Majáky - co je a co není zneužití
-
Příspěvek od Adam Thomitzek » 12.05.2008 15:18
Osobně nic proti svatebnímu doprovodu nemám, pokud by se jednalo o policajta, záchranáře nebo hasiče, NE SOUKROMNÍKA. U nás se to běžně dělá a myslím, že každý řidič chápe, že to nazdobené hasičské auto za kterým jede nazdobená svatební kolona asi nejede k požáru. Nelíbí se mi akorát dělat takovou šou v centru Prahy, kde jsou světelné křižovatky! Na vsi to je přece něco jiného.Nicméně mnohem víc než jedna svatba mi vadí ty sanitky, které vozí kdejakou babičku na odběr krve s majákama.
-
Příspěvek od Ex-professo » 12.05.2008 15:18
Po přečtení některých diskuzí se není čemu divit. Najde se zde několik porušovatelů zákona, kteří se schovávají za hlavičku " vykonavatelů dobra" , jako tento případ nebo i případ velitele, který nebojácně vozí hasiče dorostence k zásahu ( to je výchova !!!!).Takže až o nás zase bude něco negativního v médiích, třeba budeme moci poděkovat dalšímu rádoby hasiči nebo záchranáři. Hlavně aby se nikomu nic nestalo.
-
Příspěvek od Martin » 12.05.2008 15:18
máš úplnou pravduRE:@ll:na stránkách firmy pana semotána byl vzkaz,že přeje novomanželům hodně štestí blbablabla atp kecy,tak jem napsal pouze,že se nestydí,se ještě takto "vychloubat" a že jim samozřejmě přeju taky vše nej. v manželství,ale on smazal vše,kromě chvály na firmu či stránky a to si myslím,že je ubohé
-
Příspěvek od lucky ducky » 12.05.2008 15:18
Pane Cechu, oranzove rampy se sirenami JET SONIC a pridavnymi oranz.stroboskopy pouzivaji napr. zasahova vozidla Prazskych vodaren a kanalizaci, takze to az takova vyjimka neni, je fakt, ze tato vozidla pousti sirenu az ve chvili, kdy jde o opravdovy prusvih-praskle hl. vodovodni rady apod. Naproti tomu PET MEDIC ma ve svych materialech, ze vedle trasportu a osetreni beznych zvirat, zajistuje i nektere "specialitky" typu odchytu uprchlych jedovatych plazu,lvu, tygru apod. Lidi dneska chovaji doma nejruznejsi tvory. Vedle ve vsi ma nekdo na zahrade dve lvicata - jsem zvedav, co s nima bude delat za dva roky. S PET MEDIC nemam nic spolecneho, jen se snazim pochopit, proc nektera vozidla pouzivaji majaky. Rozumim rozhorcenosti vsech na tomto serveru, kteri se bouri proti zneuzivani signalizace. Ja asi patrim mezi to stado "blbcu", kteri, kdyz vidi prvni zablesk ve zpetnem zrcatku, uhybaji, co to jde. Je mi jedno, jestli jede nejaka prevozovka pro soudek piva, nebo jestli specha nejaky mestak do Makra. Apelovat na svedomi tech, kteri si majakem pomahaji predjizdet kolony, je nesmysl-tam zadne svedomi neni, pouze drzost a pocit nadrazenosti. Svatby na modrych je sice troufalost, ale i to se da pri trose dobre vule pochopit. Myslim, ze nejvetsi problem vseobecne je upadek moralky a vseobecne pohrdani pravidly. Otazkou je, jestli jsou pravidla prehledna, jasna,srozumitelna a vymahatelna pro vsechny.
-
Příspěvek od Ondra Lasák » 12.05.2008 15:18
No ja myslim, ze lidi co by si chteli vynutit prednost by bylo nespocet. Vybiram namatkou: hasic spechajici do hasicarny, jak ty vzpominas Vodovody jedouci k havarii, chytac nebezpecnych zvirat, bezp. agentura jedouci k zlodeji do obchodu apod. Ale tito nemaji oporu v zakone a proto si musi nechat zajit chut popripade zajistiti si doprovod od policie. A nebo jak uz zde bylo receno. Vsechny auta s prednosti v jizde vybavit GPS se zaznamem, kdy jsou pustene majaky. Toto vse evidovat na OPIS. Pak by klidne mohlo mit majak vic aut. Ale v pripade poruseni, vysoka sankce a pripadne odebrat vozidlu vysadu. A to by si jednotlivi ucastnici rozhodne rozmysleli, kdy majaky zapnou.
-
Příspěvek od Jiří Čech » 12.05.2008 15:18
Tak na úvod.Oranžové majáky ve spojení se sirénou jsou alespoň v ČR naprosto NEPŘIPUSTNE,možná ve Španělsku ano,ale u nás né!!!!Výše zmíněný PET MEDIC mně již několikráte ohrozil a věřte stane se ještě jednou a bude zle velmi zle!!!Jejich riskantní jízda je více než na hraně.Pokud vím,existuje zde jiná firma,která tyto jak píšete "specialitky "zajišťuje.Zatím zjišťuji její kompetentnost a až budu mít vše pokupě znovu vám odpovím.S přáním pohodového dne Jiří Čech
-
Příspěvek od lucky ducky » 12.05.2008 15:18
Souhlasim s obema Vasimi nazory, nicmene Ondro - instalace a spusteni GPS-recorderu v on-line verzi s aktualnim prenosem dat o poloze, rychlosti,stavu signalizace a jinych velicin, jejich projekci na mapovy podklad a zaznam je zatim pomerne financne narocna zalezitost. Uprimne ja bych napr. tato opatreni zakonem narizena uvital, protoze se tim zivim. Po technicke strance to problem neni. Pane Cechu, vim, ze oranzova signalizace se sirenou neni v Cechach zatim zakonem osetrena, nicmene uvidime, co prinese vyvoj - mam na mysli nektere hlasy volajici po zmizeni modrych z prevozovek apod. Ja osobne nevidim nic spatneho v barevnych kombinacich signalizace ve Spanelsku, Francii nebo Nizozemi a Belgii (kombinace oranzova-modra). Problemem v Cechach je, ze si vetsina ucastniku silnicniho provozu s oranzovou predstavi popelare a podle toho se k vozidlum s oranzovou signalizaci chova. Nevim, jestli ma smysl apelovat na prislusne zmeny v zakonech, nebo se snazit prevzit z EU to dobre nebo to osvecene. Mam osobni zkusenost z Rakouska, kde jsem se v noci pripletl k dopravni nehode jako prvni, dal jsem na strechu magneticky oranzovy majak. Vsichni, jak ho videli, okamzite dali nohu z plynu. Jeste dva z tech, co jeli okolo, mi pomahali s resuscitaci spolujezdce. To jsem zatim v Cechach nezazil. Preji i vam klidny den.
-
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Stanislav Kaisler » 12.05.2008 15:18
s panem Čechem a panem Sekyrou. Jasně, že primárně v této diskusi nejde o tu jednu konkrétní svatbu, ale právě o stanovení a DODRŽOVÁNÍ pravidel pro užití majáků. Kdysi jsem v jiné diskusi na tomto serveru nadhodil možnost použití výstražného zařízení dobrovolným hasičem při cestě do hasičárny při vyhlášení poplachu. Dle mého názoru je právě toto případ, kdy by se to velmi hodilo (při dnešním provozu stihnout výjezdový čas je často velmi nahraně). Většina ohlasů byla negativním a spoludiskutující mi oponovali většinou právě tím, že by to bylo masově zneužíváno. No a podobné případy jako "svatební záchranka" jim bohužel dávají za pravdu. A právě proto pojďme mezi sebou diskutovat mi, kteří VRZy užíváme a pojďme se shodnout na jakémsi "desateru zneužití". A pranýřujme ty, kteří je nedodržují. A třeba někdy později, až se sitauace v užívání VRzu zlepší (no možná jsem přehnaný optimista ) můžeme na veřejnost přijít s návrhem, aby se oblast použití majáků rozšířila na další skupinu osob či firem u kterých ale bude (téměř) jisté, že je nebudou zneužívat.
-
Ahoj,plně s tebou souhlasím,já osobně si myslím,že pokud jede člen SDH do hasičárny na výjezd,tak že by mohl použít maják,a nebo bych pro ne vyvynul jednoduše jiné,např červené,ale měli by je jen členové SDH ,kteří bydlí dále a je nutnost dopravy do hasičárny vlastním vozem,pokud by člen od SDH odešel,musel by VRZ vrátit a odmontovat věci z auta,které by k VZRu patřili.Jinak si myslím,že hovadina se svatbou a zásah SDH se sebou nemají pranic společného,takže to asi srovnávat nejde,co se týče zneužití,tak bych to udělal tak,že by se vždycky zapnutí hlásilo na "domácí stanici" kterou by pak kontaktovala policie,a když by to auto nepatřilo nikomu ze SDH,tak zastavit a zavřít,až zčerná!
-
-
Příspěvek od Jiří Čech » 12.05.2008 15:18
píši co jsem zjistil.V ČR existuje 1.záchranná služba veterinární Sejida trans 6 let pro Prahu a celou ČR která je členem IZS /přesvědčil jsem se stačí otevřít str.min vnitra IZS/tato služba poskytuje jak mi sdělil vedoucí lékař MVDr Lacina Jan již zmiňované "specialitky"v podobě zásahů pro hasiče s kterými mají oficielní smlouvu při těžkých dopravních nehodách,požárech,odchytu nebezpečných exotických zvířat,vždy jak zdůraznil, kdy je primárně ohroženo zdraví nebo životy spoluobčanů.Detaily zde nebudu rozebírat a konkrétní akce,bylo by to na dlouhý článek.Dále jsou připraveni pro rychlý převoz záchr.kynolog.brigád při případném hromadném neštěstí.Služba je 24 hod.nonstop a provozována dvěma plně vybavenýma Pick-Upama s modrým výstražným zařízením /zapsáno v TP včetně zařazení do IZS/měl jsem možnost nahlédnout.Pochopitelně jsem se zeptal kdy se může použít VRZ a zde je odpověď. Podle MVDr Laciny se používá po výzvě hasičského záchr.sboru Prahy na výjezdy při výše zmíňovaných případech.Našich služeb využívá též policie ČR řekl vedoucí lékař.Ukazoval mi články z novin a i některé odchycené hady /brrr nemám rád hady/ některé případy které vyprávěl tak mi běhal mráz po zádech.Záměrně zde neuvádím jejich komerční aktivity,to sem nepatří,protože mě jak jsem již psal velmi dráždí jaký si Pet medic a jejich oranžové majáky se sirenou.Chtěl jsem vědět jak to opravdu je a podělit se s vámi o ně.Hezký pracovní týden přeje Jiří Čech
-
tímto se chci oficiálně omluvit firmě SEJIDA TRANS RESCUE a také panu Semotánovi,moc se stydím za své pobuřující,pubertální a nemorální příspěvky,kterýmy jsem podle mne poškozoval firmu či pomlouval jejího ředitele.Z mé strany to byla chyba,když sem si neověřil informace,které se ke mě donesly,odted už budu vždy používat dvě pravidla 1)nesud knuhu podle obalu2)to co davaji v TV novinach je prekroucene,takze je z toho pravda tak max 10%jeste jednou se tedy omlouvam a přeji majiteli firmy i všem pracovníkům at se jim daří,ale aby se již neopakovala chyba,která se stala,za kteoru se již ředitel řádně a slušně omluvil.
-
Příspěvek od Honzka » 12.05.2008 15:18
Taky si myslím, že1.- záznam identifikace puštěného majáku v závislosti na GPS2.- skupiny majáků a) červeno-modrý s přídavky bílé (absolutní přednost v jízdě) b) modrý (přednost v jízdě I. třídy / obdoba současné přednosti) c) oranžovo-zelený (přednost v jízdě II. třídy / odboba současné přednosti na "oranžové" s trochou více oprávnění pro vozy bezpečnostních služeb apod. ) d) žlutý (přednost v jízdě III. třídy / popeláři aspol.)3.- Licence na jednotlivé kategorie opakující se každý rok až tři / přísnější obdoba "referentského" školení + zkoušek (sk. a) a b) rok, sk. c) 2 roky, sk d) 3 roky)4.- Získání licence na sk. b) min. po třech letech licence sk. c) s profesionální praxí a odjezděných hodin pod majákem (lze vytáhnout z identifikace záznamů) a získání licence sk. a) po třech letech licence sk. b) s profesionální praxí a odjezděných hodin pod majákem sk. b).5.- Ke skupinám a) až c) přidělit jednotlivé NEZAMĚNITELNÉ zvukové znamení např. a) wail + další tón klaksonu (známé z USA) sk. b) hi-lo, sk c) yelp a hasiči např. klasické "ho-ří".6.- Majáky musejí být dostatečně viditelné ze všech stran, protože to co občas na vozidle je, tak to je neštětstí a ve dne není vidět ani záblesk dřív než těsně za "prdelí" mého vozu:-(7.- sk a) přídavné bílé stroboskopy do předních světel a modré a červené stroboskopy na přední kapotu a do stran vozu. sk. b) přídavné modré stroboslopy na přední kapotu a do stran, sk. c) přídavné oranžové stroboskopy do předu a do stran.(zkrátka vozidlo musí svítit jako vánoční stromeček a řvát jako na lesy)
-
Příspěvek od Robert Diesel » 12.05.2008 15:18
Trochu nešťastné řešení. Většina " běžných " řidičů nezná ani rozdíl mezi modrým majákem a oranžovým, dokonce jsem slyšel názor, že když jede sanitka " s majáky a houká, jede pro pacienta a když jen s majáky a nehouká, už ho veze ".Protože český řidič nezná ani čtvrtinu toho, co je v zákoně o silniční dopravě ( namátkou přednost zprava, pravidlo zipu , atd, atd... ), myslím, že mást mu hlavu různými úrovněmi přednosti by byla zbytečná námaha ....
-
Příspěvek od fireman voda » 12.05.2008 15:18
Dovolte abych se taky přidal,to vám tak jedu CAS32-815 se zaplym VRZ po čtyřproudovce k pozaru a nakej schumacher z PH me predjizdi přes dve PLNE a troubi co jsem si to dovolil jet v levym,když mi to jede jenom 100km/h mimochodem je tam 90tka, a v momente po předjetí šlápne na brzdy aby mou troufalost "potrestal".Tak nevím jestli ňáká debata o majacich má cenu ,když je to jen v LIDECH co jsou tak "omezeni"ps:na svatbu mi taky houkali a blikali, no prostě hasiči.
-
Příspěvek od Michal 911 » 12.05.2008 15:18
Nedá mi to, ale musí zopakovat, co jsem psal jiz nekolikrát. Je pravda, že před rokem 1989 v tehdejším Československu existovala "asolutní přednost v jízdě" na vozidlech označovaná červeno-modrou kombinací výstražné signalizace a atypickým tónem zvukové výstrahy. Vzpomeňme však i na to, že ihned po "sametové revoluci" se tento typ výstrahy promptně rušit s odůvodněním, že sloužil poouze pro "papaláše" a musely zastavovat i sanitky apod. Pokud by nějakým právním omylem došlo k zavedení odstupňované přednostní jízdy, nejvyšší stupeň by rozhodně měl někdo jiný než sanitky. Známe své Papenheimské. Druhá, neméně důležitá věc je, že jako stát EU musíme dodržovat mezinárodní smlouvy, které náš stát ratifikoval. Právní odbočka - vyhlášená mezinárodní smlouva má vyšší právní sílu než národní zákony. Tedy, i kdyby existoval zákon, který navrhuješ, byl by neplatný, protože by byl v rozporu s vyhlášenou mezinárodní smlouvou. Legislativa EU povoluje pro vozidla s právem přednostní jízdy pouze světla MODRÁ a ORANŽOVÁ. Červená a zelená vůbec.
-
Příspěvek od Honzka » 12.05.2008 15:18
Mno v tom případě to nebude s EU tak zlé, protože- Na slovensku - ČLEN EU mají POUZE červené majáky- V Polsku používají kombinace červeno-modrou- V německu mají mnohé sanitky kombinaci červeno-modrou a jednotky podobné naší URNA používají na vozidlech "stromeček" - tj všechna možná blikající světla pohromadě:-)- Ve Španělsku má vojenská policie (neplést si s vojenskou policií ve smyslu VP, je to normální policie, tedy jakásy nástupná obdoba četnictva) opět červeno-modré- Kombinaci modro-oranžová jsem viděl po prvé ve Španělsku na sanitce a můžu říci, že mě velmi zaujala, protože to se nevidí:-))) ale je fakt, že stejnou kombinaci jsem později viděl i na vozidle DP Praha (nákladní opravárenský vůz na troleje), kde mi řidič vysvětlil, že modrou stranu používají u nouzových situací a oranžovou na "běžnou práci" na trolejích.- Pokud máte text nebo odkaz mezinárodní smlouvy na majáky, sem s ní.Děkujibtw. No ona stačí dostatečná "reklamní" kampaň na nové uspořádání, kamery ve vozidlech pro pozdější důkazní řízení a "obecní šatlavu" a hned by se situace změnila. Mě občas připadá, že MV udržuje současnou situaci schválně, aby odůvodnilo svojí důležitost:-) a MD na to prostě nemá...
-
Příspěvek od Michal 911 » 12.05.2008 15:18
Polsko a Slovensko jsou, stejně jako ČR noví členové EU a s implementací legislativy mají podobné problémy jako u nás. To k bodu 1.k Německu s Španělsku. Španělsko používá např. pro sanitky oranžovou barvu, hasiči a policie modrou. V Německu jsem jinou než modrou neviděl. Možná ji někdo má, ale osobně jsem se s tím nesetkal. Zajímavá je Francie, kde policie užívá kombinaci oranžovo-modrá nebo pouze modrá.- k ECE 65. Mám sice text česky i anglicky, ale pouze v tištěné, nikoli elektronické podobě. Jde totiž, mimo jiné i o to, že tyto normy nejsou běžně přístupné a dost tvrdě se za ně platí. Čert ví proč...S kamerami na vozidlech plně souhlasím, dnes to již není ani nijak drahé, ale přesto jsou to nemalé peníze, když to pojmeme komplexně. Pro velké organizace by to problém asi ani nebyl, ale představme si malý SDH, který šetří každou korunu...
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz