Je správné aby u HZS bylo jedno jakou má příslušník školu a zaměření?
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:19
Takže netrvá 21, ale víc, protože se to počítá do délky kurzu, nadto byl kurz opět prodloužen, a to přímo v jeho průběhu, své by Ti tady o tom mohl napsat Filip B...
Jinak Vám to právníci řekli špatně (opravdu), ja to psáno tak, že kdo ze stávajících hasičů nemá maturu, půjde do nejnižší hodnosti (rtn.) dokud si nedodělá vzdělání (když nenastoupí na školu, půjde rovnou pryč od HZS), ale nikoho bez maturity nepřijmou. Tak to prostě je, ten návrh jsem četl několikrát.
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:19
Jen taková drobnost - u hasičů rtn. asi těžko, ne?
-
Ale jo - rotný, strážmistr, nadstrážmistr... opravdu to tak je, on strážný stojí v každé vrátnici ))
-
Příspěvek od Jaroslav K » 12.05.2008 15:19
U hasičů nejde o odbornost, ale o stupeň vzdělání. V platném zákoně č.361 je podmínkou přijetí, mimo zdravotní, fyzickou způsobilost i psych. a ODBORNÁ způsobilost. Jediná chyba je, že tento není účinný.
-
Příspěvek od Martin Vondra » 12.05.2008 15:19
rotný u HZS ČR není,nejmenší hodnost je strážmistr
-
Jukněte do zákona - hodnost existuje, to že ji nikdo nemá je jiná věc. Sice Kocourkov, ale je to tak.
-
- Filip ´Capa´ B...
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Filip ´Capa´ B... » 12.05.2008 15:19
Rotný u HZS existuje jako hodnostní označení, ale nikde jsem jej ještě neviděl. Standardně se při nástupu dává strážmistr a po absolvování VPP dostaneš nstržm. - platí pro člověka s maturitou.
Ing a Bc. dostávají při nástupu podporučíka a po VPP poručíka.
Jo, délka kurzu je VPP je celkem příšerná - 27 týdnů. Hlavně, jak psal Hynda ..., když vám po půlce z původních 21 týdnů oznámí, že dostanete dalších 6 navíc. To je celkem čára přes rozpočet. Hlavně pro tatíky s rodinama.
-
Příspěvek od Jenek » 12.05.2008 15:19
Je třeba zvážit jestli je lepší mít výjezdovou jednotku složenou z lidí, kteří jsou manuálně zruční a racionálně uvažující ač třeba doposud nedosáhli určité výše vzdělání(maturity) a nebo složenou z lidí kteří mají obě ruce levé, nebo se alespoň dělají, že nic neumí, aby nemuseli dělat a mají maturity. Vždy by jsem vybíral lidi kteří mají odbornost.Např. automechanik, mechanik strojů a zařízení, elektrikář atd.
Určitě ne gymnazisty nebo umělce s maturitou, kteří v životě nedrželi v ruce ani pilku, kleště ba ani neví co to je. Píšu z vlastní zkušenosti, protože i pár takových profesionálních hasičů znám. Myslím si, že obory hasič - maturant jsou zcela zbytečné. Vše co hasič, strojník, chemik nebo velitel potřebuje pro výkon služby se naučí v odborných kurzech SOU MV. Ale nejvíce naučí každého praxe. Nejsem odpůrcem vzdělání, ale u mokrých hasičů není až tak důležité jako logické myšlení a manuální zručnost. Když jsem byl v kurzu strojní služby tak jeden příslušník HZS ČR závěrečné zkoušky třikrát neudělal ač měl i maturitu a kluci co tam byli z podniku bez maturit tak zkoušky udělali bez problémů. Tak si myslím, že vzdělání nedělá hasiče.
-
-
Trošku jste se mě dotkl, jsem taky z gymplu. Znám spoustu gympláků, kteří jsou dobrými hasiči (nemluvím o sobě, mě nechť hodnotí jiní), takže bych neházel všechny do jednoho pytle.
Přišel jsem k HZS od JSDH, kde jsem zařazen jako VD a strojník a troufám si tvrdit, že mi to dalo víc, než by mi dala střední hasičská škola - stejně je tam hasičina prakticky jen v rozsahu nástupního + strojnického kurzu + něco málo navrch, jinak je to obyčejná střední škola.
- Filip Foukal
Příspěvek od Filip Foukal » 12.05.2008 15:19
s Hynkem.Je to jen střední škola,jako každá jiná.A obsah znalostí je v rozsahu NOV a strojničáku.Plus nějaké věci navíc,které jsou v praxi k ničemu nebo pokud bych se zajímal tak bych si je stejně zjistil.Například z CHTS jsem se dozvěděl stejně víc až v práci v chemičce.A o praxi nemluvim,protože zametat garáže na útvaru mi dalo opravdu hodně:))Znovu řeknu svůj názor na naše školy MV.Proč si nevezmeme příklad z amíků,tam to funguje jak má.
-
Příspěvek od Michal Ulč » 12.05.2008 15:19
Souhlasím s tím, že maturita nebo titul před jménem hasiče nedělá. To je fakt, ale nadruhou stranu neznamená, že hasič na výjezdu (např. jako já před VPP) s titulem je kopyto. Určitě jde o přístup. Když jdeš k HZS kvůli tomu, že tě to baví a máš nějakou praxi od dobráků, tak je to OK. Ale jestli se tam někdo hlásí kvůli penězům a hlavně rentě za 15 let, tak pánbůh s klukama, kteří s takovým člověkem slouží.
-
Příspěvek od Aleš Šenkýř » 12.05.2008 15:19
Podle mě je pro hasiče s represe úplně jedno, jestli máš školu takovou nebo makovou, padlo to už v předešlých příspěvcích. Pamatuju dobu kdy se k hasičům brali lidi který měli "černý řemeslo". Mělo to svoji logiku, uměli ve většině případů vzít za práci a práce se hlavně nebáli. Poté byli zavedeny podmínky kdy si většina těchto lidí musela doplnit vzdělání a odmaturovat, někteří odešli protože nechtěli podstupovat veliké vypětí které studium při zaměstnání obnáší. Maturita začla být podmínkou přijetí k HZS ČR a bohužel se začali množit případy kdy byli příjmáni lidé kteři upřednostňovali spíše možnost 48 hodin volna a možnost být někde zaměstnán. Podstata našeho povolání jim byla velmi vzdálená. Někteří odešli sami a někteří museli být odejiti. V současnosti jsou v platnosti ne zcela jasné a logické podmínky vzdělání na jednotlivých funkcích a zase si musí dlouholetý praktici kteří postoupili dál v kariéře u HZS dodělávat vzdělání na vysokoškolské.
To že někdo studuje hasišskou školu mi při příjmání dá jenom info že ten člověk by mohl mít k hasičině vztah, ale jestli bude dobrým hasičem se ukáže až v průběhu. Většinou se to začne projevovat už při přijetí protože ten kdo nemá VPP stráví 6 měsíců na vrátnici, chodí ostatním pro svačiny apod. není to žádný med a musíš občas zatnout zuby a to taky ukáže něco z lidské povahy. Jasně dostaneš se ještě před kurzem k výcviku ale to je spíše taková třešnička. A i když máš hasičskou školu a absolvovanou VPP tak si tě velitel "testuje" aby zjistil jestli z tebe bude "dobrej hašoun" nebo budeš jeden z mnoha. Systém kdy je předřazen stupeň vzdělání před zkušenosti je špatnej systém, každej by si měl projít hasičinu od té vrátnice. Žene tě to dopředu, máš chuť neustále dokazovat že chceš i něco víc než nosit svačinu, mít trojku na autě a nebo být zastrčenej někde vzadu na technice. Nikdo ti nic nedá zadarmo jenom protože máš titul a jseš "vhodnej" na funkci. Titulem nezískáváš zkušenosti s vedením lidí, ani s tím jak to chodí u zásahů, kde máš být přísnej a kde můžeš ubrat. Tohle tě naučí jen život v naší "hasičský rodině". Titul je ukazatelem, že jsi schopnej se naučit velký množství informací a záleží už jenom na tom jak ty informace budou využitelný v praxi.
-
Příspěvek od Jiří Šimák » 12.05.2008 15:19
Souhlasim s tebou v každym písmenu.
-
-
Příspěvek od milan kavulok » 12.05.2008 15:20
Zdravím všechny přítomné měl bych veliký dotaz, jestli je v naší republice možost nástavbového studia na hasiče
Příspěvek od » 12.05.2008 15:20
sloužím 5 let u hasičů a musím uznat, že je dobrá věc, když se na jedný šichtě sejde parta lidí různýho zaměření ve vzdělání, nehledě na to, že jsou to hasiči jak se sluší a patří i bez nějaký přiblblý školy v oboru. říkám to i přes skutečnost, že jsem sám absolventem oboru "strojník požární ochrany". tahle škola je pro lidi, který v tom vidí jakousi jistotu pracovního uplatnění. nejvíc ti dá praxe
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz