Krizový rok - Propouštění ...Názor , který čeká na diskusi a Vaše názory
-
Příspěvek od Martin Bobr » 12.05.2008 15:18
Píšu pomalu a ještě mi vypadávají písmenka, omlouvám se ta poslední věta má znít: Opakuji, velmi si práce a nasazení dobrovolných hasičů vážím, řešení zajištění pož.ochrany v rámci státu je jen ve spolupráci profíků a dobráků, rozhodně ne ve vzájemném "požírání".
-
Příspěvek od Karel z podkrkonoší » 12.05.2008 15:18
-
Ahoj Karle,Tvůj zážitek s popelnicí není důkaz povyšování se jedněch hasičů nad druhými, ale realita. Ve vašem případě tvrdíš, že jste schopni na výzvu v časovém limitu vyjet s technikou k požáru (aspoň tak jsem si to volně vyložil), ale opakuji většina SDH z malých obcí toho není schopna ani omylem. Ne proto, že by chyběla dobrá vůle pomoci bližnímu, ale proto, protože tam dopoledne nikdo není, všichni jsou ve městě v práci. Nediv se pak operačnímu, že vsadí na jistotu a pošle výjezd ze stanice. Co se týče toho, že většinu ohňů je možné likvidovat céčkem nataženým od hydrantu, tak tos neobjevil Ameriku, to je všeobecně známá a statisticky dokázaná věc. V tom ve sporu s žádným "dobrákem" nejsem. Ten zakopaný pes je v tom, že na rozdíl od často předhazované ciziny u nás je hydrantový (a hlavně funkční hydrantový rozvod) na vesnici spíše vyjímkou než pravidlem. PS 12 SDH odpočívající ve zbrojnici se nacházejí (dle mých zatím dvacetiletých zkušeností) většinou ve dvou stavech: 1) Stav kdy myši a drobní hlodavci již zkonzumovali značnou část pryžových součástí a obec nemá peníze na opravu = těžko použít k zásahu jedním céčkem místo od hydrantu. 2) Stav naprosté nadupanosti a na 130% zvýšený výkon na soutěže v pož. sportu = po dvaceti minutách práce u zásahu odchází mašina do kytek a hledá se náhradní. Takže i tady vsadí operační na jistotu a pošle výjezd ze stanice. Osobně se držím dikce zákona a ke každému ohni povolávám vždy jednotky z poplachového plánu dané obce. Výsledek je již leta stejný: z malých obcí dorazí místní v limitu a s funkční technikou maximálně v 60% případůa zásah pak stojí na jednotce HZS a SDH JPOIII., kterou na místo povolávám zároveň. Proč pořád omílám vesnické SDH a malé obce vůbec? Protože i v té největší (nebo spíše nejmenší) prdeli, mají podle mne občané právo na stejně kvalitně poskytnutou pomoc jako v např. v matičce Praze. Když kvůli ničemu jinému, tak proto, že platí stejné daně. Já bych strašně nerad, aby ty moje příspěvky vyzněly nějak pohrdavě vůči SDH, protože právě JPOIII. v našem okrese fungují skutečně bezchybně. Tvrdit, ale že i SDH z Horní Dolní je schopna nahradit jednotku HZS mi prostě přijde přitažené za vlasy. Tyhle radikální názory, které se nejen tady dost často vyskytují ukazují na to, že ti, kdo je šíří, netuší nic o pojmu, jakým je odpovědnost před zákonem za výsledek a úroveň zásahu. Mimochodem požáry nás zaměstnávají jen asi z 25%, zbytek jsou (když pominu kraviny typu vosy, sršně kočky), dost technicky náročné zásahy jako např. dopravní nehody, úniky nebezpečných látek a třeba záchrana lidí. Narovinu, nechtěl bych se dožít toho, aby moje dítě, které havarovalo a je uvězněno v autě, čekalo, jestli ten, kdo ho bude krompáčem a pajcrem (nic jiného vesnická SDH nemá) dobývat z auta ven, bude i schopen resuscitovat, nebo jestli jen uvolní prostor, aby havrani mohli tělo posléze pohodlně naložit. Těžko totiž říct, kdo zrovna bude na návsi k mání.Naše vedení si skutečně nabralo tolik oborů, které hasičům rozhodně nepřísluší (celá agenda bývalé CO, atd), že teď neví, co s tím a přijímá lidi do kanclů aby to řešili a ne hasiče na výjezd, aby pomáhali lidem. V tom jsem s vámi zajedno. Mám jen obavu, že se stejnou nesoudností s jakou na sebe naše GŘ nabralo agendu CO vy na sebe chcete nabrat agendu HZS, která, jak znovu připomínám, není je o hašení ohníčků. Jako operační jsem zvyklý, že každé moje slovo a rozhodnutí, které učiním je zaznamenáno a můžu být za něj brán k odpověnosti. Když do vysílačky řeknu, že se jednotka má vrátit na základnu, tak už to nikdo ze záznamu nevymaže a pokud bylo tohle mé rozhodnutí bylo chybné, neokecám to. Bere mě čert, když někdo, kdo evidentně zásah zažil maximálně jednou v životě, plácá, jak by to on, nebo oni hravě zvládnul nebo zvládli. Je úplně jedno, jestli tím bohorovným volem je člen SDH nebo hasičský úředníček na GŘ HZS. Nemám rád, když mi o mojí práci káží lidé, kteří oheň, nebo porcované řvoucí oběti viděli jen televizi, ale přesto by to určitě dělali líp. Rád si hasičině popovídám s hasiči SDH, kteří při povodních dřeli jak mourovatí, s těmi se kterými jsem každodeně ve styku (v posledních letech bohužel jen přes vysílačku) u zásahů, kde doplňují naše žalostně prořídlé stavy. To jsou lidi, kterých si nesmírně vážím. Koho si nevážím, to jsou magoři tvrdící, že bezpečnost občanů jsou schopni zajistit jen pomocí jednotek SDH a stejně pitomí magoři tvrdící, že dobráky k tomuhle vůbec nepotřebujem a stačíme na všechno sami.Fuj, to jsem se zase rozepsal a rozčílil. Takhle se bratrem Kalousem vyčítaného výsluhového příspěvku dočkám někde v blázinci. Chlapi, rozum do hrsti a nenechte si namluvit, že hasiči z výjezdu mají s doráky nějaký zásadní problém.
-
Poslední věta samozřejmě s DOBRÁKY, ti doráci jsou překlep za který se omlouvám:-)))
-
-
Jsem rád, že jsme se ve většině věcí shodli. Ono je to všechno na dlouhou diskusi, ale ne tady spíš někde osobně. Vždy jsem rád když si věci můžu probrat v klidu a pomocí věcných argumentů, než když se jeden diskutující snaží druhého zesměšnit, nebo používá nefér argumenty. Jen ještě k tomu povolávání, nebo nepovolávání jednotky SDH obce, to se skutečně řídí podle plánu plošného pokrytí. Jeho součástí je i polachový plán konkrétní obce. Je třeba si zjistit které jednotky, jsou v tom, kterém stupni poplachu předurčeny k zásahu a pak máš v ruce důvod žádat vysvětlení proč Vás operační nepovolal. Kvalita, dostatečnost či výběr jednotek při jeho tvorbě (poplachového plánu)je téma na několik dlouhých zimních večerů, sám nejsem nijak šťastnej ze současné právní úpravy a chystá se údajně nový předpis, který má být ještě "horší" (nevím jestli je to možné) než stávající úprava. Přeju Ti elán do práce na poli dobrovolné hasičiny a rozumné kolegy u Vašeho HZS.
-
Příspěvek od Karlík » 12.05.2008 15:18
Sloužím také na OPISu, takže situaci JPO V znám dost podrobně. JPO V až na výjimky mají i v nočních a odpoledních hodinách velký problém dodržet limit výjezdu 10 minut. Není výjimkou, že se jednotka dostaví k požáru ve své vsi až po 30 minutách. A to nemluvím o tom, že všechny JPO mají za povinnost nahlásit jakýkoliv výjezd JPO na OPIS. U JPO V se to stává tak výjmečně, že bych to dokázal spočítat na prstech jedné ruky, takže do příjezdu JPO na místo o ní vůbec nic nevím. Na části územního odboru je dost rozšířená praxe, že vyhlásím sirénou jednotce poplach (pokud je možno ji zapnout z OPISu) a čekám a čekám, poté vezmu kartu jednotky, zavolám členům, těm pokud jsou doma sdělím, že potřebuji aby vyjeli a poté ticho po pěšině. Mnohdy se dovím, že siréna houkala a jaksi nic se neděje, nikdo z dobrovolných se neuráčí zavolat telefonem na OPIS pro informaci, proč ta siréta houká. Tato praxe se na jistém území týká i JPO III! Pak se nedivte, že posílám i na malý ohníček JPO I i mnoho kilometrů daleko. Nemám prostě potuchy, kdy se mi místní dostaví na místo. Spíše souhlasím z Martinem, než z Karlem. Ještě, že mnou popisovaná situace neplatí pro celé území našeho rajónu.Pro Karla: Vaše praxe, že okolní JPO Vám bez vyhlášení OPISem jedou pomáhat se mi jako OD z OPISu (a jako VZ) pranic nelíbí. Něco jiného je ta situace, že si konkrétní sbor vyžádá VZ na OPISu, ale takhle živelně - brr.Jednu otázku pro Karla: co znamená JPOO - to druhé O je písmeno, nebo nula? Znám jen Jednotku Požární Ochrany kategorií jedna až šest. Díky za vysvětlení.Doufám, že můj příspěvek nevyzněl jako pomlouvání dobrovolných sborů.
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Michal Bareš » 12.05.2008 15:18
Podle mě JPOO je Jednotka požární ochranny obce, ale je to jen má doměnka.
http://www.rescueinfo.org
-
No jo, Jednotka požární ochrany obce - JPOO - stále se mně to drží, tak sorry. Toliko pro vysvětlení, malinko jsem zašel do mimula.No, líbí -nelíbí, ale to máš těžký, nemáme vysílačky a tak se nám špatně komunikuje s operačním. Důležité je, že to dobře funguje a u nás v podhorském terénu, kde je voda dopravována zpravidla na výšku více než je výkon jednoho stroje je to výborná pomoc. Zatím si nikde nikdo nestěžoval, je to lepší než kyvadlovka. Po vsích cesty úzký a skoro vždy jedeš jedním kolem tupláku již nad srázem....Takže by bylo možná ono "brrr" kdyby cisterna spadla do rokle. Ale to je situace, která nesmí nastat, jsme pro pomoc druhým a ne ještě potřebu pomoci přidělávat "Doufám, že můj příspěvek nevyzněl jako pomlouvání dobrovolných sborů." a proč? Každá diskuze vedená za cílem si cokoliv objasnit je přínosem pro obě strany . To jen naši politici neznají pojem "diskuze". Ti se raději hádají a pak to podle toho vypadá.Ahoj z podkrkonoší od Karla.
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:18
Taky se mi nějak nechtělo těm "svévolným" výjezdům věřit... Další situace, fungující "do průseru"
-
Takže díky za potěšující zprávy, jsem přesvědčen, če nový " výpotek" bude kvalita. Kdoví, zda k tomu nebudete muset mít alespoň poradce, nebo zrovna právníka:-(Čau z podkrkonoší od Karla.
-
Příspěvek od Martin » 12.05.2008 15:18
http://www.novinky.cz/05/54/41.html dneska policajti zejtra hasiči náš stát už prostě a jednoduše nemá peníze,jelkož politici stát zadlužej a z toho co zbyde si žijou oni,státní dluhy nikdo neplatí takže za pár let nás evropa schramstne a po nějaký český republice se slehne zem....i když nám už by asi nepomohlo ani sloučení s jinejma zeměma....a to chtěj zavíst euro.....jak němci brečeli v začátcích a ani ted se nemaj nijak extra dobře njn ojro tojro
-
Ale utěšuj se, že se snižování stavu nedotkne papalášů. To bylo škoda:-(
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava