Resuscitace
-
Příspěvek od J P » 12.05.2008 15:19
Zas tak úplně jedno není, v jekém poměru se resuscituuje, nemám ten dojem, že by to říkal každý více či méně kvalifikovaný lékař či záchranář. Poslední dobou se opravdu prosazuje poměr 30:2 s tím, že pokud masáž přerušíme kvůli dvěma vdechům, trvá to následně asi 10 stlačení, než se krev trochu dá do pohybu. samozřejmě, že i 15:2 je pro ohroženého zásadně lepší, než nic a může vést k záchraně. Ale bylo nám už několikrát zdůrazněno, že důležitější než vdechy je srdeční masáž, a i kdybychom neprováděli vdechy žádné, určité, byť malé množství vzduchu v plicích ventiluje v důsledku rytmického stlačování hrudníku a i toto malé množství může stačit k onomu minimálnímu množství kyslíku v krvi, které umožní udržet mozkové buňky v určité míře a po určitou dobu nad hranicí nevratného poškození nebo i zániku.
-
Příspěvek od Ex-professo » 12.05.2008 15:19
Většinou to tu všichni píšete dobře. To další upřesnění je, že se masáž nemá nepřerušovat kvůli vdechům, ale ani kvůli kanylaci žíly. Prostě se masíruje neustále. Sám si to neumím představit. Snad jediný oprávněný přerušení je na intubaci ( max. 10 vteřin) a na degibrilaci, po které se nečeká na křivku, ale ihned se masíruje dál.
A k těm poměrům - celkem dobře to vychází, že každý druhý výdech pustíš do resuscitovaného. Pokud budeš dělat KPR sám, tak to vychází na cca každý třetí až pátý, protože se u toho pěkně zadýcháš.
Po ránu je to vyčerpávající :-O
-
Příspěvek od Ex-professo » 12.05.2008 15:19
mělo to být defibrilace.
A závdavek : poměr 30:2 ( masáž : vdechy) je pro laiky a bez pomůcek.
Příspěvek od » 12.05.2008 15:20
teorie, teorie, teorie, v praxi se resuscituje různě, podle toho, co komu vyhovuje (mám na mysli poměry vdechu a stlačení), kdo nemá praxi, musí se držet teorie. obecné pokyny na www.resuscitace.cz
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:20
Sto let to fungovalo ve všech možných poměrech, nově se vymyslelo 30:2... A i předtím to šlo a pomáhalo, ne?
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od ruská vlaštovka » 12.05.2008 15:20
Má to svá určitá opodstatnění, snad to zas není tak těžké si to zapamatovat .-). Ale nejdůležitější je vůbec něco dělat.
-
V práci nám to melou do hlavy furt, takže vím co je zrovna aktuálně správně Já jenom že pomůže i těch 15:2
-
Příspěvek od Pavel Cox » 12.05.2008 15:20
Nedávno jsem si trochu rejpnul do hasičů, že mi přijde, že se některý jednotky bojí první pomoci (Jakub Kozák) ví a doporučoval jsem, větší spolupráci se ZZS v oblasti školení a praxe. Tady se objeví někdo, kdo takovým kurzem procházel, a je jedno jestli příkazem, nebo z vlastní iniciativy a je doslova sestřelen za snahu něco umět "profesionálem". Kdo mě tady zná ví, že když tady trochu do někoho zareju, tak to není ve zlym, ale že se snažim dokopat zdejší členy k diskuzi a odhalováním chyb. Víc hlav, víc ví. Proto pokud Dedku tady jseš - nenech se znechutit. Myslím si, že každý normální pracovník ZZS to vidí jinak. Koneckonců je běžná praxe, že když jednotka hasičů poskytne PP na místě události jako první, tak si
doplňují zdravotnický materiál od ZZS, protože těm doplňování materiálu nedělá problém, hasiči by jí kolikrát museli kupovat ze svého. Skoro bych se chtěl v Doksech někdy zastavit, zajímalo by mě jak u vás tyhle školení a praxe funguje - mám to totiž kousek. Jezdim na Sušici k Český Lípě.
Jinak k tomu KPR. Důležitější je masáž před dýcháním. Pokud dojde k zástavě oběhu, tak se stejně plyny v plicích nevyměňují, tudíž se kyslík nespotřebovává. A i při KPR je využití kyslíku z krve minimální. Teď budu lovit v paměti - fakt to nechci v tudle chvíli jít hledat - ale pokud mne paměť neklame, tak ve vzduchu je pouze 21 proc. kyslíku a ve VYDECHOVANÉM vzduchu, pořád ještě 16 proc. Proto se začíná masáží. Poznámka - pokud v civilu natrefíte na někoho se zástavou oběhu (a nebudete mít roušku) - nevyžaduje se již dýchání. Ale masáž je nezbytná. Je to proto, že dneska fakt nevíte co kdo může mít za chorobu (já nosim vyšetřovací rukavice furt někde při sobě) a než nedělat nic, tak je toto ůdajně dostačující. Ještě k hasičům. Je jen dobře, že se o PP zajímáte, není dobrý přístup, že se nebudu zajímat o nic, hlavně stačí že "něco" udělam. Naopak. Tím že se snažíte držet "krok" s moderními postupy si zvyšujete kvalifikaci. Problém je, že se tyto postupy mění docela rychle a a ni u záchranky to není sjednocené. Proto je důležité sjednotit si postupy v týmu! Docela se vyplatí, aby i tam jenom jeden "velel".
POZOR! K jednomu příspěvku, že se nemá přerušovat masáž ani kvůli vdechu! S tím bych si nedovolil nesouhlasit. Protože se velice snadno může stát, že pak profouknete vzduch z ambuvaku do žaludku (cesta nejmenšího odporu), což pak může vyvolat zvracení a vdechnutí zvratků! Proto jsou udávané poměry. Asynchronně (neboli, zároveň) se dýchá a masíruje u zaintubovaných pacientů, protože tam se dýchá rourou přímo do plic a nemůže dojít právě k
prodýchnutí do žaludku.
-
http://www.zachrannasluzba.cz/odborna/k ... ovinky.htm
První pomoc
na stránkách Táborské záchranky:
http://www.zzstabor.cz/prvnipomoc.html
nebo ke stažení ze stránek Plzeňské záchranky (PDF - 473 kByte):
http://www.zzspk.cz/download/prvni_pomoc.pdf
-
... odkaz s první pomocí najdete na stránkách hasičů obce Slatina:
http://hasici.obecslatina.cz/
Jakube s kym jste dávali dokupy? Rád bych věděl kdo je author a kde berete podklady. Díky. Chtěl jsem poslat mail, ale datluju zrovna na pda a tam mi to nechodí, můžu maily jen číst. (
-
Toz kdyz si to muzes precist, tak to ja ti to napisu tim mejlem
-
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti