množství dobrovolných jednotek a dobráci rozhodně nemůžou, i když to někteří rádi prohlašují, zajistit trvalou akceschopnost na všechny typy zásahů!
A většina mého příspěvku byla s tím, že nejdůležitější je používat mozek, rozum a cit!
Ale jak cítím z Vaší narážky, zřejmě neumíte ani pořádně přečíst článek.
-
Jsem skutečně přesvědčen, že kdo se naučí tento modul dobře používat, že je to dobrá investice.
Jak jsem uvedl, modul má v podstatě 7 volných skupin, které lze využívat k různému svolávání a vyrozumívání.
Protože se o tyto moduly starám na mělnickém územku, tak třeba v Neratovicích tam mají schůze SDH, svolání strážníků Městské policie, povodňovou komisi, krizový štáb, skupinu pro všechny starosty obcí v působnosti ORP (obce s rozšířenou působností).
Kdysi to chodilo jen přes eurotel, nyní tam lze osadit kartu jakéhokoliv operátora.
Myslím si, že za minimální měsíční náklady splní modul velmi dobrou a kvalitní službu.
Naše SDH Všetaty má přes modul zasláno okolo 200 výjezdů (ročně máme okolo 60 výjezdů - JPO III), ostatní zprávy bych ani nespočítal.
Problém byl jen s jedním relé, které jsme si ihned vyměnili a modul funguje naprosto spolehlivě.
Všem skutečným hasičům přeji dobrou noc.
-
Konečně se tu vyjádřil někdo povolaný a hlevně člověk, který to vidí z obou stran "barikády". Díky za komentář.
-
Honzu Hadrbolce znám osobně a to jak se ho snažíte osočit z nadřazenosti je naprosto nehorázné. Znám jen málo lidí, kteří udělali pro hasičinu (jak dobrovolnou, tak profi) tolik, co on.
- Filip ´Capa´ B...
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Filip ´Capa´ B... » 12.05.2008 15:19
Musím reagovat na váš příspěvek ohledně Kanga+. Sice jej pěkně chválíte, ale nezasvěcení by měli vědět, že to zase až tak extra super systém není.
Možná pro JPO III a JPO V, kteří mají výjezdový čas do 10-ti minut je dostačující, ale pro JPO II (5min.) určitě nedokonalý.
Pokud pomineme všechna mínus (nutnost spoléhat na mobilní operátory, slyšitelnost SMS - v noci, při hovoru, výpadky sítě, doba rozesílání, atd.) vidím jen jedno plus oproti paegerům - a to, že sebou nemusíte mít další přístroj. Jinak na paegery se nechají taktéž rozesílat textové zprávy a nechá se zapojit od otevírání vrat, přes rozsvícení až po odsávání a další.. Krom toho nejste odkázání na fungování mobilního operátora, a když se rozpíská, tak je hned jasno o co jde.
A cenově je rozdíl téměř nulový: Kango cca 50000,- a paeger 3000,-/ks
Sami jsme se rozhodli pro paegery (JPOII). A to i na doporučení těch, kteří používají SMS. (I vedoucí KOPISu na kraji nám potvrdil, že SMS žádná výhra nejsou)
-
Když budu mít v jednotce 25 lidí tak nevím co bude levnější. Do doby než nám kraj zakoupil Kanga+ jsme používali paegry, celý systém stál 40 000 Kč a Zkušenosti otřesné příjímačů bylo pouze 15 z toho tři se porouchali a při sepnutí, které jsme mimochodem si museli spouštět sami, to kolikrát ani všem nepřišlo. OPIS nám Paegry spouštět nechtěl. Když si vemu, že stejně při něčem velkém pouštějí aji sirénu tak ty sms s Kanga+ přijdou dřív jak ta siréna. Takže v noci od vyhlášení poplachu můžeme vyjet do 3 minut bez problému. Vůbec bych tento systém neodsuzoval. Ale asi je to věc názoru.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz