od kolika
-
Příspěvek od Freek » 12.05.2008 15:26
Kazdy (hasic) by si mel aspon 1 dukladne precist aspon tecto 5 dokumentu:
Zakon 133/1985 Sb.
Vyhlasku 247/2005 Sb.
Bojovej rad JPO
Cvicebni rad JPO
Prirucku prvni pomoci
Aspon tohle si prectete, kdyz nic jineho. Az to budete mit, tak vam rad doporucim dalsi podklady pro vzdelavani, ale tohle je minimum. A mel by to znat kazdy, nejen velitel JSDH !!!
-
Příspěvek od Petr Haska » 12.05.2008 15:26
Velmi děkuji. Můj velitel jednotky je momentálně někde pryč v Evropě a tudíž mám na něj drahý tarif. (I když je asi v EU a společnosti Vodafone,T-Mobile a O2 museli ceny hovorů do zemí EU slevit).
Co se týče zákonů tak si je rád přečtu, ale nejsem profi hasič abych je nosil v hlavě. To už by na mně bylo trošku moc. Studuji si ty zákony, které momentálně potřebuji. Moje povolání vyžaduje znalost asi 10 zákonů a x vyhlášek. Dělám to "profesionálně"-aspoň jsem za to placen a stejně všechny dokonale neznám a sem tam do nich musím kouknout. Co se týče vyhlášek a zákonů hasičských beru na vědomí jenom ty "životně důležité". Divím se Freeku, že jsi ještě nezmínil vyhlášku 35/2007, zákon "o obcích"; "o krajích" , vyhlášky vydávané krajem, poplachové plány atd. To bych měl taky vědět, kam můžu jet a co musím znát.
Zeptal jsem se, a ještě do mě rýpete, že mám hledat. Když je něco nalezené, považuji za zbytečné to znovu objevovat v džungli naší administartivy.
Ještě jednou děkuji a příště budu držet hubu.
-
Příspěvek od Vítězslav Schimmerle » 12.05.2008 15:26
Když jsem nastupoval do JSDH obce, tak mi velitel nabalil čtení na dobrou noc (bojový řád a cvičební řád) seznamoval jsem se s technikou, kde co je, k čemu to slouží, pak si mě z teho velitel ústně a namátkou přezkoušel. Dále se u nás provádí celoročně různě zaměřená školení. Pak mě velitel poslal na kurz NDT a bylo. Neříkám, že si pamatujeme všechno, ale právě tím celoročním školením a namátkovým zkoušením si to dřív nebo později každej zapamatuje
-
Příspěvek od Cuculus canorus » 12.05.2008 15:26
Tady jde spise o to, ze se tu lidi furt ptaji dokola na to same a hlavne ze se ptaji hasici, kteri to maji vedet, podle norem znalosti hasice. jak rikas ze znas jen to nejdulezitejsi, tak prave ty ctyri co ti kix vyjmenoval jsou pro hasice asi nejdulezitejsi. nikdo te nenuti znat je nazpamet, ale vedet ze existujou a ocem zhruba jsou.
-
Příspěvek od Freek » 12.05.2008 15:26
To, že nejsi „profi hasič“ nic neznamená. Neznalost neomlouvá nikoho. Navíc ti, co se tím živí, by měli znát mnohem mnohem víc. Protože jsou hasiči tvým koníčkem, tak jsem ti vybral jen to nejdůležitější. Nikdo ti nebrání nastudovat si celou sbírku. Navíc, to co jsem vypsal, bys měl dávno znát ze školení jednotky (40h při nástupu a dalších 40 během každého roku).
35/2007 Sb. je spíš pro výrobce techniky.
Poplachový plán nezná asi nikdo, ani operační důstojníci. Seznámit by ses s ním asi měl, ale jestli někam pojedete nebo nepojedete, rozhoduje KOPIS (případně OPIS nebo SOPIS).
Ptát se můžeš, ale z tvých otázek to vypadá, že ve tvé jednotce asi všechno nefunguje, jak má. Protože tohle všechno bys měl znát ze školení jednotky.
-
Příspěvek od Jaroslav Svoboda » 12.05.2008 15:26
panove zase opet se ukazalo ze se tady resi hovadiny. to co je dulezite pro vsup k JSDH je plnoletost a dobry zdravotní stav . kdyz takovy clen nastoupí je na veliteli aby ho seznamil s potrebnymi Rady aVYHLASKAMI(nikdo je nemusí znat naspamet).dale je ho treba seznamit s technikou ulozeni veci atd prideleni ochr. pomucek.pak by si mel velitel overit jeho znalosti a udelat o tom zaznam.nebo je tady druha moznost ve skolicich strediscich sdh je kurz s nazvem odbosrna priprava clenu jsdh a je i s osvedcenim NDTa ma velitel klid. JAosobne jako velitel to tak provozuji nicmene mam i pripravku kde se kluci pomalu dostavaji formy, a jeste jedna kdyz ti noví nebudou nic vedet tak vam pak u vyjezdu nejsou na nic .
-
jeste jsem zapomel neplette si pojmy nastupak pro JSDH nepotrebujete.A ten kurz v UHS stoji neco kolem 5000 ale nevim to presne
-
Příspěvek od Cuculus canorus » 12.05.2008 15:26
jake hovadiny? spis se tu ukazalo, jaky je bordel v nekterych jednotkach, kdyz hasici neznaji ani zakladni veci, ktere by znat meli
to co si napsal ty uz tady bylo zmineno a vsechno co jsi vjmenoval by mela obsahotvat ta zakladni 40 hodin priprava
-
no prave tak jsem to myslel ze by to mel znat kazdy a to ze je u jednotek bohuzel bordel tak to je naprosta pravda ale to je na jinou diskuzi
-
Příspěvek od Kuba Kotacka » 12.05.2008 15:26
Já bych se spíš zeptal Do kolika? Existuje nějaká hranice po které by člověk již neměl působit v JSDH, nebo se bere jako berná mince hranice odchodu do důchodu, či může někdo být členem jednotky doživotně?
-
- Kontaktovat uživatele:
Zpět na „Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava