zdravotníci (hasiči) u zásahu
-
Příspěvek od Jan Kozák » 12.05.2008 15:18
No nevym jak jeto nikde jinde ale v sistému RV muže podat sestra z posádky RZP jen mírný lék např. Torecain,a jiné léky muže podat až po konzultaci s lékařem s kterým je spojena mob.telefonem.A intubovat muže pouze kombitubou.No ale třeba jinde jsou jiné skušenosti.Jinak podle mně členové HZS nebo HZSP a v neposlednim případě JSDH který vdnešní době jezdí pomáhat např.k DP.Nemužou zastoupit záchranáře který má určitou praxi i v nemocnici,a hlavně o léčivu nemaj žádné poznatky, mám dojem že maj spoustu školení ktere potřebují k svému povolání. No ale co se týče DP tak tam jsou na správném místě.No a co se týče řidiče zácranáře který pracuje u ZZS už nějaký pátek tak mám dojem že má právo se nazívat Záchrannář i když nemá již zmiňovanou školu,jak už tady nikde je psáno praxe je praxe.
-
Příspěvek od Václav Pěchouček » 12.05.2008 15:18
Ridici sanitnich vozu jsou zdravotnici a taktez i lide vystudovani stredni zdravotnickou skolu. Zachranarem bych oznacil cloveka, ktery ma vzdelani vyssi odborne. CoxS tou legislativou bych s Vami souhlasili, je to tu na ostudu. Ale na druhou stranu mame jednu z (troufnu si rict) "nejvypracovanejsich" ZZS v Evrope. p. KozakJestlize budu studovat v zahranici obor paramedic, tak je tento obor stejny jako obor DZZ. S rozdilem, ze u paramedika je vyssi doba praxe, kde vykonava ukony pod dozorem lekare.
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:18
Chtel bych jen podotknout, ze nevim jestli nejvypracovnejsi, ale kazdopadne bezkonkurenčně nejdrazsi. Ale my vzdy musime mit neco nej nej at to stoji co to stoji ( Proste dost jezdim do zahranici, kde jsou systemy stejne funkcni, bez lekare a podstatne levnejsi a nemam tam pocit mensiho bezpeci.
-
Příspěvek od David Dvořáček, DiS. » 12.05.2008 15:26
Vážení pánové, dovolte, abych reagoval na Vaše příspěvky. Oficiálně u hasičů zdravotníci neexistují. To, že si ve svém volném čase vystudujete zdravotnickou školu, nebo nějaký odborný kurz, Vás k ničemu oficiálnímu neopravňuje. Stále jste na pozici zaškoleného laika, a plníte pouze svoji občanskou povinnost, i když k tomu máte vakuové dlahy, krční límce, scoop ram, ambuvak, AED aj. pomůcky co hasiči běžně vozí v zásahových automobilech. Mám pro Vás nejnovější zprávy ze SH ČMS. V současné době dobíhá v projektu MOST kurz Zdravověda, dále je možné si udělat 16ti hodinový kurz první pomoci pro členy jSDH obcí v ÚHŠ v Jánských Koupelích. Počítá se s nástavbovým kurzem 60 hodin a výběrovým kurzem 120 hodin. Když toto absolvujete, tak by jste mohli zastávat pozici zdravotnického instruktora ve SH ČMS. Pro zájemce služby u profiků, Vás musím zklamat, neboť odborné zdravotnické vzdělání neodpovídá kvalifikačním předpokladům pro přijetí k HZS ČR. Pro ně je jednoduší udělat z hasiče "zdravotníka" - zaškoleného laika, než ze "zdravotníka" hasiče. Pokud to nevzdáme, tak možná jednou v budoucnosti přimějeme vedení k uznání zdravotníků či zdravotnických záchranářů u hasičských sborů. Ale zatím je to hudba budoucnosti. Až někomu zachráníte život, tak poznáte, že tomu dotyčnýmu je jedno, jestli to byl hasič, zdravotník, nebo záchranář. Pro něj je důležité, že to umí a nebojí se své znalosti použít v praxi.
-
Příspěvek od Pavel Zeman » 12.05.2008 15:26
Ahoj,máš pravdu,že u hasičů žadné zařazení hasič-zdravotník není, i když by nebylo na škodu. Tento rok končím ZZ v Ostravě a už mám podanou přihlášku mimo jiné i k HZS(Ústí nad Orlicí), jinak jsem u SDH a v JSDH III. Chtěl bych pak u HZS (pokud se dostanu) dělat školení PP, nějaké zdravotnické kurzy pro hasiče pro hasiče. Myslíš, že to budu moci s touto školou absolvovat a uplatnit to? Jinak my bylo řečeno,že aspoň jeden zdravoťák na výjezdu ve družstvě je vždycky dobrej a hodí se.
Ještě se chci zeptat k tomu kurzu v projektu MOST Zdravověda (16hod), myslíš že bych to musle taky absolvovat pokud bych chtěl zastávat pozici zdravotnického instruktora ve SH ČMS, i když budu mít tuto školu?Díkas za odpověď
-
Příspěvek od Pavel Siegel » 12.05.2008 15:26
Ono to už asi nějakým způsobem funguje i u nás v ČR, viz fotky od zásahu HZS Chrudim http://www.akcni.net/chrudim-auto-se-zritilo-ze-strane
Jeden man tam má na zádech "zdravotnický záchrannář"
-
Příspěvek od E.M.T. E.M.T. » 12.05.2008 15:26
Předpokládám, že to co studuješ je Bc. zdravotnický záchranář. Momentálně je to asi nejvyšší zdravotnicko - záchranářské vzdělání u nás. Tvoje pravomoce budou daleko vyšší, než má jakýkoliv dobrovolný zdravotník. A v rámci tvého výkonu se počítá, že se budeš aktivně podílet na osvětě a vzdělávání ostatních lidí, včetně vzorné reprezentace svého odvětví. Vzdělání je potřeba, ale praxe je praxe.
Jen mě trochu překvapil tvůj příspěvek, respektive ty otázky v něm.
V HZS Pardubického kraje fungují tímto způsobem 4 zdravotničtí záchranáři. Vše je o domluvě.
-
Ahoj,tak abych se přiznal označeni ZZ u HZS na Firemanu jsme viděl poprvé,docela mě to překvapilo.
-
Ahoj, je to ZZ Bc., na pohovoru u ředitele HZS jsem řekl svou vizi jak by se chtěl uplatnit u sboru, včetně školení pro profíky, případně zařazeni u RZA(bohužel jsou na ústupu). Jinak o ZZ u HZS PaK jsem věděl jen o jednom v Pardubicích,Tvá zpráva mě potěšila:-) Na ZZS mě nejspíš nevezmou,chybí praxe:-(
-
Příspěvek od E.M.T. E.M.T. » 12.05.2008 15:26
-
Příspěvek od Lukáš » 12.05.2008 15:26
Plně souhlasím s jednou diskuzí na jiném internetovém portálu (http://www.katastrofy.com/scripts/index.php?id_nad=6477) a mysloím si, že zdravotník je člověk s kurzem (12 , 16, 40hod.) a oško v nemocnici atd. Záchranář může být dobrovolný i profesionální. Člověk se správným zapálením, vzděláním a zájemem o "záchranařinu". Jenže profíků, tj. lidem s tříletým oborem se pak nelíbí že oni jsou záchranáři a člověk s kurzem je také záchranář. Proto bych se přikládal k názvu Paramedic u Zdravotnických záchranářů a Diplomovaných ZZ. Alespoň bychom měli nějaké funkční označení. Co se týče aktivity SH ČMS v oblasti první pomoci, není to vůbec špatný nápad. Znalost první pomoci celé řadě hasičů úplně chybí (hlavně u JSDH). Navíc ČČK, hlavní garant první pomoci v ČR se jasně postavil proti "dobrovolným záchranářům" a hlásí se k humanitárně - sociálním aktivitám. Možná je to škoda, ale je to tak ...
Jen prosím opatrně s první pomocí u SH ČMS a asi bych nepoužíval popis "zdravotnický instruktor" , neboť toto označení používá jedna ČČK, ale i AČR pro své NZP.
-
Příspěvek od Michal Šebek » 24.06.2009 16:59
Nechejme zákony, které Vám záchranářům (je jedno, zda jste Diplom.záchranář nebo jen zdravotník s kurzem o délce 100 hodin a pod.), důležité je, zda-li to umíte či nikoliv ! Pokud ano, intubujte a nečekejte. Zákon sice lehce překročíte - kompetenční zákon, nicméně trestní nikoliv ! V trestním se totiž hovoří o §14 stav krajní nouze, a pokud je dojezdový čas vozidla s doktorem dlouhým, pak to krásně lze podle tohoto provést. Ovšem za předpokladu, že to umíte ! Navíc při KPR je beztak jedno, zda intubujete nebo zavádíte Larmasku. V praxi tomu postiženému nemůžete nikdy nijak ublížit ! je v zástavě, a tak je ve stavu smrti !
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od JELDAS® » 24.06.2009 18:23
Minulý týden jsme byly u výjezdu na otevírání bytu. Sousedi volali, že jejich známi nevychází. Na místo zajela PČR. Ta si nás pak povolávala. K výjezdu jsem vyjeli ja. Při oteřvení bytu policista našel pacienta v bytě. Při životě. Velitel při domluvě s policistou poslal mě do bytu. Pacienta jsem zkontroloval. Atd. Nic jiného jsem dělat nemohl. ZZS si přebrala pána a ten za 2 dny exitoval. Zdravotník nezdravotník, u zásahu jsem hasič.
-
Příspěvek od spojová služba » 24.06.2009 20:31
1) Byste se divil, jak se dá neopatrnou OT intubací (i neúmyslně) ublížit.
2) nejste lékař = nejste kompetentní k určení "on je ve stavu smrti". Tohle Vám u soudu neprojde, krajní nouze nekrajní nouze.
-
Příspěvek od spojová služba » 24.06.2009 20:33
To že si na záda někdo dá něco aktivně sám ještě neznamená, že něco "u nás" organizovaně funguje.
-
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od JELDAS® » 24.06.2009 20:53
-
Příspěvek od Tomáš Jedno » 24.06.2009 21:48
-
Příspěvek od Lukáš » 25.06.2009 10:12
On je to už je prostý fakt logiky ...
HZS má své JSDH
Policie ČR má své obecní (městské) kolegy
AČR má své dobrovolné zálohy
Kynologové a mohl bych pokračovat dál a dál.
Jedině ZZS u nás v republice nemá žádného partnera, ani zastání.
A když si vezmeš např. Studénku, tak tady poskytovali první pomoc především hasiči. A proč? Když na místo přijede během půl hodiny 5 jednotek hasičů čítajících cca 40 lidí a 4 posádky ZZS čítající max. 12 lidí ... to je veliký rozdíl.
Tudíž by měli být jistě a logicky HASIČI - ZDRAVOTNÍCI. A to kvůli lidem, veřejnosti a nikoliv kvůli ješitnosti některé ze složek.
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od JELDAS® » 25.06.2009 10:58
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava