Všem Všem Všem!!!!!!!!!!!!!!!
-
Příspěvek od Safos » 12.05.2008 15:18
Ahoj,obracím se na Vás všechny s akutním problémem!!!!!!!!!!!!!!!!
Jsme JPO3 Jílové-Modrá dne 19.1.06 ve 03:15 vyjela naše jednotka k požáru rodinného domu v Modré,jelikož se hodiny posouvaly začalo to opětovné stresové rozhodování jít-či nejít do práce a tak jsme se dohodly s velitelem,že se spojí telefonicky s našima vedoucíma což učinil a ujistil se,že nebudou žádné problémy!!!! Mě osobně zavolal vedoucí okolo šesté hodiny a řekl okamžitě do práce tak co my zbylo ponechal jsem všeho a šel . V mém případě vše O.K teda až na zradu vedoucího pozdní příchod omluven a jedeme dál,ale náš strojník v tu chvíly jedinej druhý musel taktéž do práce zůstal a když přišell druhý den do práce tak si vyslechl MÁŠ PADÁKA TAKOVÝ TADY NEPOTŘEBUJEM CHCEŠ HASIT, TAK SI HAS!!!!! a rázem je bez práce.
Máte nějaké zkušenosti???????????
Vždyť tohle není možný ty naši zákonodárci jsou tam úplně na h...o,my musíme vyjet do 10min musíme mít všechna možná i nemožná školení pořád něco,ale na nás nikdo nemyslí pojdmě s tím něco dělat třeba se vydáme všichni na výlet za naší vládou my druhým pomáháme tak proč nemůžou oni nám zlepšit podmínky.Třeba v Německu má zaměstnavatel úlevy na daních za každého zaměstnance který je dobrovolný Hasič a běda,když ho nepustí na výjezd to si tam nikdo nedovolí!!! A u nás to ani pes neštěkne.
Děkujeme za rady a návrhy na zlepšení situace.
-
Příspěvek od Robert Žára » 12.05.2008 15:18
No ono asi hlavně záleží na zaměstnavateli.. Já mám dohodnuto se zaměstnavatelem (písemně), že v případě požáru všeho nechávám a mizím. Pokud by mi zaměstavatel nechtěl zaplatit mzdu ( omluvenou nepřítomnost samozřejmě mám) platí mi ji obec. Ale myslím si, že je někde v zákonníku práce toto ošetřeno - tzn. pokud jsi dobrovolný hasič zařazený do výjedu tak máš mít ze zákona vyjímku na nepřítomnost...chtělo by to tam někde najít
-
Příspěvek od Dedek Vladimír » 12.05.2008 15:18
Jmenovaný se účastnil zásahu jednotky požární ochrany města ......... a tím vykonával občanskou povinnost v souladu s ustanovením § 65, odst. 2, zákona č. 133/1985 Sb. ve znění pozdějších předpisů. Jmenovanému tak vznikla překážka v práci dle § 124, odst. 1, zákona 65/1965 Sb. ve znění pozdějších předpisů. Ušlou mzdu Vašeho zaměstnance bude refundovat Město .......... v souladu s ustanovením § 29, odst. 1, písm. f), zákona 133/1985 Sb. dle platných právních předpisů. V praxi to vypadá tak, že ti zaměstnavatel vyplatí mzdu jako kdyby jsi byl v zaměstnání, ale na základě faktury si tvoji mzdu nechá proplatit od obce.
Další věc je, že velitel zásahu třeba i cestou OPIS může požádat kohokoliv o poskytnutí pomoci. V tomto případě může požádat zaměstnavatele o poskytnutí jeho zaměstnance k provedení záchranných prací a zaměstnavatel je povinen takovou pomoc poskytnout. Vše řeší §§ 18, 19, 20 zákona o PO.
Co se týče povolání do zaměstnání vedoucím přímo od zásahu, tak je to opět nestandartní postup. O střídání hasičů, povolávání a odesílání jednotek během zásahu odpovídá pouze velitel zásahu. On je jedinou kompetentní osobou, které tě může poslat domů.
Záleží hodně na zaměstnavateli jak se k tomu postaví. Ten výrok "MÁŠ PADÁKA ...." není absolutně ničím právně podložen a v případě výpovědi bych se vůbec nebál soudního sporu. Druhá věc je ta, že tě teď budou bedlivě sledovat, až tě nachytají na švestkách a pak budou mít legitimní důvod dát ti výpověď. Nejhorší na tom je, že jste určitě zahraniční firma s českým vedením. Kdyby se o tomhle přístupu k tobě dozvědělo vedení v německu nebo někde jinde, tak by byli přinejmenším překvapeni. Tam si to skutečně nikdo nedovolí. Tady jde totiž jen o to, že ten tvůj vedoucí musí operativně sehnat náhradu a to je pro něj nadlidský výkon.
Pro lepší úspěch byl klidně oslovil i televizi. Když je problém v médiích tak se hned řeší mnohem lépe a je větší šance, že to nikdo nezamete pod koberec.
-
Příspěvek od Pavel Šimák » 12.05.2008 15:18
Vláďa má úplnou pravdu, nedávno jsme něco podobného také řešili (čistě teoreticky). Došli jsme ke stejnénu závěru, soudního sporu bych se nebál protože vše je na vaší straně. Jak píše Vláďa, strojník konal občanskou povinost a v tu chvíli o něm může rozhodovat jen VZ. Zaměstnavateli bude vše uhrazeno obcí a pokud vznikne jen minimální podezření že zaměstnavatel rozvázal pracovně právní vztah kvůli činnosti zaměstnance v JPO, nemělo by tu být co řešit, to si zaměstnavatel nesmí dovolit a soud by to měl uznat a dát zaměstnanci za pravdu.
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od FiRan » 12.05.2008 15:18
Jak je to v pripade, ze jako JPO II s pohotovosti (1+3) 24h denne pracuju (studuju) jako zamestnanec (student) nekde, kde je zrizovatelem obec, popripade kraj? Mohu si brat hotovosti i behem pracovni doby (studijni) a v pripade vyjezdu se neodkladne vzdalit na dobu nezbytne nutnou? Jak se resi toto? Diky
Kdo se utopí, ten se nespálí.
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:18
vcera v decinskem deniku, ze to bylo trosku jinak. Tam se uvadi, ze hasic se bez omluvy (ani telefonickeú nedostavil do prace a jeho vedouci mu druhy den dal skutecne na vybranou, bud budes chodit do prace, nebo se stan hasicem a dotycny se udajne pohadal a urazil a dal vypoved dohodu??? Pokud by se skutecne nechal vyhodit, tak se muze branit podle zakona, ale pokud se to stalo tak jak vypovidaly do novin obe strany, pak je v.l, vypoved plati a muze si za vse sam. Trocku ale nechapu, proc se pri podobnem stretu neobratil na HZS (OPIS) je mozne preci do mista zajet a s dotycnym vedoucim promluvit, nebo mohl zavolat treba me Jiri Sucharda, velitel OSH CMS Decin.
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:18
to co popisujes plati jen v casti Rakouska a mozna nekde v "zapadnim" Nemecku, ale tady na vychode je to stejne jako u nas, neprijdes do prace a jdes - zadne ulevy, zadne vyhody, zadne dane pro zamestnavatele nebo tebe ( Jirka
-
Příspěvek od Jirka Smolík » 12.05.2008 15:18
Pánové nic proti Vám, ale slezte z toho lustru.Podle mě Vám každý vedoucí,který trochu přemýšlí nedá výpověd z důvodu toho, že jste hasič a jezdíte na výjezdy, ale důvod Vás prostě vyhodit si najde vždy - třeba porušení pracovní kázně a atd. a nikdo se zaměstnavatele neptá - Hele ta výpověď je z důvodu toho, že je hasič a chodí hasit požáry? - tím pádem - Vy jste bez práce, on v pohodě, protože si najde jiného člověka, který bude v práci pořád a Vy máte smůlu a nikdo Vám nepomůže.Tak Můj osobní názor na tento problém zatím žádný zákon neřeší, protože mu všichni uvěří, že ta výpověď je opravdu z důvodu porušení prac. kázně a proto tvrdím, že je to opravdu o dohodě se zaměstnavatelem - bohužel - který buď ustoupí a nebo jako hasič máš smůlu.
-
Příspěvek od Safos » 12.05.2008 15:18
Ahoj,no ono co píšou v Děčínským deníku je víc než jsme zjistily my teda alespoň když jsem psal tento článek do diskuze,ale 1.Byl jsem u toho když Pavel volal k němu do práce takže vím,že s ním mluvil (a Pavel nemá ani důvod nám lhát,ale byl sjem u toho) A tohle už víme dnes: Jarda přišel druhý den do práce a hned mu bylo řečeno co chce dělat jestli hasit nebo makat teda respektivě se ho ptaly kdo ho živý ale to už jsou jen slovíčka a to všechno před více lidma,ale nikdo neřekne nic veřejně jinak jde taky což je jasný.Chvilku se hádaly a Jarda,že půjde marodit a on na něj ať chvilku počká a donesl mu výpověd dohodou a navíc z jeho strany no a on jí blbec podepsal a bylo to.Teď už nemá nikde odvolání předevčírem tady byla nova točily to ale ještě to tam nebylo ve zprávách tak už to tam asi ani nedají škoda alespoň mohly mít ostudu.Stejně je to sprostý jdeš druhým pomoct a pak tě vykopnou a jak říkaj kluci v předchozích článkách tak je pravda,že KDYŽ CHCEŠ PSA BÝT HŮL SI VŽDYCKY NAJDEŠ.
A jen můžu dodat když jsem přišel já ten den do práce a vedoucí my řekl,že to je práce Profesionálů,že my tam jsme zbytečný.Tak není co dodat ani se my nepodíval do očí když jsem mu řekl že by mluvil jinak kdyby šlo o jeho majetek!!!
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:18
... za firmu? Docela by stálo za to udělat jí ostudu, a to pořádnou. Zveřejněte její jméno, i jméno šéfa, mají se za co stydět!!
-
Příspěvek od Karel Čermák » 12.05.2008 15:18
Je to děs, co zaměstnavatelé dělají s lidma. Mám také problémy při uvolňování členů na školení a podobně. Ale to je všude, asi.
Co vlastně chci říci : naše pražské vedení je si jistě vědomo situace a zcela jistě nepodniká žádné kroky k nápravě. Někdy mi to připadá, že chtějí dobrovolnou hasičinu zničit a vše převést na HZS. Věil bych tomu.
V Semilech jsme měli kdysi pár poslanců a dokonce i generalisima štěpána a snažili jsme se dotlačit je ke kroku, kdy dobrák nebude muset se při pomoci bližnínu svému v případě nouze bát o svoje zaměstnání. ZBYTEČNĚ, kakaový bob kraus nám řekl, že to je blbost a štěpán se o tom pomalu nechtěl ani bavit.
Tlačte na pražské vedení aby s tím něco dělalo! Jeddit po zahraničních cestách za naše příspěvky - na to je nepotřebujeme, když si tam nedovedou vzít příklad z dobré věci.
-
Příspěvek od pablo112 » 12.05.2008 15:18
Já osobně nemám žádný problém se svím zaměstnavatelem a ostatní kluci z výjezdovky taky ne(aspon si myslim)vždy dostanou refundačku a je to bez problému-zatim.až bude jinej šéf tak to bude třeba taky jiný/podle mě to je na každym z nich jak chtěj uvolnit a tím pomoc.AŽ BUDE TVÝMU ŠÉFOVI HOŘET BARÁK(snad k tomu nedojde)A BUDE POTŘEBOVAT TU POMOC ON TAK TO PŮJDE ALE TY ZROVNA NEBUDEŠ MÍT ČAS BUDEŠ PRACOVAT.A ti páni nahoře sami všichni víte jak to tam je!
-
Příspěvek od Jiří Adamec » 12.05.2008 15:18
...vzít pár CASek s vysokolakem a propláchnout jim mozky...
Chápu i ty zaměstnavetele a proto si myslím, že by i oni mohli za uvolnění dobráka z práce nějakou náhradu dostat. Třeba právě onu zmiňovanou slevu na dani.
-
Příspěvek od Jirka Smolík » 12.05.2008 15:18
A proto čím více budou mít hasiči zastoupení v senátu a parlamentu tím lépe.A proto pánové Hurá do politiky!
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Stanislav Kaisler » 12.05.2008 15:18
Já bych to zaměstnavatelům moc nevyčítal. Samozřejmě, jsou blbci i mezi nima. Jenže co si má počít třeba šéf malé firmy, která ma dva, tři zaměstnace, dohodnutý termín odevzdání zakázky a najednou mu nepřijde maník do práce, protože je někde u ohně. Co je mu platné, když dostane refundovanou mzdu, když třeba pak musí platit penále za pozdě odvedenou práci. Nebo zemědělci o žních, ono to obilí třeba o den dýl posečený může zmoknout a pak jdou náklady nahoru.
Takže na zaměstnavatele bych raději moc netlačil tím, že podle zákona dobráka pustit musí, ono by se taky snadno mohlo stát, že by si mohl moc rozmejšlet jestli ho vůbec přijmout do pracovního poměru. Je to asi opravdu o tom, jak systém nastavit, aby se zaměstnavateli zaměstnávat dobráka vyplatilo. Teď se řešil ten problém s vojenskými zálohami, to je přeco skoro to samé (oni si to ale mohou lépe plánovat).
Tady bych viděl úkol pro Svaz obcí, SHČMS apod. - spojit se s představiteli dalších organizací, které mají podobné problémy (Vodní zachranáři apod.) a postupovat jednotně.
Ideální stav je asi ten, že dobráci jsou zaměstnanci obce (u těch větších, kde jsou většinou JPO II, JPO III), třeba v technických službách, školníci apod., to je pak pohodička. Takže bych si třeba dovedl představit, že při konkurzu na obsazení nějakého místa na obci by členství v zásahové jednotce bylo bráno jako plus a uchazeč by měl přednost.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz