Na https://www.pozary.cz/clanek/308656-has ... sou-delsi/ je popsáno, jak jsou organizovaní hasiči ve Skotsku. Zaujaly mne tyto konkrétnosti:
1) profesionální slouží 2x denní 10 h., 2x noční 14 h. a 4 dny volna, což by připomínalo policejní systém u nás - 2 denní, 2 noční, 4 dny volna, byť u policie jsou všechny směny stejně dlouhé, přitom ale mají 5 směn - zajímavé, předpokládám, že v tomto uspořádání mají všechny hodiny plně placené, ne jako u nás, kde podstatnou část nočního času představuje pouze pohotovost na pracovišti za snížené peníze
2) 4 dny volna umožňují důstojné strávení volného času, ne jako u nás, kdy jsou jen 2 dny, přičemž 1. den volna může být hasič častokrát unavený, nevyspalý (zejména, když vyjíždějí občas na kdejakou blbost, na kterou se kdysi nevyjíždělo - např. pomoc záchrance, když ženská či smíšená posádka, příp. i mužská není schopná naložit pacienta - na záchrance v Praze jsem v 70th a 80th sloužil a nic takového nebývalo, to se příp. zavolala další sanitka) a 2. den volna už aby myslel na to, že ráno bude brzo vstávat zase do práce
3) každých 8 týdnů mají 18 dnů volna, období 8 týdnů = skoro 2 měsíce se vejde do jednoho roku min. 6x, z toho tedy vyplývá, že mají min. 6x18 dnů volna = min. 108 dnů = 3 měsíce, to snad ani není možný ... !!! ... co by udělalo s rozpočtem hasičů u nás 5 směn a 3 měsíce volna ...???
4) dobrovolní běžně (tak jsem to pochopil - běžně) berou peníze za pohotovost a za zásahy
5) kvůli obavě ze sekundární kontaminace mají dýchací přístroje uložené ve skříni, jako běžnou výbavu, tedy mimo kabinu - u nás a v jiných zemích se naopak přemístění dýchacích přístrojů před časem do kabin bralo jako projev modernosti a akčnosti
Co vy na to?
Zajímavé srovnání s hasiči ve Skotsku
Nenašli jste vhodnou kategorii, nebo máte dotaz úplně mimo hasičinu?
Zpět na „Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti“
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz