Je správné aby u HZS bylo jedno jakou má příslušník školu a zaměření?
-
Příspěvek od Martin Tonhauser » 12.05.2008 15:19
No jak tak čtu tak vidím, že naše ministerstvo vnitra vede zkutečně banda tupounů. Když už má člověk školu MV tak by právě to ministerstvo mělo chtít, aby jejich lidi tam dělali. Ale jek říká Hynek uplnej Kocourkov.
- Filip Foukal
Příspěvek od Filip Foukal » 12.05.2008 15:19
je ministerstvo na dvě věci,na nic a na policajty.Nějak se mi zdá,že věnuje víc svojí pozornosti Policii a GŘ HZS nechává volný ruce,v čemž vidim problém.Jak je možný,že se do služebního zákona nedostala formulka "příslušníci HZS",ale jen policie,v tom už vidim to hlavní.Navíc situace HZSP se absolutně nijak neřeší,HZS akorát dává podmínky a předpisy,a že by nějakým způsobem pomohly podnikovejm s tim,aby se cejtili jako hasiči,a ne technický služby podniku,s tim nechtěj mít nic společnýho...A školy jsou jedním z mnoha,co MV utrhá na cti.Asi by nebylo na škodu zřídit ministerstvo pro bezpečnost státu,občanů a majetku.Byli bysme tam všichni z IZS,vlastní školy,střediska a jinej,normální systém pro uchazeče...
-
Příspěvek od Palda » 12.05.2008 15:19
Znám hodně kluků z OUFM, kteří mají tuhle střední školu, ale k hasičům se prost nedostali. Zato nějaký ekonom s maturitou, který jakžtakž popoběhne na fyzickejch se tam dostane. Prostě systém postavený na chytrejch hlavách. Samozřejmě nemůžu opomenou něj´které "hasiče" na GŘ, kteří mají "skvělé" nápady. Ještě s tou maturou. Je pro mě totálně nepochopitelná jedna věc. Znám hodně kluků, kteří jsou VÝBORNÍ řidiči a jezdí několik let, ale holt nemaj maturu.... Tak proč nevzít někoho kdo má řidičák rok, hlavně, že ten maturu má ne? Ano, ano logika myšlení skutku nepochopitelná. Ale přeci naši zákonodárci jsou ty nej.......
-
Příspěvek od Pavel Šimák » 12.05.2008 15:19
Kdo mě zná, možná to bude zrovna ode mě znít asi trochu blbě ale nemůžu si pomoct.
Dnes jsme děvenky pro všechno, proto potřebujueme směs lidí s různým vzděláním i zálibami, naše spektrum zásahů se neustále rozšiřuje a technika kterou při tom používáme také, nejde umět všechno. Nechci tím nadržovat ani hasičům ani nehasičům, ale je pravda že pokud příjde člověk který se 4 roky hrabe v požární ochraně a ještě z ní maturuje, nedělal to asi pro srandu králíkům. Škola není jen represe..... je to hodně i o prevenci. Ale jak jsem napsal, potřebujeme lidi různých řemesel. Samotní (vymaturovaní) hasiči bychom toho taky kolikrát moc nedokázali.
-
Ale jo já stebou aji souhlasím. Ono v republice stejně tolik škol, aby na útvarech mohli samí vyštudovaní hasiči. Vyštudovaný hasič nedokáže opravit tatru. Automechanik zase nemůže okamžitě porozumět taktice zásahu a jiným hasickým věcem. U hasičů je zapotřebý spousta řemesel.
-
Příspěvek od Tomáš » 12.05.2008 15:19
Vyštudovaný hasič nemusí opravovat Tatru, kde jsi na to přišel? Hasič je od toho, aby zachraňoval lidské životy... atd. Od oprav tu máme servisy, jediné co musí umět je ovládat zařízení určené pro zásah a to se u automechaniků nenaučíš. Pokud by jsi měl SOŠ PO MV ve FM, tak by jsi věděl, že je to škola na velmi vysoké úrovni, ve které se 4 roky neflákáš. Takže podle mě není jedno jaké má zaměření a školu. Je to velmi důležité a nejen to. To že jsi absolventem této prestižní a jediné střední školy v ČR, ještě neznamená, že budeš dobrý hasič... po teoretické stránce ti dá škola všechno, ale to jak se pak každý zachová u zásahu už neovlivní... pouze tě maximálně připraví, to že se pak složíš při pohledu na krev, je už jiné téma....
-
Jestli útočíš na mě tak touto školou prošel.
-
Píšu rychleji než přemýšlím, já jsem jí prošel.
-
Píšu rychleji než přemýšlím, já jsem jí prošel.
-
Nějak mě zlobí ruka nebo počítač. Omlouvám se za to čarování tady.
- Filip ´Capa´ B...
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Filip ´Capa´ B... » 12.05.2008 15:19
ale trošku z vlastní zkušenosti:
Dle mého názoru je jedno, zda-li hasič má hasičskou školu, nebo ne. Záleží na jeho chuti, vůli, radosti a lásce k tomuto povolání.
Já osobně mám SŠ s elektro zaměřením. Hasičina mě totálně chytla během studií na SŠ, kdy už jsem na hasičskou školu jaxi nemohl přestoupit. Ale nelituju, umím elektro a hasičské věci jsem se naučil praxí u dobráků, čtením a studováním hasičské literatury. A taky VPP.
Nadruhou stranu, přišli k nám kluci, co měli právě absolvovanou hasičskou SŠ (asi F-M) a absolutně se jejich chuť k práci a umění nedalo srovnávat s jinými (byť třeba dobrovolnými) hasiči, kteří nemají školu. Navíc, každá odbornost (automechanik, elektrikář a pod) je vždy jedině k plusu. To že Tomáš píše, že jsou servisy pro opravy aut... nenech se zmílit, každý nemá na to, aby jezdil s kdejakou potřebnou opravou do servisu. Než se vyřídí kdejaké papírování a žádanky je jednodušší si to udělat sám.
Mimochodem jak často se na SŠ dostanete k zásahu, aby jste vědeli, jestli ten je dobrej, ten není, ten se u toho složí, ten ne? Asi mockrát ne, ne?
Já bych spíš jako podmíku přijetí dal členství ve sboru JSDH (ne jen SDH). Aby ten člověk něco už uměl a tací lidé jsou potřeba - kteří něco umí a hlavně mají chuť to dělat!
Študovanejch už tady bylo ... jsou potřeba hasiči, kteří o hasičině něco ví, ne jen že někdo posadí známého do kanclu a řekne: teď jsi hasič, tak rozhoduj o hasičině.. Ale to už jsem trošku mimo.
-
Svým způsobem máš pravdu a já s tebou souhlasím. Na SOŠ PO MV ve F-M není nikdy 100% třída, kde jsou všichni super kluci, kteří mají o hasičinu zájem, řekl bych že ten poměr je tak 70 na 30, ale né každá třída. V naší třídě bylo dost dobrých kluků, kteří pocházeli od SDH a po dovršení 18 let začali aji jezdit u jednotky, ale byly tam tací, které bych u hasičů raději vidět ani nechtěl, ale ti se právě k hasičům dostanou jako první a ti dobří kluci pak čekají nemají, kde schopnosti a znalosti ukázat.
-
Příspěvek od Pavel Šimák » 12.05.2008 15:19
Tomáši, Tomáši, asi se máš ještě hodně co učit, když takhle mluvíš. Ty si studoval ve Frýdečku? Pokud už máš vystudováno, zajdi si na útvar a promluv si s klukama. Pokud ještě studuješ promluv si s někým z vyučujících. Jinak bych asi byl s Tvým názorem opatrný.
Neber to jako urážku, spíš jako radu.
Přeji Ti pěkný den )
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:19
Teda to čumim. Pokud vím,tak je několik dalších škol, kde se studuje obor strojník PO (Chomutov, Příbram...), nadto tyhle školy nadělají hasiče - sice víš teoreticky, co a jak, ale stejně se všechno musíš naučit v praxi ve výjezdu, to Ti žádná škola nedá. Nadto to, že umí hasič leccos opravit je opravdu výrazné plus, neříkám, že všude, ale zejména na stanicích mimo velká města je to stále nutnost, navíc všechny profese Ti mohou být užitečné i u zásahů, nikdy nevíš, co tě kde překvapí. Jinak pokud Tě zajímá, co mám já za školu, tak mám gympl a dva roky na ČVUT - strojní fakultě. Tedy naprosto nehasičské školy - taky mě hasičina začala zajímat až na střední, jsem již sedm let v JSDHO Odolena Voda-Dolínek (dnes již jako VD a strojník) a tři roky u HZS hl.m.Prahy coby maník. Abych pravdu řekl, tak je asi lepší člověk od JSDH / SDH, než ze školy MV bez zkušenosti od JSDHO / SDH, protože už většinou má nějakou praxi a základní představu o praktické taktice, tím nechci shazovat kluky ze škol MV, kteří o hasičinu zájem mají, ti ale stejně většinou u SDH jsou.
-
Příspěvek od Martin Vondra » 12.05.2008 15:19
Hodně se tady kritizujou hasičský školy,ale já jsem 8 let u dobráků a těď na hasičský škole v Chomutově a škola mi dala o hodně víc než dobráci a to jak teoreticky tak prakticky.Zase s tím přijímáním k HZS souhlasím,tam když nemáš známosti tak se nedostaneš.
- Filip ´Capa´ B...
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Filip ´Capa´ B... » 12.05.2008 15:19
Ono taky záleží na tom sboru. Nejsou dobráci jako dobráci...
-
Příspěvek od Tomáš Kohout » 12.05.2008 15:19
Nezáleží na škole. Pokud jste adaptabilní lidé, tak není problém stát se hasičem třeba po té co vystudujete zahradní aranžérku. Také uvažuji, že půjdu k HZS, i když na to mám ještě čas. Chtěl byl, ovšem budou místa? Dělám zdráku a zkušenosti z JSDH mám nemalé - ale na knížku to aky není, možná za pár let
Ale důležité je chtít. Dneska nemáte práci nikde, když si ji nepojistíte. Pokud máte o práci u HZS zájem, tak Vás přece musí být někde vidět. I nějaké zapadlé vesničce se podaří, že se občas při výjezdu setká třeba s ředitelem ÚO, pak už se musíte jenom snažit. Držim Vám všem palůce ať Vám to vyjde, poku máte opravdu zájem...
PS: Potřeba je třeba i ekonom. Musí začít jako moktej hasič, aby si byl schopen představit, co to obnáší. Od ochr. pomůcek, přez techniku po lidské síly a třeba i občerstvení, aby s tím mohl v kalkulovat časem až se dostane na managerskou funkci u HZS. Člověk, který tam půjde bez praxe se bude rozčilovat, jaktom, že zase 15 hasičů vypilo u 6 hod. zásahu 70 litrů tekutin. Bude si myslet, že si to berou domů... Kluk který to zná to pochopí.
-
Příspěvek od Martin Pospěch » 12.05.2008 15:19
Plně souhlasím, myslím si kdyby Tomáš s tímto svým názorem přišel na pohovor , tak by to měl vcelku jasné. Pokud si vzpomínám nedávno se tu hodně probírala ústroj strojníka Jirky, o tom teď nechci, ale pokud Tom čte příspěvky určitě ví co Jirka dělal před výjezdem, natíral střechu, proč když jsou na to firmy ? Víš škola ti dá hodně ,ale většinu toho co potřebuješ získáš jedině praxí , podle mně je taky jedno jakou školu máš, hasičinu musíš dělat srdcem a musí to být v tobě ,žádný papír ať je odkudkoli za tebe tu práci neudělá.Každý zásah je jiný a i když víš co máš dělat (ze školy ) nevíš jak to budeš dělat (ze života) vše se podřizuje situaci na místě.
A čím více věcí ovládáš z jiných profesí tím víc +bodů pro tebe.
Toliko můj názor.
-
Příspěvek od M.a.y B.e. » 12.05.2008 15:19
Sice možna není ona teorie tak důležitá. Ale elektrikářem taky nemůže byt člověk bez elektro vzdělání. Taky když někam nastoupi tak nemá praxi, ale pokud ma zájem, rychle se to naučí a po nějaké době je pravoplatnym členem party dělníku a po určité době může vykonavat tuto činost sam. Což myslim, že jen ve škole nezíska. A to same by mělo platit u hasičů. Asi bych řekl, že taky by měli mit prioritu studenti hasičskych škol. Neříkejte mi, že clověk za půl roku ve frýdku na nástupaku se stihne naučit to stejne, jako človek za 3 resp. 4 roky. (Teď nevim přesně jak je to tam se středni školou).
Toď muj názor, a teď mě kamenujte.
-
Příspěvek od Jan Raška » 12.05.2008 15:19
jako absolvent SOŠ PO a příslušník HZS se zájmem čtu tuto diskuzi, no něco pravdy je samozřejmě na každém z příspěvků. Těm mladším co se teprve rozhodují, můžu hasičskou školu jen doporučit, nedejte se odradit řečmi typu že žádná škola z tebe hasiče neudělá, já si naopak myslím že je to jedna z dobrých cest jak se jím stát. Nikdo nemůže počítat s tím že ze školy (jakékoliv) vyleze hotový člověk pro svůj obor, ale 4 roky hasičiny vám rozhodně v této práci rozšíří obzory. Co se týká praxe na škole, výcviků s prostředky a technikou potřebných k jejich zvládnutí si myslím je dost. Bohužel výjezdové praxe u HZS za celou dobu studia jen 14 dní, což by se mohlo zlepšit. Možná by takovou praxi nahradlio zřízení třeba jen školního SDH zařazeného do poplachového plánu, technika na škole by byla, jen to organizačně zabezpečit. No ale to už je na současných studentech, co se nepodařilo nám, může se zdařit jiným, myslím že to už je ale na jinou diskuzi.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz