Služební zákon
-
Příspěvek od Jenek » 12.05.2008 15:18
Plně s Tebou souhlasím a líbí se mi,že se nebojíš říci jak to je s těmi příplatky a výsluhou.Mám stejný názor.Co to je pořád?Nevím jak to máte v Pardubickém kraji,ale já vím o územních stanicích HZS kraje,které cvičí dvakrát za rok na nebezpečnou látku a na unik radioaktivní látky vůbec ne.Tak bych to s tím cvičením až tak nepřeháněl.Jak víš,že to říkal někdo s SDH.Třeba to je profík,který je také v SDH a chce,aby nebylo zapomínáno na jednotky OBCÍ a PODNIKŮ. A nelíbí se mu systém,který u HZS ČR začal bujet.
Vím,že Spousta HZS je vybaveno starými DOZIMETRY od bývalé CO,protože spadli pod HZS tak samozřejmě i jejich prostředky.Vím,že se říká ´´těžko na cvičišti,lehko na bojišti´´,ale není to pravda.Něco jiného je cvičení a něco jiného je skutečný zásah.A můžu Tě ubezpečit,že jsem to poznal mnohokrát na vlastí kůži.
-
Ahoj Martine dnes jsem si přečetl článek jak v Turnově dostal pan starosta dobrý nápad a spolu s hejtmanem prověřili složky IZS vyhlášením cvičení o kterém nikdo nevěděl.A ono se najednou ukázalo jak to ve skutečnosti je a jak by to vypadalo u skutečného zásahu.Hned po přečtení tohoto článku jsem si vzpoměl na Tebe jak jsi tady psal,že HZS ČR pořád cvičí a že občané mohou mít jistotu že jsou v bezpečí.To se potvrdilo mé tvrzení,že cvičení a skutečný zásah je něco zcela rozlišného i když jsou na místě jen vybavené a vysoce odborně způsobilé jednotky HZS ČR.Doufám,že se toho chytnou i starostové jiných obcí a takových neohlášených cvičení bude více,protože jsou daleko užitečnější než ty dopředu nacvičené šaškárny.
-
-
Příspěvek od Radek Svoboda » 12.05.2008 15:18
Vzhledem k tomu, že příprava a instalace předmětů ( cisterna, dýmovnice, atp ) zabere celkem dostatek času aby si procházející obecenstvo povšimlo, že se něco připravuje, tedy, že to není doopravdy " ostrá " nehoda, nevidím důvod, proč by mělo okolí být vyděšené a hned volat hasiče nebo ostatní složky. Možná i přítomnost kamery a novinářů naznačí, že se asi něco dít bude. Takže pod kontrolou to má naprosto někdo jiný, tak proč by se prostý občan měl nějak angažovat s voláním. Ale rád se podívá. Když budu brát v úvahu, že se to cvičení "neprofláklo", každý zkušenější hasič odhadne při příjezdu na místo, že se o cvičení jedná. Pokud se vžiju do role velitele zásahu a vím, že se jedná o cvičení, nejdříve začnu přemýšlet, jak zajistím výjezd pro případný doopravdový zásah, neboť na zásah na nebezpečnou látku a ještě k tomu v cisterně potřebuju hromadu lidí a techniky i z jiných okolních měst, DT, ochr. obleky, dekont. stanoviště, neustálou přítomnost ZZS, MP,PČR, odklon dopravy a hlavně zřejmě soukromé subjekty na sanaci. Počtáři si spočítají, kolik by to zřejmě stálo peněz a nadělalo paseky v běžném životě v okolí. V dnešní době jsou peníze až na prvním místě a vedení HZS nám to dává sakra znát. Nejsem si jistý, zda-li vyhlašovatelé jsou s tak náročným zásahem obeznámeni. Chování zasahujících při záchranné akci nebo u cvičení se diametrálně liší. V tomto směru se nechci zastávat hasičů, ale mě se osobně takovéto nesmyslné umělé zaměstnávání taky nelíbí.
Takže pokud ten můj pohled z druhé strany shrnu: pokud zasahující jednotka neměla v poslední době nějaké "špatné" zásahy ( což já nevím ), nevidím důvod tak nesmyslné kritiky z řad internetových odborníků jen kvůli nějakému zásahu na cvičení, které bylo kdo ví jak připravené. Ba naopak se tu nikdo nevyjádřil, co by si počal v roli VZ za podmínek nahoře popsaných. Lidé jsou z televize, novin a jiných medií bombardováni informacema o nehodách, požárech a v té době i o megacvičeních, čili jsem přesvědčen, že i oni poznají, že se připravuje nějaké cvičení, či spíše, že to co vidí není opravdová nehoda.
Nejsem přesvědčen, že takto připravené a vyhlášené cvičení má přinést očekávaný efekt
-
Příspěvek od Ex-professo » 12.05.2008 15:18
Při mém rychlém připojení jsem se malinko netrefil do té správné kolonky. Tímto se omlouvám a budu se to snažit napravit.
Budu tam pod jiným nicnem , neboť ten můj používá někdo jiný.
-
Příspěvek od Pavel Všelko » 12.05.2008 15:18
Ahoj kluci, jen na okraj jsem příslušníkem HZS (strojník a zároveň jsem i členem JSDH obce (JPO II). Vím o jakou problematiku se zde jedná, mám to dnes a denně na talíři. To si asi někteří z Vás dokáží představit. Ale jen tolik. Pokud je někdo ZAMĚSTNANCEM OBCE JAKO HASIČ tak ať ho na ozdravný pobyt pošle obec bez ohledu na zákon. Mě zaměstnává stát a ten mě posílá na pobyty a dává mi rentu. V tom je hlavní problém. O své hasiče se musí starat zřizovatel a to je v tomto případě u HZS stát a u JSDH obec a u HZSp a SDHp podnik.
-
Příspěvek od Petr Komárek » 12.05.2008 15:18
Služební poměr, ano ne.Sám nevím. Sloužím 13 let u HZS. Začal jsem jako hasič, to asi všichni pak strojník a nyní velitel družstva. Dále jsem členem lezecké skupiny jako letecký záchranář. Asi to bude divné, ale vidím více výhod ve stávajícím služebním poměru. Ozdravný pobyt to je 14 dní dovolené navíc a to po 10 letech, hodnostní, příplatky za práci v noci, soboty neděle a svátky. Co si namlouvat tyto příplatky dělají velkou část výplaty. Vlastně " služebního příjmu".
Asi jako na všech stanicích tak i u nás probíhalo v roce 2004 velké směnové jednání ( tedy hádky ) o tom co je pro nás lepší. Při pohledu na jednu z mnoha Platových tabulek jsme byli docela dobře naladěni, ale když jsme zjistili, že hasiči, strojníci, ale dokonce i lezci, protože nemají kurz ve školách PO, tyto školící střediska vůbec nemají v plánu výuky lezeckou odbornost, budou zařazeny do platové třídy 3. Po tomto zjištění jsme se vrátili zpět na zem. Po přečtení celého nového služebního zákona jsem nevěděl co jsi mám myslet: místo 150 hodin 300, už těch 150 je nějaké divné. Směna přesčasy udělá, ale ne 150, lezci je udělají v září nejdéle v říjnu, ale denní pracovníci ty neudělají ani 20 za rok. ( mimo kraj. ředitele, asi).To je další výhoda? V práci jsme 240 hodin v měsíci, ale platí nám 180 zbytek je pohotovost na prac.to,ale asi víte, Odchodné po 15 letech to prý je další výhoda ( asi je 10 více než 15 ? ),Renta taky moc výhodná i když je menší atd.. A nebo je to všechno trochu jinak a já HASIČ, kterého se to týká nejvíce tomu nerozumím. Jsem docela rád, že NOVÝ ZÁKON odložili. Možná by ho mohli zrušit. A nebo je chyba někde jinde, asi odbory špatně komunikují s lidmi, kterých se to týká nejvíce. Ne těch hasičů co sedí v krajských, generálních a jiných kancelářích. Ale HASIČŮ co vyjíždí pomoc lidem,kteří to potřebují. Z toho vyplívá, že služební poměr NE, tím myslím ten NOVÝ SLUŽEBNÍ ZÁKON.
Toto je můj soukromý názor.
-
Služební poměr, ano ne.Sám nevím. Sloužím 13 let u HZS. Začal jsem jako hasič, to asi všichni pak strojník a nyní velitel družstva. Dále jsem členem lezecké skupiny jako letecký záchranář. Asi to bude divné, ale vidím více výhod ve stávajícím služebním poměru. Ozdravný pobyt to je 14 dní dovolené navíc a to po 10 letech, hodnostní, příplatky za práci v noci, soboty neděle a svátky. Co si namlouvat tyto příplatky dělají velkou část výplaty. Vlastně " služebního příjmu".
Asi jako na všech stanicích tak i u nás probíhalo v roce 2004 velké směnové jednání ( tedy hádky ) o tom co je pro nás lepší. Při pohledu na jednu z mnoha Platových tabulek jsme byli docela dobře naladěni, ale když jsme zjistili, že hasiči, strojníci, ale dokonce i lezci, protože nemají kurz ve školách PO, tyto školící střediska vůbec nemají v plánu výuky lezeckou odbornost, budou zařazeny do platové třídy 3. Po tomto zjištění jsme se vrátili zpět na zem. Po přečtení celého nového služebního zákona jsem nevěděl co jsi mám myslet: místo 150 hodin 300, už těch 150 je nějaké divné. Směna přesčasy udělá, ale ne 150, lezci je udělají v září nejdéle v říjnu, ale denní pracovníci ty neudělají ani 20 za rok. ( mimo kraj. ředitele, asi).To je další výhoda? V práci jsme 240 hodin v měsíci, ale platí nám 180 zbytek je pohotovost na prac.to,ale asi víte, Odchodné po 15 letech to prý je další výhoda ( asi je 10 více než 15 ? ),Renta taky moc výhodná i když je menší atd.. A nebo je to všechno trochu jinak a já HASIČ, kterého se to týká nejvíce tomu nerozumím. Jsem docela rád, že NOVÝ ZÁKON odložili. Možná by ho mohli zrušit. A nebo je chyba někde jinde, asi odbory špatně komunikují s lidmi, kterých se to týká nejvíce. Ne těch hasičů co sedí v krajských, generálních a jiných kancelářích. Ale HASIČŮ co vyjíždí pomoc lidem,kteří to potřebují. Z toho vyplívá, že služební poměr NE, tím myslím ten NOVÝ SLUŽEBNÍ ZÁKON.
Toto je můj soukromý názor.
-
Nechtěl jsem to posílat 2x ,ale problém byl v počítači.
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:18
no nevim, nevim, pravdu mas s tim zrizovatelem, ale... haseni pozaru a dalsi zasahy jsou tzv. prenesena pusobnost statu, tj. stat vybira dane a zarucuje, ze poskytne obcanu zdarma sluzbu, tedy by se mel ke vsem hasicum, kteri na tomto ukolu pracuji chovat stejne, nebo ne? jirka
-
Příspěvek od Dedek Vladimír » 12.05.2008 15:18
Musím souhlasit s Jirkou, protože se skutečně podílíme na "statní zakázce" pro občany, kterou garantuje stát. A jak vidíš i v TV tak to brzy sami nevytrhnete když se postupně ruší stanice. Naopak stát si spočítal jak je pro něj výhodné mít více JPO II, kterým občas šoupne nějakou kačku a oni budou hákovat jako zběsilí. No myslím, že kdyby utrousil i nějakou pětku na ozdravné pobyty pro dobráky (třeba po 15 letech na 7 dní ) tak na tom ještě pořád vydělá. Tohle téma řešil i sjezd SHČMS jako jeden z bodů zaměření činnosti do roku 2010 tak uvidíme co z toho vzejde.
-
nejsem proti tomu, ale je to hlavně na zřizovateli, nebo myslíš že ne? Vem si že všichni podnikový a městský hasiči můžou mít klidně jiný platy než ty státní. A to samé se týče techniky. Podívej se na techniku u HZS (mimo PHA, OV a Brno) tak je průměrně kolem 20 let stará a u SDH je ted obrovský boom v obměně techniky. Dnes má téměř každá JPO II auto starý tak do 10 let. a vybavením IDP a oblečení někteří předstihli příslušníky HZS. A přesto musíme se starou liazkou z roku raz dva splnit stejný dojezdový čas jako SDH JPO II se Scanií či MANem. Ono to chlapci není jen o ozdravných pobytech a rentách. Na druhou stranu mám kamarády i u HZSp a tam je to úplná bída. Hasiči slouží mnohdy jako vrátný, uklízečka, údržbář apod v jedné osobě. Co by potom měli říkat oni? Jedno je fakt, to musím uznat. Bylo by možná lepší kdyby bily jenom jedni hasiči, ale to by museli skončit ty žabo myší války mezi "profíkama a dobrákama" a tyhle celkem nicneřešící diskuze kdo je víc vytíženej a kdo dělá míň. Až začnou spolu mluvit pánové na úřadech (komunikace obec - kraj - krajské ředitelství HZS) tak Vám chlapci do obcí půjdou nemalé peníze.
-
a propo k tomu sjezdu, mám svůj názor na tuto instituci v této zemi a ještě mě nikdo nepřesvědčil že SHČMS něco pro dobrovolný hasiče dělá. Zatím na ně všichni akorát platí a celkem nic z toho není. Proč si všechny DH nesloučí do nějakých "odborů" a z nich jim neposkytuje výhody? U HZS a PČR běží vzájemný podpůrný fond, odborová "blbenka" a pod. Je to se slevama a těm klukům se to vyplatí. Lze to vytvořit i u SDH?
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:18
je to mimo jine trosku i nae parketa s mnoha znamymi, nebot jsem stale presvedcen, ze SH CMS nema nic spolecneho s JSDH (krome clenu) a ze by byla dobra asociace velitelu JSDH ci podobna organizace zabyvajici se pouze vyjezdovymi jednotkami a ne zabavami, kulturnimi porady a soutezemi. Jirka
-
Příspěvek od Jirka Smolík » 12.05.2008 15:18
Zdravím všechny hasiče.Co dodat služební zákon je asi opravdu na nic, ale pánové hasiči PROFI nic proti nikomu ,ale co mají opravdu za výhody všichni dobrovolní hasiči ať jsou JPO II až .......JPO VI.Je jinak pravdou,že hasiči ve větších městech mají o mnoho lepší vybavení a asi také více výjezdů ,ale zamyslete se nad jednou věcí - némá mít stejnou ochranu před všema událostma každý občan v této zemi ať je z Ostravy a nebo Chebu?A teď jinam - v této sekci se také poukazuje na GŘ a různé sdružení hasičů, já osobně si myslím (a možná špatně),že tyto organizace ať jedné nebo druhé strany je úplně k ničemu, protože je opravdu dosti lidí na okresních HZS a OSH a to bohatě stačí a lidi na krajích a dále je akorát velké placení nepotřebných lidí,které by podle mého názoru zastoupily určitě ti lidé níže na okresech.Jinak vytváření dalších a dalších organizací je vyhození peněz z našich kapes a stejně se nic nevyřeší.
-
Když to máš na talíři dnes a denně tak trošičku uvažuj a pročti si celou tuto diskusi.Ty nechápeš jednu věc,že obce si zákony nedělají a bez ohledu na zákon ti nikdo nedá nic.To poznáš až služební zákon nebude obsahovat slova jako je renta,nebo již zmiňovaný ozdravný pobyt.Poznáš,že ani stát ti nic nedá pokud to nebude v zákoně a pochop,že obec je potažmo stát,ale za jiných podmínek.Další co jsem tu již psal,tak proč nemůže mít obec svůj Hasičský záchranný sbor,proč se plně profesionální jednotka musí jmenovat v rozporu s logikou Jednotka sboru dobrovolných hasičů obce což je dle mého názoru nesmysl.To,že máš rentu Ti nezávidím jen chci,aby všichni hasiči věděli,že když se řekne profíci tak to nejsou jen příslušnici HZS ČR.Jsou tu i jiní.A nezapomeň,že spousta nařízení platí i pro nás.Štve mě,že nám stát diktuje co musíme splnit,ale nic nám za to nedá!!!!
-
Příspěvek od Ex-professo » 12.05.2008 15:18
"nenechte závist cloumat Vaším majestátem" Buď jste nečetl celý zákon "O služebním poměru ........" nebo zde účelově vytahujete jen mediálně ohraná témata tzv. renta a ozdravné pobyty ( v posledním příspěvku jste zapoměl ještě odchodné ). Ostatně tomu druhému odhadu nasvědčuje i to , jak jste diskuzi začal.
Bohužel jste se nezmínil kolik měsíčně odsloužíte a v jakém rozvrhu.
Mě osobně by to zajímalo, neboť JPO dvojek moc placených není.
Pokud chcete dělit hasiče podle výplaty, myslím si, že přesnější je :
placení x neplacení (dobrovolní ) a pak hasiči s profesoinálním přístupem x bez profesionálního přístupu.
Jestliže se ještě vrátím k výhodám příslušníků HZS, je zase jenom na zaměstnavateli, jak hodně jich poskytne a za jakých podmínek. Ve Vašem případě je potřeba lobovat u vašeho zřizovale aby vám nějaké poskytl. Ale to vy přece moc dobře víte.
Přeji vám mnoho profesních úspěchů.
-
Jasně, máš pravdu, nic jsem nepochopil a proto to opakuji. Pokud jsem zaměstnancem podniku jako hasič a ten podnik má dost fin prostředků tak mi dá jak rentu tak ozdravný pobyty třeba u moře. To samé nastává pokud je mým zaměstnancem město nebo obec. U HZS to nejde tam jsme striktně omezeni zákonem tzn. že všichni příslušníci HZS v této republice jsou na tom stejně. To samé se ale nedá říct o JSDH obcí. Každá obec má jiné možnosti a s tím i ti hasiči. Je to vidět třeba na technice. Některé JPO III v malé dědině (prosím nikoho nechci urazit) mají lepší vybavení než JPO II v relativně velkém městě. A ty samé možnosti má Město i s ohodnocením hasičů či jiných zaměstnanců a s jejich vysíláním kamkoliv. Jediný problém je jak říkáš v názvu, ale je to jen obecný název nic víc. Záleží co máš v srdci a ve smlouvě.
-
Příspěvek od Luboš Samec » 12.05.2008 15:18
Jak tak sleduji tuto diskuzi tak je mi jasné proč s námi naši politici a vedení HZS může tak orat. Nová (a opět odložený) zákon má spoustu nedostatků ale lepšího se už nedočkáme. Příští rok budou volby a pokud vyhraje ODS a vnitro dostane do ruky "na slovo vzatý odborník" MuDr.Langr tak ať při nás stojí všichni svatí. Pak tento zákon skončí v propadlišti dějin a bude vytvořen nový, který (aspoň podle toho jak se v poslední době p.Langr vyjadřuje) s hasiči tak zamete že se nebudeme stačit divit.
Velmi se bavím u přispěvků pod nickem jenek. Tolik zášti vůči profesionálním hasičům se jen tak nevidí. Pokud si to neuvědomujete tak my hasiči z výjezdu nemůžeme za to že tomuto státu chybí již mnoho let stabilní a funkční koncepce PO která by pomohla nejen HZS ale v první řadě SDH (resp.JPO obcí). Vám stačí křičet za co chceme přidat (hasičům se na rozdíl od ostatních státních zaměstnanců několik let platy v podstatě nezvyšovaly, poprvé až letos a nebyl to nijak závratný růst), za co máme ozdravné pobyty (a že si značně ničíme zdraví jste si asi nevšiml) za co chceme rentu (i podle názoru odborníků z oboru psychologie pokud hasič po 20 či 30 letech odejde od sboru, tak se díky specifičnosti své práce velice těžko přizpůsobuje běžnému životu a hledá jinou práci, nehledě na podlomené zdraví). Podle některých výzkumů má srdce hasiče v okamžiku výjezdu infarktové hodnoty, a na některých více exponovaných stanicích je to i více než 10x denně (i nočně). Ano vybrali jsme si tuto práci dobrovolně, ale očekáváme že za záchranu zdraví, životů a majetku obyvatel tohoto státu se o nás stát aspoň trochu postará. To bychom ovšem nesměli být v Čechách.
P.S. Mé názory jsou všeobecně známé a nestydím se je podepsat. Dost mne mrzí že většina největších křiklounů a kritiků se zde bojí vystoupit jmenovitě.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz