Je správné aby u HZS bylo jedno jakou má příslušník školu a zaměření?
Je správné aby u HZS bylo jedno jakou má příslušník školu a zaměření?
Příspěvek od Návštěvník » 23.07.2004 16:07
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Tomáš S » 12.05.2008 15:18
Jsem u HZS už 2 roky a jak koukák tak je uplně jedno jestli má příslušník maturitu uplně z jiného oboru něž je hasičina nebo hasičskou. Já jsem vystudoval obor Strojník požární techniky. A při přijetí to bylo všem uplně jedno a vůbec nějakou to odbornost do začátku neberou v úvahu. Srovnávají nás vystudovaný hasiče s lidmi kteří nastupují k hasičum a skoro nevědí co je to proudnice. Tak se táži je toto správné??????
-
Příspěvek od Eskymo » 12.05.2008 15:18
Myslím že je to úplně jedno, protože každý hasič musí získat zkušenosti. To jestli poznáš proudnici je ti vcelku na hovno, to se naučí za pár dní každý, a ve zkušenostech jste na tom stejně ať máš hasičskou školu či gymnázium. To že někdo absolvuje hasičskou školu ještě neznamená že z něj bude dobrý hasič, to můžeš vykládat tak za deset let. Znám spoustu lidí teří mají vysokou a u ohně jsou to kopyta.
-
Příspěvek od Lukáš Vejvar » 12.05.2008 15:18
Je to prostě 3 - měsíční kurz, který je zařazen do těch 4 let na střední škole...takže je to jedno, jestli studuješ na SŠ Pož. ochrany nebo máš nějakou jinou školu a poté absolvuješ hasičský kurz - (dnes už se kurz dělá 5 měsíců).S pozdravem Lukáš V. - Student 1. ročníku - Strojník požární techniky - Chomutov
-
Příspěvek od J P » 12.05.2008 15:18
Vzdělání ti pane kolego v mnoha případech není celkem k ničemu, důležité je, jestli jsi byl přijat s protekční tlačenkou či jako dítko z ulice, a od toho se odvíjí, jak jsi zapsán u pánů nahoře. Tam se získávají body, a nikoli u knih. A navíc - ti hloupí budou na tebe poukazovat, že jsi nějak moc chytrej, a když budeš chtít být pilný a svědomitý, tak líní a shnilí budou s rukama v kapsách křičet, že jsi líný a shnilý ty (protože se začnou bát, že jejich lenost bude víc viditelná).Nu - někdy se může stát, když budeš ve všem dobrý, že se na tebe budou dívat i s určitým uznáním, ale to jen někdy, a někde.Ale neházej flintu do žita, v našem řemesle kdo chce, a má zájem, to kladné si vždycky najde.
-
Příspěvek od Holátko » 12.05.2008 15:18
Mám dotaz do pléna. Když probíhá přijímací řízení k HZS, tak se bodují fyzické testy, zdravotní způsobilost musí být A (to jsou fakta, to jsem vyčetl v zákoně, ale dál toho moc nevím). Psychotesty se také bodují, nebo je pouze splnil nebo nesplnil? A co se hodnotí dál? nebo už je to všechno? je nějak bodováno třeba to jaké má vzělání a kvalifikaci?( škola v oboru, VŠ.. řidičák na náklaďák, vleky, svářečák, papíry na pilu..., člen SDH...)A dál, je to bodování závazné? Třeba když je 5 uchazečů a berou 1, je důležité kolik kdo nasbíral bodů, nebo jenom stačí že všecno splnil a dále rozhoduje subjektivita komise? Díky moc za odpovědi. Holátko
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Tomáš S » 12.05.2008 15:18
Kolegové já jsem to myslel hlavně tak,že třeba u PČR to byvalo tak že když přišel příslušník s policejní školou tak měl ihned vyšší hodnost. Mě je to uplně jedno prostě jsem tuto diskuzi otevřel abych poznal vaše názory. A myslim si že asi neměla cenu. Jo a Lukáši to co jsi napsal je v podstatě pravda ale jenom z části. Nevím proč schazuješ Chomutov.
-
Příspěvek od Hlinka Tadeáš » 12.05.2008 15:18
Zdravim.Jak je videt nasi slavni politici porad prosazujou skvele zakony a pak to je o nicem.Jak vidite treba u PCR muze mi t maturitu ze zahradnicke skoly a staci jim to.Nejvetsi chyba podle meho byla ze povyhazovali zkusene dobre lidi bez maturit a nabrali s maturitou a pak neumej treba ani jezdit poradne s autem k cemu to je na nic.K cemu ti je maturita kdyz ti to nejde do hlavy.Stejne tem lidem je jedno kdyz nekoho zachranujes jestli mas maturitu nebo ne.Ale je videt ze se tady ma jeste hodne menit veci.Viz. dotace,platy,hodnosti atd. v dnesni dobe se divim ze lidi chodej na jasice vunbec kdyz vidim ten bordel chce se mi plakat. ty lidi to delaj ze je to jejich hobby a ne pro penize jinak by tam nikdo uz nebyl ale meli by si to uvedomit ty nahore a nadriizeny.mej te se
-
Příspěvek od Dušan » 12.05.2008 15:18
myslím že to by to tak mělo fungovat a doufám že i funguje.Je vcelku logické že by se měl k HZS přijmout přednostně člověk s oprávněním na níkladák,na pilu,svářečák atd. než člověk pouze s pěkným úsměvem a maturitou hudebního skladatele!Pokud tomu tak někde není.....tak potěž prdel!
-
Příspěvek od dobrovolný Fireman » 12.05.2008 15:18
Já jsem zas slyšel, že je v celku jedno jestli máš řidičák, papíry na pilu nebo tak něco nejlepší se mít někoho známýho u hasičů, nejlepší ředitele atd. Hojec
-
Příspěvek od Jozef M. » 12.05.2008 15:18
No čo sa týka vzdelania ,tak treba mať minimalne maturitu,ale to tušim aj u vás, a je jedno akeho druhu. Ja konkretne študujem požiarnu ochranu na VS a asi pred rokom som bol na pohovore k hasičom do Trnavy a vôbec na to nebrali ohlad. nebrali ma ako perspektivneho kvalifikovaneho zamestnanca s dobrymi predpokladmi a kvalifikaciou do blizkej buducnosti a namiesto mna zobrali akehosi trula. To ma "nasralo" Povedal som si vtedy,ze kaslem na nich, oni stracaju,nie ja. Ale je to hlupe. Nie ze by som si dako namyslal o sebe, to nie,ale niektore veci ma vytačajú. takze na skole a vedomostiach na nej ziskanych zjavne nezalezi. jasne prax je dolezita ale mat vzelanie je velke plus,ktore by sa malo brat do uvahy a co sa tyka praxe - na zaciatku sme si vsetci rovny.
-
Příspěvek od Martin Tonhauser » 12.05.2008 15:19
Jo, jo jak se tady píše. Asi to stále tak funguje. Já mám vystudovanou SOŠ PO MV a zřejmě kdybych měl i nějakou zemědělku tak by to nehrálo roli. Prošel jsem fyzickýma i psychotestama celkem obstojně. Ale poté mi bylo sděleno, že velitelé stanic pro, které se dělalo výběrové řízení tak si vybrali své adepty a ty poslaly na zdravotní. Hold jak člověk nemá známé u HZS tak je stracenej. A nejvíc mě štve jak se HZS stále prsí, že musí šetřit, ale i přesto vemou někoho koho budou muset poslat na VPP na půl roku a stále nikoho mít nebudou. Kdežto já bych mohl nastoupit ihned a měli by třeba i trochu, ale měli by "ušetřeno". Nu co se dá dělat musím stále čekat.
-
Příspěvek od DARE » 12.05.2008 15:19
Zdravím, je to škoda, pokud jsou tak zaslepeni a nevyuživají takové možnosti vzít vcelku hotovýho chlapa.
Možná tam hrálo hodně kamarádství a nebo také k čemu se dosti na malých stanicích přihlíží je zda má ŘP- na NA a jak je daleko od stanice pro případ svolávání z volna.
-
Příspěvek od arnošt topol » 12.05.2008 15:19
Myslím si,že nejen studenti hasičských škol najdou uplatnění u HZS.Vemte v podvědomí také věc,že ty auta musí semtam někdo zpravit když nejsou peníze.Chtěl bych vidět studenty SOŠ PO jak opravují Tatry či jiné.Tak se nedivte tomu,že tam jsou nejen automechanici.A dobrý hasič-to udělá jen praxe,kurzy a školy dají jen teorii.
-
Příspěvek od Jiří Moravec » 12.05.2008 15:19
arnošte máš pravdu a plně s tebou souhlasim, ale zase na druhou stranu se musíme ptát k čemu jsou školy zaměřené na hasiče???? Když jsem vybýral co za školu tak jsem si zašel na HZS a ptal jsem se kam mám jít??
Řekli mě že to je jedno, prostě musíš mít maturu. jsem vyučej automechanik a teď dělám nástavbu. U nás na HZS sloužej kluci ktery maj nejvíc strojní průmku.
- Filip Foukal
Příspěvek od Filip Foukal » 12.05.2008 15:19
taky jsem chodil na OUPO do Chomutova,a musim říct,že ačkoli je to obor krásnej,tak jinak je naprosto k ničemu.Nikde žádná jistota přijetí k HZS po ukončení,praxe nulová,o "Devateru řemesel" ani nemluvim...A to,že umíš 5krát po sobě hodit hadici mezi kužely a podobný nesmysly,to se naučíš po absolvování NOV a nemusíš být absolvent hasičské školy.Máme u nás elektrikáře,bez něj bysme se zbláznili,automechaniky,bez nich taky,řidiče,jsou to profíci,lakýrníka,i ten je občas potřeba,zemědělce,výborný traktoristi...Prostě všechno,co je potřeba.Až budou učiliště a školy MV klasifikovány jako akademie,třeba v USA,tak potom zmlknu,ale do tý doby,je to jen střední škola bez perspektivy...
-
Příspěvek od Martin Tonhauser » 12.05.2008 15:19
Nemám nic proti klukům, kteří mají různá vzdělání a jsou u HZS. Samozřejmě mechaniků je potřeba, o řidičích ani nemluvím ti jsou v podstatě nejdůležitější, ale není v republice zase tolik škol, které by produkovali hotové hasiče. Nezlobte se na mě, ale někdy by ty stanice HZS potřebovali nějaké lidi, kteří rozumí hasičině. Už jsem se nejednou setkal s hasiči profesionály, kteří u zásahu udělali víc škody jak užitku. Já vám neberu tady ty vaše připomínky, ale každý nemá na to být dobrým hasičem.
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:19
Podle mě je už výmysl s maturitami u hasičů naprostý nesmysl. Znám spoustu výborných hasičů, kteří tu maturu nemají a budou muset odejít, nebo už dávno odešli ke škodě útvarů...samozřejmě pokud si maturu nedodělají. Zejména to pak platí u řidičů s starších chlapů, které jen tak někdo nenahradí. Radši deset dobrejch hasičů, kteří mají o hasičinu zájem ale nemaj maturu, než jeden vzdělanec, který nemá o hasičině ani šajn a hasič z něj nikdy nebude... To je můj soukromý názor
Jinak to, co tu píšete, není jen u nás - přítelkyně chodí na střední policejní školu MV, učí se čtyři roky právo, krimu....., ale když by chtěla k policii, musí na nástupní přípravu, kde jí budou tuším tři měsíce učit úplně to samé, co už ví ze střední - taky takový český Kocourkov...
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz