AAA- Svolávání jednotek PO
-
Příspěvek od Project » 12.05.2008 15:18
My jsme ( JPO III) nově zavedli svolávání i pomocí SMS. Čísla jsou zadaná do počítače přímo na OPISu u profíků. Spojový technik to bez problémů zavedl. Těch pár SMS navíc je nijak neomezí. A nás to nestojí ani korunu! A je to rychlejší, jak siréna.Pouze výhledově za dva roky se mají OPISy na CPS zrušit a mají zůstat jen krajské ze kterých už asi nebude reálné posílat hromadné SMS, ale jen jednu SMS pro danou jednotku. K tomu prý existuje nejlevnější řešení (okolo 5000Kč) nějaký GSM modul, který zprávu přijme a následně rozešle na uložená čísla.
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od FiRan » 12.05.2008 15:18
Me fascinuje, jak tady vsichni tvrdi, ze system SMS je rychlejsi nez sirena. Je u nasi jednotky vyzkouseno, ze tem clenuj JSDH, kteri byli do systemu pridani naposled, vznika prodlema v radu minut mezi odeslanim a prijetim SMS....
Kdo se utopí, ten se nespálí.
-
Příspěvek od Radek Pilný » 12.05.2008 15:18
U nás jsme si nechali vyvinout system na svolávání sami. Jdde o to, že určený uživatel přijme zprávu od OPIS a poté prozvoní svolávací ústřednu. Ta vyšle předem danou SMS na definovaná čísla (což je v řádu sekund) a poté jednotlivá čisla postupně prozvoní (tam už je to horší, někdy i 3 min). A cena - podle počtu svolávaných osob. Začíná na 15 tis. Kč
-
Příspěvek od Adam Thomitzek » 12.05.2008 15:18
Nemáte někdo praktické zkušenosti z fungováním služby Eurotel hromadná SMS? Princip je takový, že pošlete SMS na operátora, kde máte přednastavena čísla na která se rozešlou SMS. SMS se potom odesílají přímo operátorem, tedy zároveň. U zařízení typu Kanga bude vždy prodleva, protože posílají SMS po jedné (Zkuste si stopnout jak dlouho trvá, než vám telefon odešle SMS a vynásobte to 20 x).
-
Příspěvek od Radek Vojík » 12.05.2008 15:18
Kolegové hasiči,
rád bych se s vámi podělil o naše zkušenosti s vyhlašováním poplachu. Sirénu jako svolávací prostředek jsme opustili již před lety z důvodu malé slyšitelnosti pro hasiče a velké slyšitelnosti pro "civilní obyvatelstvo". Tenkrát (asi v roce 1999) jsme se rozhodli pro pagery v pásmu 27 MHz. Vzhledem k tomu, že OPIS u nás dodnes trvá na vyhlašování poplachu prostřednictvím živé osoby, tzn. že odmítají jakákoliv technická řešení, jsme zprovoznili dálkové spouštění pageru po telefonu prostřednictvím těchto osob. To výrazně zkrátilo čas od ohlášení události do vyhlášení poplachu. Pro zlepšení pokrytí města signálem pageru používáme jakýsi "převaděč" na paneláku na vyvýšeném místě.
Jedinou nevýhodou tohoto systému je, že člověk musí mít u sebe přijímač pageru. Ale za ty roky už si kluci na to zvykli.
Případné další podrobnosti rád individuálně sdělím. Nechci, aby mne při uvádění konkrétních výrobků zde někdo obviňoval z nějaké nepovolené propagace.
Radek Vojík
technik spojové služby JSDHO Jablonec n. N. - Paseky
-
Příspěvek od Antonín Bastl » 12.05.2008 15:18
Naše jednotka JPO III využívá zmíněnou službu eurotelu již asi 5 let a zatím byl prolém pouze jednou. Výše je popsáno jak to funguje.
-
Příspěvek od Adam Thomitzek » 12.05.2008 15:18
V čem spočíval ten jeden problém. Myslím si, že hromadná SMS by mohla urychlit i posílání SMS z modulu KANGA+.
-
Příspěvek od Emanuel Došlík » 12.05.2008 15:18
naše jednotka v polovině roku přešla na hromadné sms od eurotelu. Je to rychlé cca 10sec. a mají sms všichni. Kango bohužel rozesílá sms postupně čímž vzniká časová prodleva(prý až4min podle počtů lidí). 3lidé v jednotce maji tzv.profil u operátora a komu zavolá opis ten vyšle sms. A peníze ? kango 42tisíc a ty sms taky nejsou zadarmo vždyt je vněm mobil.
-
- Kontaktovat uživatele:
-
Příspěvek od Antonín Bastl » 12.05.2008 15:18
Je pravda že od Eurotelu to přijde asi za 10 s. všem lidem uloženým v profilu. Jeden jediný problém byl jednou v noci, když eurotel prováděl nahodilou údržbu sítě a tak to nefungovalo. Ale to byl jediný případ z asi 180 výjezdů.
-
Příspěvek od Zdenek Szobonya » 12.05.2008 15:18
Zdravím všechny,
takže u nás v Chocni používáme pagery a ještě máme možnost aby nám z OPISU posílali sms-ky,což je taková jakoby doplňková služba,protože na sms-ce si můžu přečíst přesněji o co se jedná a kam je naše jednotka vyslaná.
-
-
-
Příspěvek od simír hasič » 12.05.2008 15:18
jak jsem již výše uvedl, jako pětka jsme zařazeni v plánu plošného pokrytí a už skoro rok nám vyhlášení poplachu chodí všem na mobily formou SMS a to v podstatě bez nějakých závad, natož prodlev. Nemůžeme si to vynachválit, jako velitel nemusím mít starost s tím, že někdo neví kam a na co se má jet. Pro ty, kteří neví, jak na to, jen odkážu na příslušný KOPIS HZS. Pokud tam je takový člověk, jako Jirka Němec v Jihlavě, tak Vám ještě poděkuje. Jinak i nám a jiným byl slibován Kanga+, ale bohužel nejsou peníze. A ještě něco konkrétně ode mne. Dneska jsem vyfasoval nový krizový telefon. Jsa natěšený a přiznám se, později jak se ukázalo,naivní, jsem si myslel, že se bude jednat o perfektní a v recenzích nejen odborníků vychválený Siemens M75. Ale ouha!!!! Máme Siemens M 70, který není ani vodotěsný, ani prachotěsný natož nárazuvzdorný. Je to ta nejhroznější bestie, kterou jsem kdy držel v ruce. Nejdou vibrace, malá a ubohá škála pseudopolyfonních zvuků, display mizerný a nepřehledný. Když jsme dostali před třemi roky Siemens Me45, tak to byl a troufám si tvrdit, že do teď je opravdu výjiměčný telefon. Ale tohle? Jak řekl onen generál v Černých baronech:" Chce se mi zvracet." Vážně uvažuji o tom, že se vrátím ke své staré dobré Me45.
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:18
No tak krizové telefony jsou podle mě téma na samostatnou diskuzi, protože podle mě nesplnily očekávání. Pokud říkáš, že ME45 byl dobrý, musím oponovat - ten můj jsem 2x měnil, asi špatná řada Jednou mu úplně vyplivnula anténa nebo co, prostě nonstop bez signálu a podruhé zase displej. Věnoval jsem ho sestře, sám používám krizovou SIM v soukromém mobilu.
-
-
-
Příspěvek od Aleš Pařil » 12.05.2008 15:18
Dobrý večer , naše jednotka vlastní pagery značky Scriptor LX 2, a Advisor od motoroly. Nestáli nás ani korunu napřed jsme je měli zapůjčeny a potom je kraj převedl do našeho vlastnictví. Jsou to staré pagery ale fungují spolehlivě nejsou žádné problémy teda až na jeden a to dost velký. Když OPIS zapomene poslat zprávu na pager a pošlou to jen na sirénu . Jinak co poslali vždy přišlo. Zprávy chodí nejpozději do 20 vteřin po zahájení houkání. Jenže v dnešní době mobilních telefonů nosit za pasem ještě pagery ??? to si myslím že je dost přežitek. Kdybych měl ožnost někde získat něco jednodušího a stejně nákladného jako naše pagery tak jdu hned dotoho a pagery bych vrátil.
-
Příspěvek od Petr Lédl » 12.05.2008 15:18
Rád bych taky přidal nějakou tu zkušenost se svoláváním JSDH.Naše jednotka je svolávána přes pagery a mobilní telefony a musím alespon ze své zkušenosti říci že pagery jsou super věc.Hlášení na pager chodí o 2-3 minuty dříve než na mobil.Takovou zkušenost opravdu mám.Ovšem spojení pager a mobil je dobré-na pageru Ti vyhlásí poplach na mobilu si přečteš co hoří akam máš jet.Doslechl jsem se ovšem že nám pagery chtějí zrušit a to nemůžu nějak pochopit.Jinak Zdravím všechny hasiče.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz