Vyšetření pro řidiče s majáky
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Patrik Lange » 12.05.2008 15:19
Nevíte jak je to s vyšetřením pro řidiče, kteří jezdí s májakama. Mám echo, že podle nového silničního zákona (bude platit od 6/2006) by každý takový měl podstoupit psychotesty a vyšetření EEG a platí to i pro JSDH.
-
Příspěvek od Petr Jech » 12.05.2008 15:19
Ty myslíš asi toto :
§ 87a
Dopravně psychologické vyšetření a vyšetření elektroencefalografem
(1) Dopravně psychologickému vyšetření a vyšetření neurologickému, včetně elektroencefalografického (dále jen „EEG“) je povinen se podrobovat
a) držitel řidičského oprávnění skupin C, C+E a C1+E, který řídí nákladní automobil o největší povolené hmotnosti převyšující 7 500 kg nebo speciální automobil o největší povolené hmotnosti převyšující 7 500 kg nebo jízdní soupravu, která je složena z nákladního automobilu a přípojného vozidla nebo ze speciálního automobilu a přípojného vozidla a jejíž největší povolená hmotnost převyšuje 7 500 kg,“.
b) držitel řidičského oprávnění skupin D a D+E a podskupin D1 a D1+E, který řídí motorové vozidlo zařazené do příslušné skupiny nebo podskupiny řidičského oprávnění.
(2) Dopravně psychologickému vyšetření a neurologickému a EEG vyšetření je držitel řidičského oprávnění uvedený v odstavci 1 povinen se podrobit před zahájením výkonu činnosti uvedené v odstavci 1, a dalšímu dopravně psychologickému vyšetření a neurologickému a EEG vyšetření nejdříve šest měsíců před dovršením 50 let a nejpozději v den dovršení 50 let a dále pak každých pět let.
(3) Dopravně psychologické vyšetření provádí psycholog nebo klinický psycholog.
(4) EEG popisuje neurolog s příslušným vzděláním a hodnotí jeho výsledek v kontextu klinického neurologického vyšetření.
(5) Dopravně psychologické vyšetření a neurologické vyšetření, včetně EEG se vyhotovuje písemnou formou a je podkladem k posudku o zdravotní způsobilosti.
(6) Náklady na dopravně psychologické vyšetření a vyšetření neurologické, včetně EEG držitelů řidičských oprávnění uvedených v odstavci 1, hradí řidič.
(7) Povinnost dopravně psychologického vyšetření a vyšetření neurologického včetně EEG se netýká řidiče, který provádí silniční dopravu soukromé povahy, pokud není prováděna za úplatu.
Z tohoto ustanovení by se dalo odvodit, že to je fakt Těžko asi můžeme spoléhat na to, že uznají hasičinu jako nevýdělečnou činnost soukromé povahy
-
Příspěvek od David Pavelka » 12.05.2008 15:19
Rovnež z toho vyplývá, že se toho nebudou muset účastnit řidiči vozidel do 7500kg to znamená že DA jako je je Avia, různé dodávky apod se tomuto vyhnou, alespoň něco, bohužel řidiči CAS asi nebudou ušetřeni.
-
...že se dělá všechno proto aby to bylo všechno co nejtěžší. Vím, že to není směřované vůči nám, ale toho, co ti kluci musí všechno absolvovat aby mohli dělat zadarmo to, co je baví, je už trochu moc a už vidím kolik lidí raději mávne rukou a vykašle se mi na ježdění než aby jezdili někam na psychotesty Už z toho začínám být otravenej
-
Příspěvek od Dedek Vladimír » 12.05.2008 15:19
jak to vypadá. Pokud jsem to správně četl a v zákoně nebude doložka o zpětné vazbě tak se to bude týkat řidičů, kteří budou do funkce řidič - strojník zařazeni až po 1.7.2006. Nás ostatních se to bude týkat až při dovršení 50 let a potom každý pátý rok. Těch co už jim 50 bylo by se to mělo týkat v intervalu 5 let po platnosti novely, pokud nebude přesně stanoveno že to bude 55, 60, 65, apod.
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:19
ale mozne je u nas vsechno, me tam spise sokuje ten odstavec, ze veskere naklady na vysetreni si hradi ridic na sve zaklady! Toho se mohou v nekterych obcich chytit starostove a chtit aby si to ridici hradili sami, u nas pokud by to pripadalo v uvahu to snad zaplati obec. Jirka
Příspěvek od » 12.05.2008 15:19
zdravím všechny,asi zklamu kolegu,který se těší že řidiči DA (avií) dodávek a osobáků nebudou muset na psychotesty. Psychotesty musí mít už teď každej kterej sedne do auta, který má maják a je jedno jestli je to do 3,5;7,5 nebo nad 7,5 t.
Bylo by spíš zajímavý srovnání jak často bourají řidiči z povolání a obyčejní civilní řidiči,podle mého názoru budou bourat víc ti civilní,protože mají řidičák kdy platila nějaká stará vyhláška,ty nový neznají a podle to jezdí. Na rozdíl řidiči z povolání musí každej rok na školení,znají všechny novinky, tak proč mají být diskriminovaní na úkor druhejch, kteří nemusí ani na žádný doškolení při novelách zákona. Tak ať už je to spravedlivý buď obě skupiny nebo nikdo. S takovou za chvilku hasiči dojezdijou,protože nebudou mít řidiče,nikomu se do toho nebude chtít jít.
-
- Kontaktovat uživatele:
No když vemu v úvahu, že ten zákon už je schválen cca. rok a všichni se zajímali jen o bodový systém a tomto vyšetření se jaksi opomenuli zmínit . No a cena tohoto vyšetření jak jsem stačil zjistit se pohybuje kolem 2500 Kč, tak si to vynásobte počtem řidičů v jednotce, které máte a zas tak směšná částka to není
-
Příspěvek od Dedek Vladimír » 12.05.2008 15:19
No nevím kdo to dělá za tak královské peníze, ale já jsem tohle vyšetření komplet absolvoval před třemi lety v Ústí nad Labem při nástupu do ČSAD jako řidič bus a platil jsem 1200,-. Samozřejmě mi to nikdo neproplatil. Řidiče rozhodně počítat nebudu, protože mi na odboru dopravy potvrdili co jsem psal již výše. Jak všichni víme tak zase takový nával k dobrovolným hasičů není aby obec zkrachovala když zaplatí (pokud zaplatí) vyšetření pro nového řidiče nebo stávajícího v 50 a pak každých pět let. A pokud si to někdo bude platit sám tak ať nezoufá, protože kdyby hrál tenis tak ho to vyjde ještě dráž. Tohle je investice na hodně dlouho dobu (řidič od 21 a pak až v 50).
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:19
zajimalo by me kde beres tu jistotu ke svemu tvrzeni, pro JSDH, obce a obcany plati pouze zakony a vyhlaska a upravy GR HZS MV jsou pro ne pouze v doporucujici rovine, ale nejsou pravne zavazne Jirka
-
Asi máte pravdu....zpětnou doložku jsem nikde nenašel Uvidíme. A k poznámce VNE1 - nemáš pravdu. U JSDHO a obcí v současné době nic podobného neplatí. A neplatí to ani u Policie ČR. Pokud se řidiči podrobují psychotestům, je to stanovené zřejmě nějakým interním aktem který nás zatím nemusí zajímat. V zákoně to zatím NENÍ. Pro všechny kdo má zájem, jsem na naše stránky do sekce download dal úplné znění novelizovaného zákona č. 361/2000 Sb. Tak můžete studovat
-
Příspěvek od Petr Haska » 12.05.2008 15:19
Veškeré tyto vyšetření jsou jenom tahání peněz. Když už, tak pořádně nebo žádné. No a pořádné vyšetření nikdo nezaplatí.
-
Příspěvek od martin uher » 12.05.2008 15:19
Čau teď jsem si přečetl vaší diskusi a docela mně to zajímá takže když si teď dělám profesní řidičák tak si rovnou musím nechat i už teď udělat tu lékařskou prohlídku nebo pokud to stihnu do toho července tak se mně to netyká a ta částka 2500,- je opravdová za to vyšetřeni a je to u normálního obvoďaka. Dík za odpověď PS: hasiče beru jako koníčka ale jak vidím tak se nám každý snaží podrážet nohy čím to asi je?
-
Příspěvek od Jiří » 12.05.2008 15:19
Jsem u AČR a tyto psychotesty jsou u nás povinné pro každého řidiče . U nás se tomuto vyšetření říká QL test. Můj kolega na něm byl nedávno a dosáhl QL-1 , což ho opravňuje k řízení vozidel do 7,5 t mimo speciálů a majáků. Byly jsme pouze dvá kteří máme oprávnění na T815 AV-15 na útvaru . Tímto vyšetřením má zákaz ježdění. Doktor mu řekl , že může na testy znovu po půl roce a snažit se je udělat s lepším výsledkem tj. QL-2. Tyto testy vycházejí ze zákona . Další věcí je , že u nás mají tu pětiletou platnost bez rozdílu věku a po padesátce každé 3 roky.
-
Příspěvek od Luboš Klobása » 12.05.2008 15:19
Armádní QL testy jsou sranda, když je srovnám s testy na strojníka HZS:)))
-
Příspěvek od Norbert SIMON » 12.05.2008 15:19
Nechci vas nijak strasit nebo odrazovat ale po dukladnem precteni zakona se dozvite ze vysetrenim se bude muset podrobit kazdy ridic a ne jen novy riidic a ridic nad 50 let. Zakon rika ze se musi podrobit vsichni ridici v terminu sve pravidelne lekarske prohlidky, nejpozdeji vsak do konce roku 2007. Najdete si temer nakonci zakona prechodne ustanoveni ktere se odvolava na § 87 a z toho jasne vyplyva povinnost pro vsechny ridice zminenych kategorii.
zakon vcetne dovetku je k dispozici na strankach www.vysetreniridicu´.cz nebo www.neurops.cz
-
- Kontaktovat uživatele:
Takže se tomu vyšetření asi nikdo nevyhne. Co se dá dělat, naše jednotka má alespoň štěstí, že naši řidiči jezdí i jako profi ve svém zaměstnání takže by to využijí i tam. Ale dělat to proto, abych vyjel 1x 2x ročně na majáky, nebo s dětskama na soutěž , tak Vám nevím (
-
Příspěvek od martin procházka » 12.05.2008 15:19
tak to bude mazec ted přišel přípis z GŘ , že to je pravda stím vyšetřením pro všechny řidiče včetně dobráků bez rozdílu věku, no aspon se snažej aby to neplatil řidič sám , ale nic není jisteho že se to povede . Divím se že se o tom vůbec nemluví až to ovšem příjde tak od 1.1.08 nebude mít kdo vyjet s technikou to bude mazec !!!
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz