Bez spojení není velení, ale kde na to vzít?
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od ruská vlaštovka » 12.05.2008 15:18
Tak to si asi jeste pockame, nez analog padne. Jak uz jsem napsal - v lonskem roce nacpaly zachranky miliony do novych analogovych prevadecovych siti (jen samotny prevadec prijde bratru skoro na sto litru a k tomu dalsi stanice, anteny, atd...) v pasmu 160 MHz a dalsi nejspise budou nasledovat. Oni hasici by na to taky nikdy nelezli, kdyby to socani nenaridli - proste se musi verejnosti zacpat huba, aby nekdo nerikal, ze na siti za miliardy jsou "jen" policajti (kteri se pres to stejne nedomluvi). To si kazdy rozmysli, jestli za sto koliku ma funkcni prevadec nebo s bidou vozidlovy terminal na pofiderni digitalni sit, pripadne dva prachobycejne prenosne. A co ten priserne predrazeny servis, nedobra kvalita terminalu atd? Uz k tomu aspon davaji trochu slusne baterky? Kdejaka prkotina se tomu stane a uz se to posila do zaboroutie... a za jakou cenu! Kdyz holt jsou kraje tak bohate, ze si mohou dovolit vyhazovat penize oknem za neskutecne predrazene, zastarale polofunkcni cosi, co dodneska poradne nefunguje, jen proto, aby meli soudruzi na UV radost... Mozna je Morava tak bohata, ale tady v Cechach na to prachy nejsou. Ano, vetsina zachranek zrejme bude aspon jeden terminal vlastnit, kvuli soucinnosti a taky to zkousi testovat, ale zatim asi zdaleka nehrozi, ze by se chystaly na kompletni prechod.
A jestli se nepletu... nebylo kdysi nahodou v nejakem zakone, ze zachranky musi monitorovat ten jejich soucinnostni kanal? Pochybuji, ze by na OPISu meli jen Pegas a nic... Ale v jejich legislative je zrejme taky takovy bordel... na poradny zakon o ZS cekaji uz kolik let a soudruzi poslanci to maji na haku...
-
Příspěvek od Jenek » 12.05.2008 15:18
Ale vžnyť to vše co tu píšeš vím taky a plňě s tím souhlasím,ale Paegas je jako temelín už stál tolik peněz že se to musí dodělat i kdyby čert na koze jezdil a státní organizace dostanou nařízeno státem že to musí používat.Mě se to taky moc nelíbí,ale je to realita.
-
Příspěvek od simír hasič » 12.05.2008 15:18
na škole (PŠ MV Brno) jsme měli na spojovací techniku maníka, který Matře fakt hověl, ukázal nám, co všechno se s ní dá dělat včetně posílání SMS a hovoru s pevnou linkou. Problém ale je v tom, že jako ve všem v tomhle státě se nic nedotáhne do konce a Frantíkům se za Matru nezaplatilo úplně všechno a její provoz je tomu odpovídající. Každá, byť banální oprava, je šíleně drahá, protože ty krámy se musí posílat na opravu do Francie. Zdroje do vysílaček ležely mnohdá více než rok na skladech MV a proto je jejich kapacita ubohá a postupně začínají odcházet. Pokrytí je taky vcelku mizerné. Pamatuju se, když se náš exministr vnitra Gross v televizi chválil za Matry, tak se ho zeptali také na dobráky a on řekl, že obrazně MV vybudovalo dálnici a silnice a autíčka-tedy vysílačky a stanice si musí HZS, záchranáři a obce zaplatit sami. Takže ještě dlouho budou na místo zásahu přijíždět hasiči, jejichž velitel bude ověšený analogem, Matrou a samozřejmě i mobilem. On se totiž musí domluvit se všemi a jinak to nejde. Ikdyž má PČR samozřejmě na Matře tzv. součinnostní kanál IZS, jak výše uvedla vlaštofka, tak jej nikdo nepoužívá. A ještě před několika málo měsíci byla i některá policejní ředitelství, na kterých dojížděly analogy, takže já si myslím, že u HZS a tím myslím i dobráky, pojedou analogy minimálně ještě 10-15 let, takže se nebojte, že jejich nákup teď je už anachronismem.
-
Příspěvek od Adam Thomitzek » 12.05.2008 15:18
1. počet kanálů - ručka souhlas, tři kanály stačí, ale minimálně velitel by měl mít ještě okresní + převaděče pro příjem hovorů z OPIS (pokud nechce sedět v autě). - mobilní RDS, např. u nás MSK 3 celostátní kanály + 18 okresní a převaděče (vzhledem k přejíždění jednotek mimo hranice bývalých okresů je to nutnost.
2. typ RDST - GM 360 optimum pro JSDH samo, že má spoustu nevyužitých funkcí, ale displej je při 21 kanálech nutnost. Kluci jsou zvyklí pohybovat se v menu z mobilů což usnadňuje obsluhu RDST. Pokud se nejezdí často tak si každý nezapamatuje které číslo je který kanál a o statusech nemluvím.
3. statusy - alespoň v MSK samozřejmost. Prochází i přes převaděče a vstupují přímo do obslužného software na OPISu. Ušetří se čas nutný k navázání spojení a pár kliků myší spojaře na OPIS.
4. socani a matra - nezrušitelná smlouva na dodávku systému TETRAPOL byla podepsána za vlády Václava Klause, tak do toho socany nemotej.
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Michal Bareš » 12.05.2008 15:18
Oni používají dobrovolné jednotky v MSK statusy?
S těma převaděčema je to fakt, ale docela by mě zajímalo, jak často se stane, že jednotka SDH z jednoho konce okresu jede na zásah přes celý okres až do sousedního. Chápu u jednotek na hranici okresu, když mají převaděč vedlejšího okresu, ale 18 převaděčů mi u SDH připadá moc. Navíc pokud by skutečně jeli tak daleko, tak to bude něco hodně velkého a spíš budou už používat kanál na místě zásahu.
http://www.rescueinfo.org
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Proboha, na co potrebuji dobraci jednadvacet kmitoctu? Vy delate pro NASA? To tam zase musite mit nějaká "špecifiká"...? I s nejakou rezervou by melo uplne stacit 10 kanalu u CM340... Budiz, pokud pouzivate statusy, je displej nutnosti, ale jsou i levnejsi typy s displejem. Ale nakonec je to vas boj . Hlavne, kdyz to bude poradne fungovat. Vzdycky jsem si myslel, ze Motorolu nemuze jen tak neco rozhodit, ale zjistil jsem, ze muze. Clovek!! Zacina to u toho, ktery ji programuje (to je taky kapitola sama pro sebe), pokracuje pres "montaznika" a konci to u uzivatele. To byste neverili... ale nic...
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
No, pokud se pamatuji, prechod hasounu na sit Pegas si Klaus nevymyslel. Takze sem ty socany taham, no. Nakonec je to jedno, jsou to barabove jeden vedle druheho a Pegas je jedna velka lumparna od zacatku az do konce (uz aby to bylo).
-
Příspěvek od Ivan K » 12.05.2008 15:18
Reakce trochu opožděná ale přeci. Vysílačku typu GM 360 jsem volil po konzultaci na našem nebližším HZS a asi i proto mně ji doporučili protože ji mají namontovány ve svých zásahových vozidlech. Ještě než jsem ji zakoupil tak jsem se radil s člověkem který tyhle ty věci má na starosti přímo na ústředí našeho kraje. Jistě cena větší, ale obsluha příjemná a displej určitě výhodou. Více kanálů mě potěšilo až později když jsme dostali od naší bývalé městské policie 3ks ručky MOTOROLY, které já jsem ještě před tím nikdy neviděl /starší typ/. A jejich frekvence /pevná - kristal/ šla dohrát na naši vozidlovku jako další kanál. Tento kanál slouží hlavně pro naši potřebu např. při konání různých akcí třeba jako dětské dny a cvičení atd.....
Co se týče pokrytí tak je to v našem městě bída, bohužel nám to potvrdily i přímo lidi z HZS kteří k nám občas zajíždí. Po namontování mě to řádně všechno proměřili a údajně se z toho více už dostat nedá. Skutečně asi hlavní příčinou bude špatné místo, protože vyjedu autem za město a jede to skvěle.
Výbava GM 360 je asi velká a je mně úplně jasné že opravdu většinu funkcí nevyužijem. Ale mně osobně šlo hlavně o to že když při výjezdu k tomu sedne člověk který nemá moc zkušeností, hlavně z důvodu méně častých výjezdů a tudíž méně častým používáním. Tak ihned po zapnutí se mu zapne automaticky kanál, kde na displeji je napsáno OPERACNI, tak ví , že se domluví přímo s operačním střediskem. Pokud se potřebuje přepnout jinam, tak zase se mu oběvují přímo názvy tzn. ZASAHOVY, Z8LOZNI ... Na první pohled možná trochu dětinské nebo neprofesionální, ale jak se ukázalo účinné.
Ale znovu podotýkám celé parametry a vybavení asi nikdy nevyužijem. Ale hlavně že to lidi začali používat nebojí se toho. I když první spojení s operačním v případě výjezdu je stejně přes mobil a tento způsob spojení je taky účinný.
Co se týče analogu nebo digitálu, myslím že je to stále větší otázka. řekněme že do auta koupím zase nějakou takovou podobnou stanici /analog/. Potom kluci jedou na školení na stanici HZS a tam se doví že to oni už nepoužívají a že je to zastaralý systém a opět začíná bouřlivá diskuze viz výše uvedené příspěvky. Jeden je zastáncem toho druhý toho. V každém případě by bylo dobré kdyby s tím něco udělali pánové tam nahoře ať už je klid a hlavně trochu jasno. Už jenom z toho důvodu že to všechno stojí hodně peněz.
Pánové přeji všem dobré a kvalitní spojení
-
- Kontaktovat uživatele:
že používát stanice bývalé Městské policie. To obec dál platí tu frekvenci, kterou měla MP? Nebo celou dobu používali sdílený kanál?
-
Příspěvek od Project » 12.05.2008 15:18
My jsme ty GM 360 pořídili na doporučení HZS a jedou bez problémů. Překvapuje mě, že se dočítám, že umí 250 kanálů. Nám jedou od začátku jen 4: Součinostní, Okresní, Zásahový a Záložní zásahový. Ale je možné, že je přednastavil dealer ( U ruček P040 nám takto zablokoval okresní frekvenci,což jsme požadovali naprogramovat zpět). Dostali jsme k RDS jen jednoduchý základní návod k obsluze, takže se v tom menu nevyznal ani čert.. Tak jsme po dohodě se spojovým technikem z HZS radiostanice u něj přeprogramovali. Říkal, že to takhle ořezal i ve vozidlech HZS, takže nechal funkčních jen několik málo položek v menu a zbytek zablokoval. A na rychlá tlačítka nám dal scan a statusy, které sice můžeme používat a používáme, ale letos i "náš" OPIS přechází pod KOPIS, takže nikdo tu u nás netuší, jak to pak bude fungovat...
-
Příspěvek od Lukáš Daniel » 12.05.2008 15:18
Měli by si ti zainteresovaní pánové co ty prachy rozdělují uvědomit,že ty vysílačky nepotřebujem proto aby jsme se píchali anténama do prdele,ale aby jsme v případě toho že zrovna jim doma zahoří mohli standardne domluvit!at cpou radsi do sportu,ten je prece dulezitejsi....
-
- Kontaktovat uživatele:
a proč by měl někdo dávat peníze "nějakým" hasičům na spojení, když to nikdo neuvidí a bude to vědět jen těch pár lidí, kteří ty stanice používají. Takhle dá peníze raději na fotbal a hezky se před volbama zviditelní. Bohužel je to tak.
Jinak ještě k tomu zamykání funkcí, to je právě to o čem jsem mluvil, někdo si pořídí drahou stanici se spoustou funkcí a stejně si jich pak při programování nechá 90 procent zamknout.
-
Příspěvek od Dedek Vladimír » 12.05.2008 15:18
aby jsme si kupovali levné věci. Ta reklama se mi moc líbila a tady platí dvojnásob. Vzpomeňte si každý, že se Vám určitě někdy stalo, že jste koupili přístroj v levnější verzi a za čas jste zjistili, že Vám jeho parametry nestačí. Přitom stačilo přidat pár stokorun a vlastnili jste model, který by vám sloužil i po letech. pořád tady soutěžíte s profíkama a když se jim můžete vyrovnat aspoň profesionálním vybavením, tak si koupíte hračky s Kauflandu. Brzy budou volby a nikde není napsáno, že se neotočí politický vítr a někoho třeba napadne investovat souběžně i do analogu. Pak tady opět budete nadávat na politiky, protože jste letos ušetřili 2 tis. na nákupu RDST a ona za rok nebude stíhat možnosti a potřeby analogové sítě. Cenový rozdíl mezi CM a GM není tak propastný, že by zrujnoval rozpočet obce, ale tu vyšší investici oceníte časem. Po mých zkušenostech s nákupem levnějšího vybavení, kdy jsem pak před zastupitelstvem stál jak uličník a zdůvodňoval proč jsem nekoupil rovnou tu dražší věc, když už po dvou letech ta stará je technicky nedostačující, jsem začal razit tuhle teorii a zatím se mi to vždy vyplatilo. A věřte že štěstí přeje připraveným.
-
Příspěvek od Zdenek Szobonya » 12.05.2008 15:18
nezlobte se vím ,že to sem nepatří ale potřeboval bych sehnat co nejvíc informací o svolávání jednotky pomocí Kanga.Prosím o pomoc je to důležité.Moc díky za případné odpovědi.
Pište prosím na soptik.zdenek@seznam.cz
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Ale jo, 360 je docela brus a je fakt, ze zase o tolik drazsi neni (o ctyri, resp. o dva tisice, ja puvodne reagoval na to, jak nekdo psal, ze maji v aute 380 a to uz je sakra palka). Je fajn, ze pise nazvy kanalu na displeji, ale zase treba oproti rade CM ma preci jen trochu slozitejsi ovladani, vzhledem k mnozstvi funkci. CMka ma jen prepinac kanalu a dve, resp ctyri programovatelna tlacitka. Ale je pravda, ze pri pouziti statusu je alfanumerika nanejvyse vhodna. Pokud se ovsem se statusy pro JSDHO nepocita ( jak to tak vypada), jsou CMky uplne dostacujici. Ty jsou uz uplne "blbuvzdorne", pokud jsou naprogramovany opravdu jen tri kanaly, jako to maji ty nove prazske, tak nemusi byt vedle ani prilepena tabulka . Na jedno funkcni tlacitko monitor a vypinani subtonu (Motorola tomu rika kontrola hlasitosti) a na druhe scan s nastavenim priority. Jasne, pokud ty prachy mate, je GM360 relativne jeste dostupna a pritom temer na vse pripravena stanice. Pro ty, kdo tolik penez nemaji, staci zatim (a asi jeste dlouho) rada CM, v provedeni modelu 340 umi i Select5, ktera se dnes stava i u Motoroly prevladajicim systemem cileneho volani. A jejich 10 kanalu je pro vetsinu sboru dostacujicich - krome trech klasickych dobrackych frekvenci zbyva jeste 7 kanalu pro pripadne prevadece HZS, soucinnostni zdravotnicky kanal a na horach po dohode treba pro prevadec HS. Sdilene kmitocty nesmi byt pouzivany pri provozu z mobilni radiostanice, pozor na to!
Co na skoleni vali hasicum do hlav panove seshora, radeji nekomentuji. Jak se rika, ucel sveti prostredky a oni potrebuji, aby se verejnosti zacpala huba - a tak alou vsichni na Pegas, kdyz uz to stalo takovych miliard (a jeste bude stat), tak at narod vidi, jak jsme vsichni na digitalu. Ze to nefunguje? To uz verejnost nevidi. Je to zatim jen obrovsky lesteny prd. A obavam se, ze v nasich podminkach jeste dlouho bude. Analog je samozrejme zastaraly, taky na to ma uz roky, to ale neznamena, ze by mel byt spatny! Stale je jeste spolehlivejsi, jak cela Tetra i s Tetrapolem dohromady. Aspon u nas. Ze jsou na analogu problemy take uzce souvisi s tim, v jakem stavu se nektere site nachazeji. Penize nejsou na nic a ke vsemu radiova nekazen a nedodrzovani zakladnich predpisu radioprovozu nekterymi uzivateli tez nese sve "ovoce" :-/. Hlavne neverte vsem tem jasavym verozvestum z GR, ze vas digitalni sit spasi a ze nic lepsiho neni. Ano, pokud by fungovala, jak ma a smlouvy by nebyly podepsany tak nevyhodne pro nas stat, pak mozna. Ale zatim se na pridi bijeme v prsa a na druhem konci se lod potapi. Hlavne ze kapela hraje dostatecne nahlas!
-
Příspěvek od Josef Herout » 12.05.2008 15:18
Měli jsme to štěstí, že v naší výbavě byly radiostanice vozidlové Maxon 160 a přenosky Maxon 25 a 55. Všechny tyto stanice bylo možné přeprogramovat na požadovaných 12,5 MhZ, takže nás to stálo nějakých pět ticíc. Museli jsme ale vyřadit přenosky Kenwood a Maxona 70, na kterých už úprava nešla provést. Co se týká přenosek, přecházíme postupně na Motoroly GP 340. Z velitelské jde i spustit pagerová síť. Pokud jsem informován o Matře, tak se podle mě jedná o zbytečně vyhozené peníze za věc, která je už zastaralá.
-
Příspěvek od Aleš Bárt » 12.05.2008 15:18
Tu GM 380, máme u nás a jsme s ní spokojeni. Škoda že pár (vetšina) důstojníků na Opisech neumí převzít údaje odeslané selektivní volbou, nebo vyzvánění statusem.
Ručky máme GP 340, a taky spokojenost (11 kanálů pro spojení mezi JPO) a 4kanály máme pro vlastní použití.
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
No jeste abyste s takovym radiem nebyli spokojeni! Tedy az na tu cenu.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz