Dohady o stari jednotek...
Dnes jsem videl v TV Nova kouzelnou reportaz a SDH Velvary a Planany o tom kdo je a neni starsi. Dost dobry, ale o Plananech jsem v zivote neslysel a to se zabyvam historii sboru dost dlouho. Je pravda, ze se obcas jeste i dnes nekde podari neco vystrachat a dolozit stari sboru, ale zakladat sve tvrzeni na tom, ze byli hasici u pana farare je dost odvazne. Datumem vzniku sboru neni vznik hasicum, ci jejich ustaveni, ale oficialni zapis a jejich registrace, pripadne pojisteni apod. V mnoha pripadech byl totiz mezi temito datumy dost velky rozdil, treba i rok. Takze u ceskych sboru jsou to zatim Velvary (1864), u nemeckych sboru na ceskem uzemi jsou to Zakupy u Mimone (1850), Ceska Kamenice (1856) a Rumburk (1858). Z profesionalnich sboru je to urcite Praha (1853). Mate-li nekdo nejake doplnujici informace budu rad za jejich poskytnuti. Jirka
Dohady o stari jednotek...
Aktuální problémy, neshody, trable...
-
-
Příspěvek od Karel z Bozkova Čermák » 12.05.2008 15:18
To máš těžký Jiříku
Když jsem dával dohromady kroniku hasičů okresu Semily , mimochodem je již vydaná a můžeme zaslat na dobírku za 400,-Kč, setkal jsem se s mnohými zápisy, kdy třeba v sousední obci je již v roce cca 1830 odkaz v Požárním pořádku obce na skupinu lidí, co mají v době požáru dělat. Docela jsem se divil preciznosti vypracování. Ale nebyl to Sbor, i když to někoho může k tomu svádět. Každý sbor dostal po předložení Stanov jakousi registraci z úřadu a od té doby lze se sborem počítat v kolonce Založený.Ahoj z Bozkova.
Když jsem dával dohromady kroniku hasičů okresu Semily , mimochodem je již vydaná a můžeme zaslat na dobírku za 400,-Kč, setkal jsem se s mnohými zápisy, kdy třeba v sousední obci je již v roce cca 1830 odkaz v Požárním pořádku obce na skupinu lidí, co mají v době požáru dělat. Docela jsem se divil preciznosti vypracování. Ale nebyl to Sbor, i když to někoho může k tomu svádět. Každý sbor dostal po předložení Stanov jakousi registraci z úřadu a od té doby lze se sborem počítat v kolonce Založený.Ahoj z Bozkova.
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky