Čau pánové, už delší dobu přemýšlím nad tím, jaký má vlastě vliv kroužek Mladých hasičů na zásobování jednotek SDH novými členy. Zajímalo by mě, kolik máte u vás ve výjezdovce členů, kteří zároveň prošli mladým hasičem.
V JSDH, kde působím i jako VJ, jsme ze 17 členů 2. Z toho ten druhý není aktivní - bydlí s přítelkyní ve městě. A v tom vidím i potenciální alfu i omegu. Pokud tu někdo mladý a perspektivní po haluzi nezdědí dům po babičce, jde bydlet do města (kvůli školy, partnerky, na vesnici chcíp pes).
Všude slyším, jak potřebujem mladé lidi vychovávat, ale všichni, se kterýma jsem chodil na soutěže já, jsou nenávratně pryč. Hej, ale třeba jsou v jednotce tam někde pryč, na to už nepřijdu. Prostě je na MH velký apel a cpou se tam peníze, ale jaký je kýžený efekt? Napíšete mi tu vaše stavy a jestli někdo z nich prošel MH? Děkuji.
Přechod dorostu z MH do JSDH
Ze života jednotky i sdružení...
-
Re: Přechod dorostu z MH do JSDH
Příspěvek od Sluníčko sedmitečné » 02.07.2025 07:47
U nás je to tak 13 z 20, co jsou z MH.
Ale do budoucna to skončí placenými, jak tady v podcastu řeší chlapi: https://www.pozary.cz/clanek/287352-pod ... at-penize/
Ale do budoucna to skončí placenými, jak tady v podcastu řeší chlapi: https://www.pozary.cz/clanek/287352-pod ... at-penize/
-
Příspěvek od Pražák » 02.07.2025 08:24
U nás víc jak polovička z 19 členů prošla MH a skóre se stále zlepšuje. Zhruba co rok to jeden nový člen vycházející z MH. Je fakt že naše dětská základna s kterou aktuálně pracuje šest vedoucích čítá ca 40 dětí od tří do 18 let.
-
Příspěvek od CzPeta » 02.07.2025 12:13
Hele tohle je hodně individuální. U nás víceméně všichni co jsou v jednotce tak se v mládí v hasičích angažovali (neprožívali jsme to jako sport, ale 2-3x ročně jsme na nějakou soutěž jeli). Ve vedlejší jednotce co vím, tak je to tak půlka. Zbytek je náplava co se přistěhovala. A je to přesně jak píšeš. Hodně mladých co se tomu věnovala prostě uteče do velkých měst a osobně si myslím, že hlavně u nás co bydlíme fakt na hranicích okresů za pár let provozovat jednotky bude fakt problém a i když jsem proti tomu aby jsme za to brali peníze (prostě to dělám protože chci pomoct a baví mě to) tak nic jiného než těm lidem co se toho účastní dávat odměny nezbyde, jinak dost těch jednotek skončí kvůli tomu, že nebudou lidi.
-
Příspěvek od Jaroslav V » 02.07.2025 17:23
Bohužel po dobu co u našeho SDH funguje kroužek MH a je to již 13.let tak jednotku neposílil nikdo. Kroužek jsem párkrát navštívil coby VJ a je veden dobře, vedoucí se fakt snaží, ale cca polovina dětí mi připadá že je tam buď za trest, nebo jsou tam odloženy aby měli rodiče doma 2 hodiny klid. Navíc je v blízkém okolí více volnočasových aktivit, takže dochází k migraci dětí, které zkouší co je bude nejvíce bavit. Jednotku tak drží lidi ve věku lehce před třicítkou a padesátníci, z mladých kluků máme jednoho devatenáctiletého, a dva dvacátníky, kteří ovšem kroužkem neprošli a vychovali jsme je od jejich šestnácti kdy jsme je brali na výcvik a školení mezi sebe, což se ukázalo o dost efektivnější způsob. Stále hledáme nové členy děláme propagaci v obci a na sociálních sítích s výsledkem nula. Ale nevzdáváme to.
-
Příspěvek od TomFa » 02.07.2025 19:21
Ahoj, nás je v naší JPO III celkem 16. Z MH jsme do JSDH dorostli všeho všudy 3, ale v průběhu let jsme od MH do jednotky přetáhli i pár tatínků, kteří docela dobře fungují. Jeden z našich odrostlých mladých hasičů dokonce převzal trénování a o MH se nám teď dobře stará.
Osobně si myslím, že hlavní problém je v tom, že co se týče mladistvých, máme omezené prostředky jak je zaujmout. Jen málo 15 letých bude bavit další 3 roky chodit na HZ vytírat podlahu, převazovat koncovky, umývat auta, poslouchat školení a provádět další práce, které spadají do organizačního řízení. Na výjezd ani na výcvik OFICIÁLNĚ (mrk) takového člověka vzít nemohu.
Osobně si myslím, že hlavní problém je v tom, že co se týče mladistvých, máme omezené prostředky jak je zaujmout. Jen málo 15 letých bude bavit další 3 roky chodit na HZ vytírat podlahu, převazovat koncovky, umývat auta, poslouchat školení a provádět další práce, které spadají do organizačního řízení. Na výjezd ani na výcvik OFICIÁLNĚ (mrk) takového člověka vzít nemohu.
-
Příspěvek od Samik » 02.07.2025 21:36
U nás tím prošli skoro všichni ale to bylo v dobách minulých ale třeba z naší generace nas v MH bylo přes 20 ale v JSDH jsme jen 2 co už v JSDH máme otce. a sehnat lidi je problém u nás je věkový průměr 40 let nejstaršímu je 61 a nejmladší 25. da se říct že JSDH drží už jen par hasičských rodin.
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz