Hasičské frekvence
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od ruská vlaštovka » 12.05.2008 15:20
Neplatí to samozřejmě o všech ZZS, jsou takové, které udržují na frekvenci docela vojnu a mohly by být leckomu příkladem. Já chápu, že je to otrava a někomu to může připadat jako zbytečná buzerace (obzláště lékařská obec je na tohle dost citlivá), jenže ono se to pak velmi snadno zvrtne do roviny, kde už uživatelé až příliš zapomínají, že nemluví do telefonu.
-
Příspěvek od David Korda » 12.05.2008 15:20
Take patrim do kategorie pisalku a bulvarnich fotografu, pracuji jako redaktor v jednom regionalnim periodiku. Ale pres to vsechno jsem take dobrovolny hasic a stejne jako kolegove v redakci a kupodivu i jini kolegove z novin ctime praci hasicu. A to vcetne takovych "detailu" jako ze hlidame vystrojni kazen zasahujicich hasicu, aby nemeli pruser. Proste nezaradime fotku na ktere zasahujicimu hasici "chybi" napriklad helma, nebo rukavice...
Priznam se ze bych uvital moznost odposlouchavat radioprovoz, klidne podle hesla: Jak tam jedou dobraci je to pruser kam se "vyplati"
zajet. Ono udelat zajimave noviny bez toho, ze bychom nemeli podobne informace je velmi obtizne. Nekteri kolegove to resi treba tak, ze jsou cleny vyjezdu a chodi jim vyjezdove SMS nekterych JSDH. Nicmene si myslim, ze vcasna informovanost medii hasicum spis pmaha. V nasem regionu maji i diky praci nasich novin vcelku kvalitni pristup do medii a i diky tomu maji dobraci tady velmi dobre jmeno. I Radnice diky tomu maji otevrenejsi dlan, umocnene letosnimi povodnemi... Proto si myslim ze pokud bude OPIS vstricny vydelaji na tom vsichni a vetsinou jsou novinari uznali a nebudou delat potize tam kde maji vcasne rychle a presne informace. Tim se totiz da dobre schovat jakykoliv jiny pruser.
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Ano, pokud je zpravodaj na místě znalý věci (píšeš, že jsi člen minimálně SDH), předpokládám, že jeho zájem je hlubší a jeho výskyt na místě zásahu neohrozí ani jeho, ani nikoho jiného. Prostě víš, co si tam můžeš dovolit a věřím, že i hašouni si rádi přečtou článek od někoho, kdo problematice rozumí a hasičině fandí. Ona i spolupráce na místě z jejich strany bude asi trochu jiná, než když se tam přiřítí štáb nejmenované TV, leze všude (hlavně tam, kam nemá), točí rozhovory s naprosto stupidními otázkami vůči postiženým a nejraději by vytahal i oběti zpod plachet.
Před časem dávali nějaký US krimi seriál a tam byl také jeden z policistů (teď si nejsem jistý, jestli to nebyl policejní psycholog) zároveň sloupkař v místním listu - bylo zajímavé sledovat tu interakci. Média mají dnes obrovskou sílu a mít tam svého člověka může hlavně na regionální úrovni pro místní sbory znamenat hodně. Tak ať se vám spolupráce daří.
Příspěvek od » 12.05.2008 15:20
není nutný zatahovat do tohoto témau profesní a osobní problémy. nevím, čím se zabýváš v civilu, ale řekni sám, jestli by ti bylo příjemné, kdyby někdo odposlouchával s nadšením tvoje projevy při výkonu služby - o to jde, o nic jiného, chápeš???
-
Příspěvek od Pavel Cox » 12.05.2008 15:20
Vráno, proč nenapíšeš jak vypadá praxe na profi kmitočtech? Jako fanda do vysílaček se u vašeho JSDH určitě majku nepustíš. )
Takže když jsi teď mokrej by mě zajímalo, jak se díváš na radioprovoz teď z praxe hasiče. Jaký bylo školení na provoz? Bylo formálním nebo si skutečně u vás dali práci s pořádným proškolením?
Vim, že kecat na cb a "odkecat" relaci na professional frekv. je sakra rozdíl. Jak to šlo? Já mám občas problémy s firmulací toho co chci říct.
Že jsem ještě neobjevil žádný článek o profi komunikaci u hasičů. Třeba jestli jste měli problémy s pokrytím
-
Osobně nechápu proč by novináři měli odposlouchávat profi frequence. Cesta je spíš v navázání dobrých kontaktů s vedením hzs, jejich tiskového odboru. Dneska je již většina sborů natolik osvícená, že komunikují s masmédii a je na nich, aby si rozhodli jakou formou se budou novináři dostávat k akčním obrázkům. Asi by hasiče nepotěšilo, kdyby se u zásahu prodírali zástupy novinářů. Je lepší zařídit on-line předávání záběrů dokumentačníhi odboru hzs přímo z místa zásahu. No a pokud se jedná o malou obec, tak novináře kontaktuje sms přímo opis. Když reportér nabídne něco na oplátku, třeba dokumentaci pro hasiče zadáčo...
a Vráno nediv se Masterovi, že "prská" když se probírá odposlech frekvencí. Asi není nic příjemnýho kecat do majku, když víš že se o tom pak dočteš na fóru na netu, anebo si o tom můžeš poslechnout na cb, nebo na sílácích. Že? Ono pracovat s tim, že když ti náhodou v interní komunikaci ujede huba, tak si o tom pomalu přečteš v novinách je dost na palici. A ona spousta lidí si s telekomunikačním tajemstvím moc hlavu neláme.
P.S: napíšeš zážitky z praxe hasiče?
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
master: Ano, chápu, ale osobně by mi to vůbec nevadilo. Pokud budu dodržovat řád spojové služby a budu dávat jen to, co se má, tak ať si to poslouchá, kdo chce. Za ta léta u mikrofonu po různých radiových pásmech jsem na to zvyklý, vždy musís mít na paměti, že tě slyší klidně na druhém konci Evropy (když jsou vhodné podmínky šíření, tak i dál). Ale uznávám, že v tomhle jsem trochu atyp a chápu, že spoustě lidí to může vadit. Ale služební vysílačka není soukromý telefon, tady se s tím prostě počítat musí. Když nic jiného, tak tě stejně poslouchá kromě OPISu ještě nějaká ta automatizovaná odposlechová stanice, co teď ČTÚ zavádí do provozu.
Cox: Hele, já nejsem u mokrejch, tohle člěnění na "mokré" a "suché" mají u útvarů. Jinak radioprovoz s operačním vede obvykle VZ nebo nějaká pověřená osoba ve vozidle (dříve spojka). Pak bývá praxe taková, že na bojovém kanále dostaneš informaci, určenou k odvysílání a tu předáš (vhodně učesanou a zabalenou do žargónu) na OPIS na přiděleném kmitočtu. Hlavně musíš zhluboka dýchat, protože nejhorší smrt je z vyděšení . Obvykle se nejedná o nějakou kritickou záležitost, takže pokud jsi beginér, v klidu si v duchu zopakuješ volací znak OPISu a svůj vlastní (často bývá nalepen někde na rdst nebo poblíž), abys nebyl pro srandu králíkům a pak předáš zprávu. Pokud už máš s radioprovozem zkušenosti, je to mnohem snažší. Ani ty nejsi v éteru žádný zajíc, tak víš, jak se chovat a jak hovořit.
Co se týče těch dalších věcí, na které ses ptal, tak osobně. Snad jen k pokrytí - ve vozidlech je standardní vybavení (Motorola) s maximálním povoleným výkonem, antény jsme s kolegou "šestnáctkou" přeměřili a vylepšili. Obě jsou navíc instalovány na ideálním místě uprostřed střechy. Nevím o tom, že by byly nějaké problémy s příjmem, Praha má pokrytí opravdu velmi dobré - i v garáži na přenosku slyšíme OPIS "za pět".
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
A o tom píšu - pokud jsi zvyklý předávat zprávy podle předepsaného schématu, obvykle huba neujíždí, maximálně se přeřekneš nebo něco zkomolíš - taky je třeba naučit se aspoň českou hláskovací abecedu. S tím ujížděním huby vidím daleko větší problém právě tam, kde se na radiovou kázeň přiliš nehledí nebo tam, kde se nepoužívá nezáživný žargon, ale mluví se tak, jak zobák narost´ (bez poznámek, prosím) . Občas to jsou opravdové perly ).
A nemůžeš to brát jako že novináři ne a zbytek včetně HAM ano. Nakonec, zákon to povoluje, takže pokud se budeš řídit paragrafem o telekomunikačním tajemství, tak není co řešit. Sám posloucháš airband, já taky. A že se tam občas dají slyšet věci a mnohdy i dost nepříjemné pro nějakého hříšníka. To bys pak nemohl mít nic.
-
... je to o co asi hasičům jde Vráno. Nejde o předepsanou komunikaci. Ale už jsi tahal z trosek mrtvolu? Řekni mi, už jsi volal pomoc pro zraněného kolegu? By mě zajímalo jestli jsi to už zažil na vlastní kůži a dodržel předepsaný spojový řád a to i na bojovym kanále. Víš co to je stres? Proč to říkám. Viděl jsem hasiče když se nakládal jejich kolega po resuscitaci. Dělali zástěnu, když se vezl na nosítkách do sanity, aby mu zaručili aspoň tu trochu soukromí. A teď si vem co to muselo být za frmol v éteru, když se složil. Navíc to byl tušim dokonce velitel zásahu. Myslíš si, že všichni byli natolik zodpovědní a "pintlich" dodrželi spojový řád? Proto se tě ptam jestli jsi už zažil u zásahu skutečný stres a strach o kolegu. Tohle jsou prostě natolik důvěrné věci, že by se neměli dostávat ven. To je fakt určený jen pro uši těch, kterým ta frekvence patří. To asi myslel Master. A protože vim, že si spousta nadšenců skutečně s telekomunikačním tajemstvím hlavu nelámou chápu mokrý, že jsou tak naježení, když se jako již pokolikáté začne přetřásat proč kdo musí poslouchat jejich frekvence. Je to pouze a jedině o určitém etickém cítění. Pokud si to někdo doma poslechne a nechá si to pro sebe tak to nikomu vadit nebude. Ale protože jsem odposlechnutý výjezdy slyšel přetřásat na CB i jinde chápu proč s tim spousta lidí nesouhlasí. A ty zdůvodnění proč je třeba aby zrovna ONI ti rescuemani museli poslouchat, že to holt jinak nejde je docela úsměvné. Druhá věc je, že na čem to poslouchaj? Na RDST povětšinou roztažených do profi pásma. A sám víš jak to pak chodí. Stará stanice už nestačí, koupí se nová a co se starou? Myslíš si, že se někdo stará, aby ji "zůžil" do HAM, nebo aspoň z pamětí vymazal nastavené frekvence? Ne! Prodá se tak jak je. Není to tak dlouho co jsem na jedný CB diskuzi četl že si někdo koupil stanici a neví co na ní je naladěný, jestli to má zkusit zavysílat jestli se mu někdo ozve, naštěstí byl tak rozumný že se nejdřív zeptal, bylo mu poraděno co dělat. A popravdě, kolikrát se těm posluchačům podařilo omylem vyřvávat na hasičské frekvenci, když si zapoměl vypnout scan, že? A kolik lidí si koupí takto naladěné stanice v bazaru a nezkaženi věděním si začnou plkat? Protože naprosto nechápou, že když si takhle koupí PMR v hypermarketu, tak to není to samý jako koupit stanici v bazaru, která může bejt od někoho laděná kdekoliv. Takže se vyřvává na záchrankovejch frekvencích i jinde. Kdyby se všichni chovai zodpovědně, tak tydle diskuze ani nevzniknou. Ale protože hasiči mají podle všeho dost špatných zkušeností z praxe, proto je z toho tady vždycky takový dusno. Myslím že by stálo zeptat se Luckyho jestli tu někde je ať poví např. jak vypadají pátrací akce v podání různých dobrovolných spolků, který přijedou komplet v hadrech a ověšený stanicemi. Tuším, že o tom už kdysi na požárech psal, ale nechce s mi to hledat.
A nakonec. Jsem zastáncem radiové kázně, ale ne za každou cenu. Určitý řád to mít musí, třeba při zahájení hovoru udat volací znak, ale jinak je třeba si uvědomit, že ta práce je skutečně těžká nejenom fyzicky, ale hlavně psychicky. A když po nějakým nepříjemným zásahu pak někdo promluví do vysílačky a okomentuje jadrnou češtinou zásah, myslím si že i ČTU přimhouří oko, ucho pokud zrovna naslouchají. On je to totiž v tu chvíli i částečnej ventil jak upustit přetopenej kotel. Kdyby to byla taková brnkačka, proč by hasiči měly svoje psychology? A určitě je lepší ulevit si hned než to v sobě dusit. A ono takový kamarádský slovo který přijde kdy místo "potvrzuji, vracíte se na základnu", třeba zazní "jasná páka kluci, díky za skvělou práci, mluvil jsem už s velitelem" zní určitě líp. Na todle jsou dobrý na tom dispečinku ženský, každej chlap je hned na měko a navíc to ty holky fakt umí podat tak vřele od srdce, že to dost vzpruží když už člověk je skoro na konci sil.. )
No a proto se nedivim že když jdou tak trochu city éterem je každej nepříjemnej, když zjistí kolik lidí sedí na kanálu. Proto pokud někdo chce vehementně tvrdit hasičům proč jim do toho nic není kdo je poslouchá, nemůže se divit proč nesklidí mohutný potlesk.
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
No že se tady tak rozohňuješ zrovna ty s takovým arzenálem... A budeš se divit, neoficiální mrtvolu už jsem v autě "zachraňoval" - hlavu strčenou okýnkem dovnitř a 20 čísel před obličejem naprosto zdeformované ostatky lidského těla. Vyprošťění nebylo možné, dveře nešly otevřít ani velkým pajcrem z náklaďáku. A rozhodně to nebylo nic příjemného - ale prostě nemůžeš zpanikařit a jednat iracionálně, tím nikomu nepomůžeš. Mě překvapuje, že to píšež zrovna ty - to propadáš stresu ještě po těch letech? Zbytek ohledně té nehody už jsem ti vyprávěl - nechci se tu o tom zase rozepisovat. Dále si myslím, že k tomu, aby hasiči byli schopni tyto a jiné stresové situace zvládat, má sloužit výcvik a nakonec i léta zkušeností - i když se těžko dá asi předpokládat, jak kdo na určitou situaci zareaguje. I ten dril v radioprovozu se ti pak ve stresové situaci vyplatí - alespoň se ví KDO mluví a KOMU je zpráva určena. Tohle klidně můžeme podrobně rozebrat jinde, tady je to na dlouho. K tomu tebou popisovanému případu z Václaváku ti pak něco ještě řeknu osobně.
Ohledně těch bazarových stanic a různých dalších okolností si nemusíme nic vyprávět - nakonec oba známe jistého výtečníka, který to dělá s oblibou, že? A co se týče radiové kázně - jedna strana je předpis a jeho vymáhání a druhá strana je ten lidský přístup. Jsou krajské správy ČTÚ, které striktně odmítají tolerovat i jenom pozdravení dispečera při nástupu do služby. Jinde zase tolerují kdeco. Ideál je samozřejmě někde uprostřed, tak, jak to píšeš. I to poděkování vrtule sanitce za spolupráci nebo totéž od dispečinku k vrtuli potěší, že? Proti tomuhle samozřejmě nelze nic mít, ale občas se zachází za přijatelnou mez, no jako bys to nevěděl.
A jak už jsem psal, já chápu, že někomu (a troufám si říci, že to bude většina) může odposlech radioprovozu vadit. Diktují se tam osobní údaje včetně jmen, adres a rodných čísel (to je opravdu mnohdy úplně zbytečné) a hlavně se tam okamžitě provalí sebemenší malér počínaje otevřenými roletami na jedoucích autech a konče bůhví čím. Z mnohdy prozaické příčiny se pak takovouto, obvykle značně zveličenou zkazkou stává jakási trestuhodnost, negativně ovlivňující veřejné mínění. Ono úplně stačí, že se radioprovoz nahrává na OPIS a navíc jej může monitorovat ČTÚ... Taky jsem nikde nenapsal, že bych byl proti tomu, kdyby se od hodiny měl provoz zakódovat (nakonec, stejně k tomu přechodem na PEGAS dojde resp. už mnohde došlo). Psal jsem jen, že mě osobně mé vysílání v otevřené řeči nevadí. To je vztaženo k mé osobě, není to tiskové prohlášení GŘ - já v tom nakonec masterovi nijak neodporuji. A přečti si, jak ta diskuze vlastně vznikla - jen jsem konstatoval, že přechod na PEGAS určitě nebyl prioritně kvůli tomu, aby nebylo slyšet, co si hasiči povídají. To by byla trošku drahá legrace, nemyslíš?
-
Ahoj Vráno, k tý kázni. Víš ne každej je takový nadšenec a znalec vysílaček. Slyšel jsem už hodně. Koktajícího, či zadrhávajícího se operátora. A měli by kvůli tomu přijít o zaměstnání? Já si myslim, že asi ne. Já sám o sobě vim, že když jsem utahanej, tak mi dělá potíže zformulovat větu a i si dost šlapu na jazyk. )
Ale hlavně jsem se pokusil nastínit proč spoustě profikůmůže vadit to, že se z toho již stává skoro hit. Psal jsem to již výše. Nejde ani tak o ten samotný fakt samotného poslechu, ale o jisté etice. Každou chvíli narazim na skoro burzu frek.kdy někdo žádá a další výměnou nabízí. Jen tady na požárech toho bylo až až. Že pak něktěří řvou a snaží se jim to tady stížit? A proč ne? Proč by to měl každý poslouchat? Ten kdo o to má skutečný zájem se k tomu co schání dřív nebo později dostane. Ale musí věnovat dost času a úsilí. Takový člověk většinou o vysílačkách již něco ví a dost často se jim i věnuje. Během doby pak (většinou) i povědomost o důsledcích toho co dělá. Ví co to je bandplán, jaké jsou "pravidla hry", má povědomost u určitém leg.minimu a díky tomu je minimální riziko, že napáchá nějakou škodu. Většinou si hasičů nějakým způsobem cení a takový člověk skutečně má většinou určité etické cítění. Takoví lidé nebudou jak smečka hladových vlků slídit po frekvencích kde se dá veřejně. Díky těmto lidem tyto vášnivé debaty nevznikají. Mají svůj tichý koníček a tím to vadne. Jak se říká: co oči nevidí - srdce netrápí. )
Ne všichni jsou exhibicionisti, jsou tací kteří chtějí mít na práci "klid". Práci bez čumilů a to i radiových. Když se jim bude pořád připomínat jak velký brartr naslouchá, určitě jim to na náladě nepřidá. A právě když čtu příspěvky některých posluchačů, a protože vim jak "zodpovědně" se chovaj (vč. prodeje použitých stanic), tak se nedivim těm neg.reakcím. Nerad bych, aby volnost kterou máme a snadnost získávání informací tady na netu vzbudila v někom pocit, že máme anarchii a může si tudíž dělat co chce.
Víš co mě vadí? Že je dneska "out" používat rozum. Kdyby většina lidí jednala v tomto státě na určité etické, morální, ale v tomto případě i odborné úrovni (což je nutnost, pokud se načerno s rdst, a ne pouhým scannerem pohybuje v profi pásmu), tak by nebyl žádnej problém. Víš ono je to totiž spojité a netýká se to jen odposlechů z tou odpovědností. Vstávali mi hrůzou vlasy na hlavě, když jsem četl ve fóru na Specnezu jak se někdo chlubil jak vozí a použil "v nouzi" (jak asi když pak pokuřoval cigárko u svého zapadlého auta?) ručku Cb připojenoz na teleskop přes - KILOWATOVÝ topení! Vráno ku*a dokážeš si představit co to museli v éteru dělat? Sám popisoval, jak mu později docháteli zprávy, jak byl slyšet přes několik kanálů na několik stovek km! Co chceš na to říct? Já osobně se děsim právě tohodle. Právě toho neuvěřitekně diletantskýmu zacházeíní s těma stanicema.
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Já ti rozumím, nemusíš to psát pořád dokolečka . Jen k tomu osobně nemám takový odpor, ale nikomu to neupírám.
Podívej, hlupáky, kteří si nedovedou vážit momentálního status quo najdeš snad úplně všude. Když já nastupoval na vojnu, tak se na útvaru děly dost neuvěřitelné věci. Ale tak dlouho tu gumovou toleranci pár hlupáků zneužívalo, až se gumy dožraly a bylo po žížalkách, takže nám tam pak chodily v deset večer vépéčka aj se psem kontrolovat večerku! A tak je to všude. Ti rozumní a tolerantní obvykle prohrají kvůli několika hlupákům, kteří si nedají říct. Nerad bych se dožil toho, že kvůli pár jelitům se dožere ČTÚ.
A co se týče toho "klidu" na práci - to je pěkná idea, ale v dnešní přemedializované době, kdy většina lidí hledá jen povrchní senzaci se nikdy neubráníš tomu, aby ti čím dál tím častěji přes rameno nekoukala videokamera nebo tě kdosi někde při KPCR nefotil mobilem a hned to za úplatu neposílal na iHeute. Ty poslechy u části lidí patří do stejného fenoménu. Ale je i mnoho lidí, kteří poslouchají z profesního zájmu - útvaroví, podnikoví, dobrovolní, záchranáři, policajti... piloti a fandové do poletuch zas věčně šmírují airband... No nic, hasiči už brzy nebudou v éteru slyšet vůbec, jednak digitál se běžně poslouchat nedá a jednak ta síť funguje jak kde... ale jak řešit tuhle problematiku celkově? Zákaz nic nevyřeší, přijímač je vpodstatě neodhalitelný. Jedině úplný přechod na statusový provoz a v další fázi trunk nebo digitální síť. Statusy se už často používají - ale proč jen někde? A digitální sítě... no... možná někdy .
-
-
Koukám, že jak tu člověk chvíli není, hned tu rejou. D
Chudinka vlaštovka odletěla do teplých krajin.
Jinak, když už píši, tak pro zajímavist. Musim říct, že při surfování občas narazim na příspěvky nad kterými jen kroutím hlavou:
Trochu sem nepochopil jednu věc :
Ve všeobecnym oprávnění jsou uvedený sdílený kmitočty např.: 448,490; 448,570; 448,610 MHz .
Znamená to že jsou povolený jenom tyhle tři kmitočty ,nebo volně celý pásmo mezi nima ?
http://www.cbradio.cz/forum/read.php?f=25&i=362&t=362
Tak čtěte a vzdělávejte se. ;o)
-
Příspěvek od lucky ducky » 12.05.2008 15:20
Jedna se pouze o tyto kmitocty, tj. 448.490, 448.570, 448.610, s vykonem max. 4W a 449.770, 449.810 s vykonem max. 1W. Rozhodne nelze vyuzit celou sirku pasma mezi 448.490-449.810 MHz.
-
Lucky, odkaz na zmíněnou diskuzi jsem uvedl níže. Pak už se člověk nemůže divit, že se vykecává na profikmitočtech, protože si lidička kupujou volně laditelný stanice. Vždycky je dobrý aspoň něco znát, než se do něčeho pustim. ;o)
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Michal Bareš » 12.05.2008 15:20
a já skoro každý týden odpovídám na několik mailů, jak to udělat, když si dotyčný koupil v marketu za pětikilo PMRku a chce na ní poslouchat hasiče a letadla. Nejlíp oboje najednou:-) Všichni se pak diví že to nejde, vždyť hasiči i letadla používají vysílačku, tak v čem je problém.
http://www.rescueinfo.org
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky