Nenašli jste vhodnou kategorii, nebo máte dotaz úplně mimo hasičinu?
-
PZ2
Příspěvek
od PZ2 » 14.03.2011 14:18
Tak to jo. To jsou normální kontroly jednotek. Na ty se u nás jezdí taky. To je normálně podle 246 ky. U nás taky jezdí šéf prevence + velitel příslušné stanice nebo, kdo má čas z IZS. Jsou plánovaný tedy respektive SPD jich musí udělat určitý počet za rok. Zajímavé je spíš to kriterium. To nejspíš o tom takhle rozhoduje nějaký vášnivý fanda pož. sportu
-asi někdo na prevenci. Ale to je jeho právo, ikdyž je to hodně zvláštní. U nás se to dělá spíš na jednotky, který jsou na zrušení nebo po nějakým incidentu nebo se u nich kolaudoval nějakej požárně zajímavej objekt na kterým se hned udělá cvičení a pro jejich jednotku je to jako prověřovací.
-
Tomáš Otčenášek
Příspěvek
od Tomáš Otčenášek » 14.03.2011 14:40
Jasne, moznost provereni jednotky je legislativne dana, neodsuzuju to, omlouvam se, pokud to tak vyznelo. Kazdopadne, stat se to jednou, reknu, ze je to nahoda, ale bylo to x-krat takto, takze o nahodu nepujde. No a od te doby, i kdyby si meli pujcit 4 lidi, vsechny sbory z okrsku 1. kolo absolvuji, za ten klid to stoji.
Vazne jsem toto kriterium nepochopil, stejne jako vyse zminuju, ze nechapu takticka/proverovaci cviceni dle okrsku a ne dle stupnu poplachoveho planu (i kdyby meli vynechat profesionalni jednotky).
-
Miroslav
Příspěvek
od Miroslav » 14.03.2011 15:51
My děláme taktické cvičení každý rok v rámci okrsku a žádné takovéhle vychytávku co tu popisujete tu tedy naštěstí nemáme.Každý rok se to dělá,ale moc pravidel to nemá.Letos jsem to zpracoval písemně s tím že to nechám schválit na HZS a OPISU kvuli vyhlášení poplachu a už jsou tu problemy se spohodlnělýma lidma,kterým se to nelíbí.
-
Ondra T.
Příspěvek
od Ondra T. » 14.03.2011 17:10
Ty vychytávky, jak to nazýváš, mají jeden hodně důležitý úkol. Když je cvičení připravené tak, jak ho popisuje Cujo, je toto cvičení jako ostrý zásah, tedy zasahující hasiči jsou v případě zranění například pojištěni a tak podobně. Vůbec si nedokážu představit, že si uděláte jen tak per huba nějaké cvičení, nikomu nic neřeknete a pak se nedejbože někomu něco stane. To aby si to ten, který takové cvičení svolal, šel hodit.
-
Lukáš -X-
Příspěvek
od Lukáš -X- » 14.03.2011 20:09
Musím bohužel potvrdit, že sami HASIČI neznají rozdíl mezi SDH a JSDH. Na poradě okrsku mi bylo také sděleno, že se naše JSDH "musí" účastnit požárního sportu a to alespoň jednou ročně v rámci potvrzení akceschopnosti.
Ono je občas potřeba připomenout pánům z SH ČMS a těm funkcionářům z okrsku, že s jednotkami PO nemají NIC společného. Například, u nás v JSDH jsou členové 5 různých SDH. A starosta místního SDH se rád chlubí úspěchy jednotky, ve které nemá jediného člena. A bohužel tomu nahrávají i další okolnosti. Kupříkladu na vozidlech JPO je často nápis : Sbor dobrovolných hasičů Horní Dolní. A vzhledem k tomu, že se sborem, jehož jméno máme na dveřích výjezdového auta, nemáme vůbec dobré vztahy, chtěl jsem onen nápis předělat. A ono to nejde, kvůli dotaci na vozidlo a podmínkám ve smlouvě.
-
Tomáš Otčenášek
Příspěvek
od Tomáš Otčenášek » 14.03.2011 20:10
Pak je takove cviceni hodnocene stejne jako kdyz vezmete balon a jdete si zakopat. Cosi jste delali, nikdo nevi co, pokud to nejde pres HZS, asi tam pak ani neni zastupce HZS, ktery by vas nestranne upozornil na chyby ve cviceni a smysl takoveho cviceni mi unika.
Ja chci klidne ctvrt hodiny poslouchat vytky co a kdo udelal blbe, nejlepe rovnou s navrhem jak resit lepe, coz aspon kluci od nas z UO Prerov umi, bez zesmesnovany a nadrazovani se zhodnotit chyby a chyby, ktere se stavaji na jinych cvicenich. Zadny uceny z nebe nespadl a vycvik dela mistry. A je to v zajmu HZS, v zajmu vsech velitelu jednotek i vsech clenu prece.
-
Tomáš Otčenášek
Příspěvek
od Tomáš Otčenášek » 14.03.2011 20:19
Pokud vim, v technickych podminkach vozidel je napis jasne definovan, tak nevim, co se divis. Jeste ze to je pro nektere jedince jeste ve smlouve, ze pocita smlouva s tim, ze spousta lidi na legislativu z vysoka se**.
-
Lukáš -X-
Příspěvek
od Lukáš -X- » 14.03.2011 21:06
Tomáši, bohužel vím že je to ve smlouvě.
Ale já jsem zástupce velitele JSDH Písek, organizační složky města. Složky města, ve které není ani jeden člen SDH Písek. A proč máme tedy "hrdě" na Scanii nápis Sbor dobrovolných hasičů Písek ?!
To mi vadí
-
Tomáš Otčenášek
Příspěvek
od Tomáš Otčenášek » 14.03.2011 21:19
Nebavim se o smlouve, ale o vyhlasce
http://www.pozary.cz/clanek/22521-novel ... -na-svete/
Skolit, kluci, skolit to chce... A pokud se mi neco v legislative nelibi, tak se snazit o jeji zmenu a ne ze ,,jsem si rekl, ze na ni kaslu, tak na ni kaslem". To je cesta do pekel. Zacne to timto, pak zacnete obouvat cinske pneu bez atestu, blikat cinskyma udelatkama a uz je velitel se strojnikem skoro za katrem.
-
Miroslav
Příspěvek
od Miroslav » 15.03.2011 09:49
To definoval si to správně.Vím jak má takové cvení vypadat,jednal na to mám školu jako většina tady,pak praxi a navíc jak jsem psal tak jsem ho na letošní roki písemně zpracovával podle stanov,jak má být.Nic méně já za to nemůžu jak to tady chodí.U nás se bohužel moc velké rozdíly mezi SDH a JSDH nedělají,ale když jde o peníze,tak to potom najednou každý ví kde je rozdíl.Už mě to dost se*e,ale postupně se dostávám výš a výš a mění se to k lepšímu.Ale nemůžu chtít vše najednou.
-
Tomáš Otčenášek
Příspěvek
od Tomáš Otčenášek » 15.03.2011 13:34
Dodneska si vzpominam jak na me cumeli na obci, kdyz jsem jim nesl dva rozpoctove pozadavky - na jednotku a na sbor, tez se divili, ze jestli a jak se to deli. Ale v klidecku jsem jim to vysvetlil, pravdou je, ze nektery material pouziva jednotka i sdh, ale postupne se to piluje...
Jinak tva snaha se mi libi, tak to ma byt, pekne podle predpisu, zadne ,,Ale sak ku**a, vzdycky se to delalo totak...". Drzim palce at se ti to tam podari prosadit.
-
Petr Haska
Příspěvek
od Petr Haska » 15.03.2011 18:52
Jaké jsi měl požadavky pro sbor? Já pro sbor dostanu akorát tak finanční dary na poháry, popř. do tomboly atd. Ale že bych šel s nějakým rozpočtem sboru na radnici to nee. To by tam potom mohli chodit i rybáři, ne? I když věřím, že u nás tam ti rybáři chodí.
(
Zaplať pán Bůh, že u nás je SDH a JSDH to samé (na lidi). Obě dvě účetnictví samozřejmě musí sedět a majetek musí být rozdělen, ale jestli uklidí hasičku Tonda z SDH nebo Antonín z JSDH je mi jedno.
Naše SDH by bylo bez JSDH v pr..li a JSDH bez SDH asi taky. (Z pokladny SDH si kupujeme takové vybavení, které nám zřizovatel pro JSDH nekoupí)
-
Miroslav
Příspěvek
od Miroslav » 15.03.2011 20:21
Tak něco takového máme taky,jen v tom že je tu pár věcí pořád ve starých kolejí a z peněz co si vyděláme jako SDH si nic pro JSDH koupit nemůžeme.Další úraz mého věčného hádání za JSDH když máme SDH výbor a probírjí se tam věci SDH i JSDH.
-
Tomáš Otčenášek
Příspěvek
od Tomáš Otčenášek » 15.03.2011 20:55
U nas se to deli take jen opticky, vsichni clenove jednotky jsme ve SH CMS. Pozadavky pro SDH? Prispevek 3x5 000 na tri kulturni akce (v souladu s rozhodnutim zastupitelstva takove akce podporovat, prispevek na rekonstrukci historicke strikacky (bylo nam obci slibeno, ze materialni naklady uhradi, praci na ni delame pochopitelne gratis), drive nebyval pausalni prispevek 15 000 rocne na provoz, tak se semtam zkusilo pozadat o zakoupeni nejakeho vychazkoveho obleku a tak, drobnosti proste. Razim cestu kdo nic nezada, asi nic nechce. Kdyz muzou kopalisti dostat prispevek na seceni a zatravnovani hriste, proc bych o uniformy nepozadal, ze
Zpět na „Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti“