Majáky - co je a co není zneužití
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:18
a proto te take hned doplnim, jedna se o Narizeni vlady c. 110/1991 a skutecne jsou tam vyjmenovane veskere sluzby, ktere mohou vyuzivat pravo prednosti v jizde a u "nezachranych" sluzeb i pocet vozidel ve firme, ktere mohou toto narizeni vyuzivat. Timto narizenim take skoncilo cca dvou az tri mesicni obdobi, kdy JSDH nemohly ze zakona pouzivat majaky (zajimalo by me, kdo to tenkrat dodrzoval, my tedy ne - jeste ze se v te dobe nic nikomu nestalo, to by byl byval problem) Jirka
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od ruská vlaštovka » 12.05.2008 15:18
No, s použitím zdravého rozumu se dá dělat ledacos, i když to koliduje se zákony - taky záleží, jak nad tím přimhouří oko nadřízený orgán. Ale ne, že přes Prahu poletí kolona složená z policejního vozu (!!), několika převozových sanitek a civilních vozidel s majáky (!!!!), roztažená přes všechny pruhy a na křižovatkách pěkně na červenou. Když to ještě někdo pěkně nafotí a natočí a N@va to rozmázne, tak se nesmíte divit, že veřejnost na podobné svatební tradice z vysoka kašle! Jak by se asi řešila případná nehoda v křižovatce? A ještě se v takové kravině nechají namočit policajti, to už opravdu hraničí se zdravým rozumem.
-
-
Příspěvek od Radim Jakl » 12.05.2008 15:18
Dik za informaci tak tohle sem fakt nevěděl.Jinak u nas taky použivame majaky u svadeb a taky pohřbu.Dokonce u pohřbu jako poslední poctu pouštime poplachovou sirenu.
-
Příspěvek od Adam » 12.05.2008 15:20
mě by zajímalo, jak je to teď s ATESTEM SD 8
Nevíte, kde se najde seznam vydaných homologačních osvědčení na majákové rampy? Nebo aspoň který zkušební úřad nebo ústav je vydává?
Zajímala by mě záblesková rampa LTF 2000, vím, že v roce 2004 s tím byly nějaké problémy (viz předešlé diskuze "Majáky"), tak jak je to dnes, nevíte někdo?
Hezký den přeji:-))
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od tatrablazen » 12.05.2008 15:21
vím , že tu řešíte hlavně modrý , ale i v těch oranžovejch je bordel. ještě ta pře deseti lety na ně muselo bejt povolení s odůvodněním na co jsou a proč. dneska to přijede na autě z výroby zapíše v tp a je klid. sice to nen až o takový přednosti v jízdě ale přece jenom to má v silničním zákoně taky svůj odstavec a v bodovém systému je určený přesný odpočet.
jenom ta kontrola používání jaksi chybí . jo a a s modrejma mě předloni bavil jeden sprinter- sanitka KVA číslo už nevim houkal barranďákem dolu. stál jsem tam každý ráno ve frontě nákladních vozidel. jeden den jsem tomu nevěnoval pozornost .ale když jsem během dvou týdnů vypozoroval ten skoro pravidelnej čas průjezdu tak jsem to pustil do éteru na CB. po čase nějak přestal jezdit nevim jestli ho někdo prásknul , trvalo to takový dva tři měsíce co se tu tak projížděl.
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:21
No mě teď baví takový bílý soukromý T5-DRNR s vysokou střechou a oranžovými(RAL3024) barevnými doplňky, hrající si na velkou záchranku, který se prohoukává kolonou kdekoliv po Praze. Že, pane H., hlavně aby neutekl žádný kšeft...
-
Příspěvek od Fi St » 12.05.2008 15:23
Na to, že v Praze jezdí na majáky auta všeho druhu už jsem si celkem zvyknul, ale co jsem zažil dnes při čekání na tramvaj na I.P. Pavlova, to už mi fakt připadá za hranicemi všeho.
16:20, chodník plný lidí, u chodníku stojí za sebou asi tři tramvaje do kterých nastupují lidi... kdo je pražák, ví jaký je na Pavláku mumraj. Od Náměstí míru přijíždí sanitka (starej ford transit s červeným pruhem a nápisem www.sanitky.cz spz: 6A7 5267) na majáky a se zapnutým VRZ. Tramvaje stojí a jeden pruh tramvajového pásu je volný.. co se však nestane, sanitka najede na chodník mezi lidi a houkající se prodírá davem, kolem tramvají... lidi včetně mě předpokládají, že patrně jedou k něčemu akutnímu do jednoho z domů (i když, jak by se převozka dostala k takovému zásahu mi nejde do hlavy).. sanitka stále houká a jede kupředu davem... zastavuje u výlezu do metra, vystupuje jeden člověk v červeném a pak mi spadla brada... dopředu nasedne žena oblečena v kostýmku, která stála na chodníku, pán v červeném jí následuje, zavře dveře a sanitka si opět se zapnutým VRZ vynutí přednost od tramvaje a houkající odjíždí po tramvajovém pásu, směr Karlovo náměstí.
-
Příspěvek od Fanda Kletečka » 12.05.2008 15:23
Černá sanitka s červeným majákem? To nevěstí nic dobrého. Kde můžou jezdit? Snad jedině ve Vansdorfu a podle předpisu JJS
-
Příspěvek od David Richter » 12.05.2008 15:23
Já tady ve stručnosti přidám jeden přízpěvek. Minulý týden v sobotu jsme byli na dvou hasičských soutěžích. Cestou domů z Lubna ( z druhé soutěže v pořadí ) kousek za FM nás předhánělo vozidlo rychlé záchranné služby spěchající k případu ( chlapík si pořezal břicho motorovou pilou břicho ) kousek před náma záchrance ovšem do cesty vjela Audina. Následovalo větší škrknutí těchto vozidel o sebe. Rozhozená sanitka zastavila až po 100 metrech s proraženým zadním kolem. Náš řidič DA A30 neváhal objel zprava Audinu a spěchal za záchrankou. Tam naskočil doktor ještě s kolegyní, vzali nejnutnější výbavu + naší lékarničku,klepli po májácích a už se jelo pro chlapíka. Zbytek posádky zajistil místo DN a čekalo se na příjezd Policie.... Asi takhle nečekaně jsme oprášili pavučiny v majících..... Sorry za případné chyby
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:23
Abych řekl pravdu, napadlo mě to okamžitě, když jsem to viděl ve zprávách - na základě čeho tady můžou blikat červeně.
-
Příspěvek od Jiri Trnka » 12.05.2008 15:23
Chlapi, vy se hned kvuli vsemu certite
Prubeh diplomaticke navstevy se ridi pravidly stanovenymi urady hostitelske zeme (CR), bilaterarnimi dohodami (CR-USA) a konvencemi
OSN (v tomto pripade tzv. Videnska k. vcetne dalsich vztazenych dokumentu). Co se tyce provozu vozidel, tak tam se to jeste ridi i celnimi predpisy. Predpokladam, ze nekde tam to bude "osetrene".
(na podobnych principech funguje i nasazeni zachr. vozidel v zahranici).
Rovnez, na dalsich foto je zrejme, ze dane vozdilo je soucasti kolony v doprovodu policie, coz je znacne jina situace, nez kdyby se pohybovalo samo. Pokud si to dobre pamatuji, tak policie mohla drive (nevim jeslti stale muze) dat svoleni k docasnemu provozu vozidel jez nejsou 100% OK na nejnutnejsi dobu.
V zahranici se mimojine casto pouziva majak (v ruznych barevnych provedenich) i pro znaceni ruznych funkci, napr. cervena - VZ (hasici), zelena - VZ (zachranka), atd. I v tomto pripade tak majaky na nekterych vozidlech kolony mohou znacit urcitou funkci (ochranka, lekar, atd).
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:23
Ty to bereš moc na lehkou váhu. Představ si, že někdo uvidí tu kolonu a splete si ji s brzdovými světly...
-
Příspěvek od David Richter » 12.05.2008 15:23
Jo to máš pravdu, naštěstí nešlo zas o tak závažný případ. Chlapík už čekal u vrátek sám v ryflích, měl to jen na 5 stehů takže žádná hrůza. Ovšel šlo by li o něco vážnějšího byla by to velká náhoda že sme jeli zrovna kolem. Ale ta Anarchie co vládne u nás na silnicích.....škoda mluvit. Zastavoval sem kolonu vozidel aby se mohl náš řidič DA otočit, chlap ve 120tce zastavil těsně u mně a ještě sem pomalu dostal seřvane!!! V pozadí vozidla záchranné služby a naše DA se zapnutými majáky s nim nedělaly vubec nic.......sorry za chyby )
-
Příspěvek od a dyť je to fuk . » 12.05.2008 15:23
Ví někdo jak to s tou "kauzou" nakonec dopadlo? Jestli to prošlo bez postihu a můžu si na své svatbě taky projet na majáky Prahu, nebo byl nějaký pstih, ne bo to prostě vyšumělo (=zametlo se pod koberec a pšššt)..
Pro ty co nevědí o čem je řeč http://zpravy.idnes.cz/praha.asp?r=prah ... n&r2=praha
nebo začátek této diskuse.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky