Zaměstnávání žen jako mokré hasičky na výjezdu?
-
Příspěvek od Leoš Kučera » 12.05.2008 15:21
Cítí-li žena potřebu být "mokrou" hasičkou, ať jí je. Ale ať zapomene na to, že bude mít děti, pokud je už nemá. Ty spaliny jsou setsakramentský svinstvo a ženě škodí mnohem víc, než by bylo pro její roli matky zdrávo... Bohužel si dokážu představit, že si to dotyčná časem rozmyslí, zatouží po děcku a lékaři jí vysvětlí, že (a proč) to nejde; asi by pěkně prohnala zaměstnavatele skrz soudy.
A jestli žena nemá potřebu být matkou, tak asi nejenom pro mě ztrácí svůj půvab...
-
Příspěvek od David29 Mašek » 12.05.2008 15:21
Čti to celý, a nejenom kousek ze začátku jsem byl pro jasné NE, ale když si to přečteš pořádně, tak zjitíš že se z toho vyvrbí jakési i ANO. A k tomu egu - někdo si na tom třeba zakládá.
-
Příspěvek od jana rýdlová » 12.05.2008 15:22
Podle mě se to bude řešit tak jak to bývá např. u záchranky...
-
Příspěvek od Jiri Trnka » 12.05.2008 15:22
Co se tyce vhodnosti zen k vykonu povolani s vysokou fyzickou a psychickou zatezi (hasicina, vojenska sluzba) maji zeny dokonce lepsi predpoklady (napr. dlouhodba psychicka zatez). Jejich handikapen je fyzicka sila. V zahranici se jiz tomuto problemu zacali venovat vyrobci hasicske techniky spolecne s urady/sbory. V pripade zajmu muzu dat odkaz napr. na projekt, ktery se zabyva vyvojem vyprostovacich zarizeni, jez jsou uzpusobeny i pro zeny.
Materska dovolena jiz rovnez ztraci vyznam. V mnoha Evropskych zemich zacina byt povinne i pro muze vybrat si urcity povinny pocet dnu materske. Tento trend se siri do cim dal tim vice zemi. Behem nekolika let tak nebude hrat zadnou roli, ktery z rodicu pracuje u HZS nebot oba dva budou urcite obdobi na materske.
Jak pisete, tech "ale" je moc, ale vetsina se da vyresit, kdyz se chce. Staci se zajet podivat do zahranici. V mnoha zemich slouzi zeny na vsech moznych pozicich a ve vsech vekovych kategoriich. Dost cestuji a mel jsem moznost videt jak ~25-ti letout strojnici, ~45-ti letou velitelku smeny tak i ~55-ti letou reditelku HZS.
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:22
Já z tvého příspěvku cítím ne pro všechny činnosti, jenom něco bys jim milostivě nechal, což je totální blbost, když na to maj, ať dělaj všechno. Mám jednu takouvou akční hasičku doma a vůbec bych se nebál se od ní nechat zachránit. Pokud jde o fyzičku a sílu, má za sebou pár soutěží TFA (Iron Fireman 2005 a 2x Firefighters Fenzy cup), 90 kg pajdulák jí nedělá problémy...
-
Příspěvek od Jiri Trnka » 12.05.2008 15:22
Odkaz na projekt je zde (bohuzel pouze ve Svedstine):
Ofenzivni jednotka BAS-5a
Projekt ma za cil vyvinout novou generaci "ofenzivnich jendotek" (v ceske terminologii RZA). V ramci projektu se zkousi nove takticke postupy, nova technika, atd. Vse je vyvijeno pro posadku 1+1 a to jak muz/muz, muz/zena tak i zena/zena. Mimojine se napr. zkousi kombinace - hasici zarizeni CCS Cobra v kombinaci s IR (termo) kamerou a mobilnim ridicim system (typ wearable) - kdy je provadeno haseni v budovach zvnejsku / prilehlych prostor misto zasahu vedeneho zevnitr zasazeneho prostoru.
Uvazoval jsem napsat clanek o tomto projektu sem na Pozary, ale bohuzel zatim na to vubec nemam cas.
-
Příspěvek od David29 Mašek » 12.05.2008 15:22
Tenhle názor mám asi proto, že jsem neměl možnost pozorovat žádnou ženu (kromě jedné), která by dosahovala nějaké úrovně. Tu co máš doma znám, ale žiju v domění, že je to jenom světlá vyjímnka. Vždyt kolik žen se hlásilo do IF 2005? A kolik jich pak závodilo a dosáhlo cíle? Mám dojem že pouze jedna - Kamila. Takže pokud jich ještě pár nezažiju, tak v tomhle domění budu žít ještě dlouho. Hlavně - když bude povoleno, aby ženy byly u HZS na stejné úrovni jako muži, tak se tam nebudou hlásit jenom ti, co na to skutečně mají a baví je to. Vždyt kolik chlapů a HZS berou své povolání čistě jako povolání a nějak zvlášt je to nebaví?
-
Příspěvek od David29 Mašek » 12.05.2008 15:22
Když to chlapa nebaví, tak to většinou dodělá i když s kecma, ale ženská ti začně fnukat a vybodne se na to (ted mluvim o těch, keré by do toho nebyly zapálené)
-
Příspěvek od Michal » 12.05.2008 15:22
Nemyslím si , že by holky, ženský, nevydržely pohled na spálený tělo, nebo jak to vypadá u těžký autonehody, podle mě je problém ve fyzickém vybavení, přece jen my chlapi máme větší potenciál co se toho týká, to je jedna věc a druhá, nejsem si jistý, jestli holky umí nechat doma rodinný problémy, starosti, nemocný děti apod..to je podle mě zásadní. Nemůžeš si nosit do práce problémy s nemocnými dětmi, s naštvaným manželem a já nevím co a nejsem si jistý, že ženy jsou toho schopný, řekl bych, že ne
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:22
Promiň, ale spousta chlapů si do práce ty osobní problémy nosí taky, v tom nevidím jediný rozdíl...
-
Příspěvek od Michal » 12.05.2008 15:22
To je pravda, to nepopírám ,ale pořád si myslím, že u holky-mámy, je to přece jen jiné, když má doma např. nemocnýho prcka a je 24hod ve službě. Neber to tak, že mám něco proti holkám, nebo že bych to kategoricky odmítal,jak říkám, vidím v tom i spoustu kladnýho a příjemnýho
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz